Паулу Фонсека: «Ми завжди вмотивовані в матчах із «Динамо»

Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека розповів про важливість перемоги в кожному турнірі, в якому грають гірники, поділився емоціями від атмосфери на стадіоні під час матчів проти «Динамо», а також виокремив кілька важливих складових, на яких будується гра його команди.

— «Шахтар» лідирує в чемпіонаті України та вийшов до фіналу Кубку. Що для вас як для футбольного спеціаліста важливіше — перемога в першості чи в кубковому турнірі? І чим відрізняються для вас ці змагання?

— Для мене головне — виграти обидва трофеї. Різниця лише в тому, що чемпіонат триває весь сезон, а Кубок складається з ігор на виліт. Думаю, що для вболівальників чемпіонат має більшу вагу. Чесно кажучи, я не розділяю ці турніри й хочу перемогти в кожному з них. Це і є нашою головною метою.

— На шляху до Дніпра «Шахтар» здолав опір луганської «Зорі», рівненського «Вереса» та «Маріуполя». Якщо у чвертьфіналі та півфіналі гірники здобували впевнені перемоги над суперниками, то гра із «Зорею» могла стати останньою для колективу в Кубку. У чому виникли складнощі в тому протистоянні і за рахунок чого команді вдалося гідно вийти із ситуації?

— Ту гру ми проводили на виїзді, до того ж у турнірі, де подальша доля залежить від однієї зустрічі. Поєдинки із «Зорею» завжди складні, і гра в Кубку стала підтвердженням цього. Нам вдалося перемогти завдяки самовіддачі та концентрації кожного гравця. Ми провели непоганий матч, постали агресивною командою, створили чимало моментів, тому закономірно святкували перемогу.

У фіналі Кубку на «Шахтар» чекає зустріч із київським «Динамо». Чим для вас особисто є протистояння із цим клубом?

— Відзначу, що на таких поєдинках завжди більше вболівальників на стадіоні й загалом інша атмосфера на трибунах. Це особливі матчі найсильніших клубів країни з високим емоційним навантаженням. «Динамо» — колектив із відмінними якостями.

Минулого року вам виявилося до снаги виграти зі своєю командою національний Кубок. Тоді гірники також конкурували за почесний трофей із «Динамо». Чи буде, на вашу думку, матч у Дніпрі відрізнятися від того, що був рік тому в Харкові?

— Команди зараз зовсім інші. У «Динамо» прийшов новий тренер, команда інакше веде гру й показує більш прагматичний футбол. На нас очікує складне протистояння з максимальною самовіддачею кожного з футболістів. Переконаний, що емоційний фон буде на найвищому рівні, як і минулого року. У будь-якому разі — це фінал, і в ньому завжди є щось особливе.

Цього сезону «Шахтар» тричі зустрічався із киянами в рамках чемпіонату, але жодного разу не спромігся піти з поля переможцем. Чи стане це додатковою мотивацією обіграти «Динамо»?

— Незалежно від попередніх результатів, ми завжди вмотивовані в зустрічах із «Динамо». Навколо нашого протистояння завжди великий інтерес: на нього чекають футболісти, вболівальники та преса. Результати останніх зустрічей ніяк не вплинуть на майбутній фінал.

Назвіть найголовніші принципи/складові, на яких будується гра команди Паулу Фонсеки…

— Уважність, концентрація, хоробрість, дисципліна, самовіддача й тактичний компроміс між гравцями.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
14.05.2019 17:00

Паулу Фонсека: «Статус фаворита потрібно підтвердити на полі»

Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека поділився очікуван...

04.08.2018 00:17

Олександр Хацкевич: «Грати без м’яча і терпіти — це треба вміти»

Після очної зустрічі двох грандів українського футболу в 3-му турі Пре...

10.05.2018 02:49

Паулу Фонсека: «У другому таймі ми за всіма параметрами були сильніші за «Динамо»

Після фіналу Кубку України португальський наставник донецького «...

18.04.2018 23:53

Паулу Фонсека: «Створили величезну кількість гольових моментів»

Головний тренер донецького «Шахтаря» Паулу Фонсека прокоме...

Підписатися на новини