Збірна України на Паралімпійських іграх

Згадуємо історію виступів національної команди гравців з наслідками дитячого церебрального паралічу на Паралімпійських іграх.

Вперше паралімпійська збірна взяла участь в головному старті чотириріччя в 2000 році, приїхавши до Сіднея. Синьо-жовті впевнено вийшли з групи, розгромивши Португалію (3:0), Аргентину (6:2) та Нідерланди (3:0). В півфіналі команда здолала Бразилію (2:1), а у фіналі поступилася Росії (2:3).

За чотири роки в Афінах збірна з футболу 7х7 знову впевнено виступила на міжнародному форумі і здобула перше в історії золото. В групі команда обіграла Ірландію (6:0), Іран (6:2), а також добилася паритету з Аргентиною (2:2). У півфіналі українці взяли реванш у Росії (4:1), а у вирішальному поєдинку розібралися з Бразилією (4:1).

В Пекіні-2008 вітчизняні спортсмени не помітили суперників в квартеті — були пройдені Великобританія (8:1), Ірландія (7:0) та Іран (4:0). У півфіналі підопічні Сергія Овчаренка розібралися з Бразилією (6:0), а в «золотому» матчі переграли Росію (2:1).

У 2012-му на лондонських Іграх синьо-жовті знову не залишилися без медалі. В групі українці розійшлися миром з Бразилією (1:1), однак завдяки кращій різниці м'ячів після перемог над Великобританією (7:1) та США (9:0) вийшли до плей-офф з першого місця. В 1/2 фіналу українські збірники вирвали перемогу над Іраном (2:1), однак дуель за золото програли Росії (0:1).

На останній Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро українці в черговий раз підтвердили свій статус фаворитів в змаганнях 7х7. В групі підопічні Овчаренка пройшли Ірландію (6:0), Бразилію (2:1) та Великобританію (2:1). У півфіналі наша команда знищила Нідерланди (4:0), а у фіналі завдяки влучним ударам Володимира Антонюка та Артема Красильникова переграла Іран (2:1). В результаті Україна виборола третє паралімпійське золото у футболі та піднялася на перше місце в історичному списку за медалями в своєму виді спорту.

Підписатися на новини