Ліга Європи: далі без України

Всі українські клуби припинили боротьбу у Лізі Європі на стадії 1/16 фіналу. У матчах-відповідях вони на чотирьох здобули всього 1 очко − київське «Динамо» на виїзді зіграло внічию з «Валенсією», «Дніпро», «Шахтар» та «Чорноморець» свої матчі програли.

Після виїзної результативної нічиєї  «Шахтар» мав чудові шанси на вихід до наступної стадії Ліги Європи. Для цього гірникам вистачило би прости залишити свої ворота недоторканими у матчі-відповіді. Та в цей день фарт був не на стороні «гірників». Створивши безліч гольових моментів в першому таймі підопічні Мірчі Луческу жодного  разу влучно не поцілили по воротам «Вікторія», яка ж, натомість, вирішила долю матчу за 4 хвилини − коли спочатку Коларж, а потім Петржела зробили рахунок 2:0 на користь гостей.

Такого повороту подій «Шахтар» не очікував. Оговтатись від психологічного нокдауні, коли для перемоги за рахунком двох матчів, господарям потрібно було забивати 3 мячі, «Шахтар» врешті так і не зміг. Єдине, на що спромоглися гірники − стараннями Андріано на 89 хвилині вони провели гол-престижу, який і став останнім для «Шахтаря» в цьогорічнійєвро кубковій весні.

"Шахтар" (Донецьк, Україна) - "Вікторія" (Пльзень, Чехія) 1:2

Голи: Адріано 89 - Коларж 29, Петржела 33

"Шахтар": Пятов - Ілсіньо (Тайсон 67), Кривцов, Срна, Тейшейра, Коста, Шевчук, Бернард (Феррейра 67), Адріано, Степаненко, Кучер

"Вікторія": Болек - Чішовскі, Коларж, Прохазка, Ршезнік, Дуріс (Коваржик 79), Петржела (Бакош 68), Хорват, Тецл (Гейда 90 +1), Горжава, Губник

Попередження: Ілсіньо 58, Кривцов 60, Адріано 62 - Петржела 45

Стартові хвилини поєдинку у Лондоні були за господарями. «Тоттенхем» прагнув забити швидкий гол, але, не дивлячись на помилки захисту «Дніпра», це йому не вдалося. Хоча непоганий момент був у Еріксона та його удар пройшов поряд зі стійкою. Після цього дніпряни дещо вирівняли гру. Головною загрозою для «Тоттенхема» став лівий півзахисник Євген Коноплянка, який своїми діями змушував нервувати своїх опонентів на фланзі. Досить активними були Зозуля із Матеусом та їх намагань все одно не вистачало. Перший тайм так і закінчився безгольовою нічиєю.

 

Початок другого тайму виявився для підопічних Хуанде Рамоса напрочуд вдалим. Роман Зозуля відгукнувся на подачу Руслана Ротаня зі штрафного і потужно пробив головою повз Уго Льоріса - 0:1. Але господарі доволі швидко зуміли вирівняти становище. Це Еріксон невідпорно пробив зі штрафного − 1:1. За декілька хвилин чудовий шанс мав Коноплянка, але його постріл прийшовся у стійку. А на 62-й хвилині «Дніпро» залишився у меншості: Зозуля відповів на провокацію від Вертонгена і заробив червону картку. «Тоттенхем» відразу скористався цим і вийшов вперед, завдяки голу Адебайора. І відразу той же Адебайор забиває ще раз, тим самим забезпечивши своєму клубу потрібну різницю в рахунку за сумою двох матчів. «Дніпро» до кінця матчу не здавався і, навіть, мав кілька нагод для взяття воріт, але змінити цифри на табло їм так і не вдалося − 3:1 на користь «Тоттенхема».

