Дві перемоги легенд футболу в зоні АТО

Національна збірна України серед ветеранів стала частим гостем на сході нашої країни. Легенди футболу, непохитно слідуючи заявленій меті, виїжджають в міста у зоні АТО, де, крім безпосереднього проведення футбольних матчів, зустрічаються з військовими і місцевим жителями, даруючи хвилини радості і надію на майбутнє. Черговим місцем зупинки зоряної команди під керівництвом Анатолія Дем'яненка та Володимира Лозинського стала Луганська область, де були проведені матчі в Старобільську та Новоайдарі.

Зірковим складом — на Луганщину

Навіть сам факт виїзду знаменитих українських футболістів з теплого і комфортного Києва та інших мирних міст на схід країни говорить за себе. Відчуваючи, де нині відбуваються головні події в нашій країні, де вирішується її майбутнє, де щодня йде боротьба за мир і незалежність, збірна України завжди відгукується на запрошення з міст, наближених до зони бойових дій. Турне команда проводить за підтримки Федерації футболу України, Асоціації ветеранів футболу України та ТОВ «Агробізнес».

Коли в обідню пору на вокзалі Сватова з'явилися зо два десятки спортивного вигляду чоловіків у куртках із зображеним на грудях тризубом і футбольним м'ячем, погляд перехожих мимоволі обертався на них. Всім відомі футболісти прибули до Луганської області в такому складі:

воротар — Святослав Сирота; 

захисники — Богдан Шершун, Віталій Самойлов, В’ячеслав Свідерський, Олександр Венглинський; 

півзахисники — Іван Яремчук, Едуард Цихмейструк, Юрій Максимов, Віктор Уляницький, Володимир Бондаренко;

нападники — Олег Собуцький, Сергій Нагорняк, Юрій Грицина.

Голепад м’ячів на міні-полі 

Першим місцем зупинки збірної легенд стало місто Старобільськ. Його три роки тому обрав місцем нової локації Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, сюди переїхав практично весь викладацький склад і студенти. Університетську футбольну команду підсилили військові з 8-го окремого полку спеціального призначення, сформувавши вельми боєздатний колектив. Грали в залі, високі швидкості, динаміка і красиво забиті м'ячі... У результаті не без зусиль перемогли легенди футболу — 7:5, в їхньому складі тричі відзначився Олег Собуцький, двічі — В'ячеслав Свідерський, по разу — Едуард Цихмейструк та Віталій Самойлов. Після закінчення матчу кожному з суперників гравці збірної вручили презент, а також підписали державні прапори, які будуть вивішені в навчальному закладі і військової частини.

Великий футбол у Новоайдарі

Те, що наші прославлені ветерани перебувають у чудовій формі, показала і наступна гра, що відбулася в Новоайдарі. Місцева команда виступає в чемпіонаті Луганської області, і хоча результати її виступів залишають бажати кращого, перспективи виглядають вельми райдужно. Інакше і бути не може, адже мером Новоайдара обрана людина футбольна, екс-гравець «Зорі», «Металіста», ФК «Харків» і «Закарпаття» Ігор Шопін. «Футбол нині є однією з небагатьох віддушин для наших жителів, місцем зустрічі і приводом для спілкування, – розповідає чи не найфутбольніший мер України. – У наших планах — привести до ладу стадіон, а в парку побудувати майданчик 20 на 40 метрів, де будуть грати всі охочі, в тому числі і військові, що базуються навколо нас. Візит знаменитостей, з деякими з яких мені доводилося змагатися на футбольному полі, дуже знакова і символічна подія, ми бачимо, що шоу і свята можуть бути не лише в Києві, Харкові чи Львові, а й у зачеплених війною містах і селах. Багато хто до останнього і не вірив, що така подія в Новоайдарі відбудеться, тим приємніше було провести все на найвищому рівні, в дуже патріотичній, щирій атмосфері».

