Ліга Європи: «Дніпро» обіграв «Аякс», «Динамо» зазнало поразки в Англії

У четвер, 12 березня, відбулись перші матчі 1/8 фіналу розіграшу Ліги Європи сезону 2014/2015 років. Дніпропетровський «Дніпро» у домашньому матчі з мінімальним рахунком обіграв амстердамський«Аякс», а київське «Динамо» зазнало виїзної поразки від «Евертона» у Ліверпулі.

Дніпропетровський «Дніпро» здобув мінімальну перемогу над амстердамським «Аяксом» на НСК «Олімпійський» у Києві, отримавши фору в один забитий м’яч перед матчем-відповіддю, який пройде за тиждень у Нідерландах.

Незважаючи на незадовільний стан газону на НСК «Олімпійський», дніпропетровці зуміли адаптуватися до незвичних умов і поставити власну атакувальну гру, почавши з перших хвилин матчу створювати загрози біля воріт «Аякса».

На 10-й хвилині поєдинку Сіллессен припустився помилки при обробці м'яча, проте Селезньов лише дивом не зумів покарати воротаря гостей, не влучивши у ворота. Ще через чотири хвилини Федецький головою зрізав м’яч на дальню стійку після подачі Ротаня від кутового, але ніхто із дніпропетровців не зумів переправити «сферу» у сітку воріт.

Висока активність Ежидіо та Коноплянки на лівому фланзі атак «Дніпра» все ж принесла дивіденди підопічним Мирона Маркевича. На 30-й хвилині Коноплянка виконав простріл з флангу, а Зозуля, першим дотиком підробивши м’яч, другим результативно пробив у дальній нижній кут воріт «Аякса».

«Дніпро» продовжив шукати щастя біля воріт «Аякса», і на 35-й хвилині у Селезньова з'явилася можливість для удару з лінії штрафного майданчику, але Сіллессен зумів кулаками відвести загрозу від власних воріт.

Другий тайм запам’ятався вболівальникам «Дніпра» не стільки небезпечними моментами і жорсткою чоловічою боротьбою на кожному клаптику футбольного поля, скільки необов’язковими жовтими картками. Протягом перших десяти хвилин Федецький та Ротань отримали «гірчичники» від арбітра, через що два ключових гравця «Дніпра» змушені будуть пропустити матч-відповідь в Амстердамі.

На 65-й хвилині Зозуля міг відзначитися дублем у матчі, але його удар головою після подачі Федецького зі штрафного прийшовся у Сіллессена. За десять хвилин до фінального свистка воротар «Аякса» також зумів зреагувати на дальній удар Гами, врятувавши амстердамців від другого пропущеного м’яча.

Кінцівка гри вийшла нервовою для обох команд, у результаті чого, емоціональна поведінка Зозулі на рішення арбітра вилилася для нападника «Дніпра» у попередження – Роман також не зіграє в Амстердамі.

«Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) – «Аякс» (Амстердам, Нідерланди) - 1:0

Гол: Зозуля (30)

Попередження: Федецький, Ротань, Зозуля, Шахов - Бойлесен, Базур

«Дніпро»: Бойко - Федецький, Дуглас, Чеберячко, Ежидіо, Ротань, Федорчук, Зозуля, Безус (Гама, 59), Коноплянка (Шахов, 82), Селезньов (Калініч, 76)

«Аякс»: Сіллессен - ван Рейн, Велтман, Віргевер, Бойлесен, Базур, Сереро (Сінкгравен, 60), Клаассен, Ель Газі, Мілік (Живковіч, 78), Шене (Кішна, 61)

Київське «Динамо», забивши важливий виїзний гол «Евертону» у першому таймі, не зуміло втримати перевагу над англійським клубом, поступившись з рахунком 1:2.

Кияни зуміли реалізувати один із перших стандартних положень: на 14-й хвилині Ярмоленко подав з кутового, а Гусєв ударом у дотик з п'яти метрів вразив ближній кут воріт Ховарда. Підопічні Сергія Реброва продовжили якісно контратакувати, і на 31-й хвилині голкіпер «Евертона» витягнув м'яч з ближнього кута і перевів його на кутовий після дальнього пострілу Сидорчука.

Наприкінці першого тайму гра вирівнялася, і «Евертону», завдяки індивідуальним якостям Лукаку, вдалося відновити паритет у зустрічі. Пройшла швидка контратака «Евертона», Лукаку втік від двох суперників і вивів Нейсміта один на один із Шовковським, а Стівен, у свою чергу, переграв воротаря «Динамо».

У другому таймі господарі продовжили нагнітати ситуацію біля воріт «Динамо», використовуючи активну гру флангових гравців. На жаль, підопічним Роберто Мартінеса вдалося досягти свого: на 80-й хвилині Сілва рукою перервав простріл Османа у власному штрафному майданчику, а Лукаку «з точки» переграв Шовковського – 2:1. Кияни знову забили у гостях, але знову зазнали поразки, таким чином, доля протистояння вирішиться у Києві.

«Евертон» (Ліверпуль, Англія) – «Динамо» (Київ, Україна) - 2:1

Голи: Нейсміт (39), Лукаку (82, пен) – Гусєв (14)

Попередження: Міральяс - Мбокані

«Евертон»: Ховард - Коулмен, Гарбатт, Алькарас, Ягелка, Маккарті, Баррі, Барклі (Осман, 73), Лукаку, Міральяс (Коне, 64), Нейсміт

«Динамо»: Шовковський - Сілва, Віда, Антунеш, Драговіч, Сидорчук, Гусєв (Кравець, 76), Буяльський (Гармаш, 67), Велозу (Чумак, 84), Ярмоленко, Мбокані

Підписатися на новини