Володимир Єзерський: Герої АТО та їхні сім’ї заслуговують на дуже велику повагу і ми повинні демонструвати її постійно

Нещодавно представники Федерації футболу України – голова Комітету національних збірних Мирон Маркевич та головний тренер юнацької збірної команди України U-16 Володимир Єзерський побували в зоні АТО. Про враження від цієї поїздки та спілкування з військовослужбовцями і місцевими вболівальниками наставник юнацької збірної розповів в інтерв’ю сайту ffu.ua.  

- Минула поїздка в зону АТО була вашою особистою ініціативою чи запрошенням військових? 

- Такі поїздки вже стали доброю традицію, яка продовжується ще з 2014 року. Увесь цей час ми підтримуємо зв’язок з військовими, які дислокуються на різних ділянках лінії фронту, тому нас постійно запрошують в гості. Ми у свою чергу завжди, коли є можливість, відкликаємось і їдемо, щоб підтримати бійців і передати їм подарунки та сувеніри особисто від себе і від Федерації футболу України. Такі поїздки – це дуже велика честь для нас, оскільки маємо можливість безпосередньо подякувати нашим захисникам за їх щоденний подвиг.

Цього разу ми були в зоні АТО протягом трьох днів. Відвідали Майорськ, Курахове, Бахмут, Опитне, Мар’їнку і передмістя Горлівки. В Опитному побували на церемонії відкриття нового футбольного майданчика зі штучним покриттям, збудованого за підтримки Обласної військово-цивільної адміністрації та ФФУ.

- Які настрої панують зараз на передовій? Про що розпитували Вас військовослужбовці? 

- Звичайно, в першу чергу, бійців цікавило все, що пов’язано з національною збірною. Крім того, військовослужбовці запитували про наших футбольних грандів Прем’єр-ліги, адже на передовій теж є багато вболівальників вітчизняних ТОП-клубів. Серед іншого, захисники України висловлювали сподівання, що їм все ж пощастить відвідати матчі за участі ФК «Динамо» Київ в Маріуполі. Там чимало прихильників столичного клубу, які мріють наживо побачити гру команди.

- Героям АТО вистачає часу та сил для занять спортом? Як часто вони мають змогу грати у футбол? 

- Протягом останнього часу в Донецькій області, де ми були цього разу, введено в експлуатацію чимало нових футбольних майданчиків, де мають змогу грати у футбол і місцеві діти, і військові, які там служать. Бійці стараються постійно підтримувати добру фізичну форму і грають у футбол.

За час нашого візиту в зону АТО вдалося організувати кілька поєдинків. Була чудова дружня атмосфера і серйозна підтримка місцевих мешканців, на матч прийшло багато дітей. Відчувалося, що футбол тут дуже люблять і що улюблена гра дозволяє відволіктися від побутових проблем і війни, яка зовсім поруч. Військових переповнювали емоції, а це дуже щирі та відкриті люди. Одразу помітно, як зростає їх позитивний настрій і готовність захищати нашу державу. Ці люди раді приїзду спортсменів і було б добре, якби такі візити відбувалися частіше. Тому, якщо у клубів є можливість організувати поїздки, то їм на Сході будуть неймовірно раді.  

- Ви взяли участь у поєдинку за одну з команд, в якій грали військові. Що можете сказати про їх підготовку? Відчувається особлива виправка в манері їх гри? 

- Вийшла дуже непроста гра. В деяких моментах я був радий, що вчасно вдалося уникнути зіткнень. Настрій у наших захисників надзвичайно бойовий, що не дивно, адже вони часто ризикують своїм життям. Нам вдалося виграти лише доклавши надзусиль. І це при тому, що ми пропустили 5 голів. Це неймовірні за своїм духом і силою волі люди, перед якими потрібно низько вклонитися і подякувати за те, що вони роблять для всіх нас і для всієї країни.

- Футбольна та навколофутбольна спільнота постійно організовує різні акції та заходи на підтримку воїнів АТО. Наскільки важлива така комунікація для самих військових? 

- Надзвичайно важлива! По-перше, тому що їм необхідний постійний тісний зв’язок з мирним життям, адже це підживлює їх моральні сили та бойовий дух. По-друге, більшість бійців є вболівальниками різних українських клубів: «Ворскли», «Карпат», «Динамо», «Шахтаря», «Металіста», «Таврії», «Зорі» та інших. Особливо цей вболівальницький дух відчувався під час нашої зустрічі в одному з актових залів, де зібралося кілька десятків військових. Вони дуже жваво обговорювали останні футбольні новини, ставили запитання і висловлювали свою думку. Причому, їх цікавить абсолютно все, починаючи від юнацького футболу і закінчуючи національною збірною.

Футболістам і тренерам потрібно частіше туди приїжджати і підтримувати своїх вболівальників і захисників. Крім того, нам варто частіше організовувати заходи, на кшталт тих, які будуть на матчах 1/4 фіналу розіграшу Кубку України, наступного туру УПЛ та товариських поєдинках нашої футзальної збірної у Харкові і інших заходів, які узгоджені з клубами, ФФУ та Прем’єр-лігою. І всі команди без виключення повинні підтримувати ці акції, у тому числі і ФК «Шахтар». Тим паче, що наші бійці мають змогу побачити їх під час прямих трансляцій поєдинків і їм дуже приємно, що про них не забувають. Ці люди та їхні сім’ї заслуговують на дуже велику повагу і ми повинні демонструвати її постійно. А тим, хто хоче лише попіаритися на цій темі, скажу, що не варто цього робити. Адже на передовій вболівальники всіх команд боронять країну пліч-о-пліч, в той час як в теплому тилу представники окремих клубів і псевдожурналісти провокують розкол серед вболівальників. Краще проводити системну роботу, яка об’єднуватиме країну в цілому, і футбольну спільноту зокрема.

Підписатися на новини