Ліга Європи: мінімальна перемога «Дніпра», нічиї «Шахтаря» та «Чорноморця»

У четвер, 21 лютого, відбулись перші матчі 1/16 фіналу розіграшу плей-офф Ліги Європи 2013/2014. Дніпропетровський «Дніпро» здобув домашню перемогу над англійським «Тотенхемом», київське «Динамо» поступилося іспанській «Валенсії», а донецький «Шахтар» та одеський «Чорноморець» зіграли внічию із чеською «Вікторією» та французьким «Ліоном», відповідно.

«Дніпро» у першому матчі 1/16 фіналу Ліги Європи з мінімальним рахунком 1:0 завдав поразки англійському «Тотенхему». Із самого початку зустрічі атаки команди Хуанде Рамоса несли у собі небезпеку воротам суперників. На 9-й хвилині гравці «Дніпра» відібрали м'яч у центрі поля, пішла передача на хід Коноплянці, який прострілив на Матеуса, але нападнику трохи не вистачило часу, щоб завдати вирішального удару. Щоправда, за декілька хвилин вже «Тотенхем» мав неймовірну нагоду відкрити рахунок: відмінна подача вдалася Чадлі з лівого флангу, після якої Сольдадо пробивав майже в упор, але м'яч влучив у Бойка і вилетів у поле.

На 25-й хвилині Ротань віддав чудову передачу на Матеуса, який вийшов один на один з Фріделем, але бразилець не зумів переграти воротаря. За дві хвилини дніпропетровці обікрали Вертонгена біля штрафного майданчику англійців, після чого Матеус зважився відразу пробити - Фрідель з ударом впорався, а добивання у Зозулі не вийшло.

Після перерви на полі запанувала рівна гра, і гольові моменти були як в одного, так і в іншого колективу. На 56-й хвилині Пауліньо переграв Ротаня по правому флангу, прострілив на Сольдадо, який не влучив по порожніх воротах. Через 15 хвилин гострою атакою відповів «Дніпро»: Матеус розгойдав Роуза, після чого пробив, але американський голкіпер «Тотенхема» відвів загрозу від власних воріт.

На 71-й хвилині дніпропетровці вивели Жуліано тет-а-тет з Фріделем, але бразилець не зумів переграти американського стража воріт. І все ж «Дніпро» зумів забити переможний м’яч. На 80-й хвилині англійці порушили правила на Жуліано у штрафному майданчику, а Коноплянка впевнено реалізував 11-метровий удар.

«Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) − «Тоттенхем» (Лондон, Англія) - 1:0

Гол: Коноплянка (81, пен)

Попередження: Стрініч, Зозуля - Вертонген

«Дніпро»: Бойко - Федецький, Мазух, Чеберячко, Стрініч, Ротань, Канкава, Коноплянка, Жуліано (Політило, 76), Зозуля, Матеус (Кулаков, 90)

«Тоттенхем:» Фрідель - Нотон, Доусон, Вертонген, Роуз, Капуе, Пауліньо, Бенталеб, Таунсенд (Еріксен, 64), Чадлі, Сольдадо (Кейн, 85)

Одеський «Чорноморець» та французький «Ліон» переможця в першому матчі  очного протистояння 1/16 фіналу Ліги Європи не виявили. Початок матчу залишився за французьким грандом, «Ліон» мав перевагу за кількістю  часу володіння м'ячем. «Чорноморець» намагався налагодити контргру. На 25-й хвилині це ледве не принесло успіх «морякам»: Матос з правого флангу подавав, але м'яч по складній траєкторії ледь не залетів під поперечину воріт «Ліона» - голкіпер перевів м’яч на кутовий. На 39-й хвилині Антонов пробив через себе після флангової атаки «Чорноморця», але Веркутр перевів м'яч на кутовий.

Після перерви атаки «Чорноморця» на ворота «Ліона» стали сміливішими. На 48-й хвилині Бобко після розрізної передачі втік на побачення з Веркуртром, але не влучив у дальній кут. Гості свідомо віддали ініціативу господарям поля і сконцентрувалися на захисті власних воріт. Тому небезпечних моментів протягом другої 45-хвилинки було відверто мало. Найкращий момент для того, щоб вирвати перемогу, мали підопічні Романа Григорчука вже у компенсований арбітром час. Діденко після подачі зі штрафного від Антонова трохи не влучив у ближній кут − 0:0.

