13-й тур Прем’єр-ліги: "Чорноморець" відібрав очки у лідера

Відбулись матчі 13-го туру чемпіонату України серед команд Прем'єр-ліги. Донецький «Шахтар», дніпропетровський «Дніпро» і київське «Динамо» синхронно перемогли своїх суперників, а харківський «Металіст» поділив очки з одеським «Чорноморцем».

«Шахтар» у гостях переміг маріупольський «Іллічівець», але три очки далися «гірникам» дуже важко. Матч пройшов під сильним дощем, тому газон маріупольського стадіону був у поганому стані. Донеччанам цей фактор відверто заважав, «Шахтар» протягом першого тайму практично не демонстрував улюбленої комбінаційної гри, але мав декілька можливостей відкрити рахунок. Двічі команду Миколи Павлова врятувала стійка: з інтервалом у десять хвилин у ворота Худжамова пристрілювалися Тейшейра та Адріано.

Цікаво, що господарям поля першим вдалося відкрити лік влучним ударам у цьому поєдинку. На 38-й хвилині Довгий спрямував м’яч до воротарського майданчику, де ігровий снаряд зрикошетив від голови Степаненко і залетів повз Пятова у сітку воріт.

У другому таймі команда Мірчи Луческу значно додала у швидкостях, і це принесло успіх. Захист «Іллічівця» не витримав постійних атакуючих поривів суперника, тому двічі у ворота «азовців» було призначено 11-метрові удари. На 66-й хвилині Фомін сфолив на Ілсіньо, і Срна покарав Худжамова з «точки», а за сім хвилин хорват реалізував другий пенальті за порушення правил Кулача на Тейшейрі.

За п’ять хвилин до фінального свистка крапку у матчі встановив Адріано. Тейшейра закинув м'яч до штрафного майданчику «Іллічівця», де Феррейра у боротьбі скинув його під удар Луїсу Адріано, а той влучив у дальній кут воріт Худжамова.

«Іллічівець» (Маріуполь) — «Шахтар» (Донецьк) - 1:3

Голи: Степаненко (38, авто гол) - Срна (66, пен, 73, пен), Адріано (85)

«Іллічівець»: Худжамов — Бутко (Кулач, 46), Іщенко, Ордець, Путівцев, Довгий, Ємельянов (Яворский, 82), Федотов, (Чурко, 77), Фомин, Шевчук, Майкон

«Шахтар»: Пятов — Ілсіньо, Ракицький, Кривцов (Воловик, 59), Ісмаїлі, Фернандо (Срна, 46), Степаненко, Дуглас Коста, Тейшейра, Тайсон (Феррейра, 56), Луїс Адріано

Дніпропетровський «Дніпро» у матчі 13-го туру каменя на камені не залишив від львівських «Карпат». Вже с перших хвилин матчу стало очевидно, що двотижнева пауза не пішла на користь львівському клубу.

Господарі з самого початку почали багато помилятися, чим вже на 17-ій хвилині скористався Гама, який після помилки Пластуна не залишив шансів Ільющенкову та вивів «Дніпро» вперед у рахунку. Другий гол також не змусив себе чекати. Вже за 12 хвилин історія повторилася: чергова помилка Пластуна призвела до другого голу Гама. За такого рахунку команди пішли на перерву.

Після перерви «Карпати» вийшли набагато збалансованішими, проте, відквитати бодай м’яча львів’янам так і не вдалось.  Натомість, вони ще двічі виймали м’яча зі своїх воріт - на 61-ій хвилині після влучного удару Матеуса, а за дві хвилини - Селезньова − 0:4.

