Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

 

Украинский футбол накрывает «оранжевая» революция

Всеслав Побединский

Dkr.com.ua

13.09.10

В Европе стартовала отборочная кампания за право сыграть на польско-украинском Евро-2012. Как страны-организаторы мы освобождены от квалификационных проблем, но не сидеть же сложа руки! А давайте организуем театр абсурда. Легко! Карательные санкции, наложенные на «Металлист» и «Карпаты» за «договорняк» двухлетней давности, в итоге оставили нашу национальную сборную без главного тренера.

Увы, Мирон Маркевич подал в отставку. Временно исполняющий обязанности Юрий Калитвинцев в пожарной ситуации не сплоховал: ничья со сборной Польши и победа над Чили. Между тем тысячи болельщиков прошли по Киеву с транспарантами в защиту украинского футбола, например, такого содержания: «Футбол − всенародная игра, а не игрушка в руках олигархов!». Так что я не удивлюсь, если на майдане опять вырастет палаточный городок.

Эффект разорвавшейся бомбы произвел украинский скандал с «договорняком». Контрольно-дисциплинарный комитет ФФУ заключил, что 19 апреля 2008 года «Металлист» и «Карпаты» сыграли договорной матч, который завершился победой харьковчан (4:0). И последовали карательные санкции: стрелочников-менеджеров дисквалифицировали, а на игроков и клубы наложили денежные штрафы (символические для их заоблачных бюджетов). Ах, да... Чуть не забыл! Еще с обоих клубов сняли по девять очков − из нынешней-то чемпионской гонки!

Сколько раз доводилось слышать от Григория Суркиса горячие призывы к очищению украинского футбола от скверны под названием договорные матчи. Он даже говорил, что ему доподлинно известны схемы, фигуранты и суммы. Но тихое болото так никто и не каламутил. И вдруг − на тебе: караул, «договорняк»! А если и да, то где ж уголовное дело о взятке, «каторга» и «электрический стул»?... Вон как в Италии был скандал, так клубы, замешанные в темных делах, опустили в низшую лигу. А у нас «взяточников» разве что по головке не погладили...

Так вот где собака зарыта. Девять очков! Ныне претендентов на футбольную корону национального первенства, дающую прямой пропуск в Лигу чемпионов,  так много, как не было никогда. Вот в чем заключается подспудная причина скандала. Разве может позволить динамовское сердце президента ФФУ, чтобы его любимое детище − ФК «Динамо» (Киев) − осталось без финансовых дивидендов от Лиги чемпионов по вине прогрессирующего «Металлиста»? Оппозиционные Суркису футбольные люди прямым текстом назвали его коррупционером, а Мирон Маркевич, совмещавший работу в сборной и «Металлисте», ушел из главной команды страны. Ушел непобежденным. С высоко поднятой головой и чистой совестью перед болельщиками. Да-да, единственным непобежденным наставником сборной Украины! Напомню его послужной список: на старте три победы − над скромными литовцами (4:0), крепкими румынами (3:2) и норвежцами (1:0), а затем − сенсационная ничья с грозными голландцами (1:1)... Жаль, что сборная осталась без такого сильного тренера. Об этом в один голос заявили и футболисты.

Исполняющим обязанности наставника сборной назначили Юрия Калитвинцева, помогавшего Маркевичу. Кстати, Калитвинцев − тренер, завоевавший для Украины первый и единственный европейский титул: во главе юношеской сборной на Евро-2009 (U-19). А вот надолго ли он задержится в главной команде? Ответ на этот вопрос могла дать сентябрьская спарка, в которой наша сборная игрой не порадовала. Вымучила ничью с поляками − 1:1 − благодаря голу Селезнева в компенсированное время (а ведь могла даже и влететь по-крупному!). Вовремя спохватившись, ребята на следующую игру собрались и разделались с экспериментальным составом команды Чили − 2:1 (победу принесли голы Ракицкого и Алиева). Любопытно, что очень старались ветераны: и товарища-тренера поддержать, с которым когда-то вместе выходили на поле, и самим относительно застраховаться. А ну как в сборную придет чужой дядька-иностранец и погонит старичков метлой? Пока же Калитвинцеву кредит доверия продлен, а что будет дальше − покажут три «товарняка», которые сыграет сборная в этом году. Видимо, их итоги и решат судьбу рулевого. Или − или... 

