Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ЕВРО-2012

 

 

Садовий шукає собі заступника з «Євро-2012», а Жаріков знову працюватиме у його команді

Zik.com.ua

28.07.10

Міський голова Львова незабаром отримає нового заступника міського голови з питань «Євро-2012». Зараз проходить співбесіда із усіма кандидатами на цю посаду, але наразі я не бачу гідної людини, яка могла б її обійняти. А із Олександром Жаріковим ми ще попрацюємо у майбутньому і його робота буде корисною для львів’ян. Про це сьогодні 28 липня, на брифінгу журналістам повідомив мер Львова Андрій Садовий.

Він наголосив, що раніше змушений був мати свого заступника у Києві», «адже була розпорошеність у вирішенні питань». Частиною з них займався Мінтранс, ще частиною − Мінрегіонбуд, Міністерство житлового і комунального господарства, інші Міністерства, між якими потрібно було координувати роботу й постійно перебувати у столиці, щоб представляти інтереси міста.

«На це витрачалося дуже багато часу, але після створення Національного агентства і передачу їм у відання усієї роботи відпала потреба тримати такого високого фахівця на посаді», − сказав Садовий. Він додав, що той досвід, який здобув Жаріков на своїй посаді, вельми йому стане корисним.

«Зараз він працює одним із керівників однієї великої потужної комерційної структури», − повідомив мер Львова і додав, що Жаріков вклав свій потенціал у Львів і ми «ще будемо з ним працювати у майбутньому і це буде корисно для громади міста Львова».

Він додав, що зараз проводяться консультації із кандидатами на посаду заступника з питань «Євро-2012», бо «тут на місці є багато питань, які треба вирішувати». «Я наразі не бачу гідної людини, яка мала б досвід, знала досконало англійську і могла б зайняти таку посаду. Якщо ви знаєте таких людей, − пропонуйте, будемо спілкуватися», − сказав Садовий.

+++

У Львівській ОДА буде управління з питань «Євро-2012»

Zik.com.ua

28.07.10

Головне управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА перейменують в управління з питань «Євро-2012», архітектури та містобудування. Про це сьогодні, 28 липня, йшлося на колегії управління.

Керівником управління на сьогодні залишається Степан Лукашик. Про жодні кадрові зміни у керівництві управління на колегії не йшлося.

Як пояснив Лукашик, зміна назви управління пов’язана з тим, що управління виконує значну роботу у підготовці області до «Євро-2012».

+++

Львівщина до Євро-2012 має освоїти 16,4 млрд грн

Zaxid.net

28.07.10

Львівська область на реконструкцію і будівництво об’єктів до Євро-2012 має освоїти 16,4 млрд грн. Про це 28 липня на Колегії Головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА повідомив заступник голови Львівської облдержадміністрації Володимир Губицький.

Зокрема, за словами чиновника, на реконструкцію аеропорту “Львів” передбачено 2,3 млрд грн, 4,8 млрд грн − на ремонт доріг державного значення, а також − місцевого значення за державні кошти, реконструкція 11 гуртожитків, понад 20 готелів, футбольних полів. «Інвестиції, які будуть вкладати у Євро-2012 − найбільші за останні роки», − зазначив В.Губицький.

Він також заявив, що звертатиметься увага на об’єкти придорожнього сервісу, які існують, і які будуть будуватися. «Районна влада має звернути увагу на те, які в районні є об’єкти придорожнього сервісу, як їх збудовано і який там сервіс», − зазначив чиновник.

Також В.Губицький зазначив, що Головне управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської облдержадміністрації буде перейменовано у Головне управління з питань Євро-2012, містобудування та будівництва.

+++

Минфин привлек более 1,5 млрд.грн. от ОВГЗ

News.liga.net

28.07.10

Министерством финансов Украины 27 июля 2010 года в государственный бюджет по результатам проведения аукциона по размещению облигаций внутреннего государственного займа (ОВГЗ) было привлечено 1 538 943 689 грн.

Как сообщает пресс-служба Минфина, в том числе по результатам: 127-го доразмещения − 553 104 700 грн.; 128-го − 631 598 095 грн.; 130-го − 354 240 894 грн.

Номинальная стоимость одной ОВГЗ − 1 тыс.грн. Установлен уровень прибыльности предложенных к размещению ценных бумаг: со сроком погашения 2 февраля 2011 года − 9,50% годовых, 27 июля 2011 года − 11,25% и 4 сентября 2013 − 12,5%.

