Зінченко виграв для України восьмий кубок із країн великої європейської п’ятірки

До Олександра Зінченка перемогою у внутрішніх кубкових турнірах країн європейської біг-5 могли похвалитися четверо українців.

Учорашня перемога «Манчестер Сіті» над «Арсеналом» (3:0) у фіналі Кубку англійської ліги принесла Олександру Зінченку перший англійський трофей. І нехай український футболіст так і не вийшов на поле у вирішальному двобої (залишився у запасі) — цей тріумф він цілковито заслужив, адже провів у турнірі чотири поєдинки із шести (409 ігрових хвилин).

Варто зазначити, що до вчорашнього дня реальними перемогами у кубках країн, які входять до великої європейської п’ятірки (Англія, Італія, Іспанія, Німеччина та Франція), могли похвалитися лише чотири колишні гравці збірної України.

Німецький успіх Юрія Максимова

Піонером став Юрій Макисмов, який у складі «Вердера» здобув Кубок Німеччини-1998/1999. Причому у фіналі з «Баварією», який бременці виграли в серії післяматчевих пенальті — 5:4, український півзахисник відбігав 120 хвилин та відзначився голом. Основний та додатковий час зустрічі закінчився внічию — 1:1.

Супер-Лужний та український дуплет

Наступним тріумфатором був Олег Лужний, який у 2002 році разом із «Арсеналом» виграв Суперкубок Англії. Щоправда, у поєдинку з «Манчестер Юнайтед» (2:1) українець з’явився на полі лише на кілька хвилин наприкінці зустрічі (замінив Рея Парлора).

Потім стався український дуплет у сезоні-2002/2003. Той самий Лужний відіграв усю переможну зустріч у складі «Арсеналу» у фіналі Кубку Англії проти «Саутгемптона» (1:0), а Андрій Шевченко посприяв успіху «Мілана» в Кубку Італії.

Нинішній наставник нашої національної збірної вийшов на заміну у першому поєдинку вирішальної двоматчевої дуелі з «Ромою» лише на 71-й хвилині. Утім, і цього Шевченку вистачило, аби забити м’яч та встановити остаточний рахунок у битві в Римі — 4:1 на користь гостей. У матчі-відповіді (2:2) вихід Андрія навіть не знадобився. 

Кубок Скрипника та хет-трик Шевченка

У сезоні-2003/2004 Кубок Німеччини здобув ще один українець із «Вердера» — Віктор Скрипник. Наш захисник вийшов на останніх хвилинах фінальної зустрічі з «Алеманією», яку бременці виграли з рахунком 3:2.

Для Андрія Шевченка по-справжньому тріумфальним вийшов матч за Суперкубок Італії-2004. «Мілан» розбив «Лаціо» — 3:0, а наш нападник відіграв повний поєдинок та оформив хет-трик!

Зрештою, на рахунку Шевченка був і останній до перемоги Зінченка український тріумф у кубковому турнірі європейської біг-5. У сезоні-2006/2007 Андрій у складі «Челсі» став володарем саме Кубка англійської ліги. Тоді Шевченко провів чотири матчі в турнірі й забив три м’ячі. Вийшов на поле він і у вирішальному двобої. За іронією долі, команді українця також протистояв «Арсенал». Зустріч закінчилася перемогою «Челсі» — 2:1, а нашого форварда замінили на Саломона Калу вже на доданих хвилинах.

Показники Олександра Зінченка в усіх збірних України

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини