«Сахарські газелі» на схилах Дніпра

Травневий збір національної команди під керівництвом Михайла Фоменка розпочався з підготовки до товариського поєдинку зі збірною Нігеру.

Африканські команди вже стають традиційними спаринг-партнерами на завершення сезону для нашої збірної, адже на початку червня минулого року  збірна України на полі «Олімпійського» зустрічалась з Камеруном. Тоді, здавалося, більшої  екзотики для столиці України годі й вигадати, проте цього року вітчизняні вболівальники і футбольні фахівці блукають просторами Інтернету в пошуках інформації щодо історії виступів збірної Нігеру, її досягнень та легіонерів.

Наші суперники посідають 102 місце в рейтингу ФІФА, вони жодного разу не проходили кваліфікацію на чемпіонат світу, проте двічі виходили на Кубок африканських націй - у 2012 та 2013 роках. Перший матч в своїй історії збірна Нігеру зіграла 1 червня 1963 року. А останній міжнародний матч перед приїздом до Києва завершився для Нігера нічиєю 2:2 зі збірною Конго 7 вересня 2013 року.

59-річний німецький тренер нігерців Гернот Рор прийшов до команди у 2012 році, після того, як його контракт у якості тренера команди Габону був призупинений. До свого переїзду в Нігер Гернот Рор тренував французькі клуби «Нансі» та «Ніцца», швейцарський «Янг Бойз» та туніський «Етуаль дю Саель», а з 2010 по 2012 - національну команду Габону.

До України наставник нігерців привезе 16 гравців, один з яких добре знайомий українським вболівальникам футболу - Амаду Тіджані Мутарі, одноклубник дебютанта національної української збірної Сергія Болбата з донецького «Металурга». Минулорічний товариський поєдинок українців з камерунцями не видавався складним, проте закінчився внічию - 0:0. Тепер настала черга «Сахарських газелей» проявити себе на столичному стадіоні «Динамо». 

До табору національної збірної команди України на матч з Нігером отримали виклик аж 31 гравець, серед яких є й п’ять новачків. Це голкіпер одеського «Чорноморця» Дмитро Безотосний та його одноклубник - захисник Євген Зубейко.  Українська «молодіжка» поповнила ряди національної збірної своїми кращими гравцями, серед яких Сергій Болбат (ФК «Металург», Донецьк), Євген Ткачук (ФК «Ворскла», Полтава) та Іван Ордець (ФК «Іллічівець», Маріуполь).

Тренери національних команд, які працюють з гравцями різних вікових груп, неодноразово заявляли про важливість правонаступництва у збірних, адже передача досвіду, виховання талановитого нового покоління гравців та оновлення головної команди країни є завданням номер один для будь-якої національної асоціації.

Спаринг з Нігером є важливим етапом підготовки збірної України до відбору ЧЄ-2016, що стартує 8 вересня цього року домашнім матчем зі збірною Словаччини.

Підписатися на новини