По информации Минфина, средства, привлеченные по результатам 130-го размещения среднесрочных государственных облигаций, будут направлены в стабилизационный фонд для финансирования мероприятий Государственной целевой программы по подготовке и проведению в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

БЕЗ ПОТЕРЬ ТОЛЬКО «ДНЕПР»

Макеевский рабочий (Донецкая область)

28.07.10

Новый футбольный сезон в Украине постепенно набирает обороты. В Премьер-лиге сыграно три тура. По их итогам на первом месте днепропетровский «Днепр», единственная команда, выигравшая все три встречи.

Донецкий «Шахтер» стартовал в чемпионате с домашней игры против «Кривбасса». Осложняло ситуацию на поле и то, что командам пришлось бороться не только друг с другом, но и с невероятной жарой. Тем не менее «горняки» переиграли соперника на классе, забив два без-ответных мяча. За дончан отметились Ярослав Ракицкий и Виллиан. Во втором туре «Шахтер» отправился в Запорожье, где двумя неделями ранее выиграл Суперкубок Украины в матче с симферопольской «Таврией» (7:1). Но на этот раз «горнякам» противостоял местный «Металлург» и делал это весьма успешно. Именно запорожцы окрыли счет в матче на 35-й минуте. Во второй половине игры гости заиграли активнее, и на 69-й минуте Фернандиньо восстановил равновесие. Как ни старались футболисты «Шахтера», но забить победный гол так и не смогли, хотя моментов для этого было предостаточно. В прошедшее воскресенье «горняки» снова играли дома. На «Донбасс Арене» гостила луганская «Заря». Вопреки всем прогнозам, интрига в матче была закручена до невероятных высот. В середине первого тайма едва ли не первая вылазка гостей закончилась нарушением правил со стороны Александра Кучера. Арбитр трактовал эпизод с участием защитника «горняков» как фол последней надежды. Практически 3/4 матча «Шахтеру» пришлось играть в меньшинстве. Гости умело оборонялись, а донецкая команда никак не могла реализовать многочисленные моменты для взятия ворот. Развязка наступила на 87-й минуте, когда на навес со штрафного откликнулся Дмитрий Чигринский и головой переправил мяч в ворота. «Шахтер» одержал невероятно трудную победу над «Зарей» и сохранил за собой вторую строчку в таблице.

Два других представителя Донецкой области начали чемпионат неоднозначно, но с одинаковым результатом. И донецкий «Металлург», и мариупольский «Ильичевец» имеют в активе по четыре очка. Обе команды выиграли, проиграли и сыграли по одной встрече вничью. Семь очков и третья строчка в таблице у киевского «Динамо». Столичный клуб стартовал в чемпионате с ничьей с «Оболонью» (2:2), после чего выиграл поединки у «Таврии» и «Металлиста» с одинаковым счетом 2:1. По-разному стартовали дебютанты Премьер-лиги. Луцкая «Волынь» довольствовалась в трех матчах одним очком, а вот «Севастополь» не только еще не проигрывал, но и умудрился переиграть в Киеве столичный «Арсенал». Пока не блещут результатами полпреды Украины в Лиге Европы «Металлист» и «Карпаты». Но будем надеяться, что эти команды, впрочем, как и другие, пока только раскачиваются и к ответственным матчам в еврокубках подойдут во всеоружии.

+++

От перемены мест слагаемых… Украинский футбол накануне большой миграции

Дмитрий Дурнев

Московский Комсомолец − Донецк (Донецкая область)

28.07.10

Поговаривают, что весной футболисты «Металлурга» ездили помолиться в киевскую лавру. Что сказать − не помогло!

«Бело-синих» словно сглазили. Причем особая чертовщина сопровождает игры «металлургов» с симферопольской «Таврией». Команда Пучкова обладает полным набором качеств безнадежного середнячка: средний возрастной состав, средний бюджет, очень средненькая инфраструктура и такие же средненькие результаты. Победа в Кубке Украины − исключение, которое только подтверждает правило. На пути к финалу симферопольцам гранды как-то не попадались, а в полуфинале они и вовсе сражались с представителями Первой лиги. В остальном же… Последнюю домашнюю победу в чемпионате «Таврия» одержала аж в марте − над донецким «Металлургом». Мало того, в последних одиннадцати встречах двух команд в первенстве Украины «металлурги» одержали всего одну победу. Рациональных объяснений этому нет.

