Олександр Зінченко: хлопець із Радомишля, який підкорив Англію

Молодий гравець «Манчестер Сіті» та національної збірної України став чемпіоном найсильнішої ліги світу.

Минулого вік-енду підопічні Хосепа Гвардіоли відсвяткували перемогу в англійській Прем’єр-лізі. Був серед них і Олександр Зінченко, який став другим українським чемпіоном Англії в історії.

Аби досягти такого фантастичного результату, 21-річному хлопцю з Радомишля Житомирської області довелося пройти непростий шлях. У нього не вірили, йому нерідко доводилося шукати новий клуб, однак Олександр зумів мужньо пройти всі випробування і стати висококласним виконавцем.

Незамінний в усіх збірних 

У жовтні 2011-го Зінченко був викликаний до збірної України U-16 з академії «Шахтаря». Синьо-жовтих тоді тренував Олександр Головко, під керівництвом якого Олександр пройшов команди всіх вікових категорій, аж поки у 2015-му не потрапив до «молодіжки».

Проте закріпитися в «Шахтарі» півзахисникові не судилося. Він узяв участь в Юнацькій лізі УЄФА, однак шансу дебютувати в українському чемпіонаті не отримав. Пізніше гравець змушений був шукати варіанти продовження кар’єри за кордоном.

Улітку 2014-го Зінченко не вдалося підписати контракт із «Рубіном», і наступні півроку молодий виконавець підтримував форму, виступаючи на любительському рівні. У лютому 2015-го Олександр став гравцем «Уфи», у складі якої вперше проявив себе в якості професіонала.

За півтора сезони в цьому клубі хавбек провів 33 матчі, в яких забив два м'ячі та віддав чотири результативні передачі.  У цей же період Зінченко захищав кольори одразу трьох збірних — U-19, U-21 та національної. У складі головної команди країни Зінченко дебютував 12 жовтня 2015 року, вийшовши на останні хвилини поєдинку проти Іспанії (0:1).

«Дуже приємно бути в такій команді за такої атмосфери, коли 70 тисяч чоловік уболівають на трибунах. Я трохи хвилювався, оскільки вся країна дивилася матч, намагався не підвести», — так говорив Олександр про свій дебют. На даний момент за національну збірну хавбек відіграв 15 поєдинків, у яких забив один гол (у товариському матчі проти Румунії (4:3)).

Невдалий сезон у Голландії

Зінченком почали цікавитися скаути провідних європейських клубів. У цю компанію входили «Марсель», «Рома», «Боруссія» Д та ряд інших команд, однак боротьбу за українця виграв «Манчестер Сіті». Улітку 2016 року Олександр на правах вільного агента поповнив лави «містян», підписавши п’ятирічний контракт.

«Жодної боязні не відчуваю. Навпаки, дуже чекаю знайомства з командою. Головна мета — якомога швидше адаптуватися до нового колективу, нових умов. Планку ставлю максимально високу», — говорив Зінченко після свого переїзду до Англії.

Фото mancity.com

У складі «Сіті» українець вирушив на тренувальні збори до Німеччини та Китаю, однак у серпні 2016 року залишив Манчестер: про оренду футболіста на один сезон з англійцями домовився ПСВ. Зінченко таке рішення Хосепа Гвардіоли зрозумів, відзначивши, що для нього подібний трансфер — хороший крок.

Одразу ж після переходу Олександр вибув на місяць через травму. Дебютував у складі ПСВ він у жовтні 2016-го в матчі проти «Херенвена» (1:1). До кінця року українець регулярно з’являвся на полі, однак у другій частині сезону в основному грав за клубну команду U-21. Хоча в останньому турі чемпіонату Голландії допоміг ПСВ розгромити «Зволле» — 4:1, віддавши дві гольові передачі. Загалом за 13 матчів у складі червоно-білих Зінченко записав на свій рахунок чотири результативні паси.

Заслужив довіру Гвардіоли

Продовжувати оренду гравця ПСВ не схотів, і влітку минулого року наш збірник повернувся до Манчестера. Він міг перейти до одного з англійських клубів або відправитися до «Наполі», однак Гвардіола залишив українця в обоймі, заявивши на сезон. І, як виявилося, не прогадав.

Зінченко старанно працював над собою і в жовтні дебютував у складі «МС» у матчі Кубку ліги проти «Вулвергемптона». Олександр відіграв 120 хвилин на позиції лівого захисника, а його команда пройшла далі після серії пенальті.

Незабаром Зінченко вперше вийшов на поле і в АПЛ — отримав 18 хвилин у переможному матчі проти «Суонсі». На даний момент українець провів у складі «містян» 13 поєдинків: сім — у чемпіонаті, чотири — в Кубку ліги, по одному — в Кубку Англії та Лізі чемпіонів.

«Я хочу й далі працювати з Гвардіолою. Якщо тренуєшся з кращими, то завжди будеш прогресувати. Я знав, що доведеться важко психологічно, і був готовий до цього. Я хочу грати в «Манчестер Сіті» якомога довше і готовий залишатися тут навіть до кінця кар'єри», — говорить Зінченко, який радіє, що в нього нарешті повірили.

На сьогодні Олександр є незамінним гравцем для національної збірної України, а також перспективним виконавцем, який уже може похизуватися перемогою в одному з топ-чемпіонатів. Будемо сподіватися, що це — лише початок довгої й яскравої кар’єри нашого співвітчизника.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
18.09.2022 15:05

Гравці збірної України Волинець та Піхальонок поділилися враженнями від підготовки до матчів Ліги націй

Гравці збірної України Євген Волинець та Олександр Піхальонок розповіл...

04.05.2022 18:14

Гравці збірної України поділилися враженнями від роботи в перші дні тренувального збору в Словенії

Гравці збірної України прокоментували роботу на початку навчально-трен...

16.05.2021 14:05

Попов і Трубін поділилися експрес-враженнями від першого дня роботи збірної України в Харкові

Гравці збірної України Денис Попов та Анатолій Трубін прокоментували п...

09.11.2020 15:02

У складі збірної Польщі напередодні товариського матчу з командою України відбулися зміни

Одразу три гравці збірної Польщі не допоможуть своїй команді в то...

Підписатися на новини