Андрій Павелко: «Проведена спецоперація — лише початок очищення українського футболу від хвороби договірних матчів»

Сьогодні, 22 травня співробітники Національної поліції та Генеральної прокуратури України провели в 10-ти областях спецоперацію, спрямовану на виявлення осіб, причетних до організації договірних матчів. Пізніше президент Федерації футболу України Андрій Павелко, голова Нацполіції Сергій Князєв, перший заступник генерального прокурора Дмитро Сторожук та перший віце-президент ФФУ Назар Холодницький провели спільний брифінг, під час якого розповіли про результати цієї операції та результати спільної роботи, спрямованої на боротьбу з договірними матчами.

Робота з виявлення та збору доказової бази щодо організаторів та учасників договірних матчів велася протягом останнього року. Усього було задокументовано діяльність п'ятьох злочинних груп та 35-ти футбольних клубів. У межах цієї справи Департаментом захисту економіки, Головним слідчим управлінням Нацполіції та ГПУ проведено 40 обшуків. За даними правоохоронців, до складу злочинних груп входили президенти футбольних клубів, колишні та чинні гравці, арбітри, тренери, комерційні структури та громадяни України. Встановлено понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних схемах та причетні до вчинення злочинів більш ніж у 50-ти епізодах. У більшості випадків, знаючи майбутній результат гри, організатори договірних матчів робили ставки на ресурсах букмекерських контор, які зареєстровані в країнах Азії. За даними МВС, у грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до 5 мільйонів доларів США на рік.

Особам організаторів планується повідомити про підозру за ч. 4 ст. 368-3 (підкуп особи, яка надає публічні послуги) та ч. 1 ст. 369-3 (протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань) Кримінального кодексу України.

Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності можуть бути притягнуті не тільки гравці та функціонери футбольних клубів, але й організатори таких матчів. За словами президента ФФУ Андрія Павелка, це тільки початок очищення українського футболу від проблеми, яка укорінювалася в нашій державі роками. «Це системна проблема, якій ми кинули виклик ще на початку нашої роботи. Щоб протистояти їй, було ініційовано прийняття закону «Про запобігання впливу на результати офіційних змагань корупційних правопорушень», завдяки якому зараз є можливість боротися з раковою пухлиною вітчизняного футболу не тільки адміністративними штрафами, але й й більш дієвими інструментами. У разі потреби ми готові ініціювати нові зміни до цього документу, щоб розширити цей інструментарій та більш ефективно протистояти такому ганебному явищу, як договірні матчі», — розповів Андрій Павелко.

Також президент ФФУ висловив упевненість, що робота Комітету з етики та чесної гри ФФУ під керівництвом Франческо Баранки та його співпраця з першим віце-президентом ФФУ Назаром Холодницьким, який зумів поєднати зусилля всього силового блоку, є хорошим початком вирішення проблеми. «Це добрий сигнал усім молодим футболістам, які тільки починають свою кар’єру і можуть піддатися спокусі швидкого заробітку, щоб замислитися, чи варто ризикувати. Крім того, проведена нами робота стане цінним досвідом для європейського та світового футболу. Без перебільшення, це історичний день для вітчизняного футболу, і я вдячний за проведену роботу керівництву Нацполіції та Генпрокуратури», — відзначив Андрій Павелко.

Подякував за плідну співпрацю з виявлення та збору доказової бази щодо десятків епізодів договірних матчів і перший віце-президент ФФУ Назар Холодницький. «Важливо, що завдяки ефективному поєднанню зусиль Нацполіції та Генпрокуратури нам вдалося довести до логічного першого результату наші спільні напрацювання. Футбол має бути якісним і чесним, і тоді ми побачимо результат. Система вибудовувалася десятиліттями, але ми зможемо її зруйнувати», — наголосив Назар Холодницький. За його словами, докладені зусилля дозволять вітчизняному футболу успішно розвиватися. «Ми не будемо постійно оглядатися в минуле і пишатися історією, ми творитимемо нову футбольну історію України, а наші футболісти думатимуть про гру, а не про те, як умисне програти матч», — підкреслив перший віце-президент ФФУ.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 09:00

Вітаємо Андрія Павелка з днем народження!

Бажаємо міцного здоров’я, найважливішого для кожного українця &m...

11.07.2023 17:04

Офіційно. Судове рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ скасоване

Суд не продовжив рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади п...

28.06.2023 13:00

Адвокати розповіли про перебіг досудового розслідування та суть самої справи проти керівництва УАФ

У столичному Будинку футболу відбулася прес-конференція щодо спра...

Підписатися на новини