Приборкати «драконів»

28 березня о 21:00 НСК «Олімпійський» прийме заключний матч національної збірної команди України на рідній землі. До старту Євро-2016 «синьо-жовті» більше не порадують своєю грою вболівальників на українських стадіонах. Тому майбутня товариська гра з Уельсом - не лише відмінний спосіб для наших гравців перевірити свої сили, але і хороша можливість віддати данину подяки армії уболівальників, які вірою і правдою підтримували своїх улюбленців протягом півтора року кваліфікації.

Футбол в Уельсі ніколи не був у такій пошані, як в Англії і Шотландії. Девіз цієї частини півострова - «Камрі ем Біт», що в перекладі означає «Уельс назавжди». Стосовно спорту валлійці вказали б у цій приказці традиційно улюблений усіма регбі, але ніяк не футбол. Хоча Уельс не залишався осторонь за часів розвитку футболу на «Туманному Альбіоні», подарувавши всьому світу таких відомих футболістів, як Невілл Саутхолл, Гарі Спід, Крейг Белламі, Йан Раш, Райан Гіггз і багатьох інших. Але збірна цієї країни ніколи не кваліфікувалася на найпрестижніші континентальні змагання, залишаючись лише міцним середнячком в європейській футбольній сім'ї.

10 жовтня минулого року стало історичною датою для всього південного заходу Великобританії. У передостанній ігровий день відбіркового циклу Євро-2016 «дракони» поступилися на виїзді команді Боснії і Герцеговини. Але, незважаючи на поразку, підопічні Кріса Коулмана стали недосяжними для представників Балкан, забезпечивши собі друге місце в групі «B». 45-річний фахівець приніс в країну досі небачений тріумф, адже позаду залишилися серйозні суперники - Боснія і Герцеговина, Ізраїль і Кіпр. Коулман виступав за збірну в якості футболіста з 1992 по 2002 рік, і йому добре відомо, що це таке: коли національна команда має непоганий підбір гравців, включаючи легенду «Манчестер Юнайтед» Райана Гіггза, але при цьому залишається за бортом змагань серед топ-команд .

Тепер же в збірній Уельсу з'явився ще один вінгер світового рівня - Гарет Бейл. Саме чудова гра і сім забитих м'ячів футболіста мадридського «Реала» в кваліфікації дозволили валлійцям вперше в своїй історії потрапити на чемпіонат Європи до Франції. Гарету ще є, що доводити в національній команді, незважаючи на успіх у цій європейської кампанії. На поточний момент у другого найдорожчого футболіста в історії футболу («Реал» не пошкодував на гравця «Тоттенхема» 91 млн. євро) - 54 матчі і 19 голів за збірну. За цими показниками 26-річний футболіст ще поки не входить ані до десятки кращих бомбардирів валлійської команди, ані до когорти гравців з найбільшою кількістю проведених ігор. До речі, на жаль, лідер валлійської збірної до столиці України не прибув.

Головний тренер збірної України Михайло Фоменко неодноразово казав, що існують певні труднощі з підбором суперників на домашні контрольні матчі. «Мало хто готовий їхати в Україну, тому маємо те, що маємо», - знизував плечима наставник «синьо-жовтих» на численних прес-конференціях. Збірна Уельсу - відмінний вибір для нашої збірної напередодні Євро-2016. У групі «С» на команду Фоменка чекає зустріч з іще одним представником британського футболу - збірною Північної Ірландії. Команди мають схожий стиль гри, тому спаринг з Уельсом повинен надати тренерському штабу чимало корисної інформації напередодні майбутніх протистоянь на полях Франції.

Цікаво, що майбутня дата проведення матчу дивовижним чином перетинається з подіями 15-річної давнини. 28 березня 2001 року, тобто цього ж дня, українська команда протистояла «драконам» у відборі світової першості в Південній Кореї та Японії. Матч на стадіоні «Мілленіум» у Кардіффі завершився результативною нічиєю з рахунком 1:1, а у складі «синьо-жовтих» на початку другого тайму відзначився кращий бомбардир в історії нашої національної команди та діючий тренер Андрій Шевченко. Як буде цього разу? Чекати на чергову зустріч з командою Уельсу залишилося недовго. Збірна України потребує підтримки вболівальників і спробує здобути першу перемогу в історії протистояння із непоступливими британцями.

Підписатися на новини