«Динамо» та «Дніпро» пробилися до 1/8 фіналу Ліги Європи

У четвер, 26 лютого, відбулись матчі-відповіді 1/16 фіналу розіграшу Ліги Європи сезону 2014/2015 рр. Обидва українських клуби, спочатку «Динамо», а згодом і «Дніпро», у видовищних матчах здобули необхідні для себе результати та крокують далі у 1/8 фіналу розіграшу Ліги Європи.

Першими футбольний вечір розпочинали кияни. Після матчу тижневої давнини, який вони закінчували вдев’ятьох та поступилися з рахунком 1:2, щоб пройти далі, киянам треба було перемагати французький «Генгам». Через дискваліфікацію цей матч пропускали лідери команди Андрій Ярмоленко, Сергій Сидорчук та Юнес Беланда.

Стартові хвилини матчу відразу показали, що гра не буде легкою прогулянкою для «Динамо». Вже на 1-й хвилині матчу жовтку картку від арбітра отримав Сергій Рибалка, а на 10-й поле через ушкодження покинув Мігель Велозу, замість якого з’явився Лукаш Теодорчик. Саме ця заміна стала ключовою подією першого тайму, адже саме поляк на 31-й хвилині матчу вивів свою команду вперед, замкнувши подачу з кутового - 1:0.

Подвоїли перевагу «динамівці» на початку другого тайму, свій перший м’яч в єврокубках забив Віталій Буяльський. Молодий гравець виявився першим на добиванні м'яча, за який у верховій боротьбі поборовся Теодорчик і метрів з п’ятнадцяти пробив зльоту в кут воріт – 2:0.

Французи кинулися виправляти ситуацію, оголивши тили, чим ледь не скористалися кияни, провівши декілька небезпечних атак. Тим більш нелогічним виявився гол нападника гостей Манданна, який переправив м’яч у ворота Шовковського після пожежі у штрафному майданчику господарів - 2:1.

Гравці «Динамо» не знітилися після пропущеного голу і провели хорошу атаку, яку захисники «Генгама» зупинили з порушенням правил у штрафному майданчику. Арбітр матчу без вагань вказав на одинадцятиметровий, який і реалізував штатний пенальтист киян – Олег Гусєв.

За кілька хвилин потому арбітр матчу змушений був призупинити гру через те, що група вболівальників «Динамо» кинулася з’ясовувати стосунки з нечисленними прихильниками французького клубу. Інцидент вдалося врегулювати за допомогою стюардів та гравців «Динамо». Після вимушеної зупинки гра дещо заспокоїлася. У кінцівці матчу ближчими до забитого голу були саме «динамівці», але Кравцю двічі не пощастило. В свою чергу, гості, як і в першому поєдинку, розраховували на навісні передачі з флангів, проте захисникам киян вдалося з ними впоратися.

«Динамо» перемогло і вперше з 2009 року вийшло в 1/8 фіналу Ліги Європи.

 «Динамо» (Україна) – «Генгам» (Франція) - 3:1

Голи: Теодорчик (31), Буяльський (47), Гусєв (74, пен.) - Манданн (66)

«Динамо»: Шовковський - Віда, Даніло Сілва, Драговіч, Антунеш, Рибалка, Гусєв (Калитвинцев 90+3), Велозу (Теодорчик 10), Буяльський (Чумак 73), Ленс, Кравець

«Генгам»: Льоссль - Л. Якобсен, Сорбон, Ангуа, Левек, П’є, Матіс (к) (Діалло 61), Санхаре, Т. Жіресс (Ятабаре 77), Бовю, Манданн

Попередження: Рибалка (1), Буяльський (47), Ленс (90) – Матіс (8)

 

У матчі-відповіді 1/16 фіналу ЛЄ підопічні Мирона Маркевича зіграли результативну нічию із «Олімпіакосом» та за підсумком двох матчів пройшли у наступний раунд змагань.

Для дніпрян поєдинок розпочався не дуже вдало. Те, чого остерігалися гості, а саме – пропустити швидкий гол, сталося вже на 14-й хвилині зустрічі, коли Мітроглу, скориставшись розрізною передачею, пробив під голкіпером «Дніпра» Денисом Бойком – 1:0.

Але до такого перебігу подій «Дніпро» виявився готовим. Після забитого голу «Олімпіакос» знизив свої наступальні дії, чим і скористалися гості на 22-й хвилині. Підопічні Маркевича отримали право на стандарт, який за доброю традицією чудово виконав Руслан Ротань, і захисники не встигли за Артемом Федецьким. З першим ударом головою від Артема Роберто впорався, але наш правий захисник виявився спритнішим і добив м’яч у сітку – 1:1. Після таких подій на футбольному полі гра заспокоїлась, і до перерви команди вже більше не забивали.

На початку другого тайму «Олімпіакос» залишився у меншості. Автор результативної передачі Лука Мілівоєвіч грубо збив Матеуса і був вилучений арбітром з поля. Незважаючи на чисельну перевагу, підопічні Маркевича стрімголов не кинулися в атаку, намагаючись надійно зіграти в захисті.

Кінцівка, в цілому, залишилася за «Олімпіакосом», гравці якого пішли ва-банк. Перериваючи подачу справа, Федорчук ледь не зрізав м'яч у свою «рамку». Потім Чеберячко вчасно ліг під удар Ельабделлауі. Але гарячі греки не заспокоїлися і, врешті-решт, досягли свого. Федецький з запізненням зреагував на ривок Домінгеса і навіть не сперечався, коли арбітр призначив одинадцятиметровий, який і реалізував сам постраждалий.

Але «Дніпро» швидко показав, хто заслуговує пройти далі, і за дві хвилини зумів зрівняти рахунок у матчі. Нікола Калініч у контратаці зумів уникнути офсайдної пастки, вийшов сам-на-сам з голкіпером греків і з легкістю переграв останнього. Отже, слідом за «Динамо» дніпропетровський «Дніпро» продовжує боротьбу у Лізі Європи.

«Олімпіакос» (Греція) – «Дніпро» (Дніпропетровськ) - 2:2

Голи: Мітроглу, (14) Домінгес, (90 з пен.) - Федецький, (22), Калініч, (90+2)

«Олімпіакос»: Роберто - Мілівоєвіч, Афеллай (Фортуніс, 65), Мітроглу, Дурмаз (Доссеві, 65), Домінгес, Касамі, Елабделлауі, Сіовас, Масуаку, Сантана

«Дніпро»: Бойко - Ежідіо, Канкава, Коноплянка, Чеберячко, Зозуля (Калініч, 62), Дуглас, Федорчук (Безус, 84), Ротань, Федецький, Матеус (Бруну Гама, 76)

Попередження: Дурмаз, (33), Афеллай, (53), Елабделлауі, (55) - Канкава, (44), Федорчук, (50), Матеус, (56).

Вилучення: Мілівоєвіч, (52)

Підписатися на новини