Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

 

Евгений Геллер: «Есть желание взять нескольких украинских игроков»

Павел Козырев

Zarya-lugansk.com

26.07.10

Луганская «Заря» проявила все свои бойцовские качества в поединке с «Шахтером», но к сожалению, не смогла удержать ничью в этом матче. Корреспондент пресс-службы дозвонился президенту луганчан Евгению Геллеру и попросил его ответить на несколько вопросов относительно последних событий:

− Евгений Борисович, когда вчера «Заря» играла против «Шахтера», были ли вы на «Донбасс Арене»?

− Да, вчера я был на футбольном матче. Дело в том, что по разным причинам мне не удалось посетить первые две игры «Зари», но вчера на встрече «Зари» и «Шахтера» я был.

− Какие впечатления оставила у вас вчерашняя встреча?

− Игра была очень интересной. Жаль, что наши нападающие не воспользовались теми возможностями, которые предоставила им оборона «Шахтера». Нужно будет детально проанализировать все те ситуации и сделать определенные выводы. Снова меня разочаровал Силюк, который, выйдя на замену, в игру не попал. Надеюсь, что с «Карпатами» он сыграет лучше. Да и вообще вся команда покажет хороший уровень.

− Согласны, что во втором тайме «Заря» прибавила?

− Да, во второй половине встречи игроки заметно прибавили. К тому же еще с середины первого тайма у нас было количественное преимущество. Непросто, конечно, играть против «Шахтера», но возможности забить у нас были. Ведь во втором тайме уже пошел открытый футбол. Если говорить относительно второй половины встречи, то мне понравилась полузащита. А вот нападение смотрелось хоть и неплохо, но и не результативно.

− Подведите итог первых трех игр…

− С ПФК «Севастополь», могу сказать, игра была хорошая. Единственный наш минус в том, что мы недооценили соперника. А вот с «Арсеналом» матч провалили. Притом, этот матч оказался провальным и для меня как для президента, и для тренеров, и для игроков. Говорили, что было жарко. Но надо не забывать, что жарко было двум командам. Игра с «Шахтером» показала потенциал. Если мы будем играть так же и в остальных матчах, то мы добьемся хороших результатов.

− Будете ли вы присутствовать на матче с «Карпатами»?

− Если будет возможность, то я обязательно приеду. Время действительно такая вещь, которой постоянно не хватает. Попытаюсь сделать все, чтобы на матче с «Карпатами» поддержать «Зарю» на «Авангарде».

− А матчи против ПФК «Севастополь» и «Арсенала» все же удалось посмотреть?

− Да, я смотрел одну игру по телевизору в прямой трансляции, а другую уже в записи. Если не получается посмотреть матч вживую, я обязательно найду способ его посмотреть.

− Евгений Борисович, хочу задать вам вопрос, который очень волнует наших болельщиков. А будет ли усиление?

− В команде с дня на день на просмотре будут два легионера. Если они нам подойдут, то мы их обязательно возьмем. Если это будет балласт, естественно, они нужны нам не будут.

− А как на счет украинских игроков?

− Есть у меня желание взять нескольких украинских игроков. Но фамилии я пока называть не буду. Отмечу, что веду переговоры по ним. Нам нужен атакующий полузащитник, левый защитник, а так же необходимо усиливать центр, приобретая опорника.

− Много информации ходит около новых полей. Строительство первого подходит к концу, а вот на втором работы пока не ведутся…

− Дело в том, что второе поле изначально планировалось стелить натуральное. Было много переговоров с итальянскими специалистами, которые говорят, что второе поле тоже необходимо класть искусственное. Но мы пошли другим путем. Положим изначально первое искусственное поле, игроки и тренерский штаб посмотрят и дадут ему свою оценку. Меня убеждали, что новое искусственное поле по своим требованиям ничем не уступает натуральному. Поэтому, принято решение опробовать первое поле. Если оно действительно такое как о нем говорят, второе поле тоже будет искусственным. Если же нет, то второе поле будет натуральным.

