Ліга Європи: втрачена перевага «Динамо», комфортні «нулі» для Дніпра

У четвер, 17 квітня, відбулись перші матчі 1/4 фіналу розіграшу Ліги Європи сезону 2014/2015 років. Київське «Динамо», пропустивши гол на останніх хвилинах, зіграло внічию із «Фіорентиною» на «Олімпійському», а дніпропетровський «Дніпро» та бельгійський «Брюгге» подарували вболівальникам цікавий футбол, але голів не забили.

Київське «Динамо» вперше у нинішньому плей-офф проводило стартову гру двоматчового протистояння у рідних стінах. Кияни до цього двічі поступалися суперникам - «Генгаму» і «Евертону» - на виїзді, але з гідністю долали складнощі у домашніх матчах. Тепер команді Сергія Реброва належало адаптуватися до менш приємних умов, коли вирішальна гру команда має проводити у гостях.

Незважаючи на це, головний тренер та гравці запевнили перед матчем, що добре вивчили «Фіорентину» і не дадуть італійським футболістам розбігтися на полі. Півзахисник «Динамо» Ленс навіть написав у соціальних мережах про те, що столичний клуб обов’язково вийде переможцем з першої дуелі. І саме Джермейн став витком надії «Динамо» у цьому матчі, забивши гол у середині першого тайму. Але до 37-ї хвилини причин радіти у тренерського штабу «Динамо» та київських вболівальників було небагато.

Якщо перші хвилини гри прогнозовано були за «Динамо», яким букмекери віддавали перевагу у київському матчі, то потім «фіалки» окреслили свою перевагу. Італійська команда впевнено контролювала м’яч, а «Динамо», у свою чергу,  залишало суперникам занадто багато простору для розвитку атак. Скутість українських футболістів позначалася і в діях захисників, які декілька разів помилялися у простих ситуаціях. Зокрема, на 13-й хвилині Хачеріді лише ціною карколомного підкату нейтралізував спробу небезпечного удару Хоакіна. Салах, який був головною рушійною силою атак «Фіорентини», раз-по-раз обігравав Антунеша на фланзі. Саме тому Реброву довелося виконати першу заміну вже на 24-й хвилині матчу. Як виявилося – через травму португальця.

Коли динамівцям вдавалося стримувати Салаха, «фіалки» будували свої атаки через кремезного Гомеса. Саме гренадер «Фіорентини» двічі виконував скидки на партнерів, у результаті яких біля воріт «Динамо» було гаряче. Спочатку Салах  перевірив пильність Шовковського, пробивши з правого краю штрафного майданчика. Трохи згодом Фернандес на виконання пробив повз дальній кут воріт.

Гол прийшов тоді, коли на нього ніхто не чекав. Перший удар «Динамо» у рамку воріт «Фіорентини» завершився взяттям воріт. Ленс прорвався на оперативний простір з лівого флангу і завдав дальнього удару, а м’яч зрикошетив від захисника у дальній верхній кут воріт. Гол надав впевненості динамівцям у своїх силах. Рибалка пробив з-за меж штрафного, але Нету відмінно обрав позицію у цьому епізоді.

Другий тайм став майже точною копією першого, коли «Динамо» спочатку притисло італійців до власних воріт, а потім діяло виключно у контратакувальній манері. «Фіалки» відіграли надійно у захисті, не давши ударам Рибалки та Сидорчука дістатися цілі. «З’їли» гості з Флоренції і головну атакувальну силу «Динамо» - Ярмоленка. Форвард киян Теодорчік майже не отримував якісних передач від півзахисників і опинився відрізаним від комбінаційних дій своєї команди.

До пори, до часу гравцям «Динамо» вдавалося зупиняти атаки «Фіорентини» ціною жорсткої гри в опорній зоні та захисті – навіть ціною попереджень. Але першим дзвіночком для киян став удар Валеро у ближню стійку воріт Шовковського на 77-й хвилині. Кінцівка гри змусила нервувати усіх шанувальників української команди. «Фіорентина» закрила «Динамо» на власній половині поля і врешті-решт зрівняла рахунок. На другій компенсованій хвилині Бабакар ударом у неймовірному стрибку застав зненацька голкіпера «Динамо» – 1:1.

