Ліга Європи: втрачена перемога «Зорі» та мінімальний успіх «Шахтаря»

15 вересня українські клуби розпочали свої виступи у груповому турнірі розіграшу Ліги Європи сезону 2016/2017 років. Луганській «Зорі» не вистачило кількох миттєвостей для здобуття домашньої перемоги над стамбульським «Фенербахче», а донецький «Шахтар» на класі мінімально переграв у Туреччині місцевий «Коньяспор».

Команда Юрія Вернидуба продемонструвала свої амбіції вже у стартові секунди поєдинку із турецьким грандом. Стрілка годинника на одеському стадіоні ще не встигла відміряти хвилину, як Петряк відгукнувся на навісну передачу від партнера і ударом головою ледве не поцілив у кут воріт Деміреля.

«Фенербахче» заграв активніше після десятої хвилини, відповівши господарям гострим моментом. Навісна передача зі штрафного знайшла у штрафному майданчику «Зорі» Соузу, який переправляв снаряд під ліву від Шевченка стійку - м'яч пройшов повз рамку воріт.

Поступово швидкості зменшилися, а сама гра перейшла до центру поля. Так було аж до 50-ї хвилини, поки «Зоря» сама собі не створила проблеми. Центральні захисники проґавили вихід Соу на рандеву із Шевченком, але голкіпер луганської команди зреагував на постріл форварда «канарок».

Покарання від «Зорі» було миттєвим. Каменюка відібрав м'яч у центрі, підключив до атаки Любеновича, а Желько відкотив м’яч назад на Гречишкіна. Той, не довго думаючи, пробив з 30-ти метрів, а «сфера» вирушила за призначенням - у праву дев’ятку.

Остання десятихвилинка була психологічно найважчою для підопічних Вернидуба, які протягом усього матчу намагалися діяти максимально сконцентровано та дисципліновано біля власних воріт, а вже в ендшпілі елементарно втомилися. Шевченко спочатку зреагував на небезпечний удар Еменіке, а потім врятував «Зорю» від можливого автоголу після рикошету від Чайковського.

І все-таки «Фенербахче» досяг свого у компенсований арбітром час матчу: три доданих хвилини від арбітра перетворилися у шість, і туркам вдалося реалізувати «стандарт». М'яч після удару К’яєра пролетів над гравцями і затріпотів у дальньому куті воріт Шевченка.

«Зоря» (Луганськ, Україна) - «Фенербахче» (Стамбул, Туреччина) – 1:1

Голи: Гречишкін (52) – К’яєр (90+6)

Попередження: Чайковський, Пауліньо

«Заря»: Шевченко - Соболь, Гречишкін, Любенович (Опанасенко 83), Караваєв, Форстер, Кулач (Гордієнко 87), Петряк (Пауліньо 73), Каменюка, Чайковський, Сіваков

«Фенербахче»: Демірел - Стох (ван Персі, 58), Учан (Туфан 46), Шкртел, Озбайракли, Соу, Потук (Еменіке 73), Соуза, Топал, К’яєр, Алі Калдирим

Гра «Шахтаря» з «Коньяспором» відбулася в знаменний для донецького клубу день: рівно 40 років тому «гірники» дебютували в єврокубках.

Футболісти «Шахтаря» відразу ж взяли м'яч під свій контроль. Гості проводили позиційні атаки, намагаючись розхитати оборону суперника. Особливо активним був правий фланг, де діяв Бутко. Проте перший небезпечний момент стався біля воріт Пятова. На 10-й хвилині Чамдали цілив у дальній кут, але м'яч влучив у стійку. Підопічні Фонсеки продовжували володіти територіальною перевагою, змушуючи турків фолити.

Основною зброєю «помаранчево-чорних» у середині тайму стали дальні удари. Двічі били Ісмаїлі і Ракицький, але бразилець в своїй спробі був невлучним, а удар 44-го номера донеччан з труднощами парирував голкіпер. Незабаром «гірники» провели гостру контратаку. Завершував її другим темпом Степаненко, однак знову виручив воротар «Коньяспора».

Після перерви «гірники» продовжили контролювати хід поєдинку. Найбільш близьким до того, щоб відкрити рахунок, був Феррейра. У першому випадку аргентинець зблизька замикав передачу Бутка, у другому пробивав головою. В обох епізодах добре зіграв голкіпер. На 76-й хвилині чудовий пас на дальню стійку виконав Бутко, і цього разу Феррейра переграв воротаря «Коньяспора», точно пробивши головою. У час, що залишився до фінального свистка, турки пішли великими силами вперед, але оборона «Шахтаря» діяла надійно.

«Коньяспор» (Конья, Туреччина) – «Шахтар» (Донецьк, Україна) – 0:1

Гол: Феррейра (76)

Попередження: Туран, Баїч – Фред

«Коньяспор»: Киринтили - Скубіц, Туран, Вукович, Дуглас, Йонссон (Сенмез, 85), Чамдали (к), Шахінер, Хаджиахметович, Баїч (Хора, 70), Мілошевич (Меха, 76)

«Шахтар»: Пятов - Бутко, Кучер (к), Ракицький, Ісмаїлі, Степаненко, Фред, Марлос, Коваленко (Малишев, 90+3), Бернард (Тайсон, 67), Феррейра (Едуардо, 90+1)

Підписатися на новини