Збірна Україна поступилася команді Ісландії у кваліфікації ЧС-2018

Хороші швидкості, чоловіча боротьба та нелогічний перший пропущений м’яч - підопічні Андрія Шевченка у напруженому матчі в Рейк’явіку програли збірній Ісландії – 0:2.

Розклади перед стартом

Після впевненої перемоги «синьо-жовтих» над Туреччиною та несподіваної поразки ісландців у Фінляндії матч у Рейк’явіку мав вирішальне значення для обох збірних. Перемога у гостях давала українцям відмінний шанс фінішувати на першій сходинці турнірної таблиці, нічия давала тактичну перевагу у боротьбі за одне з двох перших прохідних місць. Зважаючи на той факт, що збірна Ісландії на своєму полі востаннє програвала в червні 2013-го, а також приймаючи до уваги матч проти Туреччини, який забрав надто багато сил, та важкий переліт, завдання українців взяти очки у Рейк’явіку видавалися надскладним.

Сюрпризи від Шевченка

У порівнянні з домашнім поєдинком проти Туреччини, головний тренер української збірної Андрій Шевченко зробив три зміни у стартовому складі своєї команди. Ракицький, який відбув дискваліфікацію, прогнозовано замінив Кривцова. Замість Кравця на вістрі атаки вийшов Бєсєдін, а заміть Ротаня в опорній зоні з’явився Маліновський.

Тактичний перший тайм

Обидві команди добре розуміли ціну єдиної помилки. Тож не дивно, що перші 45 хвилин зустрічі пройшли хоча й на хороших швидкостях та за жорсткої боротьби, але без зайвого ризику. Це був саме той випадок, коли надійність в обороні переважувала активність та нестандартність в атаці, а бажання зіграти простіше перевищувало намагання діяти нестандартно. Мабуть, звідси і лише два напівмоменти з боку обох команд: у господарів мав забивати Сігурдссон, але надто довго возився з м’ячем, у «синьо-жовтих» був момент у Ярмоленка, а ще в одному з епізодів Інгасон ледь не зрізав м’яч у власні ворота після прострілу Бєсєдіна.

Та навіть за такого перебігу подій перевага була на боці «синьо-жовтих»: українці частіше володіли м’ячем (63% проти 37%), завдали більше ударів по воротам (п’ять проти трьох), подали більше кутових (три проти одного).

Шокуючий початок другої 45-хвилинки

Тим болючішим виявився початок другого тайму. На 48-й хвилині матчу після прострілу з лівого флангу Пятов зафіксував м’яч в рукаъ, але в боротьбі з воротарем нашої команди Гудмундссон, завдавши пошкодження голкіперу, вибив «плямистого», після чого Сігурдссон забив вже у порожні ворота. Рефері, на жаль, фолу на Пятові не помітив та вказав на центр поля.

Гол, який змінив усе

Пропустивши гол, «синьо-жовті» великими силами пішли вперед і створили кілька нагод для взяття воріт. Непогано пробивав Маліновський, був момент у Ярмоленка, але у підсумку забили господарі. Спочатку Гудмундссон після швидкої контратаки пробив в лічених сантиметрах від стійки воріт Пятова, а згодом уже Сігурдссон, отримавши м’яч у центрі штрафного майданчика, мав досить часу, щоб, скориставшись допомогою партнера, влучно пробити у кут воріт після флангового прострілу. Майже одразу після забитого голу Сігурдассон небезпечно пробив головою, але цього разу м’яч пройшов вище воріт.

Боротьба до фінального свистка

Навіть після двох пропущених голів українці не знітилися, продовжуючи шукати свій шанс в атаці. Так, після флангового прострілу Бутка ніхто із партнерів не зумів переправити м’яч у ворота, а удар Коваленка після багатоходової комбінації «синьо-жовтих» і скидки від Ярмоленка пройшов повз ціль. На жаль, цього дня футбольна фортуна була не на боці українців.

Непередбачуваний фініш

Після восьмого туру турнірна таблиця групи І кваліфікації знову набрала того ж вигляду, що й перед вересневими матчами. На чолі – команди Хорватії, яка несподівано поступилася турецькій збірній, та Ісландії. Обидві мають в активі по 16 очок. Україна та Туреччина ділять третю-четверту сходинку, набравши по 14 балів. Тож жовтневі поєдинки для всіх без винятку фаворитів групи набули вирішального значення у прямому сенсі цього слова. Що ж стосується українців, то «синьо-жовті» 6-го жовтня на виїзді заграють із командою Косова, а 9-го – вдома зі збірною Хорватії.

Ісландія – Україна – 2:0

Голи: Г. Сігурдссон (48, 66)

Попередження: Халльфредссон (2), Г. Сігурдссон (77) - Маліновський (55), Коваленко (77), Зінченко (82)

Ісландія: Халльдоурссон - Сайварссон, Інгасон, Р. Сігурдссон, Гудмундссон, Б'ярнасон, Г. Сігурдссон (Фіннбогасон, 90+2), Гуннарссон (к), Магнуссон, Халльфредссон (Скуласон, 89), Бьодварссон (Сігурдарссон, 67)

Україна: Пятов (к) - Бутко, Хачеріді, Матвієнко, Ракицький, Коваленко, Степаненко (Ротань, 76), Ярмоленко, Маліновський (Зінченко, 71), Коноплянка, Бєсєдін (Кравець, 71)

Більше фото з матчу можна переглянути у фотогалереї

Підписатися на новини