Ліга Європи: бельгійський тріумф «Зорі», фіаско «Ворскли» у Словаччині

Українські клуби розпочали виступи у розіграші Ліги Європи сезону 2015/2016 років. У матчах третього кваліфікаційного раунду змагань дубль Руслана Маліновського допоміг луганській «Зорі» обіграти бельгійський «Шарлеруа», а полтавська «Ворскла» зазнала виїзної поразки від словацької «Жиліни».

«Ворскла» вперше за останні чотири роки повернулася до єврокубків. Підопічним Василя Сачка протистояв віце-чемпіон Словаччини – «Жиліна». Зважаючи на те, що на початку сезону українські команди традиційно тільки набувають оптимальні кондиції, на яскравий футбол у Словаччині чекати не доводилося.

Зі стартовим свистком «Ворскла» спробувала грати першим номером, але ближче до десятої хвилини «Жиліна» перехопила ініціативу і почала шукати шляхи до воріт Богуша. Найчастіше словаки працювали через правий фланг, звідки слідували націлені подачі до лінії воротарського майданчика гостей. Такими навісами словаки протягом усього першого тайму загрожували воротам «Ворскли», і, навіть, забили гол, але асистент арбітра зафіксував офсайд. І все ж ця схема принесла успіх «Жиліні». На 26-й хвилині полтавці у черговий раз дозволили виконати Качеру крос з флангу, а Єліч ударом у дотик не залишив шансів воротарю «Ворскли».

Єдина гідна відповідь команди Сачка у першому таймі відбулася аж перед самим свистком на перерву. Атака «Ворскли» закінчилася ударом Турсунова у кут і сейвом Волешака. Більше нічим конструктивним українська команда не запам’яталася за 45 хвилин. А ось у руйнуванні атак успіху досягли обидва колективи. Результатом безкомпромісної боротьби на кожному клаптику футбольного поля стали сім «гірчичників» - три у «Жиліні» і на один більше у «Ворскли».

«Ворскла» активізувалася в атаці після відновлення гри і відразу мала два непоганих моменти, аби зрівняти рахунок. Спочатку Турсунов навісив зі «стандарту», а Шиндер не влучив у ціль. За мить вжеСапайпробивповз воротаВолешака. Найкращий свій шанс повернутися до гри полтавці втратили на 62-й хвилині, коли не реалізували 11-метровий удар. Шкріняр збив Громова у власному штрафному, але Ковпак з «точки» пробив над поперечиною.

«Не забиваєш ти – забивають тобі». Незважаючи на солідну перевагу української команди у другому таймі, рахунок на табло змінили саме господарі. Паур на вході до володінь Богуша обіграв трьох захисників і результативно завершив атаку «Жиліни».

Кінцівка першого акту двоматчевого протистояння ознаменувалася вилученням голкіпера «Ворскли». Богуш не за правилами зіграв проти Паура, позбавивши того очевидної можливості забити м’яч. Зважаючи на відсутність замін у наставника «Ворскли», рамку воріт пішов захищати захисник Даллку. У меншості полтавці зіграли ще сім хвилин, які компенсував арбітр зустрічі до другої половини поєдинку, і зуміли витримати фінальний штурм словаків, аби ще мати шанси на вихід до наступної стадії турніру. Матч-відповідь у Полтаві – за тиждень.

«Жиліна» (Жиліна, Словаччина) – «Ворскла» (Полтава, Україна) - 2:0

Голи: Єліч (26), Паур (73)

Попередження: Паур, Качер, Шкріняр - Даллку, Скляр, Ковпак, Сапай, Шиндер

Вилучення: Богуш («В», 90)

«Жиліна»: Волешак - Мабука (Шпалек, 19), Вавро, Шкріняр, Летіч, Паур, Бенеш (Шкварка, 90+6), Печовські, Качер, Міхалік (Вілліан, 83), Єліч

«Ворскла»: Богуш - Сапай, Даллку, Є. Ткачук, Сімінін, Турсунов, Скляр (А.Ткачук, 85), Чеснаков, Громов (Бартуловіч, 77), Ковпак (Бараннік, 80), Шиндер

Зупинившись за крок до групового раунду минулорічного розіграшу Ліги Європи, луганська «Зоря» вийшла з рішучим настроєм взяти нову планку та втілити в життя мрію про єврокубкову осінь. Перший матч луганчан у Лізі Європи став тому яскравим підтвердженням.

З перших хвилин зустрічі в Шарлеруа повновладними господарями поля були саме номінальні гості. «Зоря» впевнено захопила територіальну і гральну перевагу та впевнено контролювала м’яч, змушуючи бельгійців часто порушувати правила на власній половині поля. На 15-й хвилині матчу луганські футболісти створили перший гольовий момент у матчі. На удар головою Караваєва після розіграшу штрафного вдало зреагував воротар «Шарлеруа». Крім Караваєва можливості забити в першу 15-ти хвилинку мали ще Хомченовський та Маліновський, але їх ударам бракувало влучності.

Бельгійці також намагалися не притискатися до воріт і створювати небезпечні моменти. Найкраще це їм вдавалося після 30-ї хвилини, коли черга демонструвати надійність у воротах перейшла до Шевченка.

З перших хвилин другого тайму «Зоря» з новими силами понеслася вперед, демонструючи бажання відкрити лік забитим м’ячам у новому єврокубковому сезоні. Реальний шанс українці мали на 47-ій хвилині матчу. Але ані Маліновський, ані Будківський не змогли з близької відстані заштовхнути м’яч у ворота суперників. Так само м’яч не йшов у ворота бельгійців і в наступних моментах, коли їх воротам загрожували найактивніші у складі луганчан - Хомченовський, Маліновський та Караваєв.

Досягли ж свого футболісти «Зорі» на 70-ій хвилині. Атака за участю Каменюки та Хомченовського увінчалася голом-красенем Маліновського, який з-за меж штрафної невідпорно пробив у дальню «дев’ятку». За 19 хвилин той же Маліновський остаточно зняв всі питання стосовно тріумфатора цього матчу. Опинившись у районі 11-ої позначки разом з Будківським, Руслан пройшов кількох суперників та знову запалив своє прізвище на табло. Тож, «Зоря» відсвяткувала перемогу з рахунком 2:0 та має серйозні шанси на прохід до наступної стадії турніру. Свій наступний матч у Лізі Європи команда Юрія Вернидуба проведе 6 серпня на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського.

«Шарлеруа» (Шарлеруа, Бельгія) – «Зоря» (Луганськ, Україна) - 0:2

Голи: Маліновський (70, 89)

Попередження: Н'Ганга, Марінос - Пилявський, Сіваков, Чайковський

«Шарлеруа»: Пеннето - Марінос, Деваст, Мартос, Н'Ганга, Кебано, Марк, Саглік, Стеванс (Гальвес, 74), Пойє, Ндонгала (Фербер, 79)

«Зоря»: Шевченко - Опанасенко, Сіваков, Пилявський, Каменюка, Гордієнко (Любеновіч, 63), Чайковський (Гречишкін, 81), Караваєв (Петряк, 78), Маліновський, Хомченовський, Будківський

Підписатися на новини