Збірна України (гравці з вадами зору) на чемпіонатах Європи та світу

Збірна України серед гравців з вадами зору вперше вийшла на світову арену в 2002 році, коли посіла восьме місце на мундіалі в італійському Варезе. Наступного разу синьо-жовті на ЧС-2007 в бразильському Сан-Паулу здобули срібні медалі. Наші хлопці обійшли господарів та іспанців, однак перша сходинка дісталася білорусам.

На ЧС-2011 у турецькій Антальї вітчизняні гравці знову стали другими. Посівши перше місце в квартеті з Іспанією, Ірландією та Кореєю, в півфіналі наша команда розгромила Англію (4:0). Однак у вирішальному матчі українці поступилися Білорусі (1:5).

На ЧС-2013 в японському Міягі наша збірна втретє поспіль обмежилася сріблом. Залишивши позаду Англію та команду організаторів, у фіналі синьо-жовті поступилися Росії (0:1). При цьому наша команда отримала приз за чесну гру.

Чемпіонат світу 2015 року прийняв Сеул. В групі збірна обіграла всіх суперників: Італію (4:1), Іспанію (2:0), Японію (8:0) та Корею (12:0), а у фіналі знову засмутила «Фурію Роху» — 3:1. Таким чином, Україна вперше в історії перемогла на чемпіонаті світу.

Через два роки в італійському Кальярі підопічні Миколи Чхайла захистили титул. В групі синьо-жовті виявилися сильнішими за Францію (3:1), Англію (2:0) та Японію (12:1). У півфіналі Україна обіграла Іспанію (3:1), а у вирішальному поєдинку вдруге взяла гору над Англією (3:0). Кращим гравцем мундіалю визнали Роберта Трембу, який відзначився хет-триком у фіналі.

На чемпіонатах Європи Україна почала виступати в 2009-му. Тоді у французькому Нанті національна дружина відразу здобула срібні медалі. У групі синьо-жовті обіграли Туреччину (8:1), Англію (3:1) та Францію (5:1). У півфіналі наші пройшли Іспанію (4:1), однак в битві за титул поступилися Білорусі (0:4).

На Євро-2012 в турецькому Кайсері синьо-жовті зайняли третє місце, розійшовшись миром з Англією (0:0) та обігравши Італію (3:1). Перемога в плей-офф над білорусами (1:0) дозволила українцям поборотися за бронзу, і наші збірники здобули медалі, узявши гору над Англією — 4:2.

Через два роки в італійській Спеції національна команда знову стала третьою. Розгромивши в групі Туреччину (8:2) та зігравши внічию з Іспанією (0:0), Україна пропустила останню в фінал. Проте в матчі за бронзу наші хлопці обіграли Англію (1:0).

На Євро-2016 в Анталью синьо-жовта дружина прибула уже в статусі чемпіона світу. В групі із п'яти команд українці здобули перемоги над Іспанією (3:1), Туреччиною (5:2), Францією (6:3) та розійшлись миром з Великобританією (0:0). У фіналі збірна знову здолала Францію (6:2) і вперше в історії виборола золоті медалі континентальних змагань.

Підписатися на новини