Андрій Шевченко: «Ми були ближчими до перемоги, але результат хороший»

Головний тренер збірної України оцінив дії своїх підопічних у матчі проти Ісландії в рамках відбіркового турніру чемпіонату світу-2018, відповівши на запитання журналістів на прес-конференції після поєдинку.

- Від матчу у вас залишилося більше позитивних моментів, чи негативних?

- Позитивних. Ту настанову, яку ми давали футболістам на гру, вони спробували виконати. Настрій у хлопців був дуже хорошим, самовіддача - також. Повторюся, наш суперник був дуже непростим. Ця команда може забити гол з будь-якої ситуації. Саме тому одним із ключових завдань на гру була надійна гра в обороні. Намагалося більше контролювати м'яч. Це виходило, але не завжди. А що стосується результату, то ми сьогодні були ближчими до перемоги.

- У стартовому складі збірної України сьогодні не було «чистих» нападників. Вихід Зозулі в другому таймі - це планова заміна, або ви зрозуміли, що цей експеримент невдалий?

- Це не був експеримент. У нас залишилися два нападники, які не отримують ігрової практики в своїх клубах. Футболістам, які мало грають, важко входити в гру. Настає момент, коли «не вистачає кисню». Вибір на користь Коваленко зробили тому, що він на даний момент готовий краще за інших за рівнем своєї працездатності. Так, ми ризикували, але Коваленко зіграв дуже добре, постійно пресингував опонентів та виконував великий обсяг роботи, втілюючи в життя те, що ми хотіли. Потім випустили нападника, аби він відчув гру.

- Збірна України здобула одне очко або втратила два?

- Судячи з незабитого пенальті ... Звісно, хотілося перемогти. Але ми грали з командою, яка відмінно виступила на Євро і досить давно демонструє хороший футбол. Можливо, грає не так комбінаційно, але створює безліч проблем суперникам. Тому вважаю, що це хороший результат.

- Після сьогоднішнього матчу у вас з'явилося більше запитань до команди, чи ви отримали більше відповідей на наявні?

- Я отримав більше відповідей.

- Збірна України грала з повністю оновленими флангами в обороні. Як оцінюєте гру футболістів, які вийшли на цих позиціях?

- Думаю, що наші фланги спрацювали дуже добре. І більшість небезпечних моментів ми створювали саме після флангових атак. Саме на це і був наш розрахунок. Незважаючи на те, що один з хлопців вперше грав у складі збірної, а другий - в нинішньому сезоні не має достатньо ігрової практики, вони діяли дуже добре. Не без помилок, звичайно, але без помилок не буває футболу.

- Здалося, що з виходом на поле Романа Зозулі різко зросла варіативність лінії півзахисту в роботі на атаку…

- Той обсяг роботи, який виконали футболісти, змусив ісландців опуститися назад. Було помітно, що суперник здав. Це робота всієї команди та виконання установки на гру. Так, всі бачили, що ісландці зупинилися, але повторюся: ця команда може забити гол з будь-якої ситуації, тому ми змушені були зберігати баланс.

- Гравців, які б'ють пенальті, призначаєте ви? Чи сьогодні це була ініціатива Коноплянки?

- Я. Євген був пенальтистом в команді, і я не став нічого змінювати. Я взяв відповідальність на себе.

- Після невдалого виступу на Євро-2016 команда опинилася під серйозним тиском. Відчуваєте ви цей тиск на собі, з огляду на те, що від збірної вимагають лише перемог...

- Моє завдання - побудувати колектив. Ми повинні виходити саме з цього. Маю на увазі, створення колективу, побудову гри та збалансованого складу, на що потрібен час. Тоді будуть і перемоги. Хочу подякувати і вболівальникам. Незважаючи на те, що стадіон був порожнім, ми чули наших уболівальників, які були в фан-зоні і підтримували нас.

- Ви засмучені?

- Я вже говорив: сьогодні у мене більше позитивних емоцій. Звичайно, результатом я трохи розчарований, оскільки ми були ближчими до перемоги.

- Здалося, що Зінченко більше всіх рухався на полі та був ключовим виконавцем у вашій команді. Ви задоволені його грою?

- Кожен футболіст - ключовий виконавець у команді. Хтось виконує чорнову роботу, щоб звільнити зони, а хтось - входить у ці зони, створюючи моменти. Те, що Зінченко отримав простір у другому таймі - заслуга всіх гравців. Зокрема, Коваленко, який не зупинявся весь матч. У Зінченко хороше майбутнє, але йому треба ще працювати і працювати.

- Прокоментуйте, будь ласка заміни. Зокрема, чому, сьогодні не грав Ротань?

- Ротань є дуже важливим гравцем для команди, незважаючи на те, що ігрову практику почав отримувати зовсім нещодавно. Він знає атмосферу в команді і робить все, щоб вона була гарною. Ми розраховуємо на нього. Сидорчук провів хороший матч, виклався до останнього. Але було помітно, що у нього закінчуються сили. Цей крок був запланованим. Ми знали, як змінювати гру. Теж саме стосується і Шахова - Зінченко «підсів». Шахов зараз у гарній формі.

Підписатися на новини