В общем, осенняя депрессия футбольным болельщикам не угрожает. Тем более что 14 сентября стартует групповой турнир Лиги чемпионов, в котором наш чемпион − «Шахтер» −  впервые выступает на правах одного из грандов. Оправдает ли свой статус?

Календарь матчей «Шахтера» в Лиге чемпионов:

15 сентября (среда). «Шахтер» − «Партизан» (Сербия)

28 сентября (вторник). «Брага» (Португалия) − «Шахтер»

19 октября (вторник). «Арсенал» (Англия) − «Шахтер»

3 ноября (среда). «Шахтер» − «Арсенал» (Англия) 

23 ноября (вторник). «Партизан» (Сербия) − «Шахтер»

8 декабря (среда). «Шахтер» − «Брага» (Португалия)

+++

Лещинський: «Змінюватись, але не кардинально»

Fpl.ua

12.09.10

Після поразки «Севастополя» від «Волині» у 9-му турі Епіцентр Чемпіонату України у кримській команді відбулася зміна на тренерському містку. Сергій Шевченко пішов, а очолив колектив Олег Лещинський. Прес-служба ПЛ першою взяла інтерв’ю в нового-старого керманича «Севастополя».

− Олеже Станіславовичу, наскільки ваше призначення стало несподіваним?

− Як правило, відставка завжди трапляється несподівано. Це робота тренера і слід завжди бути готовим як до призначення, так і до відставки.

− З Сергієм Шевченком ще хтось залишив тренерський штаб?

− Мені про інші втрати нічого не відомо. Але тепер одним з моїх помічників стане Валерій Чалий. Раніше він грав у «Севастополі», потім тренував молодіжну команду, а також був головним тренером міні-футбольної команди нашого клубу.

− Який Ваш статус нині?

− Зараз я виконуючий обов’язки головного тренера. З президентом клубу Олександром Красильниковим ми не обговорювали це питання. Всі ми − люди команди, а значить готові працювати на її користь незалежно від статусу − є приставка «в.о.» чи її немає.

− У «Севастополі» останнім часом було багато новачків. Яку оцінку ви їм можете дати?

− З кимось ми вгадали, з кимось − ні. Було дуже мало часу на селекційну роботу. Тож помилки були неминучі. Однак всі прагнуть довести свою спроможність залишитись гравцем команди Прем’єр-ліги. Це залежить і від них самих, і від зусиль тренерського штабу.

− Ви разом з командою здобували перемогу у першості України серед команд першої ліги. По закінченню сезону керівництво вирішило змінити ваш статус. Зараз ви готові вийти на новий рівень?

− Повторюсь: тренер завжди має бути готовим. А щодо перемог і поразок, я ніколи не ділю їх на свої та чужі. Разом ми вийшли до Прем’єр-ліги, разом ми опинились на 15-му місці. Разом і будемо виходити з цього становища.

− Той склад, який грав у першій лізі, не був готовий грати з найсильнішими командами країни?

− У декого з них просто затягнувся процес адаптації. Але всі вони зараз в команді і мають можливість довести свою необхідність.

− Чи відбудуться зміни у тренувальному процесі і основному складі команди найближчим часом?

− Зміни будуть, але не кардинальні. Вважаю недоречним посеред сезону вдаватись до суттєвих новацій. Загальний напрямок роботи та схема гри обрані правильно. Просто будемо дещо вдосконалювати, щоб покращити турнірне становище.

+++

«Футбольний код» ПФЛ на «Першому Національному»!

Pfl.ua

13.09.10

Слідом за організацією прямих відеотрансляцій матчів першої ліги ПФЛ спільно з телеканалом «Перший Національний» повертає на спортивний ТБ-простір огляд матчів першої ліги!

Тепер кожного понеділка ви маєте чудову нагоду спостерігати за діяльністю Ліги, дивитися огляди матчів першої ліги та цікаві інтерв’ю за участі керівників клубів ПФЛ на «Першому Національному» в спортивній програмі «Футбольний код».

13 вересня 2010 року на «Першому Національному» стартує спортивна програма «Футбольний код», в якій ви детально ознайомитеся з новинами та цікавими фрагментами минулого туру (наразі, відбудеться огляд матчів 10 туру першої ліги), а також дізнаєтеся про діяльність та перспективи розвитку ПФЛ від президента Мілетія Бальчоса.

