Іспанія - Україна: український день у Севільї

Підтримати збірну України у матчі із діючими чемпіонами Європи приїхали вболівальники «синьо-жовтих» з багатьох куточків Старого Світу.

Національна збірна команда України на кожному матчі відбору Євро-2016 має солідну підтримку від рідних вболівальників. Головна арена країни – НСК «Олімпійський» завжди тепло приймає збірну, «Арена Львів» у Львові вважається своєрідним еталоном культури вболівання в України, а іспанська Севілья і стадіон «Рамон Санчем Пісхуан» вписали нову сторінку до часопису української команди. Саме тут наші футболісти, перебуваючи у тисячах кілометрів від рідних домівок, стали свідками любові та поваги багатьох вболівальників з Європи. Вони живуть у різних куточках континенту, спілкуються різними мовами та вболівають за різні клуби, але національна збірна для них існує лише одна – команда України.

Ще у день прильоту вболівальники з Іспанії, які є представниками української діаспори, зуміли здивувати делегацію, що прибула з Києва в аеропорт «Сан-Пабло» до Севільї, аби зіграти кваліфікаційний матч чемпіонату Європи 2016 року із командою Іспанії. На футболістів, яких у літаку супроводжували воїни АТО та представники мас-медіа, тут вже чекали. Близько десяти вболівальників у національному українському одязі – вишиванках – на виході з аеропорту вітали «синьо-жовтих» з прапорами, хлібом-сіллю та такими знайомими для кожного українця вигуками: «Слава Україні! Героям слава!».

Тепла зустріч в Іспанії надала впевненості українським футболістам у своїх силах напередодні складного поєдинку. Але, як виявилося згодом, вона була не останньою. Севілья, яка одночасно готувалася як до однієї з найцікавіших баталій грального дня кваліфікації Євро-2016, так і до урочистих заходів, присвячених Великодню, який святкуватимуть тут вже на початку квітня, вже була вщерть заповнена туристами з усієї Європи в українських національних кольорах. Під час прогулянок по одному з найулюбленіших серед мандрівників іспанському місту можна було кричати «Слава Україні!», і неодмінно чути «Героям Слава!» у відповідь. Не важливо, знаходитесь ви на центральній площі Севільї, ведете прогулянку по набережній вздовж Гвадалквівіру або дегустуєте традиційно смачну крижану Сангрію у кафе – усюди можна знайти тих, хто зважився на далеку подорож до всесвітньої столиці іспанської Кориди, аби підтримати збірну України у матчі із футболістами «Фурії Рохи».

Опівдні над Севільєю палає сонце: після Києва, де весна тільки розгортає свої крила, тут почуваєш себе так, ніби взяв прямий квиток у літо. Звичайно, для більшого ефекту столиці Андалусії не вистачає моря та пляжів, але туристичному гурману тут і так вистачає місць для відвідин. Одне з таких – знаменитий на увесь світ Кафедральний собор, біля якого українська делегація несподівано познайомилася із Олегом зі Швеції та його друзями, які приїхали до Іспанії, щоб у черговий раз підтримати команду Михайла Фоменка. Виявилося, що хлопці, які прекрасно володіють українською мовою, є постійними гостями як на домашніх, так і виїзних матчах «синьо-жовтих». Сан-Марино, Люксембург, Франція – неповний список країн, куди справжні фани збірної прямували, щоб сісти в український сектор на стадіоні та в «синьо-жовтій» атрибутиці завзято підтримувати своїх улюбленців та вести їх до перемог. До речі, компанія Олега встигає не тільки виїжджати на матчі збірної України, але й періодично відвідувати матчі українських клубів у єврокубках. Так, останній вояж хлопців відбувся до Амстердаму, де вони стали свідками того, як «збірники» Денис Бойко, Євген Коноплянка, Артем Федецький, Роман Безус та капітан команди Руслан Ротань вивели команду до чвертьфіналу Ліги Європи, здолавши за сумою двох матчів місцевий «Аякс».

Група українських журналістів продовжує свій шлях по Севільї і в одному з ірландських пабів наштовхується на чотирьох британців, які несподівано виявляються шанувальниками збірної України. Познайомившись, стає відомо, що Саймон та Микола разом із двома своїми друзями приїхали підтримати українську команду з Лідса. Їх батьки свого часу змінили українську прописку на життя на «Туманному Альбіоні», але українським традиціям емігранти продовжують слідувати. Хоч і з сильним акцентом, але хлопці пояснили, що намагаються раз-по-раз відвідувати виїзні ігри збірної України, із українських клубів їм більш всього до вподоби київське «Динамо», а один з них навіть пішов на авантюру, спробувавши зірвати куш у протистоянні з букмекерами. Справжній фанат української збірної зробив ставку на те, що Андрій Ярмоленко обов’язково відзначиться у воротах чемпіонів Європи, підкріпивши її кругленькою сумою в одну тисячу фунтів. На жаль, спроба виявилася марною, але вона заслуговує на повагу – не кожен українець здатен так сильно вірити в рідну команду та улюбленого гравця, не зважаючи на статус явних аутсайдерів напередодні матчів. Замовивши чергову серію пляшок «Гіннессу», хлопці на прощання зуміли ще раз здивувати. Виявляється, відомий український хіт «Хто не скаче» є популярним навіть на далеких Британських островах, а виконували його українські англійці із шаленим завзяттям.

Нахапавшись за день позитивних емоцій, здавалося, що поїздка до Іспанії вже заслуговує на здобуття статусу «Відмінна». Але апофеозом футбольного дня у Севільї став приїзд автобусу із українською делегації до «Рамос Санчес Пісхуан», де на гостей з Неньки вже чекав коридор з фанатів в «синьо-жовтих» кольорах. Більш того, іспанські вболівальники, яких звичайно було набагато більше біля арени, також гаряче вітали українців, що прибули. Почуття того, що ти нібито знаходишся вдома, а не в гостях, по-справжньому тепла та сімейна атмосфера як у місті, так і на стадіоні, потужний фокус з боку українських європейців, які подолали значні відстані, щоб побачити улюблену команду у грі – усе це перевищило підсумковий результат, який виявився невтішним для команди Михайла Фоменка. Незважаючи на мінімальну поразку від грандів європейського футболу, збірна України точно знає, що за будь-яких результатів за спинами 11 гравців у «синьо-жовтих» футболках будуть вболівати справжні європейські патріоти України, які не забувають про свою Батьківщину ні на хвилю свого життя!

Підписатися на новини