В субботу «Таврия» опять победила «Металлург». И пусть большую часть времени она провела в обороне под свист собственных болельщиков, а тренер и местные журналисты обсуждали после игры исключительно небывалое везение, результат, как говорится, на табло. В переносном смысле этого слова − электронное табло на симферопольском стадионе давно не работает, и пресс-аташе клуба шутит, что в играх Лиги Европы счет будут показывать табличками в специально прорезанных в потухшем экране окошках.

Что касается игры, то «бело-синие» начали матч без номинальных нападающих. Мгуни остался в Донецке,  Танаса и Иванко оказались на лавке запасных, а вместо них впереди изображал форварда Мхитарян. Кроме того, Костов пока не очень убедительно строит следующую версию обороны своей команды без потерявших доверие тренера Чечера и Дишленковича. Проблемы обороны и атаки должна с лихвой восполнить классная полузащита. Она и восполняла − счет ударов по воротам 20:4 в пользу гостей, семь созданных и нереализованных голевых моментов, три штанги, одна перекладина − и итоговый результат 2:1 в пользу Симферополя.

Еще более тяжкую оплеуху получил дома харьковский «Металлист». Команда Маркевича уступила на своем поле 1:2 киевскому «Динамо». На поле у харьковчан выделялись невнятной игрой трое не прошедших с командой сборов иностранцев во главе с Жажей Коельо, а победу подопечных Газзаева практически в одиночку обеспечил катастрофическими ошибками до сих пор абсолютно надежный центральный защитник  Папа Гуйе. Усугубляет проблемы  харьковчан то, что в первом тайме получил тяжелую травму и надолго выбыл основной голкипер команды Горяинов. Когда на поле выходят две команды с проблемами в обороне − выигрывает болельщик. Кстати, 1 августа Донецк ждет матч «Металлург» − «Металлист»…

А в Донецке удивлял «Шахтер». На «Донбасс Арену» приезжала луганская «Заря», клуб, спасенный донецкими деньгами и футболистами. Добрая половина состава луганчан укомплектована выпускниками футбольной академии «Шахтера», а капитанскую повязку носит еще один бывший «горняк» Езерский. Пока «Заря» пугалась почти заполненной чаши донецкого суперстадиона, арбитр без тени сомнения удалил за фол Кучера и «Шахтер» остался вдесятером. Игра резко оживилась, но гол зрители увидели только один и на 87-й минуте. Свое возвращение в состав отметил Дмитрий Чигринский. На послематчевой пресс-конференции Луческу в пух и прах раскритиковал свою защиту, особо остановившись на плохой игре Ракицкого. Нужно сказать, что выход Морено и Тишейры тоже не оставил в памяти болельщиков ничего хорошего, но о легионерах Мистер отзывается на порядок сдержанней.

В летней жаре по Украине начали активно перемещаться футболисты. Первым из Запорожья в Киев стартовал юный вратарь Коваль. Семнадцатилетний вундеркинд отстоял в воротах за свою команду во Львове и уже в понедельник примерил свитер «Динамо». Запорожский «Металлург» не устоял перед шестизначной цифрой предложения киевлян и теперь, как и харьковский «Металлист», срочно ищет себе голкипера. Говорят, что в Запорожье (или Харьков?) может отправиться из Донецка Владимир Дишленкович. Еще говорят, что подумывает о новой команде пока еще «горняк» Рустам Худжамов. Тем более что этот вратарь имеет харьковские корни и вполне может прижиться в команде Маркевича. Еще поговаривают, что сенсация первых туров чемпионата Украины ФК «Севастополь» может ждать усиление из Донецка. В  Крым отправятся два обладателя Кубка УЕФА − серб Игор Дуляй и поляк Мариуш Левандовский. Еще «украинское пополнение» луганской «Заре» обещает ее президент Евгений Геллер…

Так что до сентября украинская футбольная колода перетасуется еще не один раз…

+++

Гамарджоба, «Зестафоні»!