«Перший Національний», програма «Футбольний код».

Понеділок. 13 вересня 2010 року.

Гість програми: президент ПФЛ Мілетій Бальчос.

Початок програми о 22:00.

Не забудь ввімкнути «Перший Національний»!

Будь з ПФЛ!

+++
ЕВРО-2012

Євро-2012 у фокусі польських ЗМІ

Ukrinform.ua

13.09.10

Підготовка України і Польщі до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року продовжує привертати увагу польських ЗМІ, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

Як повідомляє Польське агентство преси (РАР), делегація УЄФА на чолі з директором з питань стадіонів і безпеки Марком Тіммером позитивно оцінила процес будівництва стадіону до Євро-2012 у Львові. «Експерти підкреслили значний поступ у спорудженні об'єкту з часу попереднього візиту у травні нинішнього року. Вони також схвально висловилися щодо облаштування фан-зони для вболівальників, розробленого плану управління стадіоном, а також щодо будівництва під'їзних шляхів до спортивної арени», − цитує РАР заступника голови Львівської облдержадміністрації Володимира Губицького.

Інформагентство повідомляє, що бюджет Міністерства спорту і туризму Польщі (MSiT) у 2011 році буде на рівні цьогорічного, тому на підготовку країни до Євро-2012 повинно вистачити виділених коштів. На переконання керівника MSiT Адама Гєрша, 495 млн злотих (близько 160 млн доларів США), які держава виділила на підготовку до турніру, цілком достатньо. «Ця сума передбачена в багаторічному плані, згідно з яким держава повністю фінансує будівництво Національного стадіону і частково оплачує спорудження спортивних арен у Гданську, Познані, Вроцлаві, Кракові та Хожуві. Попри те, що УЄФА обмежила проведення турніру в Польщі до чотирьох міст, ми продовжуємо будувати всі шість арен», − сказав міністр. Він також повідомив, що у бюджеті РП на 2011 рік передбачено 250 млн злотих (понад 80 млн доларів США) на будівництво 2012 футбольних майданчиків для молоді до чемпіонату.

Іноземні фахівці − представники експертно-дорадчого комітету, які брали участь у підготовці чемпіонатів Європи в Бельгії і Голландії (2000 рік), Португалії (2004 рік), а також Австрії і Швейцарії (2008 рік) у безпековому компоненті, допоможуть Польщі підготуватися до футбольного єврофоруму. За повідомленням РАР, комітет зарубіжних експертів упродовж кількох останніх днів оцінював підготовку до чемпіонату в Гданську і Варшаві, а в жовтні перевірить Вроцлав і Познань. Як зазначив бельгійський фахівець Джо Ванеке (Jo Vanhecke), до початку Євро-2012 залишилося ще майже два роки, тому зрозуміло, що поки не все підготовлено до турніру. Водночас він наголосив, що за їхніми попередніми оцінками Польща в контексті підготовки безпекового компоненту до чемпіонату виглядає досить добре.

«Наш досвід попередніх чемпіонатів показує, що 99% іноземних уболівальників приїздить на турнір, щоб гарно провести час», − сказав бельгієць. Тому, як наголосив він, органам безпеки не слід зосереджуватися виключно на проблемі футбольного хуліганства, а, насамперед, звернути увагу на формування хорошої атмосфери для вболівальників і забезпечити їм безпечне перебування в Польщі.

Д.Ванеке порадив заступнику керівника MSWiA Анджею Рапацькому, який очолює в РП комітет з питань безпеки до Євро-2012, щоб він детально визначив обов'язки відповідальних за організацію турніру осіб як на рівні міст, так і на державному рівні. Необхідним він назвав переконання місцевого населення, що хуліганські дії під час чемпіонату трапляються доволі рідко. «Якщо місцеве населення не матиме страху, воно буде більш відкритим і приязно налаштованим до вболівальників, які приїдуть до Польщі під час чемпіонату», − запевнив він.

Водночас А.Рапацький повідомив, що Польща зробить усе, щоб Євро-2012 у РП відбулося під гаслом «Отримуй задоволення, почувай себе безпечним». Він додав, що з цією метою здійснюються ознайомчі кампанії, PR-акції. «Такі дії ми вже здійснюємо у силових структурах. На це спирається ціла система підготовки «споттерів» (поліцейських, які безпосередньо працюватимуть у середовищі вболівальників − УКРІНФОРМ) та інших служб правопорядку. Це робиться для того, аби не було так як сьогодні, що певні складні ситуації вирішуються силовими методами, коли їх можна спробувати розв'язати шляхом переконання», − наголосив він.

