24-й тур Прем’єр-ліги: синхронні перемоги лідерів, поразка «Металіста» у Києві

Відбулись матчі 24-го туру чемпіонату України серед команд Прем'єр-ліги. Дніпропетровський «Дніпро» здобув три очки у Сімферополі, «Шахтар» не залишив шансів «Карпатам» у Донецьку, а київське «Динамо» виграло гольову перестрілку у харківського «Металіста» в столиці України.

Дніпропетровський «Дніпро» досить швидко адаптувався до футбольного поля у Сімферополі і зумів забити у ворота «Таврії» дещо курйозний швидкий м’яч. На 9-й хвилині Матеус прорвався по лівому флангу, прострілив вздовж лінії воріт, сфера влучила у Жуліано і від нього рикошетом залетіла у сітку повз Погорілого. За 4 хвилини Зозуля вийшов на побачення з Погорілим і міг забивати другий гол у матчі, проте не зумів переграти голкіпера у ближньому бою.

Потужний старт «Дніпра» продовжили Селезньов і Зозуля, які мали декілька вірних нагод для взяття воріт господарів поля. На 17-й хвилині Селезньов практично з центра поля втік один на один з Погорілим, але воротар знову виграв дуель у форварда «Дніпра». А вже у наступній атаці після помилки Погорілого Зозуля пробивав вже практично по порожніх воротах - захисник виніс м’яч з лінії воріт.

У другому таймі дніпропетровці продовжили численні атаки, але добилися свого лише одного разу і завдяки 11-метровому штрафному удару. На 54-й хвилині після навісу Ротаня рукою у власному штрафному зіграв Нуну Пінту. Калинич розвів м'яч і голкіпера по різних кутах − 2:0.

«Таврія» (Сімферополь) − «Дніпро» (Дніпропетровськ) - 0:2

Голи: Жуліано (9), Калініч (54, пен)

Попередження: Гуменюк, Любічіч, Приходний − Чеберячко

«Таврія»: Погорілий - Нуну Пінту, Грнчаров, Любічіч, Гуменюк (Матвієнко, 75), Каяду, Причиненко (Приходний, 68), Павленко, Назаренко, Коробка, Сантрапінських (Кошман, 46)

«Дніпро»: Лаштувка - Мазух, Федецький, Чеберячко (Канкава, 32), Ротань, Жуліано, Політило, Блізніченко, Селезньов (Калініч, 46), Матеус, Зозуля (Бруну Гама, 73)

Перемога «Дніпра» у Сімферополі не залишала вибору «Шахтарю», якому, щоб зберегти паритет у турнірній таблиці чемпіонату України, вкрай необхідно було перегравати вдома львівські «Карпати». «Гірники» вийшли на цю гру надмотивованими і з перших хвилин розпочали штурм воріт гостей. Територіальна і ігрова перевага «Шахтаря» над «Карпатами» втілилася у гол вже на 12-й хвилині. Даріо Срна виконав подачу з кутового в центр на лінію воротарського, звідки Едуардо влучним ударом головою відправив м'яч під поперечину.

На 28-й хвилині Фред передачею низом знайшов вільного Ілсіньо на правому краю штрафного «Карпат», але бразилець з вигідної позиції відправив м'яч у воротаря. За декілька миттєвостей до завершення першого тайму Едуардо оформив дубль у матчі, завершивши атаку правим флангом у виконанні Срни та Ілсіньо.

Другий тайм став цілковитим продовженням першого: «Шахтар» контролював м’яч у центрі поля і проводив розмашисті атаки, а «Карпати» тільки-но захищалися. На 6-й хвилині другого тайму Луїс Адріано перехопив невдалу передачу Голодюка, втік від Пластуна і Гітченка, після чого точно пробив у дальній кут воріт − 3:0.

Могли донеччани і вчетверте вразити ворота львівської команди, але Підківка зреагував на потужний «постріл» Тайсона під поперечину.

