Хоробрі серцем

У четвер, 29 вересня, українські клуби зіграли у матчах другого туру розіграшу Ліги Європи сезону 2016/2017 років. Донецький «Шахтар» вдома у меншості здолав опір португальської «Браги», а луганська «Зоря» дала гідний бій «Манчестер Юнайтед» на «Олд Траффорд, лише одного разу капітулювавши перед грізним суперником.

Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека виставив на поєдинок звичний для Ліги Європи склад. Єдина зміна порівняно із грою в Туреччині з «Коньяспором» – поява в центрі оборони Івана Ордеця. Він вийшов замість травмованого Ярослава Ракицького.

Футболісти «Шахтаря» досить швидко відкрили рахунок. Уже на 5-й хвилині відзначився Степаненко. Після стандарту у виконанні Фреда й боротьби Ордеця він із близької дистанції розстріляв ворота «Браги». Зупинятися на досягнутому «гірники» не мали наміру. Звично активним був правий фланг: Бутко і Марлос щоразу перегравали опонентів і робили небезпечні простріли. Один з таких на 19-й хвилині цілком міг стати результативним, але захисник зумів вибити м’яч на кутовий. У середині тайму в епіцентрі подій двічі опинявся Бернард. Спочатку він з гострого кута бив по воротах, а в наступній атаці вивів сам на сам із голкіпером «Браги»Феррейру, який свій момент змарнував. Що стосується гостей, то гострота від них походила здебільшого після стандартних положень і флангових навісів.

У дебюті другої половини зустрічі «Шахтар» залишився в меншості. На 47-й хвилині Фред гарно проривався центром до воріт суперника, але його було збито захисником у штрафному. Арбітр матчу Штілер угледів в цьому епізоді симуляцію та показав бразильцеві жовту картку, що виявилася для нього другою. Втім уже невдовзі донеччани забили другий м’яч. Бернард бив по воротах після стандарту, проте влучив у стінку. Першим на підбиранні був Коваленко, який легко переграв голкіпера португальців.

Попри перебування в меншості, «помаранчево-чорні» надалі контролювали ситуацію. Надто гостро виглядали контратаки «Шахтаря». На 74-й хвилині Паулу Фонсека здійснив першу заміну. Замість Марлоса вийшов Тайсон. Під завісу Дентіньо з’явився на полі, а Феррейра його залишив, а вже в доданий час Коваленка підмінив Малишев. На 86-й хвилині дев’ятий номер «гірників» мав непоганий шанс збільшити рахунок, але він вирішив віддати пас на Тайсона, удар якого було заблоковано. У підсумку – 2:0.

«Шахтар» (Донецьк, Україна) – «Брага» (Брага, Португалія) – 2:0

Голи: Степаненко (5), Коваленко (56)

Попередження: Фред (25), Степаненко (64), Кучер (82) - Вукчевич (54), Педру Сантуш (63), Стоїлькович (82)

«Шахтар»: Пятов - Бутко, Кучер (к), Ордець, Ісмаїлі, Степаненко, Фред, Марлос (Тайсон, 74), Коваленко (Малишев, 90+2), Бернард, Феррейра (Дентіньо, 85)

«Брага»: Марафона - Байяно, Артур Жорж, Росич, Гойяно, Вукчевич, Мауро (к), Педру Сантуш (Бакич, 67), Орта (Стоїлькович, 58), Хассан, Вілсон Едуарду (Мартінес, 67)

Після поразки в першому турі групового етапу Ліги Європи «Манчестер Юнайтед» підійшов до матчу із «Зорею» з високим рівнем мотивації, адже «Червоні дияволи» зобов’язані були грати на перемогу, аби розраховувати на подальшу євро кубкову кампанію.

З перших хвилин матчу позиційною перевагою прогнозовано заволоділи футболісти «МЮ». Однак, перший небезпечний момент, як не дивно, створили саме гості. Петряк прострілив з лівого флангу в центр, а Любенович на вході до штрафного майданчика англійців у дотик пробив трохи вище рамки. Команда Жозе Моурінью відповіла на це невлучним ударом головою Феллайні після подачі з кутового. Під кінець першої двадцятихвилинки «Зорі» відверто пощастило, адже Решфорд після свого надпотужного «пострілу» вже бачив м’яч у сітці воріт – «сфера», на щастя, струсонула поперечину воріт Шевченка.

Після цього гра заспокоїлася, і український клуб фактично не давав жодної нагоди відзначитися більш іменитому супернику.

А ось зі стартом другого тайму підопічним Юрія Вернидуба вдалося навіть додати у наступальних діях. Караваєв прорвався вперед по правому флангу, виконав подачу на лівий край чужого штрафного, а ось Любеновичу не вистачило сантиметрів, щоб завдати акцентованого удару по воротах. Ще один момент у команди Вернидуба виник з виходом на заміну Пауліньо. Бразилець отримав пас на лінії чужого штрафного і пробив у дальній кут воріт Ромеро. Воротар у красивому стрибку врятував свою команду від голу.

На жаль, вже за декілька хвилин «Зоря», яка протягом усього матчу хоробро трималася під натиском «Червоних Дияволів», пропустила єдиний гол у цій зустрічі. Ще й після першого удару «МЮ» в площину воріт гостей. Руні замість результативного удару відправив м’яч у район дальньої стійки, де на нього вже чатував Ібрагімович. Легендарному шведу залишалося тільки головою з близької дистанції підправити «кулю» в сітку воріт.

«Зоря» після цього не зупинилася і намагалася використати будь-яку можливість задля того, аби врятувати матч. Зокрема, в одному з епізодів Ромеро зреагував на удар головою Караваєва після навісу Пауліньо. Але заробити бодай одне очко в лігві суперників луганській команді не вдалося.

«Манчестер Юнайтед» (Манчестер, Англія) – «Зоря» (Луганськ, Україна) – 1:0

Гол: Ібрагімович (69)

Попередження: Бейї (63) – Каменюка (90)

«МЮ»: Ромеро – Фосу-Менса (Марсьяль, 74), Бейї, Смоллінг (к), Лінгард (Руні, 67), Рохо, Феллаїні, Погба, Мата (Янг, 74), Решфорд, Ібрагімович

«Зоря»: Шевченко – Сіваков, Форстер, Каменюка (к), Гречишкін, Чайковський (Гордієнко, 80), Петряк, Караваєв, Любенович (Ліпартія, 76), Кулач (Пауліньо, 59)

Підписатися на новини