За результатами соціологічного опитування, проведеного центром дослідження громадської думки (TNS OBOP) для телеканалу TVP Info, більшість поляків переконані, що правляча в країні партія «Громадянська Платформа» впорається з будівництвом стадіонів в усіх чотирьох польських містах до ЧЄ-2012. Таку думку висловили 81% респондентів, натомість 14% опитаних критично висловилися щодо цього.

За інформацією РАР, у Гданську після завершення наприкінці серпня монтування стальних конструкцій розпочалося кріплення полікарбонатних плит з різними відтінками бурштину. Водночас у листопаді на спортивній арені розпочнеться встановлення крісел. «Через кілька днів перші полікарбонатні плити буде привезено на будмайданчик. Їх монтаж триватиме певний час, оскільки фасад і дах «PGE Arena Gdansk» займають поверхню 45 тис. кв. метрів»,− зазначає РАР слова прес-секретаря Бюро інвестицій Євро Гданськ 2012 (BIEG 2012) Міхала Крушинського. Водночас він додав, що незабаром буде підписано угоду на постачання крісел у VIP-ложі і трибуни стадіону.

За інформацією заступника керівника BIEG 2012 Адама Калати, трав'яний газон на стадіоні у Гданську укладатимуть у квітні 2011 року. Він зазначив, що попередньо всі роботи на стадіоні планували завершити на початку наступного року, однак монтаж трав'яного покриття вирішили провести навесні. «Не хочемо повторити помилки Познані, де вдруге змушені були укладати газон. Відомо, що для футболістів найбільше значення має якість футбольного поля. Воно також свідчить і про клас об'єкту»,− цитує А.Калату польське інформагентство.

За повідомленням РАР, делегація УЄФА позитивно висловилася щодо темпів та якості спорудження стадіону до ЧЄ-2012 у Вроцлаві. «Представники УЄФА похвалили Вроцлав і генерального виконавця за якість будматеріалів, які використовуються для його спорудження. На їх думку, стадіон добре спроектовано і завдяки багатофункціональності він створює багато можливостей для успішного проведення турніру»,− наголосила речник Wroclaw 2012 Магдалена Маляра.

Як інформує Інтернет-видання Gazeta.pl, адміністративний суд Мазовецького воєводства своїм рішенням визнав, що частина території, на якій здійснюється будівництво Національного стадіону до Євро-2012 у Варшаві, повинна бути повернена попереднім власникам. Йдеться про землю площею 10 гектарів, яку двоє осіб викупили ще у 1920 році, і яка згодом − у 1954 році була націоналізована державою. Таким чином суд відхилив рішення міністра інфраструктури Польщі, який не погодився визнати незаконність рішення 1954 про переведення цих ділянок у державну власність.

«Розгляд цієї справи триває з 2004 року, коли у відповідний міський орган було подано заяву про те, що існують претензії стосовно власності на цю землю. Водночас міністерство держказначейства Польщі взяло на себе ризик щодо будівництва Національного стадіону на землі, на яку претендують нащадки колишніх власників», − цитує Gazeta.pl Йоанну Модзелевську, яка представляє в суді інтереси претендентів на земельну ділянку.

Водночас інформується, що рішення суду не має юридичної сили, а міністр інфраструктури повинен буде знову розглянути заяву про передачу двох земельних ділянок нащадкам колишніх власників.

РАР із посиланням на міністра охорони здоров'я Польщі Єву Копач інформує, що медичне обслуговування гостей під час Євро-2012 у РП відбуватиметься на високому рівні. Про це вона запевнила під час конференції «Медичне забезпечення великих спортивних подій», організованої відповідальною за організації ЧЄ-2012 в РП спілкою «PL.2012», світовою організацією охорони здоров'я і Польським олімпійським комітетом. Є.Копач поінформувала, що медичні установи Польщі загалом уже сьогодні готові до обслуговування чемпіонату. Вона нагадала, що з травня 2009 року функціонує медичний комітет УЄФА Євро-2012, в якому працюють представники відомств і органів місцевого самоврядування.

