8-й тур Прем’єр-ліги: гол Віди приніс перемогу «Динамо» над «Шахтарем»

Відбулись матчі 8-го туру чемпіонату України серед команд Прем'єр-ліги. Київське «Динамо» завдяки голу захисника Домагоя Віди завдало поразки донецькому «Шахтарю», а дніпропетровський «Дніпро» здолав опір маріупольського «Іллічівця».

Українське «класичне» дербі, безумовно, стало центральним протистоянням туру і подарувало армії українських вболівальників, які заполонили НСК «Олімпійський», традиційно емоційний та видовищний футбол.

Тренери команд вирішили особливо не змінювати стартові склади команд, які у середині тижня грали у єврокубкових матчах. Єдиною кадровою зміною Реброва став вихід на поле Велозу замість Рибалки, а в основі «Шахтаря» на поле вийшли Каніболоцький, Шевчук та Ілсіньо.

Перший тайм пройшов у позиційних атаках «Динамо», яким не вистачало або останнього пасу, або вирішального удару. «Гірники» ж діяли у контратаку вальній манері, і їх атаки несли у собі більше гостроти. Якщо захист «Динамо» майже не припускався позиційних помилок, то у грі один-в-один донецькі бразильці досить часто перегравали на техніці суперників. Одна із атак «Шахтаря» закінчилася проходом Тайсона, який на правому краю знайшов двох вільних партнерів, а м’яч ледве не дійшов до Срни, який мав нагоду вийти тет-а-тет з голкіпером. А на 28-й хвилині перед воротами Рибки виникла справжня пожежа, і на щастя для киян, дальню стійку після навісу ніхто не замкнув.

Кияни у першій половині гри загрожували воротам «Шахтаря» лише зі «стандартів», які «Динамо» вже традиційно ефективно розігрує з приходом тренерського штаба Реброва. Один із кутових біля воріт гостей міг закінчитися результативно, але «сфера» трохи не дійшла до Кравця, який вже був готовий замикати прострільну передачу партнера.

Помітною фігурою у матчі виступав головний арбітр Юрій Можаровський, який із перших хвилин зайняв принципову позицію – не перетворювати футбол у бойовий вид спорту. Саме через це офіційна особо матчу продемонструвала гравцям десять жовтих карток, а в одному із епізодів другого тайму через другу жовту картку був змушений залишити поле Шевчук.

У другій 45-хвилині ігрова та територіальна ініціатива повністю перейшла до «Динамо», які, здавалося, мали більше бажання здобути перемогу перед рідними трибунами. Вилучення Шевчука посилило тиск на захист «Шахтаря», який припустився помилки на 71-й хвилині. Адріано, який прийшов на допомогу захисникам «гірників», не зумів вибити м’яч після удару Віди та сейву Каніболоцького, дозволивши «плямистому» перетнути лінію воріт – 1:0.

«Шахтар» включив додаткові швидкості і мав свої нагоди, щоб зрівняти рахунок у зустрічі. Одна з найкращих була в Ілсіньо: Коста накрутив декількох суперників на фланзі, віддав передачу одноклубнику під удар, але «постріл» бразильця лише потурбував вболівальників на секторах за ворітьми Рибки. З іншого боку, Ярмоленко в одній з контратак перед фінальним свистком виходив сам-на-сам із Каніболоцьким, але загрався, не помітив партнера і втратив шанс подвоїти перевагу «Динамо».

Таким чином, у тренерській дуелі Реброва та Луческу – знову перевага молодого спеціаліста «Динамо», який виграє у більш досвідченого візаві в очних зустрічах із рахунком 2:1.

«Динамо» (Київ) – «Шахтар» (Донецьк) - 1:0

Гол: Віда (71)

Попередження: Кравець, Сидорчук, Драгович, Ярмоленко - Ілсіньо, Адріано, Шевчук, Тейшейра, Срна, Степаненко

Вилучення: Шевчук (62, «Ш»)

«Динамо»: Рибка - Данило Сілва, Віда, Драговіч, Бурда, Велозу (Рибалка, 81), Сидорчук, Ярмоленко, Беланда, Ленс (Гусєв, 83), Кравець (Теодорчік, 78)

«Шахтар»: Каніболоцький - Срна, Ракицький, Кучер, Шевчук, Степаненко, Ілсіньо, Дуглас Коста (Бернард, 81), Тейшейра, Тайсон Фернандо, 66), Луїс Адріано

Маріупольський «Іллічівець» та дніпропетровський «Дніпро» провели матч на стадіоні «Метеор» у Дніпропетровську, де дніпропетровці виступала до будівництва «Дніпро Арени». Парадоксально, але «Дніпро» був у якості гостей у цьому матчі, щоправда, цей факт не дозволив «Іллічівцю» здобути життєво важливі очки та залишити останню позицію турнірної таблиці чемпіонату.

Зустріч лідера та аутсайдера першості ознаменувалася великою кількістю боротьби на полі та досить жорстким футболом. Арбітр матчу Ярослав Козик залишив «Дніпро» у меншості вилучивши Дугласа за позбавлення Кулача очевидної можливості забити гол. Декількома хвилинами раніше «Іллічівець» ледве не відкрив рахунок у матчі: Тотовицький виконав передачу праворуч, а удар Кулача з льоту влучив у поперечину воріт Бойка.

Мирону Маркевичу довелося знімати з гри Зозулю та випускати Чеберячка у лінію захисту, послабивши атакувальну ланку «Дніпра». Але «Дніпру» допомогла реалізація стандартного положення: на 40-й хвилині Селезньов ударом головою відправив м’яч у сітку після навісу від Кравченка з кутового.

У другому таймі дніпропетровці повинні були забивати другий гол у ворота «Іллічівця», але Чурилов зреагував на дальній удар Чеберячка, а Калініч під час добивання дивом не влучив у ближній кут. На 74-й хвилині склади команд і взагалі вирівнялися, Гринь на фланзі фолом зірвав прохід Мігунова і і передчасно вирушив до роздягальні на відпочинок.

Вже перед самим фінальним свистком команда Микола Павлова отримала свій шанс врятувати гру. Бойко після подачі помилився на виході, випустивши м'яч з рук, Яворський головою пробив у бік воріт «Дніпра», а Мігунов вибив м'яч головою з лінії воріт – 0:1.

«Іллічівець» (Маріуполь) – «Дніпро» (Дніпропетровськ) - 0:1

Гол: Селезньов (40)

«Іллічівець»: Чурилов - Бутко, Яворський, Аксьонов, Цюпа, Оберемко (Янаков, 84), Мишньов, Гринь, Тотовицький, Шевчук (Мандзюк, 71), Кулач

«Дніпро»: Бойко - Мігунов, Дуглас, Мазух, Лучкевич (Федецький, 83), Кравченко, Ротань, Коноплянка, Гама, Зозуля (Чеберячко, 26), Селезньов (Калініч, 62)

Попередження: Цюпа, Гринь, Оберемко, Кулач - Лучкевич

Вилучення: Гринь (74, «І») – Дуглас (23, «Д»)

Інші результати туру:

«Волинь» (Луцьк) – «Ворскла» (Полтава) – 2:2

«Олімпік» (Донецьк) – «Карпати» (Львів) – 1:0

«Зоря» (Луганськ) – «Говерла» (Ужгород) – 2:1

«Чорноморець» (Одеса) – «Металург» (Донецьк) – 2:2

«Металіст» (Харків) – «Металург» (Запоріжжя) – 2:1

Підписатися на новини