Перша ліга: тренерські призначення та найгарячіші трансфери зимового антракту

Якщо елітні українські команди невдовзі вже розпочнуть баталії другої частини сезону, то підготовка першолігових колективів до весняних випробувань ще в розпалі.

Слід зауважити, що, на відміну від клубів Прем’єр-ліги, переважна більшість команд другого за силою ешелону працює не за кордоном, а вдома.

Зберегти всіх лідеру не вдалося

Керманич лідера першолігового турніру, київського «Арсеналу», Сергій Литовченко не приховує, що під час зимової перерви багатьох його підопічних намагалися переманити більш заможні клуби. На жаль, зберегти вдалося не всіх, зокрема, нападник Есеола, яким «каноніри» були дуже задоволені, вирішив працевлаштуватися аж у Казахстані. Проте завдяки продуктивно проведеній селекційній роботі (підписано півзахисників Кучерова з «Вереса» та, на умовах оренди, Османа з київського «Динамо») в «Арсенала» доволі довга лава запасних, не бракує й лідерів. Клубне керівництво з оптимізмом очікує виступу своєї команди, перед якою у весняній частині сезону поставлено чітке завдання — пробитися в еліту.

Мінімальна кадрова ротація у найближчого переслідувача киян, «Полтави», що свідчить про довіру тренерського штабу до тих виконавців, які вже є в команді. З відомих гравців «Полтаву» залишили тільки півзахисник Страшкевич, який вирішив спробувати свої сили у «Волині», та нападник Баранник, що перебуває на перегляді в «Машалі» з Узбекистану.

«Інгулець» прагне приєднатися до земляків

Амбіційні плани також і в керівників «Інгульця», які докладають зусиль, аби вже цього сезону місцеві футболісти приєдналися в Прем’єр-лізі до земляків з «Олександрії» та «Зірки». Одразу на п’ять років пролонговано контракт із головним тренером Сергієм Лавриненком, продовжено співпрацю з ключовими гравцями — воротарем Ганєвим, півзахисниками Павловим та Клименком.

А от «Колос» із Ковалівки на трансферному ринку переглядає поки що переважно гравців із другої ліги. Утім, серед підопічних Руслана Костишина не бракує кваліфікованих виконавців, які нещодавно з найкращого боку зарекомендували себе на Меморіалі Олега Макарова, де у фіналі впевнено обіграли «Десну».

Проявляють активність у підготовчий період і чернігівці. Перед від’їздом на тренувальний збір до Туреччини вони підписали воротаря Литовку, відомого за виступами за «Севастополь» та «Олімпік», півзахисника Огирю з «Олександрії» та нападника Фаворова із «Зірки». Утім, є в них і втрати: до Кропивницького переїхав Братков, а Парцванія хоче спробувати свої сили в «Олімпіку». Залишив Чернігів й екс-гравець збірної України Олійник.

Після того, як «Геліос» очолив Ігор Рахаєв, відбулися зміни не тільки в тренерському штабі, а й серед футболістів. Лави «Геліоса» поповнили воротар Погорілий, який останнім часом виступав у Норвегії, захисник Зайчук із «Нафтовика-Укрнафти» та півзахисник Лебеденко з ПФК «Суми».

А от у краматорському «Авангарді» та «Гірнику-Спорті», схоже, вирішили робити ставку на гравців, які вже знаходяться на контракті. Що ж до новачка першої ліги, «Руха», то він уже за традицією намагається доукомплектуватися вихованцями прикарпатського футболу. Зокрема, вирішив повернутися додому півзахисник Козак, який останніми роками захищав кольори «Олександрії». Михайло повинен замінити в середині поля Бідловського, який намагається працевлаштуватися в Канаді.

У клубі «Оболонь-Бровар» головне підсилення — керманич Володимир П’ятенко, який раніше очолював білоруську команду «Крумкачі». Поки що «пивовари» малоактивні на трансферному ринку, переглядають переважно вихованців клубної спортшколи.

«Балкани» вирішили проблему з форвардом

Тренерському штабу «Балкан», схоже, вдалося вирішити проблему із забивним форвардом, запросивши досвідченого Кузнецова, що вирішив повернутися у великий футбол після доволі тривалої перерви.

З-поміж команд, що знаходяться у нижній частині турнірної таблиці, найбільше новачків уже підписали «Миколаїв» та «Волинь». Хоча тривалий час тривожні новини надходили з Охтирки (подейкували, що через фінансову скруту місцевий «Нафтовик-Укрнафта» навіть може припинити своє існування), на щастя, кілька днів тому клубне керівництво повідомило, що інвестори не відмовилися від команди, і про банкрутство не може бути й мови.

Що ж до лучан, то в січні новий головний тренер Віктор Богатир переглянув більше 20-ти потенційних новачків, і з більшістю вже підписані контракти. Серед дебютантів відзначимо досвідчених воротаря Когута з «Вереса» та півзахисника Гордійчука з польської «Сталі» (Жешув). Знову виступатиме за «Волинь» її багаторічний капітан Герасимюк. Клубне керівництво не приховує, що перед Богатирем поставлено завдання не тільки продовжити прописку в першій лізі, але й підготувати плацдарм для повернення наступного сезону до елітного дивізіону.

І на завершення — про «Черкаський Дніпро», який доволі несподівано опинився на дні турнірної таблиці. Щоб уникнути вильоту, команду знову довірили Ігорю Столовицькому, який передусім повинен подбати, аби його підопічні якомога швидше вибралися із психологічної ями.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
21.04.2024 16:01

Перша ліга. «Інгулець» здолав «Карпати», а «Металург» продовжує падіння

У 5-му турі в епіцентрі уваги були два поєдинки в чемпіонській групі,...

14.04.2024 17:01

Перша ліга. Вагомі заявки «Карпат» та «Інгульця», чергова невдача «Металурга»

Суперництво в першій лізі виходить на фінішну пряму. У четвертому турі...

07.04.2024 15:37

Перша ліга. «Карпати» здобувають вольову звитягу, а результативний «Хуст» — уже не аутсайдер

Після третього туру в «чемпіонській» групі першої ліги заг...

31.03.2024 14:31

Перша ліга. Перемоги «Карпат» і «Лівого берега», осічка «Інгульця» та камбек «Хуста»

Відбулися поєдинки другого туру весняної частини чемпіонату України се...

Підписатися на новини