«Карпати» (Львів) - «Дніпро» (Дніпропетровськ) - 0:4

Голи:  Гама(17, 29), Матеус (61), Селезньов  (63)

«Карпати»:  Ільющенков -  Пашаєв,  Балажиц,  Федорчук (Ткачук, 67),  Бартулович,  Льопа (Марселіньо, 79),  Голодюк,  Пластун,  Костевич,  Васін (Зеньов, 64),  Гладкий

Дніпро:  Бойко - Влад,  Чеберячко, Федецький (Кулаков, 69), Дуглас, Канкава, Зозуля (Джуліано, 56),  Гама, Політило,  Матеус (Калініч, 65),  Селезньов

Дербі двох столичних команд розпочалося з активних дій "біло-синіх". У складі "Динамо" в ці хвилини вирізнялися Ленс і Велозу. Саме вони на 17-й хвилині організували перший гол: португалець відпасував на голландця і той ефектним обвідним ударом вразив ворота "канонірів". Динамівці лічені рази дозволяли суперникам переходити центральну лінію, а самі регулярно турбували Богуша. Другий гол на 31-й хвилині забив Андрій Ярмоленко. Він отримав м'яч від Велозу і елегантно перекинув свого колишнього одноклубника.

Ближче до перерви «Арсенал» провів кілька непоганих контрвипадів: Адійя виводив на ворота Шовковського Шацьких, але з ударом свого колишнього партнера голкіпер впорався.

На початку другого тайму у "Динамо" було декілька моментів, щоб довести рахунок до великого, але ні Мбокані, ні Ленс більше так і не пробили Богуша. Наприкінці матчу травмувався Олександр Шовковський, який в одному з епізодів, рятуючи команду після удару Адійя, невдало приземлився. На останніх хвилинах "каноніри" були близькі, щоб забити гол престижу, але після удару Бушмана зі штрафного м'яч потрапив у стійку.

«Арсенал» (Київ) - «Динамо» (Київ) - 0:2

Голи: Ленс (17), Ярмоленко (30)

«Арсенал»: Богуш - Сердюк, Дос Сантос, Шабанов, Романчук, Старгородський, Шарпар, Герасим'юк, Аржанов, Адійя (Бушман, 82), Шацьких (Хомин, 76).

«Динамо»: Шовковський (Коваль, 78) - Гусєв, Драгович, Хачеріді, Макаренко, Сидорчук (Аруна, 69), Велозу, Ярмоленко, Бельханда (Безус, 69), Ленс  Мбокані.

У центральному матчі 13-го туру харківський «Металіст» на своєму полі приймав одеський «Чорноморець».

Судячи з перших хвилин зустрічі, на ОСК «Металіст» розраховувати на гольову феєрію уболівальникам не доводилося. Всупереч очікуванням, господарі не вчинили традиційний для себе стартовий спурт, хоча тиск на ворота Дмитра Безотосного позначили. Гості візуально без особливих проблем погасили наступальні потуги господарів і розпочали проводити небезпечні атаки.

Успішно читали «моряки» і «стандарти», яких срібний призер минулого сезону заробив і подав неабияку кількість. У верхових дуелях одесити до перерви не поступилися в жодному єдиноборстві. Лише одного разу Сосі представилася можливість прямого «пострілу» по воротам, але аргентинець мало того, що запустив м'яч над поперечиною, так ще й заробив «гірчичник» за спробу пробити без свистка.

У другому таймі малюнок гри не змінився: на атаки «Металіста» свої контраргументи мав і «Чорноморець». Однак, чим ближче було до завершення поєдинку, тим чіткіше вимальовувалася перевага віце-чемпіонів. Девич влучив у хрестовину, а Папі Гуйє на добиванні не вистачило влучності − 0:0.

«Металіст» (Харків) - «Чорноморець» (Одеса) - 0:0 

«Металіст»: Дишленкович - Ксьонз, Моледо, Папа Гуйє, Азеведо, Едмар, Дієго Соуза, Гомес (Гоменюк, 56), Бланко, Соса, Девич 

«Чорноморець»: Безотосний - Кутас, Бергер, Фонтанелло, Сантана, К. Ковальчук, Гай, Прийомов, Бобко, Джа Джедже (Лео Матос, 46), Самодін (Діденко, 46)

Інші результати туру:

 

«Волинь» (Луцьк) − «Говерла» (Ужгород) − 0:1

 

«Ворскла» (Полтава) − «Металург» (Запоріжжя) − 2:1

 

«Зоря» (Луганськ) − «Севастополь» - 3:0

 

«Металург» (Донецьк) − «Таврія» (Сімферополь) − 2:1

Підписатися на новини