«Чорноморець» (Одеса, Україна) — «Ліон» (Франція) - 0:0

Попередження: Ребенок

«Чорноморець»: Паст - Фонтанелло, Бергер, Сантана, Гай (Діденко, 90), Бобко, Джедже (Окріашвілі, 86), Зубейко, Матос (Ребенок, 66), К.Ковальчук, Антонов

«Ліон»: Веркутр - Сарр, Зеффан, Коне, Бішевац, Феррі, Мальбранк, Данік, Мвуемба, Толіссо, Бріан (Фекір, 84)

Донецький «Шахтар» здобув комфортну виїзну нічию у матчі із чеською «Вікторію» з рахунком 1:1. Початок зустрічі запам’ятався активною грою у виконанні обох команд, у центрі поля м'яч практично не затримувався. На 20-й хвилині Адріано вискочив на побачення з воротарем «Вікторії» і скинув м'яч на Тайсона, а той примудрився не влучити по порожніх воротах.

Наприкінці першого тайму «гірники» втратили ще одну блискучу нагоду відкрити рахунок. На 37-й хвилині Ісмаїлі дійшов з м'ячем до лицьової лінії і прострілив у центр, м'яч влучив у ногу захисникові і ледь не залетів у ворота.

У другому таймі «Шахтар» несподівано пропустив гол. На 62-й хвилині господарі подали штрафний на лівому фланзі, Чішовскі, перебуваючи в оточенні трьох гравців донецької команди, все-таки скинув м'яч на Тецла, а той з лінії воротарського розстріляв ворота Пятова. А за три хвилини команда Мірчи Луческу відігралася: Срна блискучим пасом вивів Адріано один на один, Луїс обробив м'яч і, трохи зблизившись з воротарем, відправив його у дальній кут − 1:1.

«Вікторія» (Пльзень, Чехія) − «Шахтар» (Донецьк, Україна) - 1:1

Голи: Тецл (62) − Адріано (65)

Попередження: Петржела, Хорват, Лімберскі, Прохазка - Коста, Хюбшман, Ракицький

«Вікторія»: Козачик - Ршезнік, Прохазка, Чішовскі, Лімберскі, Хорват, Петржела, Коларж (Бакош, 87), Горжава, Дюріш, Тецл (Вагнер, 81)

«Шахтар»: Пятов - Ісмаїлі, Срна, Ракицький, Кучер, Коста (Едуардо, 87), Тейшейра, Хюбшман, Фред, Тайсон (Бернард, 68), Адріано (Феррейра, 85)

Київське «Динамо» практично без шансів поступилося іспанській «Валенсії» на Кіпрі. Враховуючи напружену обстановку в Києві, УЄФА прийняв рішення перенести поєдинок на Кіпр. Без рідних вболівальників «Динамо» не зуміло продемонструвати комбінаційної гри в атаці і пропустило два м’ячі в останні хвилини поєдинку.

З перших хвилин зустрічі більше володіли м'ячем динамівці. «Валенсія» розпочала матч, граючи «другим номером». У підсумку, гра обох команд у першій половині зустрічі видовищами не вразила, гольових моментів біля воріт обох команд майже не було.

Найцікавіші події розпочалися на 54-й хвилині, коли травму отримав воротар «Динамо» Олександр Шовковський. Його змінив Олександр Рибка у воротах київської команди. І вже за десять хвилин голкіпер декілька разів по-справжньому врятував свою команду. Протягом хвилини спершу Віда прийняв на себе удар Кейта, і майже відразу Рибка виконав «сейв» після удару Варгаса головою. Після цього Рибка ще двічі поспіль відбив удари гравців левантійської команди після «стандартних положень».

Однак, «Валенсія» все-таки реалізувала черговий «стандарт» на 79-й хвилині. Подача Парехо з кутового завершилася результативним ударом головою Варгаса, який випередив Даніло Сілву − 0:1. У компенсований арбітром час пройшла контратака «Валенсії»: Перейра виконав пас під удар Фегулі, який переграв Рибку завдяки рикошету від Віди − 0:2.

«Динамо» (Київ, Україна) − «Валенсія» (Іспанія) - 0:2

Голи: Варгас (79), Фегулі (90+1)

Попередження: Даніло Сілва - Жонас

«Динамо»: Шовковський (Рибка, 54) - Даніло Сілва, Віда, Драгович, Макаренко, Вукоєвич, Велозу, Гусєв, Беланда (Гармаш, 73), Ленс (Кравець, 83), Ідейє

«Валенсія»: Дієго Алвес - Жоау Перейра, Рікарду Кошта, Матьє, Бернат, Фуего, Кейта, Парехо, Мічел (Фегулі, 68), Жонас (Баррахан, 88), Алькасер (Варгас, 60)

Підписатися на новини