«Динамо» і «Шахтар» - у фіналі Кубку України

Відбулись матчі-відповіді 1/2 фіналу розіграшу Кубка України сезону 2014/2015 років. Київське «Динамо» завершило турнірний шлях донецького «Олімпіка», а донецький «Шахтар» залишив поза бортом змагань дніпропетровський «Дніпро». Таким чином, у фінальному матчі національного кубку відбудеться українське «класичне» дербі між «Динамо» та «Шахтарем».

Київському «Динамо» врешті-решт вдалося знайти ключ до воріт цьогорічного дебютанта Прем’єр-ліги – донецького «Олімпіка». Три очних протистояння цих команд у нинішньому сезоні закінчувалися проблемами для команди Сергія Реброва. У двох матчах динамівці були не в змозі вразити ворота «олімпійців», а ще одного разу киянам допоміг гол Бурди перед фінальним свистком. З четвертої спроби столичні футболісти забили у ворота суперників чотири м’ячі, давши можливість донеччанам відзначитись хіба що голом престижу.

Вже на 4-й хвилині матчу помилка захисників «Олімпіка» дозволила Теодорчіку прострілити у центр штрафного майданчика, а Велозу - завдати влучного вирішального удару. Швидкий гол психологічно допоміг господарям поля, які після цього встановили повний контроль над м’ячем на половині поля суперника. Якби не впевнена гра воротаря донецької команди, рахунок міг бути розгромним вже у першій половині гри. На 17-й хвилині Махарадзе довелося демонструвати свою реакцію, аби парирувати черговий удар динамівського португальця у дальній кут. У наступному епізоді голкіпер зреагував на небезпечний рикошет від захисника «олімпійців» після дальнього удару Рибалки.

Єдиний шанс повернути інтригу у матчі був в «Олімпіка» у середині першого тайму. Секундна втрата концентрації захисною лінією «Динамо» ледь не перетворилася на гол. Але якщо гравцям «Олімпіка» не вистачило реалізації, то Ярмоленко у фірмовому стилі розібрався із опонентом у штрафному і відправив «сферу» у сітку.

Після перерви знову відзначився Велозу. На 53-й хвилині хавбек «Динамо» завдав відмінного удару в «дев'ятку» з 30-ти метрів. «Олімпіку» завдяки зусиллям Дитятьєва одного разу вдалося розпечатати ворота Рибки, але фінальну крапку у матчі встановив Ленс. Нідерландець ударом головоюзамкнувфланговийнавісВіди – 4:1.

«Динамо» (Київ) – «Олімпік» (Донецьк) - 4:1 (перший матч - 0:0)

Голи: Велозу (4, 53), Ярмоленко (37), Ленс (90+2) – Дитятьєв (75)

Попередження: Шериф, Лисенко

«Динамо»: Рибка - Сілва, Віда, Хачеріді, Антунеш, Рибалка, Велозу (Андрієвський, 80), Беланда (Гармаш, 59), Гусєв, Ярмоленко (Ленс, 59), Теодорчік

«Олімпік»: Махарадзе - Тищенко, Гришко, Дитятьєв, Бровченко, Гошкодеря, Лебедь, Шериф (Гельзін, 76), Драченко (Лисенко, 46), Моха, Кадімян

Дніпропетровському «Дніпру» вдалося дати бій донецькому «Шахтарю» у матчі-відповіді Кубку України на «Арені-Львів». Команда Мирона Маркевича забила важливий гол у першому таймі, відновивши паритет у протистоянні, але гол Адріано з пенальті вивів «гірників» у фінал національного кубку.

Дніпропетровці вийшли на цей матч максимально наближеним складом до того, що завоював путівку до Варшави у Лізі Європи. В основі «Шахтаря» з різних причин не знайшлося місця Кості і Адріано.

Команди обрали вже традиційне для цього протистояння ведення гри. «Шахтар» більше контролював м’яч, тоді як «Дніпро» намагався вести контратакувальну гру. У стартові 20 хвилин «Дніпро» мав декілька можливостей для взяття воріт господарів поля. В одному з моментів Федорчук розібрався із Срною і пробив у ближній кут, але Пятов врятував свою команду. Надійно зіграв голкіпер «гірників» ще в деяких ситуаціях, особливо в моменті з виходом Калініча на особисте рандеву. На 30-й хвилині «Дніпро» організував результативну контратаку. Калініч з центру поля втік на побачення з Пятовим і в очній дуелі переграв воротаря «Шахтаря».

Лише після пропущеного голу, команда Мірчи Луческу прийшла до тями і почала діяти активніше на вістрі атак. Ближче до кінця тайму Срна після розіграшу кутового завдав потужного удару зльоту. Бойко відбив м’яч перед собою, а Кучер з вигідного положення не зумів переправити його у сітку.

Після перерви «Дніпро» заграв більш прагматично, більше тримаючи у думках надійність власного захисту. Це дозволило «гірникам» сконцентрувати значні сили під час створення моментів для взяття воріт Бойка. Із найбільш яскравих епізодів слід виділити гарматний «постріл» Степаненка у поперечину.

Розв’язка сталася за 15 хвилин до кінця гри. Після подачі зі штрафного Канкава притримав руками Гладкого, і арбітр призначив 11-метровий удар. Адріано, який з’явився на полі трьома хвилинами раніше, впевнено реалізував вирок.

«Дніпро» мав шанс вирвати перемогу у компенсований арбітром час. Калініч ударом ножицями замикав флангову подачу партнера, але лайнсмен зафіксував офсайд у хорвата - 1:1.

«Шахтар» (Донецьк) – «Дніпро» (Дніпропетровськ) - 1:1 (перший матч - 1:0)

Голи: Адріано (77, пен) – Калініч (30)

Попередження:Тейшейра, Фред, Срна, Пятов - Канкава, Федецький, Коноплянка

«Шахтар»: Пятов - Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Ілсіньо (Фред, 58), Марлос (Адріано, 72), Тейшейра, Тайсон, Гладкий

«Дніпро»: Бойко - Федецький, Дуглас, Чеберячко, Матос, Федорчук (Безус, 59), Канкава (Шахов, 84), Лучкевич (Матеус, 78), Ротань, Коноплянка, Калініч

Підписатися на новини