Історія збірної України з пляжного футболу: є що згадати

За роки свого існування національна команда України з пляжного футболу здобула чимало гучних перемог.

Свій перший офіційний поєдинок збірна України з біч-сокеру провела 29 липня 2003 року. В рамках товариського турніру Мундіаліто синьо-жовті програли чемпіонам світу з Бразилії з рахунком 2:5. На тих же змаганнях підопічні Олега Саленка відсвяткували першу в історії перемогу, перестрілявши США (6:5).

В 2004 році українці під керівництвом уже Віктора Мороза кваліфікувалися до фінальної частини Євроліги, вигравши дивізіон С. У головному турнірі наша команда посіла третє місце, попутно здолавши чинного чемпіона — Іспанію. У півфіналі Україна поступилася Португалії, але в битві за бронзу обіграла Італію.

Успіх на європейському рівні дозволив команді дебютувати на чемпіонатах світу у 2005-му. Перемога над збірною ПАР допомогла синьо-жовтим вийти з групи, однак в 1/4 фіналу наших хлопців зупинили майбутні фіналісти із Португалії. У підсумку на першому своєму чемпіонаті світу наша команда посіла шосту позицію — кращий результат в історії. У липні того ж року Україна не змогла подолати відбір до дивізіону А Євроліги, а через місяць стала четвертою на Мундіаліто. Наприкінці 2005-го українці отримали «дерев'яну медаль» московського Кубку Європи, програвши в дуелі за третє місце тим самим португальцям.

Наступного року Україна подолала дивізіон B Євроліги, після чого пробилася до еліти. Там підопічні Віталія Шишова посіли четверте місце в рейтингу і вийшли до Суперфіналу. Щоправда, на вирішальній стадії в групі з Польщею та Іспанією синьо-жовті посіли останню позицію, на чому їхній виступ на європейському форумі завершився.

У наступному сезоні українці здобули свій перший трофей, перемігши у Кубку Європи-2007 в іспанській Таррагоні. У чвертьфіналі наша команда здолала італійців, далі обіграла швейцарців, а в фіналі з рахунком 3:0 розібралася з французами. В Євролізі справи йшли не так вдало — синьо-жовті не зуміли навіть вийти з групи.

У кваліфікації до ЧС-2008 під орудою Сергія Кучеренка українці подолали груповий етап, однак в 1/4 фіналу програли Італії. У наступному році у відборі до мундіалю на наших хлопців чекала та сама історія — впевнена гра у квартеті та поразка в 1/8 фіналу від французів.

Черговий великий успіх прийшов до збірників у 2010-му — українці виграли європейську кваліфікацію до чемпіонату світу. Перемога над Португалією (4:2) у фіналі принесла синьо-жовтим статус чемпіонів Європи. Щоправда, на самому мундіалі, що відбувся у вересні 2011-го в італійській Равенні, підопічні Кучеренка посіли третє місце в групі, пропустивши в плей-офф Мексику та Бразилію. В Євролізі того ж року наша дружина залишила турнір ще після першої стадії.

У 2012-му синьо-жовті стали чемпіонами дивізіону B в Євролізі. Перед цим у травні команда Кучеренка виграла домашній товариський Кубок Києва. У відбірному турнірі ЧС-2013 на Таїті українці посіли третє місце і пробилися на міжнародний форум.

На самому чемпіонаті нашим знову не вдалося вийти з групи — за додатковими показниками другу сходинку посів Іран. Перед цим синьо-жовті взяли срібло Кубку Києва, а в дивізіоні А Євроліги дісталися Суперфіналу, де посіли сьоме місце.

В Євролізі-2014 наша збірна знову вийшла у вирішальний раунд дивізіону А, де посіла шосту сходинку. Це був останній турнір нашої команди під керівництвом Кучеренка — у серпні того ж року тренером головної пляжної дружини став її нинішній наставник Євген Варениця. Проте зміна на містку не допомогла Україні пробитися на ЧС-2015 — наші хлопці на другому груповому етапі відбору залишилися позаду Іспанії.

Незважаючи на пропуск мундіалю, у 2015-му синьо-жовтим було чим похвалитися. На перших в історії Європейських іграх в Баку команда посіла п'яте місце. В Євролізі підопічні Варениці впевнено дійшли до Суперфіналу і стали другими, програвши в матчі за головний трофей Португалії (4:5).

Минулий рік для збірної з пляжного футболу сміливо можна назвати тріумфальним. У дивізіоні А Євроліги Україна вперше в історії посіла найвищу сходинку, в чемпіонському матчі взявши реванш у португальців (2:1). Щоправда, у відборі до чемпіонату світу в Італії збірна не змогла подолати другий груповий етап. Також наша команда зіграла на Кубку Європи, де в 1/4 фіналу поступилася Росії.

2017 рік українці почали з другого місця на Кубку Персії. В Євролізі чинні чемпіони пройшли до Суперфіналу, однак там посіли лише сьому позицію. В рейтингу збірних від ФІФА наша команда йде 17-ю.

Досягнення

  • Кваліфікація до чемпіонату світу: золото (2010), бронза (2012).
  • Чемпіонат світу: шосте місце (2005), груповий етап (2011, 2013).
  • Кубок Європи: срібло (2007), четверте місце (2005).
  • Євроліга: золото (2016), срібло (2015), бронза (2004), перемога в дивізіоні В (2012).
  • Європейські ігри: п'яте місце (2015).
  • Кубок Києва: золото (2012), срібло (2013).
  • Кубок Персії: срібло (2017).
Підписатися на новини