Юрій Назаркевич

Високий Замок (Львівська область)

28.07.10

Завтра «Карпатам» на «Україні» протистоятиме клуб із сонячної Грузії

У четвер, 29 липня, на стадіоні «Україна» львівські «Карпати» у першому матчі 3-го кваліфікаційного раунду Ліги Європи поміряються силами з грузинським клубом «Зестафоні» (початок − о 19.15, трансляція на каналі «Футбол»).

«Зестафоні» представляє однойменний районний центр на заході Грузії. Клуб створений порівняно недавно, 18 червня 2004 року, з ініціативи акціонерів АТ «Ферро», що представляє місцевий феросплавний завод. Президент «Зестафоні» − Ілья Кокая. За шість років «Зестафоні» встиг двічі стати бронзовим призером чемпіонату Грузії (2008, 2010 рр.). А 16 травня 2008 року «Зестафоні» став володарем Кубка Грузії.

За підсумками минулого сезону «Зестафоні» посів 3-тє місце у XXI чемпіонаті Грузії: 19 перемог, 10 нічиїх, 7 поразок, різниця забитих і пропущених м’ячів 58-33. Тож підопічні Георгія Гегучадзе здобули право грати у Лізі Європи. На шляху до «Карпат» команда «Зестафоні» за сумою двох матчів здолала у 1-му раунді «Фаетано» (Сан-Марино) − 5:0, у 2-му раунді − словацьку «Дуклу» (Банська-Бистриця) − 3:0 та 0:1. Героєм домашнього матчу проти словаків став Джаба Двалі, який оформив дубль. У заявці «Зестафоні» відзначимо й півзахисника Кахабера Аладашвілі, який у 2006-2008 роках встиг виступити в чемпіонатах України в складі 4-х клубів − «Дніпра», «Динамо», «Закарпаття» та «Харків» (усього 51 гра).

Грузинська делегація ФК «Зестафоні» прилетіла до Львова ще у вівторок в обід і вирушила до Винник розміщатись у готелі «Святослав». А ввечері грузини провели тренування на місцевому стадіоні «Рух». Сьогодні ж ввечері футболісти «Зестафоні» ознайомляться із станом поля львівського стадіону «Україна», провівши передматчеве тренування.

Головний тренер «Карпат» Олег Кононов не зможе у цій грі задіяти Олега Голодюка, який продовжує відновлюватись після травми. Обслуговуватиме матч суддівська бригада на чолі з датчанином Ларсом Крістофферсеном.

В історії «Карпат» це буде вже 9-й єврокубковий матч. Баланс попередніх міжнародних зустрічей такий: три перемоги, три нічиї і дві поразки. різниця м’ячів − 13-11.

+++

“Пам’ятникам” можна все

Дмитро Сирота

Львівська газета (Львівська область)

28.07.10

Чемпіонат України з футболу набирає обертів, у цей вік-енд відбувся третій тур, який був багатим на події. Тут і центральний матч “Металіст” − “Динамо”, перший гол і перша звитяга “Карпат”, вимучена перемога “Шахтаря” і впевнене лідерство “Дніпра”.

Звичайно, головна увага була прикута до Харкова, де зійшлися “Металіст” та “Динамо”. Для киян цей матч мав стати перевіркою перед зустріччю у кваліфікації Ліги чемпіонів з бельгійським “Гентом”, а для “Металіста” − черговою спробою здобути першу від 1992 року домашню перемогу над суперником, якого президент харківського клубу пообіцяв згодом  “виносити вперед ногами”. Проте для Ярославського цей матч знову став розчаруванням.

У першому таймі на полі була рівновага. Більшість часу гра відбувалася у центрі поля, біля воріт було спокійно. Мабуть, дещо краще виглядав “Металіст”, і в компенсований час першого тайму господарі реалізували незначну перевагу й відкрили рахунок у матчі. Жажа Коельо виграв боротьбу у двох “динамівців”, віддав передачу Фініньо, який реалізував вихід віч-на-віч з воротарем.