+++

«На Україні воротарів немає» − Маркевич

Gazeta.ua

26.07.10

У центральному матчі минулого туру Прем’єр-ліги «Металіст» − «Динамо» у основного воротаря капітана харків’ян Олександра Горяїнова стався розрив Ахіллового сухожилля, внаслідок чого поле голкіпер залишив на ношах, а йому на заміну вийшов молодий Дмитро Жданков. Відсутність досвідченого стража воріт багато в чому визначила підсумок матчу − «Металіст» програв динамівцям з рахунком 1-2.

На капітана харків’ян чекає операція, після чого лікарі команди прогнозують тривале відновлення. Таким чином перед стартом у Лізі Європи Мирон Маркевич зіткнувся з проблемою термінового пошуку воротаря.

− Реальних кандидатів у нас поки немає, − каже Мирон Богданович у коментарі Gazeta.ua. − Дане питання в процесі вирішення. Коли нам вдасться його закрити, поки сказати не можу.

− На початку літа ходили розмови про перехід у «Металіст» Андрія Диканя, наскільки реально повернення до цього питання тепер?

− Ну як? У нього з «Тереком» контракт, це нереально. Тим більше зараз, коли в Росії чемпіонат у розпалі.

− В інтернеті з’явилася інформація, що в «Металісті» може виявитися екс-голкіпер «Фламенго» Бруну Фернандеш, який, до того ж, підозрюється у вбивстві.

− Я просто в шоці. Звідки беруть таку інформацію, звідки взагалі з’являються ці прізвища? Втім не дивно, в інтернеті пишуть що завгодно, тому я ніколи його не читаю.

− Максим Коваль має підписати контракт з київським «Динамо». Чи є жаль, що він не в «Металісті»?

− Хлопець він непоганий, може і виросте в хорошого воротаря. Але грати, швидше за все, буде за дубль. Не думаю, що тренерський штаб буде йти на ризик і ставити його основним воротарем, тим більше на важливі гри. Хоча все може бути, передбачити нічого не можна.

− Тим не менш, перед стартом у Лізі Чемпіонів «Динамо» виявилося по суті з одним лише Бойком?

− Що поробиш, немає воротарів на Україні. Воротарська школа в цілому погана.

+++
ЕВРО-2012

Кабмин утвердил порядок использования в 2010 г. средств, предусмотренных на строительство и ремонт дорог, задействованных в подготовке к Евро 2012

Rbc.ua

26.07.10

Кабинет министров Украины утвердил порядок использования в 2010 г. средств, предусмотренных в государственном бюджете на строительство, реконструкцию, капитальный и текущий ремонт автомобильных дорог общего пользования (междугородное сообщение), задействованных  к подготовке и проведению в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу. Текст соответствующего правительственного постановления от 14 июля 2010 г. № 581 опубликован на официальном сайте правительства.

В соответствии с порядком, бюджетные средства направляются на:

1) выполнение обязательств Украины по долевому участию в реализации совместных с международными финансовыми организациями проектов по ремонту автодорог Киев − Чоп и Киев − Харьков − Довжанский согласно соответствующим кредитным договорам, заключенным Украиной с Европейским банком реконструкции и развития, Европейским инвестиционным банком и Международным банком реконструкции и развития;

2) строительство, реконструкцию и капремонт автодорог общего пользования государственного и местного значения, задействованных к Евро 2012;

3) текущий ремонт автодорог общего пользования государственного и местного значения (междугородное сообщение), задействованных в подготовке к Евро 2012.

Главным распорядителем бюджетных средств является Укравтодор.

Получателями бюджетных средств являются службы автодорог в областях, осуществляющие выполнение функций заказчика работ по строительству, реконструкции и ремонту автодорог общего пользования.

+++

Україна і Польща координуватимуть роботу аеропортів на Євро-2012

  

Укрінформ

26.07.10

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» відвідала делегація оргкомітету Євро-2012 Польщі для обговорення питань спільної підготовки аеропортів Польщі та України до футбольного чемпіонату Євро-2012. Про це УКРІНФОРМу повідомила прес-служба Мінтрансзв'язку.

