13-й тур Прем’єр-ліги: перемоги «Шахтаря» та «Динамо», осічка «Дніпра»

Відбулись матчі 13-го туру чемпіонату України серед команд Прем'єр-ліги. Донецький «Шахтар» обіграв львівські «Карпати», київське «Динамо» здолало опір запорізького «Металурга», а дніпропетровський «Дніпро» втратив очки у матчі із ужгородською «Говерлою».

Донецький «Шахтар» обіграв львівські «Карпати» на «Україні» з рахунком 2:0 і здобув першу перемогу за три останні тури чемпіонату України. Знекровлені відсутністю керманича команди Ігоря Йовічевіча, який отримав дискваліфікацію у минулому турі, «Карпати» протрималися десять хвилин першого тайму. Дві поспіль помилки в передачах на своїй половині поля призвели до передачі Бернарда на Тейшейру, який проштовхнув м'яч під воротарем.

На 17-й хвилині гри метушня у штрафному майданчику «Шахтаря» могла закінчитися п'ятим голом Балажіца у цьому чемпіонаті, але Пятов впорався зі спробою гравця «Карпат». На цьому атакувальні потуги львівської команди закінчилися, а «Шахтар» забив другий гол і фактично поховав інтригу у протистоянні. Бернард прийняв м'яч у штрафному, відкинув його на ногу Шевчуку, той навісив у центр воротарського, а Адріано головою пробив точно в ціль.

Наприкінці першої половини гри Марлос ледь не скористався невдалим пасом назад Балажіца на Мисака, але захисник відпрацював в епізоді до кінця і не дозволив бразильцеві добити львівську команду.

Зважаючи на поразку від чемпіона України і втрату дев’яти очок у результаті рішень КДК ФФУ, «Карпати» залишаються на дні турнірної таблиці з нулем очок.

«Карпати (Львів) – «Шахтар» (Донецьк) - 0:2

Голи: Тейшейра (10), Адріано (22)

Попередження: Сергійчук, Кожанов, Балажіц - Бернард, Ілсіньо

«Карпати»: Мисак - Мірошніченко (Кожанов, 46), Пластун, Балажіц, Костевич, Гітченко, Чачуа (Карноза, 62), Голодюк, Худобяк, Ксьонз, Сергійчук (Пучковський, 46)

«Шахтар»: Пятов - Срна, Ордець, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Фред (Ілсіньо, 75), Марлос, Тейшейра, Бернард (Дентіньо, 62), Адріано (Гладкий, 62)

Дніпропетровський «Дніпро» несподівано втратив очки у домашньому поєдинку із ужгородською «Говерлою», зігравши внічию з рахунком 1:1.

На перший небезпечний момент з боку «Дніпра» глядачам довелося чекати половину першого тайму. На 25-й хвилині Бруну Гама пробивав з місця правого інсайда, а «сфера», по дорозі зачепивши Ягодінскіса, влучила у каркас воріт «Говерли». На 34-й хвилині з-за меж штрафної «стріляв» Федецький, а Ковалю довелося кулаками відбивати м’яч подалі від володінь ужгородської команди.

Перед перервою двічі не використав створеними шансами «Дніпра» Калініч. Спочатку у результаті подачі з кутового хорватському нападнику не вистачило сантиметрів, щоб нанести удар по воротах суперників, а за хвилину Нікола не зумів забити, перебуваючи без опіки на лінії воротарського майданчику «Говерли».

На 56-й хвилині матчу Качараба ледь не переправив «плямистого» у власні ворота, але Коваль ногами вибив м’яч з лінії. А вже у наступному епізоді воротар не зміг допомогти команді: Мазух виконав скидку на Калініча після кутового, а хорват переправив головою «сферу» повз голкіпера «Говерли».

«Говерлі» знадобилося усього три хвилини, щоб зрівняти рахунок у матчі. Мякушко обіграв двох суперників на правому фланзі, після чого прострілив у штрафний, а Каверін, прийнявши м’яч, легко пробив Бойка. Примітно, що у кінцівці гри «Говерла» мала нагоду вивезти перемогу з Дніпропетровська. Мякушко завдав дальній удар по воротах Бойка, а голкіперу «Дніпра», який вже був безсилим уберегти команду від пропущеного голу, допоміг каркас воріт.