У другому таймі Газзаєв зробив зміни в атакувальній лінії: замість Ярмоленка й Єрьоменка вийшли Мілевський і Бертольо. І це дало свої плоди. На 54-й хвилині сильним ударом з кута відзначився Бертольо й тим самим поставив у незручне становище Жданкова, який випустив м’яча з рук, а потім у боротьбі із Зозулею голкіпер харків’ян порушив правила. Пенальті реалізував Андрій Шевченко, який забив свій третій гол у чемпіонаті й другий з пенальті. Таким чином, рахунок на табло став нічийним. Потім два виходи один на один на свої ворота організував Папа Гує, який сигналізував Мирону Маркевичу, що в нього з ока випала контактна лінза, але наставник харків’ян проігнорував це, а після матчу Маркевич сказав, що це були проблеми гравця, і саме Папа зробив все, аби “Динамо” перемогло. В чомусь, звичайно, Мирон Богданович має рацію, адже саме помилка захисника призвела до другого взяття воріт у виконанні Гармаша.

Завершуючи розповідь про матч, варто відзначити неспортивну поведінку Анд­рія Шевченка. В середині другого тайму він “доводив боковому арбітру, що той не має рації”, принаймні так коментатори пояснили крик Андрія у керунку рефері: “Ти чьо ох...л!”. Дивно, але на це суддівська бригада аж ніяк не відреагувала. Хоча у футбольних правилах чітко прописано, що гравця вилучають з поля, якщо він “вживає непристойні, образливі, або нецензурні вирази й/або жести”. Але перефразовуючи вислів з фільму “Джентльмени удачі”, можна сказати: ““Хто ж його накаже?! Він же пам’ятник!”

А у Львові удвадцяте святкували відкриття футбольного сезону в незалежній Україні. Із цього приводу “Карпати” подарували своїм шанувальникам хоча й нелегку, але від того ще більш приємну перемогу над запорізьким “Металургом”. Уже на 3-й хвилині кіпер гостей Максим Коваль, який проводив останній матч за свою команду (молодий голкіпер підписав контракт з київським “Динамо”) виручив команду після удару Батісти з лінії штрафного. За кілька хвилин той же бразилець вийшов віч-на-віч з Ковалем, проте замість того, аби завдати удару, почав обігрувати воротаря і втратив м’яча.  Фактично ці моменти, а також удар з гострого кута у виконанні Дениса Кожанова були єдиними гольовими моментами у всьому першому таймі.

У другому таймі ситуація не поліпшилася, але у важкий момент на допомогу прийшов кутовий і майстер завершувати подібні розіграші − Артем Федецький. Подачу зробив Олександр Гурулі, Неманья Тубич продовжив політ м’яча, а потім настав час Федецького. Забивши гол, господарі заспокоїлися і ледь не пропустили, але “Карпатам” допомогла стійка. На дев’яностій хвилині Гурулі побачив перед собою другу жовту картку в матчі і, відповідно, червону. Але реалізувати чисельну перевагу “Металург”, на щастя, не встиг.

Напрочуд важко далася перемога чинним чемпіонам − донецькому “Шахтарю” −  у матчі проти “Зорі”. “Гірники” були змушені грати у меншості майже годину − за фол “останньої надії” вилучили Олександра Кучера. Проте “Зоря” навіть не намагалася реалізувати чисельну перевагу. Врешті на 87-й хвилині перемогу команді Мірчі Луческу вирвав Дмитро Чигринський, який прийшов на подачу штрафного у виконанні Дугласа Кости.

Отож, одноосібним лідером чемпіонату став дніпропетровський “Дніпро”. “Дніпряни” в гостях розгромили маріупольський “Іллічівець” з рахунком 5:1. Гет-триком у цій зустрічі відзначився Євген Селезньов. Схоже, заяви представників “Дніпра” про те, що вони посперечаються за “золото”, таки мають під собою ґрунт. Щоправда, попереду в “дніпрян” матчі проти лідерів вітчизняного футболу і двобої у Лізі Європи.

Відзначимо і сенсацію, яка відбулася у Борисполі. “Арсенал” в рідних стінах поступився ПФК “Севастополь”. Долю зустрічі вирішив єдиний гол у виконанні кримського Ігоря Худоб’яка.

Результати інших матчів туру: “Волинь” − “Кривбас” − 0:0, “Таврія” − “Металург” (Д.) − 2:1, “Оболонь” − “Ворскла” − 0:1.

+++

А перемога була так близько!

Камілла Волкова

Слобідський край (Харківська область)

28.07.10

Перший визначний матч нинішнього чемпіонату України. Саме так футбольні спеціалісти назвали протистояння «Металіста» та «Динамо».