«Шахтар» (Донецьк) − «Карпати» (Львів) - 3:0

Голи: Едуардо (12, 43), Адріано (51)

Попередження: Чачуа

«Шахтар»: Каніболоцький - Срна, Ракицький, Кривцов, Соболь, Хюбшман, Фред, Дуглас Коста (Бернард, 60), Ілсіньо (Тайсон, 60), Едуардо - 7 (Феррейра, 69), Луїс Адріано

«Карпати»: Підківка - Пашаєв, Гітченко, Пластун, Костевич, Голодюк, Федорчук, (Пучковський, 75), Чачуа, Зеньов (Бохашвілі, 58), Бартулович, Гладкий (Мартинюк, 82)

Київське «Динамо» вдруге за останні два тижні зустрічалось із харківським «Металістом». У Кубку України команда Олега Блохіна святкувала важку перемогу із рахунком 3:2, а в Києві вже у рамках чемпіонату столичні футболісти більш впевнено розібрались з візаві із Харкова. Слід відмітити, що забиті голи на НСК «Олімпійський» вразили столичних вболівальників своєю красою, причому глядачі на трибунах побачили відразу шість результативних ударів.

«Динамо» досить швидко вдалося вразити ворота «Металіста», на 9-й хвилині Гармаш добив м’яч у ворота після грубої помилки Горяїнова, якому після подачі кутового не вдалось зафіксувати сферу у руках.  Але харків’яни не знітилися і почали шукати щастя біля воріт Рибки у відповідь. Для цього підопічним Ігоря Рахаєва знадобилось близько 15-ти хвилин: Марлос на фланзі пошив у дурні декількох захисників київської команди, викотив м’яч під удар Едмару, який з 22-х метрів неймовірним ударом влучив у «дев'ятку».

«Динамо» продовжило атаки, причому київсько-харківське протистояння супроводжувалося справжньою зливою жовтих карток від арбітра матчу Віктора Швецова, який протягом лише першого тайму показав футболістам п’ять «гірчичників». На 39-й хвилині киянам посміхнулася доля. Спершу міг забивати Ярмоленко після флангового прострілу, але виручив Горяїнов. Атака продовжилася і завершилася взяттям воріт: Ярмоленко віддав передачу під удар Беланда, удар якого з 17-ти метрів влетів від стійки у ворота.

У другому таймі срібні призери минулого чемпіонату знову зуміли відігратися. На 65-й хвилині Ксьонз небезпечно пробив з гострого кута, але Рибка відвів загрозу від воріт. А вже у наступній атаці Гомес прорвався правим флангом і прострілив уздовж воріт, і ніхто із захисників «Динамо» не зумів завадити Гоменюку замкнути цю передачу.

Такий перебіг подій «Динамо» ніяк не влаштовував, тому київська команда пішла на вирішальний штурм воріт Горяїнова. На 67-й хвилині Олександр лише дивом врятував свою команду після удару Гармаша майже впритул. І саме активний в останні хвилини зустрічі Денис заробив пенальті у ворота харківської команди, півзахисника «Динамо» збив Ксьонз у власному штрафному майданчику. Ярмоленко без проблем переграв з «точки» Горяїнова. На 86-й хвилині «Металіст» втратив м'яч у центрі поля, пішла контратака і Мбокані потужним ударом увігнав «плямистого» у сітку − 4:2.

«Динамо» (Київ) − «Металіст» (Харків) - 4:2

Голи: Гармаш (9), Беланда (39), Ярмоленко (80, пен), Мбокані (86) − Едмар (26), Гоменюк (66)

Попередження: Беланда, Вукоєвич, Гармаш, Макаренко - Бланко, Азеведо, Гомес, Юссуф

Вилучення: Вукоєвич

«Динамо»: Рибка - Данило Сілва, Віда, Вукоєвич, Макаренко, Гармаш, Велозу (Сидорчук, 90), Беланда (Селін, 90 +4), Ярмоленко, Ленс, Мбокані

«Металіст»: Горяїнов - Ксьонз (Пшеничних, 84), Юссуф, Гуйє, Азеведо, Едмар, Богданов (Гоменюк, 51), Марлос, Шав'єр (Краснопьоров, 90 +3), Бланко, Гомес

Інші результати туру:

«Севастополь» - «Ворскла» (Полтава) − 1:0

 

«Говерла» (Ужгород) − «Металург» (Донецьк) − 0:0

 

«Чорноморець» (Одеса) − «Металург» (Запоріжжя) − 3:0

 

«Зоря» (Луганськ) − «Іллічівець» (Маріуполь) − 3:0

Підписатися на новини