Більш того, другу жовту картку отримав Калініч, який вдарив ногою суперника після свистка арбітр і завчасно залишив поле.

«Дніпро» (Дніпропетровськ) – «Говерла» (Ужгород) - 1:1

Голи: Калініч (57) – Каверін (60)

Попередження: Калініч - Качараба, Хомин

Вилучення: Калініч (83)

«Дніпро»: Бойко - Федецький, Мазух, Дуглас, Влад, Канкава, Ротань, Гама (Матеус, 69), Шахов (Селезньов, 46), Коноплянка, Калініч

«Говерла»: Коваль - Качараба, Ягодінскіс, Глущицький (Степанюк, 84), Хомин (Трухін, 68), Тудосе (Каверін, 46), Полянський, Райчевіч, Герасимюк, Бурдужан, Мякушко

Київське «Динамо» здолало опір запорізького «Металурга», забивши на виїзді аутсайдеру чемпіонату чотири голи. Щоправда, «вікторія» команди Сергія Реброва виявилася нервовою і тримала у напрузі гостей із столиці до самого фінального свистка.

Кияни заволоділи ініціативою з перших хвилин зустрічі та намагалися зламати захисні порядки господарів поля. Перший небезпечний момент «біло-сині» створили на 20-й хвилині: Кравець передачу від Ярмоленка і пробив у ближній кут, але Старцев відбив «постріл» нападника «Динамо».

На 39-й хвилині Кравець у воротарському підставив ногу після прострілу Ленса зліва, але м'яч пройшов у сантиметрах від стійки воріт «Металурга». Щоправда, вже у наступній атаці «Динамо» відсвяткувало взяття воріт, Ярмоленко реалізував ідентичний простріл нідерландського вінгера «Динамо», невідпорно пробивши у ближній кут.

«Металург» відновив інтригу одразу по перерві. Пашаєв праворуч віддав короткий пас у штрафний майданчик, Платон пробив у дотик і застав зненацька Шовковського, зрівнявши рахунок у матчі. Але раділи господарі недовго: на 56-й хвилині Віда в центрі поля перехопив м'яч після помилки Лисицького, віддав на Ленса, той на швидкості увійшов у штрафний і розпечатав ворота Старцева.

Прикрий пропущений гол засмутив запорізьку команду, яка відверто посипалася і одразу ж пропустила третій м’яч. Беланда увійшов у штрафний, віддав пас назад на вільного Велозу, удар якого з рикошетом від Лисицького виявився влучним.

«Металургу» вдалося знову здивувати «Динамо», запорізька команда вдало реалізувала стандартне положення. Прийомів зі штрафного з правого флангу зробив передачу на протилежний край штрафного, Орелесі прийняв м'яч, прискорився і пробив під поперечину.

Вже у компенсований арбітром час «Динамо» встановило крапку. Даніло Сілва отримав передачу і зробив ривок по вільному правому флангу, віддав пас у штрафний на Ленса, якому ніхто не завадив відзначитися дублем – 4:2.

«Металург» (Запоріжжя) – «Динамо» (Київ) - 2:4

Голи: Платон (49), Орелесі (72) – Ярмоленко (40), Ленс (56, 90+4), Велозу (62)

Попередження: Прийомов, Ульянов, Пашаєв - Віда, Буяльський

«Металург»: Старцев - Каплієнко (Ульянов, 68), Коротецький, Лисицький, Пашаєв, Орелесі, Рудика (Жураховський, 77), Юсов, Прийомов, Гавриш, Платон (Штурко, 81)

«Динамо»: Шовковський - Віда, Драговіч, Хачеріді, Даніло Сілва, Рибалка, Велозу (Безус, 73), Беланда (Буяльський, 88), Ленс, Ярмоленко, Кравець (Мбокані, 83)

Інші результати туру:

«Олімпік» (Донецьк) – «Іллічівець» (Маріуполь) – 3:2

«Металург» (Донецьк) – «Волинь» (Луцьк) – 1:2

«Ворскла» (Полтава) – «Зоря» (Луганськ) – 2:0

Підписатися на новини