 

"Тоттенхем" (Лондон) - "Дніпро" (Дніпропетровськ) 3:1

 

Голи: Еріксен 56, Адебайор 65, Адебайор 69 - Зозуля 47

 

"Тоттенхем": Льоріс - Фрайерс, Сандро (Бенталеб 76), Еріксен, Доусон, Дембеле, Таунсенд (Леннон 85), Ноутон, Адебайор, Солдадо (Кейн 88), Вертонген

 

"Дніпро": Бойко - Матеус, Федецький (Кулаков 85), Ротань, Зозуля, Стрініч, Чеберячко, Коноплянка, Джуліано, Канкава (Селезньов 70), Мазух

 

Київські «динамівці» з перших секунд спробували відіграти гандикап у два м’ячі, який «Валенсія» отримала після першого матчу. Андрій Ярмоленко пройшов по своєму флангу і віддав передачу на Аруну, але постріл нігерійця виявися трохи неточним. Кияни не скинули обертів і продовжили наступ, але навіси Данило та Макаренка не завжди знаходили адресатів. Мігель Велозу небезпечно пробив зі штрафного, але мяч просвистів поряд із хрестовиною воріт «летючих мишей». Господарі поля в ці хвилини більше контратакували та особливої загрози володінням Олександра Рибки ці випади не приносили. В кінці тайму підопічні Олега Блохіна знову активізувались але на табло так і залишились «нулі».

 

У другій половині гри «Валенсія» виглядала більш організованою і це спричинило до появи низки моментів біля воріт Рибки. Варґас, Кейта і Картабія мали нагоди забити та захисна ланка гостей вистояла. Натомість, у киян дуже активним був Роман Безус, який замінив Аруну. Мали нагоди Макаренко і Гусєв, але на превеликий жаль фінальний свисток арбітра зафіксував нульову нічию.

 

"Валенсія" (Іспанія) - "Динамо" (Київ, Україна) 0:0

 

"Валенсія": Дієґо Альвес - Жоау Перейра, Рікарду Кошта (к) (Сандерос 67), Матью, Бернат - Мічель (Барраґан 75), Дані Парехо, Кейта, Картабія (Портуґеш 83) - Пако Алькасер, Е. Варґас

 

"Динамо": Рибка - Даніло Сілва, Хачеріді, Драґовіч, Є. Макаренко - Міґел Велозу, Вукоєвіч - Ярмоленко (к), Аруна (Безус 67), Ленс (О. Гусєв 78) - Ідейє (Мбокані 71)

 

На відміну від першого матчу, головний тренер французів Ремі Гард у матчі-відповіді виставив найсильніший склад.

 

«Ліон» на правах господарів розпочав матч впевненіше, проте й гості не злякались іменитого суперника, й при нагоді гостро контратакували. Загалом команди діяли обережно, насамперед турбуючись про безпеку своїх воріт. Єдиний момент українців у першому таймі створив Антонов.

 

Така рівна боротьба тривала до 76 хвилини матчу, коли арбітр за друге попередження вилучив гравця «Чорноморця» Зубейко. Слід відзначити, що по такій рівній грі, рефері міг би обійтись усним попередження. Одесити трималися 4 хвилини, чинити опір «Ліону» в меншості ставало все важче, і незабаром господарі реалізували чисельну перевагу. Греньє пройшов третину поля і знайшов пасом невтомного Лаказета. Той зробив все, як і личить гравцеві збірної Франції: накрутив двох опікунів і невідпорно пробив в дальню від Паста дев'ятку.

 

У українського клубу залишалося десять хвилин, щоб вирвати нічию і з нею путівку в 1/8 Ліги Європи, однак створити щось біля воріт "Ліона" одесити так і не змогли. У підсумку мінімальна перемога "Ліона", яка залишає за бортом Єврокубків ще одну українську команду.

 

«Ліон» (Франція) - «Чорноморець» (Одеса, Україна) - 1:0 (0:0)  

 

Гол: Лаказет, 80.  

 

«Ліон»: А. Лопеш - Бедімо, Бішевац, Фофана, М. Лопеш, Юмтіті, Греньє, Феррі, Мальбранк (Толіссо, 85), Лаказет (Коне, 87), Гоміс (Бріан, 81)  

 

«Чорноморець»: Паст - Бергер, Фонтанело, Мінейро, Сантана, Де Матос, К. Ковальчук (Діденко, 85), Гай (Окріашвілі, 89), Бобко, Зубейко, Джа Джеджу.

 

Підписатися на новини