Як футзалісти України потрапили на десяте для себе Євро...

Згадуємо шлях національної збірної України з футзалу до фінального раунду чемпіонату Європи-2018.

Українська команда завжди вважалася сильною в міні-футболі, про що свідчать два срібла синьо-жовтих на чемпіонатах Європи (2001, 2003). Починаючи з 2001-го, вітчизняні футзалісти незмінно потрапляють на континентальні форуми. Не стане виключенням і ЧЄ-2018, що проходитиме в Словенії з 30 січня по 10 лютого наступного року.

У кваліфікації до чемпіонату Україна потрапила до числа сіяних, тому одразу опинилася в головному відбірному етапі. 8—11 квітня в київському Палаці спорту пройшли ігри, в яких за путівки до фінальної частини господарі змагалися з Бельгією, Чорногорією та Хорватією.

У першому турі підопічні Олександра Косенка мінімально обіграли бельгійських «Червоних Дияволів» з рахунком 1:0 завдяки точному удару Сергія Коваля з «Урагану». У поєдинку з Чорногорією господарі змусили своїх фанатів понервувати, однак після нічиєї — 2:2 в першому таймі дотиснули балканців — 4:2. Героями матчу стали Богдан Новак, Олександр Педяш, Петро Шотурма та Сергій Журба.

В останньому турі долю прямої путівки на Євро Україна вирішувала у грі з хорватами. «Картаті» впевнено здолали Чорногорію (4:0) та Бельгію (6:1), тому у випадку нічиєї вони посідали перше місце в групі, а господарі відправлялися до плей-офф. Хорватія вийшла вперед у першій половині зустрічі завдяки голу Франко Єловчича, але Микола Білоцерківець одразу ж зрівняв рахунок. Рівновага трималася аж до кінця матчу, доки на 37-й хвилині Володимир Разуванов не приніс перемогу нашій команді — 2:1.

У підсумку Україна вдесяте в історії пробилася на чемпіонат Європи. У вересні відбулося жеребкування фінальної частини — 12 команд розбили на чотири групи, з яких до 1/4 фіналу вийдуть по дві найкращі.

Синьо-жовті зіграють з Румунією (2 лютого) та Португалією (4 лютого). Кращим результатом на Євро наших сусідів є 1/4 фіналу, а от піренейці стали срібними призерами розіграшу 2010 року.

Поєдинки чвертьфінальної стадії словенського форуму заплановані на 5—6 лютого, півфінали відбудуться 8 лютого, а фінал і матч за бронзу — 10 лютого.

Підписатися на новини