Кубок України: «Шахтар» везе перемогу з Дніпропетровська, «Олімпік» і «Динамо» грають унічию

Відбулись перші півфінальні матчі розіграшу Кубка України сезону 2014/2015 років. «Шахтар» завдяки єдиному голу Гладкого здолав «Дніпро» у Дніпропетровську. У першій частині протистояння «Олімпіка» та «Динамо» глядачі так і не побачили забитих м’ячів.

Дніпропетровський «Дніпро» та донецький «Шахтар», які ведуть запеклу боротьбу за срібні нагороди у чемпіонаті, зустрілися на «Дніпро-Арені» у рамках першого півфінального матчу Кубку України. Якщо Мирон Маркевич виставив найсильніший на сьогодні склад на цей матч, то його опонент з «Шахтаря» дав відпочинок ряду гравців. Зважаючи на складний матч з «Динамо» у чемпіонаті, Мірча Луческу залишив на лавці запасних Кривцова, Тайсона, Косту та Адріано.

Сама зустріч дніпропетровців та донеччан пройшла у найкращих традиціях поєдинків топ-команд. Вболівальники побачили у цьому матчі і хорошу комбінаційну гру обох колективів, і почергове домінування на полі, і 11-метровий удар, і забитий гол.

Дентіньо, який нечасто з’являвся у матчах «Шахтаря» у нинішньому сезоні, був найбільш активним у складі «гірників» у дебюті зустрічі. Бразилець регулярно створював проблеми захисній лінії «Дніпра». На 19-й хвилині лише самовіддана гра Федецького не дозволила Дентіньо замкнути фланговий простріл Шевчука. За три хвилини вже Коноплянка прорвався по лівому флангу і прострілив вздовж воріт, але Ракицький в останній момент зняв м'яч з ноги Селезньова.

У середині тайму «Шахтар» був зобов’язаний карати «Дніпро» за необережність у захисті. Тейшейра двічі розстрілював ворота Бойка, але в обох випадках голкіпер рятував свою команду від голу. Трохи пізніше м'яч все-таки побував у воротах господарів, але арбітр зафіксував положення «поза грою» у Дентіньо.

До кінця першої половини гри «Шахтар» та «Дніпро» почергово загрожували воротам один одного. Після діагоналі Шевчука Срна ударом зльоту з-за меж штрафного не влучив у ворота. Господарі відповіли фірмовим підключенням Коноплянки. Євген змістився зліва до центру і пробив у дальній кут, але м’яч розминувся зі стійкою.

У підсумку, рахунок відкрили тоді, коли команди вже були думками у роздягальні. Гладкий, звільнившись від опіки Дугласа, ударом від одинадцятиметрової позначки замкнув подачу Дентіньо.

«Дніпро» вийшов заведеним на другий тайм і вже за три хвилини заробив пенальті. Ракицький порушив правила проти Ротаня у власному штрафному майданчику. Але Селезньов не зумів реалізувати 11-метровий, Пятов відбив удар Євгена по центру. Одразу після цього Ротань зі штрафного пробив у ближній кут, але знову воротар «Шахтаря» зумів відвести небезпеку від власних воріт.

На 57-й хвилині настала черга гостей турбувати воротаря «Дніпра». Степаненко пробив під ближню стійку зі стандарту, Бойко відбив м'яч на Ракицького, але Ярослав з кількох метрів не зумів вразити ворота «Дніпра».

Серія замін та отриманих гравцями обох клубів жовтих карток знизили темп гри, тому остання третина матчу проходила майже без воріт. Лише у компенсований арбітром час «Дніпру» вдалося забити гол. Але асистент арбітра Наталія Рачинська підняла прапорець, просигналізувавши про офсайд у Шахова.

«Дніпро» (Дніпропетровськ) – «Шахтар» (Донецьк) - 0:1

Гол: Гладкий (45)

На 49-й хвилині Селезньов не реалізував пенальті (воротар)

Попередження: Матос, Ксьонз, Дуглас - Степаненко, Ракицький, Кучер, Фред

«Дніпро»: Бойко - Федецький, Дуглас, Гуйє, Матос, Чеберячко (Калініч, 64), Канкава, Лучкевич (Ксьонз, 46), Ротань, Коноплянка, Селезньов (Шахов, 75)

«Шахтар»: Пятов - Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Фернандо (Фред, 58), Тейшейра, Дентіньо (Тайсон, 67), Марлос (Коста, 72), Гладкий

Матч між донецьким «Олімпіком» та київським «Динамо» мав пройти на НТК ім. В. Баннікова у Києві, але, за результатами спільної зустрічі представників ФФУ, Прем’єр-ліги та правоохоронних органів, гру було перенесено на столичний «Динамо» імені Валерія Лобановського.

Зважаючи на неочікувані труднощі, які виникли з організацією першого півфінального матчу цих команд, цікавого та результативного футболу не вийшло. Хоча на початку поєдинку «олімпійцям» вдалося здивувати команду Сергія Реброва. На 3-й хвилині після пасу з глибини Кадімян втік від Антунеша та Драговіча, але не зумів з близької відстані переграти Рибку.

У цілому, колектив Романа Санжара продемонстрував суперникам, що не збирається віддавати ініціативу у цьому протистоянні. Щоправда, у більшості гральних епізодів донеччанам не вистачало холоднокровності та класу. Гра динамівців, у свою чергу, не нагадувала злагоджений механізм через кадрові зміни після важкого «класико» з «Шахтарем».

На 37-й хвилині захисники «Динамо» знову змусили Рибку попрацювати. Затяжна атака «Олімпіка» завершилася прострілом Дороніна на Кадімяна і ударом п'ятою останнього – голкіпер киян обрав вірну позицію у воротах.

Другий тайм запам’ятався вболівальникам небезпечними моментами Шерифа та Беланда. Спочатку гравці «Динамо» забули Шерифа на дальній стійці після розіграшу кутового. Рибка ногою відбив удар нігерійця впритул. За три хвилини Беланда пробив з дальньої дистанції, проте Махарадзе відіграв надійно в епізоді.

Ребров спробував підсилити гру своєї команди, випустивши на поле Ярмоленка та Велозу. В останні десять хвилин гри Мбокані розіграв комбінацію з Велозу, але відправив м'яч вище воріт. Наостанок Буяльський жорстко зустрів Кадімяна у центрі поля, за що отримав друге попередження та червону картку від арбітра – 0:0.

«Олімпік» (Донецьк) – «Динамо» (Київ) – 0:0

Попередження: Доронін, Ситник, Огиря - Сидорчук, Драговіч, Буяльський

Вилучення: Буяльський (90+4, друга жовта картка)

«Олімпік»: Махарадзе - Доронін, Гришко, Дитятьєв, Гошкодеря Огиря, Лебедь (Лисенко, 71), Драченко, Шериф (Ситник, 80), Моха (Міщенко, 84), Кадімян

«Динамо»: Рибка - Бетао, Хачеріді, Драгович, Антунеш, Сидорчук (Рибалка, 46), Гусєв (Ярмоленко, 64), Буяльський, Беланда (Велозу, 64), Ленс, Мбокані

Підписатися на новини