Водночас координатор з питань медичного забезпечення у спілці «PL.2012» Елжбета Ліпська підкреслила, що до складу системи медичного забезпечення в РП під час турніру увійдуть, зокрема, піші патрулі, пункти першої допомоги, групи медичного порятунку, лікарі на стадіонах, шпиталі. У медичних закладах будуть утворені спеціальні кабінети й палати, які призначатимуться виключно для гостей турніру. «Медичне обслуговування на стадіоні буде безплатним для вболівальників. Пацієнти з країн-членів ЄС володітимуть картою медичного страхування, а громадяни із-за меж Спільноти матимуть обов'язок виробити візи з обов'язковим медичним страхуванням», − зазначила Е.Ліпська. Вона додала, що за польським законодавством гостям турніру надаватиметься безкоштовна медична допомога в разі загрози життю, а за всі інші послуги вболівальники змушені будуть платити самостійно. «Польща дала УЄФА гарантії доступності, а не безкоштовності медичних послуг», − констатувала Е.Ліпська.

Реалізація корпоративних пакетів послуг на Євро-2012 буде покладена на спілку UEFA Events SA, яка займається бізнес-проектами майбутнього чемпіонату. За інформацією спілки «Євро-2012 Польща», їх реалізація розпочнеться навесні 2011 року, а зацікавлені сторони можуть звертатися щодо їх купівлі з 23 вересня цього року за Інтернет-адресою http://en.uefa.com/uefaeuro2012/hospitality/index.html. При цьому УЄФА зазначає, що реалізація корпоративних пакетів є єдиною офіційною програмою, що дозволятиме гостям чемпіонату користуватися усім спектром послуг, які надаватимуться на стадіонах під час футбольного єврофоруму.

Директор турніру Євро-2012 в УЄФА Девід Тейлор з цього приводу зазначив, що залучення саме спілки UEFA Events SA до продажу корпоративних пакетів «підкреслює офіційний характер програми і особисту участь УЄФА у тому, щоб Євро-2012 став футбольним і комерційним успіхом».

+++

До Євро-2012 у Львові створять Центр управління дорожнім рухом

  

Ігор Бачун

Укрінформ

13.09.10

Створення Центру управління дорожнім рухом та проблеми автовокзалів і автостанцій опинилися у центрі уваги наради облдержадміністрації щодо підготовки до Євро-2012, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Наплив футбольних гостей потребує перегляду нинішньої схеми руху міського транспорту, а також зручного розташування головних пунктів доїздів з різних напрямків. За словами заступника голови ОДА Володимира Губицького, перш за все, усі світлофори у Львові повинні бути об`єднані в одну мережу, якою керуватиме майбутній центр руху. Він з мінімальними зупинками спрямовуватиме транспортні потоки у необхідному напрямі і допомагатиме орієнтуватися туристам.

  

«Існує план мобільності, є певні документи в управлінні транспорту і зв`язку міськради, але немає єдиної узгодженої програми з ДАІ», − зазначив посадовець. Відтак, завдання відповідних служб міськради та ДАІ спільно опрацювати  Комплексну схему пересувань між об`єктами Євро-2012.

  

Разом з тим постало питання упорядкувати діяльність автостанцій. Нині в обласному центрі виникли стихійні місця відправлення автобусів приміських та міжміських маршрутів. «Тому найближчим часом їх слід упорядкувати, зробивши акцент на ті автостанції, котрі не працюють на повну потужність», − зауважив В.Губицький. Він також повідомив, що Львівська міськрада ще у 2009 р. відвела земельні ділянки під майбутні автобусні станції для диференціації відправлень за напрямами. Проте їх досі не освоїли.

+++

В Киеве к Евро-2012 закупят новые машины скорой помощи

Newsukraine.com.ua

13.09.10

В Киевсовете решили улучшить материально-техническую базу службы скорой помощи в рамках подготовки к финалу чемпионата Европы по футболу в 2012 г.

Об этом говорится в сообщении Киевгорадминистрации, информируют Украинские новости.

Распоряжение, согласно которому был утвержден план мер по укреплению материально-технической базы службы скорой помощи и медицины катастроф на 2010-2011 годы, подписал мэр Киева Леонид Черновецкий.

Согласно документу, планируется закупить новое медицинское оборудование для Киевской городской станции скорой помощи, а также реконструировать само здание скорой помощи.

