«Манчестер Сіті» б’є по амбіціях «Динамо» у Лізі чемпіонів

Київське «Динамо» поступилося у першому матчі 1/8 фіналу розіграшу Ліги чемпіонів сезону 2015/2016 років англійському «Манчестер Сіті» - 1:3.

Слідом за донецьким «Шахтарем», який тижнем раніше зіграв свій перший матч у 2016 році, до весняної стадії єврокубків вступило і київське «Динамо». Однак Ліга чемпіонів - не Ліга Європи, а «Манчестер Сіті» - не «Шальке». У Києві стримано сприйняли варіант з «городянами» після жеребкування 1/8 фіналу, адже на такій стадії змагань комфортних суперників не буває. Але головне питання напередодні першого протистояння з командою Мануеля Пеллегріні полягало у тому, в який нині формі знаходяться «біло-сині». Якщо в Англії футбол не припиняється, напевно, ніколи, а матчі грають і в новорічні, і в різдвяні свята, то «Динамо» всю зиму після відпустки проводило лише контрольні матчі на тренувальних зборах.

Побоювання багатьох уболівальників викликав фізичний стан лідера команди Ярмоленка. Вінгер «Динамо» відновився після травми, отриманої у грі групового турніру з «Маккабі», але, як показали товариські матчі в Іспанії, був далекий від оптимальної форми. Не міг Сергій Ребров розраховувати в майбутній грі і на травмованого Сидорчука. На лівому фланзі оборони замість дискваліфікованого Антунеша вийшов Віда, а згодом через травму Сілви на полі з'явився і Макаренко. Кадрові проблеми не обминули й англійців, але якщо відсутність Ярмоленка змусила б киян перекроїти тактичний малюнок, то травма Де Брюйне у «Сіті» майже не вдарила по амбіціях наших суперників. Клуб з Манчестера виставив на гру найсильніших - в старті виявилися добре знайомі українським уболівальникам Туре, Фернандіньо і Сільва.

Незважаючи на неймовірну напругу над «Олімпійським» у цей вечір, «Динамо» потужно розпочало матч. Підопічні Реброва запропонували гостям швидкісний темп, через який «Манчестер Сіті» в перші хвилини особливо і не думав про власні атаки. На 4-й хвилині воротар «городян» Харт вперше продемонстрував свою майстерність, відбивши удар Ярмоленка з гострого кута. Але згодом кияни стали заручниками власного плану на гру. Спробувавши утримувати такий темп і високий пресинг команди-суперників, середня лінія «Динамо» почала припускатися грубих помилок. Чого тільки варті кілька обрізок Гармаша на власній половині поля, які ледь не призвели до взяття воріт Шовковського. До слова, «Сіті» реалізував свій шанс вже на 15-й хвилині зустрічі, скориставшись помилкою наших футболістів при стандарті. Туре скинув м'яч головою на Агуеро після подачі кутового, а аргентинський форвард другим дотиком розстріляв голкіпера «Динамо».

Холодний душ у вигляді пропущеного м'яча миттю подіяв на господарів поля. Ще б пак - англійці отримали тактичну перевагу перед матчем-відповіддю, а «Динамо» тепер потрібно було йти вперед і розкриватися. З огляду на той факт, що в шести іграх «Сіті» у груповій стадії було забито 20 м'ячів, динамівцям необхідно було якомога частіше турбувати не надто надійний захист гостей. Але всі старання «біло-синіх» розбивалися об надійну гру опорників Туре і Фернандіньо, які буквально «з'їли» в центрі поля Гармаша і Буяльського.

Перший тайм йшов під диктовку «Манчестер Сіті», і динамівцям потрібно було щось змінювати, аби переломити хід гри. Заміна Гармаша на 31-й хвилині на Велозу - жорстке, але виправдане рішення Реброва. Мігель не є таким самим гарним руйнівником, як Денис, але кияни спробували відтворити цілісність командної гри в півзахисті. Закінчилося це все другим взяттям воріт Шовковського, але в цій ситуації не впорався київський захист. Агуеро здорово віддав пас п'ятою на Стерлінга, той прострілив уздовж воротарського, а Сільві лише залишалося вразити порожній кут воріт.

Після перерви у багатотисячної армії київських уболівальників з'явився привід для оптимізму. «Динамо» відвело гру від власних воріт і почало завантажувати передачами Мораеса, який вийшов на заміну замість Теодорчика. Активно на флангах працювали Гонсалес і Ярмоленко. Андрій ледь не відзначився забитим голом на 54-й хвилині. Лідер «Динамо» прорвався до штрафного з правого флангу атаки і пробив повз дальній кут воріт. Біля воріт Харта з'явилася гострота, і це було головне. Гол не змусив себе чекати: на 59-й хвилині Буяльський виграв підбір на лінії штрафного англійців і ударом у дотик з рикошетом від Отаменді відправив м'яч у ціль. Старання Віталія ледь не увінчалися ще одним голом у кінцівці гри. «Сіті» цього разу виручив Харт, відбивши «сферу» з дальнього нижнього кута.

Стадіон вірив у диво і чекав позитивного результату у вигляді другого забитого м'яча. Але вирішальну роль відіграла більш висока виконавська майстерність гостей, які лише зміцнили перевагу у виїзній грі. Це Туре зіграв в стінку з партнером і без шансів для Шовковського «вистрілив» у дальній кут - 1:3.

Попереду у «Динамо» - 90 хвилин гри у матчі-відповіді. М'яч круглий, і все вирішиться лише в Манчестері. У цій грі команда Пеллегріні скористалася динамівськими помилками на всі 100% і справедливо виграла перший тайм протистояння 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу

Перший матч

«Динамо» (Київ, Україна) – «Манчестер Сіті» (Манчестер, Англія) – 1:3

Голи: Буяльський (59) – Агуеро (15), Сільва (40), Туре (90)

«Динамо»: Шовковський - Сілва (Макаренко, 66), Хачеріді, Драгович, Віда, Рибалка, Гармаш (Велозу, 31), Буяльський, Ярмоленко, Гонсалес, Теодорчик (Мораєс, 46)

«Манчестер Сіті»: Харт - Санья, Компані, Отаменді, Кліші, Фернандо, Фернандіньо, Сільва, Туре, Стерлінг, Агуеро (Іхеаначо, 90+1)

Підписатися на новини