Прийшли на стадіон і військові 14-ї окремої механізованої бригади, які нині перебувають на службі в зоні АТО. Це давні друзі збірної ветеранів, в минулому році у Володимир-Волинському армійці отримали в подарунок комплект ігрової форми і набір м'ячів. І ось  нова зустріч, обмін подарунками, можливість обговорити подальші проекти. До слова, цей день надовго запам'ятається військовому Ігорю Самонову, якому Олег Собуцький і Анатолій Дем'яненко запропонували вийти в складі збірної на заключну чверть години. До честі Ігоря, виглядав він у компанії майстерних партнерів вельми гідно.

Виправдав сподівання глядачів і сам матч! Почали команди з обопільних атак, але з кожною хвилиною все більше позначався клас збірників, які в результаті перемогли — 3:1. М'ячі у складі синьо-жовтих забивали Юрій Грицина, Богдан Шершун та Сергій Нагорняк. Свою оцінку подіям на полі дав Анатолій Дем'яненко: «Хороша вийшла гра, багато моментів. Вважаю, вболівальники отримали задоволення. Це найголовніше, для чого ми їхали в Луганську область, робили велику роботу з організації матчів. Самі бачите, команда у нас гарна, є й молоді гравці, і старші. У цьому, напевно, полягає її родзинка, на полі всі ми один за одного, за наш футбол і за Україну».

Футболісти та військові – єдина родина 

Виступи на стадіонах стали головною, але далеко не єдиною метою візиту збірної ветеранів на схід. Одна з військових частин проявила гостинність, запросивши футболістів і тренерів на дружню вечерю та принагідно запропонувавши переночувати в казармах. Такі моменти якнайкраще показують єднання військових і футболістів, тим більше, останні приїхали не з порожніми руками, презентувавши більше 300 м'ячів і футболок захисникам нашої країни. «Ми багато чули, в яких умовах несуть службу на передовій хлопці, а тепер і на власні очі змогли побачити, разом з’їсти солдатської каші, підняти келих за перемогу,  поділився враженнями екс-гравець «Динамо», «Ворскли» та молодіжної збірної України Віталій Самойлов, який вже не один рік займається волонтерською діяльністю та надає військовим необхідну речову підтримку.  Вражає бойовий дух, прагнення захищати Україну. Ми, звичайні мирні мешканці, маємо шанувати військових, які іноді віддають на фронті найголовніше, що в кожного є,  своє життя».

Віддали гравці данину пам'яті і армійцям, що пішли від нас. 3 вересня 2014 року відбулася трагічна подія в історії України, коли було обстріляне селище Побєда, загинули 18 військових. Тепер на цьому місці каплиця і пам'ятний знак, вінок до якого від збірної і всієї футбольної родини країни поклали Анатолій Дем'яненко і Вадим Цимбалюк, молодий хлопець, який нині мешкає у Волочиську, а того страшного дня дивом врятувався.

Візит національної збірної ветеранів на схід став продовженням турне в підтримку миру і наших військових, раніше були Попасна, Сєвєродонецьк, Білокуракине, Маріуполь, Волноваха і інші міста, найближчим часом вже заплановані нові виїзди. «Це наше головне завдання, від виконання якого впродовж усього часу зо дня заснування збірної ми ані на крок не відступаємо,  відзначив віце-президент ФФУ, президент АВФУ і організатор збірної ветеранів Олег Собуцький.  Чим більше буваєш на сході, спілкуєшся з військовими і місцевими мешканцями, тим сильніше хочеться повернутися сюди з дружнім візитом, подарувати людям свято і віддати належне за захист нашої країни. З величезним задоволенням всі знамениті футболісти, незважаючи на травми минулих років або зайнятість, відправляються на схід, ще не було прецедентів, щоб хтось із них відмовився. Хочу за це сказати всім нашим гравцям і тренерам величезне спасибі, ми стали великою футбольною родиною, об'єднаною однією метою. Будемо і далі працювати в цьому напрямку, намагатися прискорити завершення цієї неоголошеної війни, нести Україні мир і єдність. А також радувати майстерністю найкращих гравців країни наших уболівальників, отримуючи від футболу величезне задоволення».

 

 

Підписатися на новини