Ліга Європи: розгромний тріумф «Зорі», драматичний виліт «Ворскли»

Відбулися матчі-відповіді 3-го кваліфікаційного раунду розіграшу Ліги Європи сезону 2015/2016 років. Луганська «Зоря» впевнено крокує у плей-офф кваліфікації, а полтавська «Ворскла» драматично завершує свої виступи в європейському турнірі.

«Ворскла», отримавши холодний душ у Словаччині тиждень тому, відверто налаштовувалася на реванш. Команда Василя Сачка ще не здобула жодної перемоги в офіційних матчах цього сезону, а тому полтавці з перших хвилин виглядали по-спортивному злими та голодними до успіху.

«Ворскла» з перших хвилин кинулася вперед, намагаючись якнайшвидше відіграти фору у два м’ячі. Був шанс у Ковпака відзначитися ударом головою з центру штрафного майданчика після подачі Турсунова, але м'яч пролетів вище цілі. За хвилину вже каркас воріт зіграв за гостей. Після подачі з кутового з правого флангу Даллку перевірив на міць поперечину воріт «Жиліни».

Стартова активність полтавців помітно впала у другій половині першого тайму. Полтавці майже не турбували голкіпера гостей Волешака, тоді як словацькі футболісти мали шанс забити гол. Єліч отримав передачу у володіннях Непогодва, але пробив із забійної позиції прямо у воротаря «Ворскли». Той самий Єліч програв дуель Непогодову і на початку другого тайму, коли не зумів відправити м’яч у ближній кут воріт полтавців.

Надію українським уболівальникам на успішний результат повернула 67-а хвилина зустрічі. Даллку виконав подачу з правого флангу атаки на дальню стійку, а Шиндер ударом головою відправив м'яч у верхній кут воріт.

Шанс зробити рахунок рівним був у Баранніка, який прорвався лівим флангом до штрафного суперників, але півзахисник «Ворскли» завдав удару у сітку із зовнішнього боку. В останні хвилини матчу полтавці пішли ва-банк і на другій компенсованій арбітром хвилині все-таки зуміли забити другий м’яч. Даллку вирвався з-під опіки суперника на фланзі, виконав навіс на дальню стійку, а словацькі захисники не зуміли завадити Євгену Ткачуку ударом головою розстріляти ворота «Жиліни».

Перевівши гру в овертайм, «Ворсклі» вперше у цьому матчі вдалося відійти від ролі наздоганяючої команди. «Біло-зелені» почали діяти розкутіше під час створення атак. У підопічних Сачка відкрилося друге дихання, за рахунок чого господарям поля вдалося втретє відзначитися у воротах Волешака. На 110-й хвилині Турсунов ударом зі штрафного відправив м'яч у руку Шпалека. Арбітр без вагань показав захиснику червону картку, призначивши пенальті. М’яч після більярдного «пострілу» Санжара затріпотів у нижньому куті словацьких воріт.

Останні хвилини матчу запам’яталися відверто жахливим рівнем реалізації стовідсоткових гольових моментів у «Ворскли», за що полтавці, у підсумку, і поплатилися. Коли вболівальники вже готувалися святкувати прохід своїх улюбленців до наступної стадії змагань, «Жиліна» реалізувала контратаку. Вілліам отримав передачу на правому краю штрафного і невідпорно пробив у дальній нижній кут воріт Непогодова, залишивши українську команду за бортом цьогорічної Ліги Європи.

«Ворскла» (Полтава, Україна) – «Жиліна» (Жиліна, Словаччина) – 3:1 (перший матч 0:2)

Голи: Шиндер (67), Є. Ткачук (90+2), Турсунов (101, пен) – Вілліам (120+1)

Попередження: Турсунов, Бартуловіч, Пердута, Даллку - Паур, Шпалек

Вилучення: Шпалек («Ж», 100)

«Ворскла»: Непогодов - Сапай, Є. Ткачук, Даллку, Сімінін (Пердута, 46), Скляр (Міщенко, 87), А. Ткачук, Турсунов, Ковпак, Бартуловіч (Баранник, 60), Шиндер

«Жиліна»: Волешак - Шпалек, Вавро, Шкрініар, Летіч (Гучко, 118), Паур, Печовські, Мігалік (Вілліам, 78), Бенеш (Шкварка, 73), Качер, Єліч

Виїзна перемога минулого тижня майже гарантувала «Зорі» прохід до раунду плей-офф кваліфікації Ліги Європи. Проте в домашньому матчі українська команда не збиралася почивати на лаврах і знову продемонструвала феєричну гру, впевнено перегравши бельгійців.

Маючи за плечима перевагу в два м’ячі, «Зоря» з перших хвилин матчу не форсувала події, проте повести в рахунку могла вже на 4-ій хвилині. Маліновському не вистачило влучності, аби відкрити рахунок у поєдинку. Надалі гра йшла в спокійному темпі. Українці постійно атакували, загрожуючи воротам суперників як з гри, так і зі «стандартів». Проте забитих голів в першому таймі глядачі на трибунах стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського так і не побачили.

Усі ж основні події матчу команди відклали на другий тайм. Юрій Вернидуб традиційно провів вдалу заміну. З виходом на поле Любеновіча гра пожвавішала, і саме йому судилося стати справжнім героєм цієї зустрічі. На 58-й хвилині капітан господарів Каменюка зробив ювелірну передачу, яку ударом головою замкнув Любеновіч.

Відчувши впевненість «Зоря» вирішила не зупинятися на досягнутому і продовжувала накочувати хвилі атак на ворота суперників, що дало свої плоди вже на 68-ій хвилині. Бельгійці порушили правила у власному штрафному на Гордієнку, і арбітр вказав на 11-метрову позначку. Пенальті вдало реалізував той же Любеновіч, повторивши досягнення Маліновського та залишивши другий автограф у воротах «Шарлеруа». А вже у компенсований рефері час Любеновіч та Маліновський порадували вболівальників майстерною комбінацією, та за рахунок удару останнього встановили остаточний рахунок у цьому матчі - 3:0.

«Зоря» (Луганськ, Україна) - «Шарлеруа» (Шарлеруа, Бельгія) - 3:0 (перший матч 2:0)

Голи: Любеновіч (58 , 68, пен.), Маліновський (90+3)

Попередження: Каменюка , Чайковський - Деваст , Марк

«Зоря»: Шевченко - Опанасенко, Сіваков, Пилявський, Каменюка, Гордієнко, Чайковський (Любеновіч, 46), Караваєв ( Гречишкін, 59), Маліновський, Хомченовський, Будківський (Петряк, 70)

«Шарлеруа»: Пенетті - Марінос, Деваст, Віллемс, Буленже (Н'Ганга , 57), Саглік , Марк , Жерартс (Стеванс , 63), Фербер ( Ндонгала , 43), Пойє

Підписатися на новини