 

У цьому поєдинку гравці «Металіста» налаштовувалися на перемогу, адже харківська команда не може здолати динамівців на своєму полі ще з 1992 року. Тому мотивація харків’янам була гарантована. У «Динамо» також був свій стимул здобути три очки: перемога точно покращила б настрій перед матчем третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів проти бельгійського клуба «Гента».

Перший момент у матчі створив «Металіст». На п’ятій хвилині Клейтон Шав’єр вийшов віч-на-віч з динамівським голкіпером Бойком, але переграти останнього новачок харків’ян не зумів.

І надалі «Металіст» невтомно шукав щастя біля чужих воріт. Тому м’яч, забитий харків’янами у вже компенсований до першого тайму час,став абсолютно закономірним. Це Фініньо, скориставшись помилкою динамівської оборони,влучним пострілом вивів свою команду уперед − 1:0.

З таким рахунком команди пішли на перерву. Але для харків’ян радість від забитого м’яча все ж була затьмарена травмою лідера і «серця» команди − голкіпера Олександра Горяїнова. Олександр, здавалося, зовсім у простій ситуації підвернув ногу. Коли Горяїнов, будучи не в змозі продовжувати матч, залишав поле на ношах, стадіон проводжав його стоячи.

Взагалі в першому таймі команди грали жорстко. Львівський рефері Андрій Шандор за перші 45 хвилин показав аж чотири жовті картки. І в другому таймі суперники продовжували грати в тому ж дусі.

У другій половині матчу команди ніби помінялися місцями: вже гості відчували себе господарями ситуації, а харків’яни явно не витримували напруги матчу. Гравці «Динамо» почали створювати момент за моментом. На 54 хвилині, напевно, відбулася розв'язка поєдинку − динамівець Зозуля заробив пенальті, а Андрій Шевченко реалізував його. Цей епізод негативно вплинув на гру «Металіста», і харків’яни пропустили ще один м’яч. Грубо помилився біля своєї штрафної захисник Папа Гуйє, і Гармаш без проблем забив, як потім виявилося, переможний для «Динамо» гол. Після цього гра стала ще жорсткішою − арбітр роздавав «жовті» чи не кожні дві хвилини.

Наприкінці матчу «Металіст» мав шанс зрівняти рахунок. На 87 хвилині після удару Вільягри Бойко відбив м’яч перед собою, але на добиванні «жовто-сині» зіграти не змогли.

У «Металіста» в цьому матчі був реальний шанс здобути історичну перемогу. Напевно, зараз кожен вболівальник харківської команди запитує себе: «А як розвивалися б події в матчі, якби Горяїнов не зазнав травми?» На жаль, про це ми вже не дізнаємося.

На післяматчевій прес-конференції Мирон Маркевич не приховував розчарування від результату матчу: «Прикро програвати таку гру. Тим паче, не було навіть натяку, що так може статися. Спочатку у Горяїнова травма,  потім у Шелаєва, Шав’єр попросив заміну… І, звичайно, відчувається, що Жажа і Папа Гуйє не пройшли передсезонні збори. Я вітаю «Динамо» з перемогою, але ми в жодному разі не повинні були програвати».

Наступний матч чемпіонату України «Металіст» проведе в Донецьку проти тамтешнього «Металурга».

 

+++
ЕВРО-2012

 

 

Колесников доволен Донецком и грезит о летной школе

Анна Курцановская

Вечерний Донецк (Донецкая область)

28.07.10

 

Донецк к чемпионату Европы по футболу в 2012 году успевает построить необходимые объекты, впрочем, проблема все же есть − обучение персонала. Чтобы достойно встретить гостей еврочемпионата Украине необходимо 120 тыс. человек со знанием английского языка.

До недавнего времени коммунальное предприятие «Международный аэропорт «Донецк» было в зоне риска в контакте подготовки украинских городов к Евро-2012. Сейчас же строительные работы здесь не останавливаются ни на минуту. На объекте в три смены работают по 200 человек. Уже практически завершено строительство взлетно-посадочной полосы, продолжается возведение диспетчерской башни и первого этажа нового аэровокзального комплекса. Уже известно, что будущий аэровокзал будет трехэтажным, а общая площадь составит более 50 тыс. квадратных метров. Если финансирование будет стабильным, то уже к 20 августа 2010 года будет закончен монтаж первого этажа терминала, а осенью 2011 года донецкий аэродром примет первых пассажиров.