Кроме того, Киев намерен модернизировать автоматизированную систему Скорая медицинская помощь и создать информационно-аналитическую систему Единое медицинское пространство, закупить новые автомобили скорой помощи и приобрести диагностическое и гаражное оборудование для их техобслуживания и ремонта.

Также в планах города закупка рабочей одежды для медперсонала и водителей скорых и приобретение аппаратуры и оборудования для оснащения службы медицины катастроф для ликвидации последствий чрезвычайных ситуаций и участия в проведении финала ЧЕ-2012 по футболу.

Планируется отремонтировать 2 подстанции скорой помощи на ул. Коласа, 15-А и ул. Коллективизации, 3; реконструировать существующее здание на проспекте Свободы, 22-А под подстанцию; завершить разработку сметы на строительство подстанции скорой помощи на ул. Крушельницкой, 11-А; определить и осуществить отвод земельных участков для строительства подстанций скорой помощи в Голосеевском, Шевченковском и Подольском районах.

Напомним, ранее Киевгорадминистрация создала экспертный совет по вопросам развития здравоохранения во главе с первым заместителем ее председателя Александром Поповым. В июне Попов заявил о намерениях инициировать проведение реформы здравоохранения в столице.

+++

Держгірпромнагляд: Будівництво НСК «Олімпійський» − без аварій і травмувань

Kmu.gov.ua

13.09.10

Голова Держгірпромнагляду Сергій Сторчак зустрівся з керівництвом Державного підприємства НСК «Олімпійський» та представниками підрядних будівельних організацій, які працюють сьогодні на найбільшому в Україні будівельному майданчику. Це генеральний директор НСК «Олімпійський» Житес Арніссандаш, перший заступник гендиректора НСК «Олімпійський» Олімп Андрієвський, президент Холдингової компанії «Київміськбуд» Василь Можар, заступник директора ТОВ «Завод Майстер-Профі» Борис Петренко та інші.

Підвищена увага Комітету до цього об’єкта пов’язана з тим, що за останні п’ять місяців на ньому було травмовано чотири людини, з яких троє − смертельно. Незважаючи на посилені заходи, які вживаються на будівництві щодо безпеки робіт, ризик травмування людей на НСК «Олімпійський» ще досить високий. Україна вже має досвід реалізації грандіозних будівельних проектів − це реконструкція Майдану Незалежності та Національного палацу мистецтв Україна. Тоді на двох будівельних майданчиках працювало понад 6 тисяч осіб, але рівень травматизму був значно нижчий.

Подальша підготовка до такої важливої для вболівальників усіх країн події − Чемпіонату Європи з футболу ЄВРО 2012 − має пройти без аварій та травмувань людей. Тому важливо згуртувати у цьому напрямку зусилля і керівництва НСК «Олімпійський», і підрядних організацій, і державного нагляду за промисловою безпекою і охороною праці, щоб не вводити на будівництві особливий режим нагляду.

Під час зустрічі обговорювались питання, які потребують негайного вирішення. Зокрема, організувати на належному рівні охорону території Олімпійського, вирішити питання електробезпеки, використання захисних огороджень в місцях, де є перепад по висоті. Найбільший ризик травмування людей виникає на дільницях, на яких одночасно ведуть роботу кілька підрядних організацій. За словами начальника теруправління Держгірпромнагляду по Києву і Київській області Анатолія Кожушко у осінньо-зимовий період, в умовах роботи під дощем та снігом, необхідно забезпечити працівників відповідним взуттям, облаштувати приміщення для просушування одягу та взуття тощо.

Одна з причин трьох смертельних випадків на будівництві Олімпійського − недостатній рівень свідомості працівників щодо особистого захисту. Генеральний директор НСК «Олімпійський» Житес Арніссандаш, який керував будівництвом восьми мегастадіонів у різних країнах світу, здивований такою «ментальністю» українських працівників. За його словами, каски та захисні пояси є у кожного, хто працює на об’єкті, однак не всі їх застосовують.

За словами голови Держгірпромнагляду Сергія Сторчака, свідомість працівника щодо безпеки праці формується, у першу чергу, його безпосереднім керівником, який постійно повинен працювати з людьми, інструктуючи щодо правил безпеки. − «Великий керівник не той, хто вчасно здав будівельний об’єкт, а той, у кого, при своєчасному завершенні робіт, на будівництві не загинуло жодної людини».

Підписатися на новини