23-й тур Прем’єр-ліги: Матеус допоміг «Дніпру» здолати «Динамо», «Шахтар» здобув вольову перемогу у Харкові

Відбулись матчі 23-го туру чемпіонату України серед команд Прем'єр-ліги. Дніпропетровський «Дніпро» здолав вдома київське «Динамо» завдяки дублю Матеуса, а донецький «Шахтар» здобув вольову перемогу над «Металістом» у Харкові.

Київське «Динамо» вдруге за тиждень мало зіграти з одним із фаворитів українського футболу − дніпропетровським «Дніпром». Якщо у середу кияни успішно подолали кубковий бар’єр у вигляді харківського «Металіста», то на команду Хуанде Рамоса необхідних для успіху сил та концентрації у підопічних Олега Блохіна не залишилося.

Хоча все розпочиналося для киян непогано, динамівці з перших хвилин запропонували господарям поля швидкий темп та гру в один-два дотики у центрі поля. Але вже на 13-й хвилині голкіпер «Динамо» Олександр Рибка ледь не привіз гол у власні ворота: вибиваючи м'яч з рук, Олександр влучив у Матеуса, від якого «сфера» опустилася на сітку воріт Динамо. За мить кияни розіграли гольову атаку, але Ярмоленко відправив м'яч у ворота «Дніпра» після подачі Гармаша, знаходячись у положенні «поза грою».

Кульмінаційний момент гри стався на 22-й хвилині. Після динамівської передачі з центру поля Гусєв пішов до останнього у боротьбу із воротарем «Дніпра» Денисом Бойко. Бойко жорстко коліном зіграв у голову гравцеві «Динамо» і втратив свідомість. Футболісти одразу ж кинулися допомагати постраждалому, першими зорієнтувалися у ситуації гравці «Дніпра» Джаба Канкава та Роман Зозуля. У підсумку, капітан «Динамо» покинув стадіон у кареті швидкої допомоги.

Цей епізод став ключовим у протистоянні двох грандів. «Дніпро» відчув впевненість у своїх силах, а атакувальні потуги «Динамо», навпаки, вичерпалися. На 34-й хвилині після скидки Зозулі Матеус непогано приклався до м'яча з лінії штрафного, але влучив у стійку воріт «Динамо». І все ж дніпропетровцям вдалося піти на перерву у якості лідера: вже у компенсований арбітром час пройшла передачі у виконанні Жуліано з лівого флангу до штрафного, де Матеус, випередивши Макаренка, влучно пробив головою у «дев’ятку».

У другому таймі «Дніпро» вже було не зупинити. На 58-й хвилині Драгович невдало скинув м'яч на Рибку, Матеус зіграв на перехоплення, прокинув «плямистого» повз воротаря і зробив дубль у матчі. Найреальніший момент у матчі «Динамо» мало лише на останній хвилині зустрічі, коли після метушні у штрафному майданчику «Дніпра» м'яч опинився у Гармаша, але удар Дениса з 11-ти метрів прийшовся точно в Бойка.

«Дніпро» (Дніпропетровськ) − «Динамо» (Київ) - 2:0

Голи: Матеус (45+1, 58)

Попередження: Стрініч, Зозуля, Бойко - Гармаш, Данило Сілва

«Дніпро»: Бойко - Федецький, Мазух, Дуглас, Стрініч, Канкава, Ротань, Жуліано (Кулаков, 90), Матеус, Коноплянка (Чеберячко, 86), Зозуля

«Динамо»: Рибка - Даніло Сілва, Віда, Драгович, Макаренко, Велозу, Вукоєвич (Мбокані, 62), Гармаш, Ярмоленко, Гусєв (Ленс, 25), Ідейє

У Харкові «Металіст» і «Шахтар» влаштували справжню гольову феєрію, забивши шість м’ячів на дві команди. У першому таймі харківська команда по грі переважала суперників і вже на 7-й хвилині відкрила рахунок у матчі. Марлос дочекався підключення Вільягри по правому флангу, Крістіан навісив на лінію воротарського майданчика на Шав'єра, а Кучер, намагаючись вибити м’яч, зрізав його у власні ворота. Але вже через чотири хвилини «Металіст» втратив свого голкіпера, Богдан Шуст отримав пошкодження і дострокового завершив поєдинок. Головному тренеру «Металіста» Ігорю Рахаєву довелося використовувати першу заміну і випускати на поле ветерана команди Олександра Горяїнова.

