29-й тур Прем’єр-ліги: «Шахтар» достроково захистив чемпіонський титул

Відбулись матчі 29-го туру чемпіонату України серед команд Прем'єр-ліги. «Шахтар», взявши верх над «Зорею», достроково захистив чемпіонський титул, «Дніпро» наблизився до підсумкового другого місця.

Донецький «Шахтар» здобув виїзну перемогу над луганською «Зорею» і достроково, за тур до завершення чемпіонату України, захистив чемпіонський титул.

«Гірникам» задля загального тріумфу у сезоні 2013/2014 рр. необхідно було хоча б не програти у Луганську. Але підопічні Мірчи Луческу продемонстрували переможний настрій з перших хвилин матчу із «Зорею». Вже на 7-й хвилині «Зоря» ледве не привезла гол у власні ворота, коли Шевченко, вибиваючи м'яч від воріт, влучив у Луїса Адріано. На щастя для голкіпера луганської команди, «сфера» від спини бразильця вилетіла за межі поля.

Нерви молодого голкіпера знову дали про себе знати через п’ять хвилин. Після пасу Тайсона Тейшейра по центру вийшов на побачення із Шевченком, прокинув м'яч повз воротаря і впав на газон. Арбітр без роздумів вилучив воротаря і призначив 11-метровий удар, який чітко реалізував Луїс Адріано.

«Шахтар» продовжив невпинно атакувати і спромігся вдруге відзначитись у воротах луганської команди. На 29-й хвилині Шевчук прострілив на лінію воротарського майданчика, де на випередженні зіграв Адріано, який з близької відстані вразив ближній кут воріт «Зорі».

Арбітр зустрічі компенсував п’ять хвилин до кінцівки першого тайму, і цього часу «Зорі» вистачило, аби відквитати один гол. Любенович відмінним ударом зі штрафного обвів стінку і поклав м'яч точно у кут воріт Пятова. А на початку другого тайму Хомченовський і взагалі мав чудовий шанс встановити паритет у рахунку: Любенович з лівого флангу закинув м'яч за спини захисникам «Шахтаря», Хомченовський опинився наодинці з П'ятовим і пробив у дальній кут, але воротар «гірників» дивом зреагував на цей «постріл».

До завершення матчу по декілька гольових моментів мали як «Шахтар», так і «Зоря», але переможну крапку поставили саме донеччани. Срна виконав діагональ з правого флангу в напрямку Кости, Дуглас в дотик прострілив у центр штрафного, і Едуардо «розстріляв» ворота «Зорі» - 3:1.

«Зоря» (Луганськ) − «Шахтар» (Донецьк) - 1:3

Голи: Любенович (45+4) − Адріано (16, пен,  29), Едуардо (90+2)

Попередження: Вернидуб, Шуніч - Фред

Вилучення: Шевченко

«Зоря»: Шевченко - Каменюка, Шуніч, Вернидуб, Ярмаш, Грицай, Білий (Малиновський, 73), Хомченовський, Петряк (Ігнатьєвич, 69), Любенович, Болі (Сантіні, 14)

«Шахтар»: Пятов - Срна, Кривцов, Ракицький (Хюбшман, 61), Шевчук, Степаненко, Фред (Едуардо, 70), Коста, Тейшейра, Тайсон (Бернард, 39), Луїс Адріано

Футбольний триллер відбувся у Львові, де місцеві «Карпати» приймали харківський «Металіст», який наразі змагається із дніпропетровським «Дніпром» за підсумкове друге місце у турнірній таблиці та можливість виступати у Лізі чемпіонів наступного сезону.

Вже на 7-й хвилині зустрічі «Металіст» повів у рахунку: захисники «Карпат» вибили м'яч до лінії штрафного після подачі кутового у виконанні гостей, а Гомес в один дотик влучно пробив у дальній нижній кут. Але харків’яни раділи недовго, за дві хвилини Пшеничних зачепив у штрафному майданчику Мартинюка. Бартулович пробив «з точки» у правий нижній кут, Дишленкович м'яч зачепив, але все одно не врятував свою команду.

Після цього пішла рівна гра із великою кількістю єдиноборств на кожному клаптику футбольного поля. А на 23-й хвилині львів’яни шокували захист «Металіста» несподіваною контратакою. Господарі відібрали м'яч на чужій половині поля, Гладкий закинув «сферу» на Зеньова, а той ударом з льоту відправив його під поперечину.

Здавалося, що «Карпати» зможуть після сенсаційної перемоги над «Дніпром» у Дніпропетровську засмутити ще одного гранда українського футболу. Але ще у кінцівці першої половини гри Папа Гуйє після розіграшу стандарту підібрав м'яч і впав на правому краю штрафного майданчику, заробивши пенальті. Шав'єр холоднокровно розвів воротаря і м'яч по різних кутах.

