Срібний успіх «Дніпра» у Лізі Європи

У середу, 27 травня, на «Національному» стадіоні у Варшаві відбувся фінал розіграшу Ліги Європи сезону 2014/2015 років. У вирішальному матчі дніпропетровський «Дніпро» гідно протистояв триразовому переможцю цього турніру, іспанській «Севільї». Але, на жаль, українська команда поступилася у боротьбі за омріяний трофей – 2:3.

Команді Мирона Маркевича, яка цієї весни залишила за бортом Ліги Європи такі потужні європейські клуби, як грецький «Олімпіакос», нідерландський «Аякс», бельгійський «Брюгге» та італійський «Наполі», залишалося зробити один крок до здійснення мрії. Перемога в єврокубковому турнірі піднесла б «Дніпро» на один рівень з двома грандами українського футболу – «Динамо» та «Шахтарем». І киянам, і донеччанам вдавалося тріумфувати у фінальних матчах континентальних змагань, в яких вони раніше брали участь («Динамо» - Кубок Кубків УЄФА – 1975, 1986, Суперкубок УЄФА – 1975; «Шахтар» - Кубок УЄФА 2009).

Наставник «Дніпра» прогнозовано виставив на найважливіший матч цього сезону той самий склад, який крокував тернистим шляхом до вершини Ліги Європи. Виключенням стала поява в основі бразильця Матеуса, який змінив на позиції правого півзахисника менш досвідченого, але дуже талановитого Лучкевича. Унай Емері також нікого не здивував кадровим вибором, обравши найсильнішу на поточний момент одиннадцятку гравців.

«Севілья» очікувано захопила ініціативу на перших хвилинах і провела кілька небезпечних випадів. Але перша ж контратака «Дніпра» стримала запал іспанської команди. Матеус зачепився за м'яч на правому фланзі атаки, навісив у центр на голову Калінічу, який ударом у дотик розпечатав ворота Ріко. «Червоно-білі» не очікували на настільки агресивний початок матчу від «Дніпра» і протягом першої чверті поєдинку запам’яталися хіба що контролем м’яча без ударів по воротах.

Гол почав зріти з 24-ї хвилини, коли іспанці протягом серії атак притиснули дніпропетровців до власних воріт. Банега виконав подачу з кутового на дальню стійку, а Матос дозволив Криховяку завдати прицільного удару головою. Бойко, який вірно обрав позицію, відбив м’яч з ближнього кута. Але польський півзахисник «Севільї» досяг свого після чергового «стандарту», невідпорним ударом вразивши нижній кут воріт «Дніпра».

Не встигли футболісти «Дніпра» осмислити пропущений гол, як Рейєс розрізною передачею знайшов Бакку у володіннях Бойка. Форвард «Севільї» вийшов сам-на-сам із голкіпером і відправив м’яч у сітку.

«Дніпро» додав у грі в останній десятихвилинці і заробив декілька небезпечних штрафних, один з яких, у підсумку, і реалізував. Якщо на 37-й хвилині Ріко врятував команду Емері від голу після спроби дальнього удару Коноплянки, то на передостанній хвилині першого тайму він нічого не зумів протиставити технічному удару Ротаня зі штрафного. Руслан неначе рукою поклав «шкіряного» у ближній кут воріт «рохо-бланкос».

Другий тайм став справжньою битвою нервів команд, яким було нікуди відступати у вирішальному протистоянні. Згадуючи про перший забитий м’яч, «Севілья» продовжувала шукати щастя біля воріт Бойка, розраховуючи на «стандарти». На 66-й хвилині після розіграшу кутового Денис парирував м'яч у бік Криховяка, який із забійної позиції не влучив у ворота.

Секундна втрата концентрації захисниками «Дніпра» на 73-й хвилині стала фатальною для української команди. Канкава невдало зупинив м'яч, подарувавши його Вітоло на вході до власного штрафного майданчика. Через низку помилок у центрі захисту м’яч дістався Бакки, який виграв своє друге рандеву з Бойком у цьому матчі. Колумбійський нападник міг оформити і хет-трик, але Денис героїчно відбив руками його удар головою майже впритул.

У «Дніпра» було ще десять хвилин, аби врятувати матч і перевести гру хоча б овертайм. Але сил у дніпропетровців майже не залишилося для створення осмислених атак. Ще й на 88-й хвилині Матеус налякав багатотисячну публіку «Національного», несподівано впавши на газон. Бразилець лише на ношах залишив поле варшавського стадіону, а «Дніпру» удесятьох не вдалося провести останній результативний штурм воріт «Севільї».

Фотогалерею з матчу можна переглянути тут

Ліга Європи. Фінал

«Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) – «Севілья» (Севілья, Іспанія) – 2:3

Голи: Калініч (7), Ротань (44) – Криховяк (28), Бакка (31, 73)

Попередження: Канкава, Калініч, Безус, Ротань, Матос - Криховяк, Каррісу, Бакка

«Дніпро»: Бойко - Федецький, Дуглас, Чеберячко, Матос, Канкава (Шахов, 85), Федорчук (Безус, 68), Матеус, Ротань, Коноплянка, Калініч (Селезньов, 78)

«Севілья»: Ріко - Відаль, Каррісу, Колоджейчак, Тремулінас, Мбіа, Криховяк, Рейєс (Коке, 58), Банега (Іборра, 87), Вітоло, Бакка (Гамейро, 82)

Підписатися на новини