«Динамо» (Київ Україна) – «Фіорентина» (Флоренція, Італія) - 1:1

Голи: Ленс (37) – Бабакар (90+2)

Попередження: Драговіч, Сидорчук, Хачеріді - Гомес, Алонсо, Томовіч

«Динамо»: Шовковський - Сілва, Хачеріді, Драговіч, Антунеш (Віда, 24), Буяльський (Чумак, 80), Рибалка, Ярмоленко, Сидорчук (Беланда, 68), Ленс, Теодорчік

«Фіорентина»: Нето - Томовіч, Савіч, Родрігес, Алонсо, Фернандес, Бадель, Валеро (Аквілані, 83), Хоакін (Варгас, 68), Гомес (Бабакар, 77), Салах

Якщо гра між «Динамо» та «Фіорентиною» стала протистоянням нервів, то зустріч «Дніпра» та «Брюгге» у Бельгії мала усі передумови стати більш результативною, аніж фінальні 0:0 на табло. Мирон Маркевич вирішив не вигадувати велосипед після від’їзду Ежидіо і віддав позицію лівого захисника на відкуп Матосу. Гру на правому фланзі розпочали «збірник» Федецький та молодий Лучкевич, а місце на вістрі атак несподівано отримав не Селезньов, який забивав в останніх матчах за «Дніпро» у чемпіонаті, а Калініч.

«Дніпро» активно розпочав матч і з перших хвилин створив декілька нагод для взяття воріт. В першій атаці Калініч гостро прострілив у воротарський майданчик, але бельгійські захисники зуміли розібратися в епізоді. На 10-й хвилині Лучкевич відкотив м'яч на Ротаня, але «сфера» після удару Руслана з 15-ти метрів пролетіла вище воріт.

На деякий час гра заспокоїлася. Дніпропетровці виглядали дуже впевнено і ні в чому не поступались суперникам. А ось на 27-й хвилині захисні редути «Дніпра» дали збій. Чеберячко не вгледів за Іск'єрдо, який вийшов сам-на-сам з Бойком, але воротар зумів ногою відбити удар колумбійця.

До свистка арбітра на перерву команди продовжували демонструвати цікавий та гострий футбол. На випад Коноплянки, з несильним ударом якого впорався Райан, бельгійці відповіли ударом Рафаелова вище поперечини.

Відразу після перерви обидві команди мали можливості відкривати рахунок. «Брюгге» був близьким до того, щоб відзначитися з кутового - Де Фаув виграв «другий поверх» і відправив м'яч поряд зі стійкою. Тут же «Дніпро» відповів контратакою, у результаті якої Калінічу трохи не вистачило швидкості, аби замкнути простріл Ротаня. Свою найкращу можливість вирвати перемогу у матчі «Дніпро» мав на 85-й хвилині. Коноплянка у фірмовому стилі змістився з лівого флангу до центру і пробив у дальній кут. Тільки відмінна реакція Райана врятувала «Брюгге» від голу. Євген відчув «запах крові» і на 92-й хвилині загрожував воротам бельгійців, але голкіпер знову парирував удар нашого півзахисника – 0:0.

«Брюгге» (Брюгге, Бельгія) – «Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) - 0:0

Попередження: Вормер, Де Бок - Федорчук, Матос, Чеберячко

«Брюгге»: Райан - Де Фаув, Сімонс, Мехелен, Де Бок, Вормер, Сілва, Васкес, Рефаелов (Копман, 89), Уларе (Де Суттер, 72), Іск'єрдо (Діркс, 79)

«Дніпро»: Бойко - Федецький, Дуглас, Чеберячко, Матос, Канкава, Ротань (Безус, 89), Федорчук, Лучкевич (Гама, 80), Калініч (Селезньов, 78), Коноплянка

Підписатися на новини