Україна зіграла внічию з Ісландією на старті відбору ЧС-2018

Національна збірна команда України у стартовому матчі відбіркового турніру чемпіонату світу-2018 розійшлася миром із командою Ісландії.

Збірна Ісландії, яка здивувала усіх футбольних спеціалістів та експертів під час Євро-2016, привезла до Києва фактично той самий склад, який досягав успіхів на полях Франції цього літа. Однак без одного беззаперечного гравця основи – Сігторссона, який відзначився двома забитими м’ячами на європейській першості та є кращим бомбардиром нинішньої ісландської команди (22 голи у 44 матчах).

Ще більше сюрпризів надійшло від головного тренера збірної України Андрія Шевченка, який обрав несподівану формацію на стартовий матч кваліфікації ЧС-2018 - без номінальних форвардів. І Селезньов, і Зозуля залишилися на лавці запасних, а до воріт команди гостей наставник збірної України відрядив «молоду гвардію» – Коваленка та Зінченка. Отримав шанс дебютувати у першій команді країни і Соболь, який зайняв «вічно проблему» позицію лівого захисника.

Матч розпочався під незвичне для «Олімпійського» затишшя, пов’язане із покаранням ФІФА матчем без глядачів за порушення, що мали місце під час відбіркового матчу ЧС-2014 Україна – Сан-Марино. Хоча футболісти не залишилися без підтримки: біля головної арени країни було організовано фан-зону, яка активно підтримувала своїх улюбленців за межами арени.

Але старт матчу і кваліфікації господарі провалили. Вже на 5-й хвилині Кучер пустив за спину Фіннбогасона, який ударом із другої спроби вразив дальній верхній кут воріт Пятова. Зважаючи на те, як ісландці вміють захищатися, що надуспішно демонстрували під час Євро, перспективи на зустріч вимальовувалися невтішні. Тим паче, що такими «дитячими» помилками у захисті наші «збірники» грішили ще не один раз. Наприклад, на 12-й хвилині, коли Гудмундссон просто зобов’язаний був карати «синьо-жовтих» за провал у власному штрафному. Нашим пощастило.

Гра в українців не клеїлася через величезну кількість помилок під час переходу із оборони в атаку. Тому чекати на гол у результаті акцентованих комбінаційних дій на половині поля суперника було справою пропащою. Допоміг випадок і індивідуальна майстерність Ракицького та Ярмоленка. Перший «вистрілив» метрів з 30-ти, Хальдоурссон відбив м’яч перед собою, а Ярмоленко забив перший гол «синьо-жовтих» у цьому відборі.

Українці активно розпочали і тайм другий, намагаючись контролювати не лише м’яч, а й темп гри. Гості, втім дуже глибоко не опускалися, зустрічали «синьо-жовтих» досить високо, шукаючи щонайменшої нагоди провести швидку атаку. Як, наприклад, на 60-й хвилині, коли лише самовіддана гра Соболя у підкаті врятувала «синьо-жовтих» від неприємної ситуації поблизу власних воріт. На цей епізод українці відповіли своїм випадом, який закінчився кутовим та невлучним дальнім ударом Ракицького.

Нічийний рахунок на табло не влаштовував «синьо-жовтих», й  Андрій Шевченко кинув у бій Зозулю замість Сидорчука. Щоправда, черговий момент поблизу воріт гостей створили Ракицький та Коваленко. Перший віддав гарну розрізну передачу, другий, наблизившись до лінії штрафного майданчика, пробив – воротар ісландців відбив м’яч.

На 79-й хвилині голкіпер гостей у стрибку перервав дуже небезпечний простріл Соболя, який дійшов майже до лицевої лінії, а за кілька секунд зреагував на дальній удар Коноплянки.

Через чотири хвилини Україна отримала найреальнішу нагоду зрівняти рахунок. Підключення в атаку Бутка захисник ісландців у своєму штрафному майданчику зумів перервати лише з порушенням правил – пенальті. 11-метровий виконував Євген Коноплянка, і м’яч після удару півзахисника «синьо-жовтих» влучив у стійку і залишив межі поля.

Українці не знітилися й не полишали спроб змінити рахунок на табло. Фінальний свисток арбітра зустрічі зупинив «синьо-жовтих» на чужій половині поля: Зозуля, пройшовши по флангу, прострілив у центр, але Халльдоурсон і цього разу зіграв надійно. 1:1 – нічия у стартовому поєдинку відбору ЧС-2018.

ЧС-2018. Кваліфікація

Україна – Ісландія – 1:1

Голи: Ярмоленко (41) – Фіннбогасон (5)

На 85-й хвилині Коноплянка не реалізував пенальті (стійка)

Попередження: Кучер – Гуннарсон, Фіннбогассон

Україна: Пятов – Бутко, Соболь, Кучер (к), Степаненко, Ярмоленко, Коноплянка, Сидорчук (Зозуля, 63), Коваленко, Ракицький, Зінченко (Шахов, 90)

Ісландія: Халльдоурссон – Сайварссон, Р. Сігурдссон, Гудмундссон (Халльфредссон, 84), Б’ярнасон (Траустасон, 75), Г. Сігурдссон, Фіннбогасон, Аурнасон, Бьодварссон, Гуннарссон (к), Скуласон (Магнуссон, 42)

Підписатися на новини