Другий тайм став справжнім бенефісом півзахисника «Металіста», який, у підсумку, оформив перший хет-трик у кар’єрі. На 52-й хвилині Шав'єр реалізував 11-метровий після фолу на собі ж, воротар «Карпат» вгадав напрям удару, але до м'яча все одно не дотягнувся. А за п’ять хвилин до фінального свистка харків'яни відібрали м'яч на чужій половині поля, Ксьонз пробив з 20-ти метрів у дальній кут, Ільющенков врятував, але на добиванні першим був Шав'єр − 2:4.

Після цієї феєричної перемоги «Металіст» став недосяжним для київського «Динамо», заочно застовпивши за собою, як мінімум, бронзові нагороди чемпіонату.

«Карпати» (Львів) − «Металіст» (Харків) - 2:4

Голи: Бартулович (9, пен), Зеньов (23) − Гомес (7), Шав'єр (38, пен, 53, пен, 85)

Попередження: Гладкий, Мартинюк, Гітченко, Бартулович - Пшеничних, Гомес, Дишленкович

«Карпати»: Ільющенков - Балажіц, Пашаєв, Гітченко, Чачуа (Льопа, 67), Бартулович, Мартинюк (Васін, 86), Федорчук, Даушвілі (Зеньов, 16), Гладкий, Костевич

«Металіст»: Дишленкович - Пшеничних, Азеведо, Вільягра, Гуйє, Шав'єр (Богданов, 87), Бланко, Краснопьоров, Едмар, Гоменюк (Ксьонз, 64), Гомес

Не менш результативним та драматичним вийшов матч у Полтаві, де «Ворскла» дала справжній бій дніпропетровському «Дніпру», який, як ніколи, близький до завоювання срібних медалей Прем’єр-ліги.

Команда Олега Сачка досить агресивно розпочала поєдинок із «Дніпром», вразивши ворота дніпропетровців вже на 16-й хвилині. Після подачі кутового Чеснакова залишили без нагляду, і Володимир без перешкод пробив головою з району одинадцятиметрової позначки.

Протягом першого тайму «Ворскла» мала ще декілька непоганих нагод у воріт Бойка. На 27-й хвилині кращий бомбардир полтавської команди у другому колі чемпіонату Яховіч програв дуель Бойко, пробивши метрів з семи у воротаря. Перед свистком на перерву форвард втратив стовідсоткову можливість забити другий м’яч у ворота «Дніпра», пробивши з-під Мазуха і влучивши у стійку.

Другий тайм став демонстрацією силі волі колективу Хуанде Рамоса, який, програючи у рахунку та граючу у меншості, зумів забити у ворота суперників чотири голи. Ротань, заробивши дві жовті картки протягом десяти хвилин, був вилучений з поля. Лише після цього «Дніпро» нарешті прорвало в атаці: На 68-й хвилині Коноплянка зрівняв рахунок точним ударом зі штрафного.  В останній десятихвилинці зустрічі вболівальники побачили ще три результативних атаки «Дніпра». На 80-й хвилині Скляр, допустивши грубу помилку, віддав Зозулі, який не залишив шансів воротарю «Ворскли».

На 89-й хвилині Жуліано в контратаці віддав передачу на Матеуса, Маркоскі недоречно підсковзнувся, дозволивши бразильцеві вискочити на Непогодова, обіграти його і вкотити «сферу» у ворота. А ще за хвилину після передачі з глибини поля Матеус вискочив на побачення з Непогодовим, голкіпер відбив удар бразильця, але м'яч від гравця «Дніпра» влучив у ворота − 1:4.

«Ворскла» (Полтава) − «Дніпро» (Дніпропетровськ) - 1:4

Голи: Чеснаков (16) − Коноплянка (68), Зозуля (80), Матеус (89, 90+2)

Попередження: Турсунов, Яховіч, Сапай - Ротань

Вилучення: Ротань

«Ворскла»: Непогодов - Сапай (Маркоскі, 86), Даллку, Ткачук, Пердута, Чеснаков, Дедечко, Громов, Баранник (Скляр, 56), Турсунов, Яховіч

«Дніпро»: Бойко - Федецький (Гама, 62), Мазух, Чеберячко, Влад (Зозуля, 46), Канкава, Ротань, Жуліано, Селезньов (Дуглас, 82), Коноплянка, Матеус

Інші результати туру:

 

«Волинь» (Луцьк) − «Севастополь» - 1:2

 

«Говерла» (Ужгород) − «Чорноморець» (Одеса) − 1:1

 

«Металург» (Донецьк) − «Металург» (Запоріжжя) − 2:0

 

«Іллічівець» (Маріуполь) − «Динамо» (Київ) − 0:2

Підписатися на новини