Михайло Фоменко: «Як для білорусів, так і для нас це буде непроста гра»

Головний тренер національної збірної команди України Михайло Фоменко у компанії Анатолія Тимощука та Артема Федецького поспілкувався із представниками мас-медіа напередодні домашнього кваліфікаційного матчу чемпіонату Європи 2016 року зі збірною Білорусі, який відбудеться у суботу, 5 вересня, на «Арені Львів» у Львові.

На початку прес-конференції Артем Федецький повідомив про спільну з Федерацією футболу України ініціативу. Так 50 військовослужбовців отримають іменні запрошення з автографами гравців національної команди на завтрашній поєдинок. Хлопці мужньо захищали нашу країну в зоні проведення анти-терористичної операції, а наразі перебувають на ротації у Львові.  

Першими на запитання журналістів відповіли Анатолій Тимощук та Артем Федецький.

Читали в пресі, що Ви на нещодавно спілкувалися з батьком Володимира Вайса, який є гравцем збірної Словаччини. Як він оцінює шанси у матчі, що відбудеться у Жиліні?

Анатолій Тимощук: Так ми дійсно спілкувалися зі старшим Вайсом, коли разом летіли в літаку. Вайс мені розповів останні новини зі стану збірної Словаччини, і повідомив, що у декількох гравців є травми. Його син теж травмований. Між нами була досить приємна розмова, але якихось інших козирів він не розкрив. Кожен з нас розуміє, що треба перемагати, аби продовжувати боротьбу за вихід напряму в фінальну частину чемпіонату Європи.

Вчора було багато розмов про екологічний стан в Києві. Який настрій після перельоту? Чи та задимленість, що була вчора, не заважала вам у підготовці? Яке самопочуття у гравців збірної?

Артем Федецький: Так всі бачили, що було в Києві вчора: горіли торф’яники. Але у нас все було за планом, тренування відбулося в Конча-Заспі, ніяких перешкод у зв’язку з цим не виникло. У Львові прохолодніше та трішки свіжіше. Звичайно за такої погоди краще грати, адже дихається легше. Сказати можу одне: всі готові до бою, всі розуміють, яка завтра гра. Білоруси – дуже хороша команда, яка може підготувати нам сюрпризи, а ми повинні бути готові до них.  

Анатолію, це вже 13-та гра на «Арені Львів». Ви, як рекордсмен збірної, напевне повинні були брати участь у всіх матчах у Львові. Який, власне, матч з Білоруссю був більш бентежним для Вас?

А.Т.: Мабуть, не всі матчі тут зіграв. Відразу на думку спадає поєдинок, коли ми виграли на виїзді у білорусів з рахунком 3:1. Тоді була досить цікава гра. І дійсно, матчі між Україною та Білоруссю  проходять самовіддано, у справжній чоловічій боротьбі. Настрій на ці поєдинки в обох команд «зашкалює». Тоді було так, і зараз так є. Шансів у білорусів не багато, тому вони приїхали сюди відстоювати своє ім’я, а також ім’я своєї країни. Для нас завдання складніше - ми боремося за вихід на чемпіонат Європи. Всі ми готові до поєдинку і фізично, і психологічно.

Далі представники ЗМІ ставили свої запитання наставнику «синьо-жовтих» Михайлу Фоменку.

В якому стані знаходяться футболісти, а зокрема – Селезньов? Ми знаємо, що в нього була травма.

Ви ж знаєте: Євген без травми - не Євген. Сьогодні подивимось, як він буде тренуватись. Ви вже чули гравців: як для білорусів, так і для нас це буде не проста гра. Всі готуємось. Всі бачили, як гравці збірної нещодавно грали в своїх клубах. На сьогоднішній день у гравців гарний функціональний стан. Для того, щоб реалізувати той потенціал, який ми маємо, перш за все потрібно віднайти ключик. А ключик – це психологія.

У збірної зараз два важливих матчі. Як Ви розподілите сили своєї на ці поєдинки?

Важко якось розподілити сили. Завтра буде важка гра. Гра з білорусами дасть нам певну інформацію перед майбутнім матчем проти збірної Словаччини.

Чи не перетиналися Ваші футбольні шляхи з Олександром Хацкевичем?

Ні. Шляхи наші не перетиналися, ні як тренера, ні як гравця. Поки що.  

Ви відпустили Коваленка на одну гру, чи можна очікувати, що він повернеться на матч зі Словаччиною?

Саме так, на одну гру. У них одна офіційна гра, а одна товариська, а у нас два офіційних матчі.

Кого б Ви змогли виділити у складі збірної Білорусі? А також, що можете сказати про Фортуну, яка в минулому матчі була на вашому боці? Завтра все може бути навпаки.

Який сенс повторюватися, якщо всі вже все давно проаналізували? Я згоден у цьому з журналістами. Що стосується удачі, то це вже не моя прерогатива. Всі ми ходимо під Богом – йому видніше, що буде завтра.

Як Ви оціните зміну погоди? Похолодання піде на користь Вашій команді?

Дуже складно грати в жарку погоду. Дай Бог, щоб завтра також була така погода. А погодні умови для обох збірних однакові.  

Підписатися на новини