Місяць до фіналу Ліги чемпіонів. Президент ФФУ розповів журналістам про підготовку до грандіозної події

У вівторок у президентській ложі НСК «Олімпійський» відбулася традиційна зустріч голови ФФУ Андрія Павелка з журналістами.

Під час двогодинного спілкування Андрій Павелко говорив про актуальні проблеми вітчизняного футболу та відповідав на запитання представників ЗМІ.

Зустріч була присвячена фінальному етапу підготовки до проведення вирішальних матчів жіночої та чоловічої Ліги чемпіонів, які пройдуть у столиці. Говорячи про підготовку до вирішальних матчів найпрестижніших клубних турнірів, президент ФФУ підкреслив, що Україна дотримується взятих на себе зобов’язань — усі основні роботи ведуться чітко за узгодженим з УЄФА графіком.

Як розповів Андрій Павелко, на початку травня до нашої країни з інспекторською поїздкою прибуде виконавчий директор UEFA Events SA Мартін Каллен. А орієнтовно з 10 травня в Києві на постійній основі буде працювати група фахівців УЄФА, які займатимуться організаційними питаннями.

Президент ФФУ ще раз підкреслив, що саме на підготовку до фіналів Ліги чемпіонів з державного бюджету не буде витрачено жодної додаткової гривні. Із державного бюджету фінансування піде лише на планові роботи з підтримки у належному стані такої складної споруди, як головна спортивна арена країни. Ці роботи потрібно було проводити в будь-якому випадку — був би фінал на НСК «Олімпійський» чи ні. Адже йдеться про безпеку глядачів, які відвідують стадіон, а бюджетні кошти на його обслуговування не виділялися з 2012 року.

Що стосується фінансування з бюджету Києва, то ці кошти не будуть витрачатися на ремонт арени. Міська адміністрація взяла на себе певні зобов’язання перед УЄФА стосовно святкового прикрашання міста, виготовлення інформаційних матеріалів та інших заходів. При цьому треба взяти до уваги, що, за найбільш скромними підрахунками, проведення фіналів Ліги чемпіонів принесе в бюджет міста близько мільярда гривень.

Фото Павла Кубанова

Президент ФФУ розповів журналістам подробиці туру кубків чемпіонів, який цими днями проходить в Україні: «Ми робимо так, щоб уся країна, а не лише столиця, відчула настрій великого футбольного свята. Це варто було зробити, аби побачити щасливі очі мешканців Маріуполя, радість поранених бійців у військовому шпиталі Дніпра, натхнення представників сімферопольської «Таврії» в херсонському Бериславі. Також на кубки чекають Харків, Одеса та Львів».

Розповідаючи про засідання Виконкому ФФУ, яке відбулося напередодні, Андрій Павелко підкреслив, що федерація принципово не делегуватиме своїх представників на Конгрес ФІФА, який у червні відбуватиметься в Москві. Доки Росія не припинить військової агресії проти України, ФФУ буде уникати контактів із країною-агресором.

У день проведення виконкому журналісти мали змогу відвідати завод «ФФУ Продакшн», де було влаштовано день відкритих дверей. Представники ЗМІ могли ознайомитися з повним циклом виробництва високоякісного синтетичного покриття для футбольних полів за ліцензією світового лідера в цій галузі, компанії «Polytan» із Німеччини.

«Завод, який належить виключно ФФУ, виробляє покриття, що конкурує з найкращими світовими зразками. Нам закидають, що можна купити штучну траву дешевше. Час покаже, що краще — купити трішки дешевше покриття низької якості й міняти його кожен рік-два або постелити траву, виготовлену за ліцензією «Polytan», та гарантовано користуватися полем мінімум п’ять-шість років», — сказав Андрій Павелко.

Відверту розмову продовжила тема політики у футболі. «Одразу скажу: якщо хтось думає, що через футбол можна додати собі голосів на виборах, — це не працює! Коли я багато років очолював Дніпропетровську обласну федерацію футболу, я бачив, як різні політичні сили намагалися попіаритися на будівництві майданчиків, роздачі м’ячів. Це не спрацьовує! Ефект від цього — нуль! Тому мені смішно чути звинувачення у свій бік, мовляв, я хочу через футбол заробити якісь політичні дивіденди. Що стосується роботи у ФФУ представників парламенту… Я не раз говорив, що готовий співпрацювати з кожним, хто буде докладати зусиль для розвитку українського футболу. І мені байдуже, яку політичну силу він представляє. Не відкрию великої таємниці, якщо скажу вам, що народні депутати мають більше можливостей для вирішення організаційних проблем із різних питань. То чому б нам не використовувати це на користь українського футболу?» — запитав у журналістів Андрій Павелко.

Як доказ того, що використання політиків у футболі почалося не після того, як він очолив ФФУ, Андрій Павелко підготував для представників мас-медіа невеликий сюрприз. Він запропонував усім бажаючим взяти на пам’ять м‘ячі, які за часів президентства у ФФУ Григорія Суркіса через регіональні федерації розповсюджувалися по країні. На м’ячі було нанесено гасло на підтримку Віктора Януковича. «Доки я керуватиму федерацією, жодна політична сила не зможе використовувати ФФУ у своїх інтересах!» — запевнив Андрій Павелко.

Фото Павла Кубанова

На завершення президент федерації заговорив про боротьбу з договірними матчами. Зараз можна почути багато саркастичних висловлювань на адресу й ФФУ в цілому, й її президента зокрема за відсутність реальних результатів такої боротьби. «Повірте, робота, серйозна робота в цьому напрямку ведеться. Але ми не хочемо, як це було раніше, обмежитися показовими результатами у вигляді викриття якогось поодинокого факту, так би мовити, зловити маленьку рибку і влаштувати на цьому велику піар-кампанію. Ми ведемо боротьбу, яка носить системний характер. Прошу вас ще трохи почекати. Скоро, зовсім скоро ви зрозумієте, про що йдеться», — заінтригував представників ЗМІ президент ФФУ.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 09:00

Вітаємо Андрія Павелка з днем народження!

Бажаємо міцного здоров’я, найважливішого для кожного українця &m...

11.07.2023 17:04

Офіційно. Судове рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ скасоване

Суд не продовжив рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади п...

28.06.2023 13:00

Адвокати розповіли про перебіг досудового розслідування та суть самої справи проти керівництва УАФ

У столичному Будинку футболу відбулася прес-конференція щодо спра...

Підписатися на новини