На 28-й хвилині «Металіст» втік у контратаку, Богданов віддав на лівий фланг на Азеведо, який виконав силовий простріл у центр штрафного, але Марлосу зовсім трохи не вистачило швидкості, щоб замкнути цю передачу. Але вже за три хвилини харківська команда заробила пенальті: Кучер тільки ціною фолу зупинив контратаку і не дозволив Ксьонзу завершити атаку господарів поля. Каніболоцький вгадав напрям удару Марлоса з 11-метрової позначки, але півзахисник «Металіста» пробив надто сильно і влучно.

Здавалося, що гру для «Шахтаря» завершено, але «гірникам» вдалося за десять хвилин не тільки відновити інтригу у матчі, але й вийти вперед у рахунку. На 36-й хвилині після скидки головою Степаненка м'яч опинився у Кости, який чудовим ударом від кута штрафного відправив його під дальню стійку. Одразу після забитого голу «Шахтарю» вдалося встановити паритет. Коста прорвався по лівому флангу і виконав передачу до штрафного. Юссуф і Гуйє не зуміли перешкодити Едуардо ударом головою переправити м'яч у сітку. А на останній хвилині тайму Срна приголомшливим ударом з-за меж штрафного відправив м'яч у ближню «дев'ятку» - Горяїнов виявився безсилим.

У другому таймі донеччани продовжили шукати щастя біля воріт «Металіста». «Гірники» виходили вчотирьох проти двох захисників, але Тейшейра не кращим чином віддав передачу на Степаненко, і атака захлинулася. Проте, у наступному епізоді Горяїнов врятував «Металіст» від вірного голу. Коста потужно вистрілив зі штрафного, але, незважаючи на рикошет, голкіпер харків'ян зумів проявити дива реакції.

На 53-й хвилині Гуйє допустив дитячу помилку, втратив м'яч на власній половині поля, дозволивши «Шахтарю» організувати атаку. Адріано віддав наліво на Едуардо, який пробив з гострого кута, але Горяїнов виконав черговий сейв. Вже на 10-й хвилині другого тайму «Металіст» залишився у меншості, протягом однієї хвилині Вільягра примудрився отримати два «гірчичники» і передчасно піти на відпочинок. Все завершилося ще одним голом у ворота «Металіста». На 74-й хвилині Срна навісив на дальню стійку на Косту, Дуглас головою скинув м'яч на Адріано, який з декількох метрів «розстріляв» порожні ворота.

«Металіст» (Харків) − «Шахтар» (Донецьк) - 2:4

Голи: Кучер (7, автогол), Марлос (32, пен.) − Коста (36), Едуардо (38), Срна (45), Адріано (74)

Попередження: Кучер, Вільягра, Дієго Соуза - Степаненко

Вилучення: Вільягра (55, друге попередження)

«Металіст»: Шуст (Горяїнов, 13) - Вільягра, Гуйє, Пшеничних, Азеведо, Юссуф (Гомес, 52), Богданов (Дієго Соуза, 80), Едмар, Шав'єр, Ксьонз, Марлос

«Шахтар»: Каніболоцький - Срна, Кучер, Кривцов, Ісмаїлі (Шевчук, 27), Степаненко, Ілсіньо (Фред, 69), Коста, Тейшейра, Едуардо (Бернард, 75), Адріано

Інші результати туру:

«Металург» (Запоріжжя) − «Таврія» (Сімферополь) − 1:0

 

«Металург» (Донецьк) − «Волинь» (Луцьк) − 1:3

 

«Карпати» (Львів) − «Севастополь» - 2:0

 

«Ворскла» (Полтава) − «Говерла» (Ужгород) − 3:1

 

«Іллічівець» (Маріуполь) − «Чорноморець» (Одеса) − 3:1

Підписатися на новини