«В плане бетонных работ по донецкому аэропорту даже этот самый длинный хвост удалось подтянуть. Так что Украина в графике. То, что все будет построено в этом нет сомнений», − заявил вице-премьер по вопросам Евро-2012  Борис Колесников.

Что касается строго здания аэропорта, который был построен в 1964 году, то там, по словам чиновника, планируют развивать административно-деловую авиацию, а на базе Славянского авиационно-технического училища вести подготовку пилотов, персонала и стюардесс. «Донецк получит летную школу. Я думаю, что мы найдем возможность, чтобы все дети до 18 лет занимались там бесплатно», − сказал вице-премьер, пояснив, что там молодежь сможет получить права пилота, налетав необходимые 150 часов.

Строительство аэропорта давно перестало быть проблемным моментом, а вот недостача отельных номеров высокой звездности до сих пор беспокоит. В шахтерской столице активно ведется реконструкция старых и строительство новых объектов. Всего же к футбольному празднику европейского масштаба задействуют номерной фонд 52 донецких отелей, из них 15 − нововозведенных.

Среди строящихся гостиниц есть проблемные объекты, и мэр Донецка Александр Лукьянченко попросил вице-премьер-министра помочь городу разрешить возникшую ситуацию. «Я буду просить Бориса Викторовича по двум гостиницам, чтобы он оказал помощь. Это реконструкция гостиницы «Украина» и окончание реконструкции «Централи», − сказал Лукьянченко. Также в программу подготовки к Евро-2012 включена гостиница «Киев», и рабочие уже приступили к демонтажным работам в ней. По словам же Колесникова, к 2012 году на месте этой гостиницы будет 3-4-звездочный отель знаменитой сети Hilton. «Там вообще нет никаких сомнений, что все будет завершено», − отметил он. Отметим, что в начале мая текущего года одна из структур Рината Ахметова приобрела эту гостиницу.

Полным ходом идет и реконструкция отеля «Шахтер», расположенного в 200 м от стадиона «Донбасс Арена». От стиля соцреализма не останется и следа: полностью изменится фасад здания, внутренние коммуникации и апартаменты. Возле главной спортивной арены угольной столицы до конца года будет возвышаться двенадцатиэтажный четырехзвездочный отель цвета «синий металлик» с 320 номерами. «Внутренние работы в самом разгаре, а вот отделочные работы практически закончены. Остается шпаклевка, плиточные работы и обустроить внутренние сети… На первых четырех этажах отеля будут рестораны, спа-салон, парикмахерская, конференц-зал», − рассказал инженер технадзора компании-застройщика Максим Калачников.

Реконструкции подверглась и гостиница «Олимп», расположенная по проспекту Богдана Хмельницкого. Здесь достроят два этажа, и на выходе отелю будет присвоено 4 звезды.

Если строительство объектов к Евро-2012 в Украине и в Донецке в частности идет по графику, то подготовка персонала оставляет желать лучшего. Сейчас, по словам Бориса Колесникова, совместно с Министерством образования и науки разрабатываются специальные программы по подготовке персонала, который будет обслуживать футбольный чемпионат. «Нам нужно 120 тыс. людей, знающих язык. Их необходимо не только учить языку сегодня, но нужно что бы они его не забыли к 1 июня 2012 года», − с улыбкой сказал вице-премьер.

Впрочем, замечет Колесников, еще есть время, чтобы проблему ликвидировать. Тем более что все предпосылки для этого есть. А вот опыт проведения масштабных футбольных праздников Украина будет перенимать у ЮАР, которая принимала чемпионат мира этим летом. «Все просто: ЮАР − капиталистическая страна с рыночной экономикой, поэтому проблем, подобных нашим, там никогда не было. Они всегда знали, что такое качество и конкуренция. В этом их огромное преимущество перед нами», − подчеркнул Борис Колесников.

Врезка: Чемпионат Европы по футболу 2012 года станет 14-м футбольным турниром для европейских стран под эгидой УЕФА. Турнир будет проводиться совместно Украиной и Польшей, начнется 9 июня и завершится 1 июля. Это будет третий турнир в истории европейских национальных футбольных первенств, хозяевами которого являются две страны. Первым стал чемпионат Европы 2000 года, проведенный в Бельгии и Нидерландах, вторым чемпионат Европы 2008 года, проведенный в Австрии и Швейцарии.

Підписатися на новини