  

Під час візиту представники польської сторони ознайомилися з перебігом реалізації плану підготовки до Європейської футбольної першості аеропорту «Бориспіль» та представили оновлені дані про розвиток своїх основних та запасних аеропортів на час проведення Євро-2012.

  

Учасники зустрічі домовилися активніше співпрацювати у сфері взаємного обміну досвідом та обговорили питання створення спільного Українсько-польського координаційного комітету для розробки програми взаємодії аеропортів Польщі й України на період проведення фінальної частини Євро-2012.

  

З боку Польщі участь у зустрічі взяли представники керівництва аеропорту міста Варшава та Національний координатор з питань підготовки аеропортів Польщі до Євро-2012. З української сторони в переговорах взяли участь представники Національного агентства з підготовки до Євро-2012, Оргкомітету Євро-2012 та керівництва Міжнародного аеропорту «Бориспіль».

+++

Львов получил средства на ремонт дорог к «Евро-2012»

Zik.com.ua

26.07.10

Во Львов поступили средства на ремонт дорог города в рамках программы подготовки к проведению «Евро-2012». Сейчас идет согласование всей документации. Об этом сегодня, 26 июля, на брифинге журналистам сообщил мэр Львова Андрей Садовый.

«Сегодня средства поступили и у меня нет никаких претензий в этом участке», − сказал Садовый.

Он добавил, что «блок, который возглавляет вице-премьер министр Борис Колесников, работает достаточно качественно.

Вместе с тем мэр Львова не сообщил журналистам, какая именно сумма средств выделена городу на ремонт дорог.

Напомним, как сообщалось ранее, в этом году Львов на ремонт дорог должен был получить 200 миллионов гривен. Информировалось, что город получит средства частями и первая сумма транша будет составлять 50 миллионов гривен.

+++

Львівські волонтери Євро-2012 тренуються на «Карпатах»

Galinfo.com.ua

26.07.10

Перевірка квитків та допомога охороні − основні обов’язки, які виконували волонтери під час матчу другого кваліфікаційного раунду Ліги Європи»Карпати» − «Рейк’явік». Про це повідомила начальник управління інформації та промоцій департаменту «ЄВРО 2012» Львівської міської ради Соломія Білонога.

Більшість волонтерів працювали на вході стадіону «Україна» зі сторони вул. Зеленої і лише декілька − зі сторони вул. Стуса.

«Участь наших волонтерів у заходах − своєрідна запорука успіху для організаторів. Адже ніхто не виконує так сумлінно завдань, як ті, хто робить це за власним бажанням. У травні наші волонтери допомагали в організації матчу «Україна» − «Румунія», 22 липня − «Карпати» − «Рейк’явік». Приємно, що в організаторів, вже не виникає питання, чи можна цим людям довіряти. А для волонтерів − це ще одна можливість отримати неоціненний досвід, − розповіла Соломія Білонога.

+++

Львів та Зубра не можуть поділити землю. Прямої дороги на євро стадіон не буде?

Zik.com.ua

26.07.10

Відчуження землі Зубрівської сільської ради буде проводитися тільки у відповідності із чинним законодавством. Проте там допущені серйозні помилки: у межах «червоних ліній» дали дозвіл на розпаювання землі. Про це сьогодні, 26 липня, на брифінгу повідомив мер Львова Андрій Садовий, відповідаючи на запитання журналістів.

«Розпаювання землі у межах «червоних ліній» − це кримінальний злочин і за це треба буде нести відповідальність», − додав міський голова.

Він зазначив, що такі дії вчинені Зубрівською сільською радою.

Довідка.

Начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради Михайло Бокало раніше повідомляв, що по будівництву проектованої вулиці Вернадського ЛМР та Зубрівською селищною радою прийнято рішення про відведення земельних ділянок. З його слів, зараз розробляється проект їх відведення.

«Проте там є розпайовані землі, землі, що перебувають у приватній власності тощо, тому там є проблеми, але воно стосуються тільки території села Зубра», − сказав Бокало.

Він зазначив, що проектовану дорогу хочуть провести від євростадіону через Сокільники до вулиці Княгині Ольги, а далі до аеропорту.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

Лідер − «Дніпро»

 

Юрій Назаркевич

Високий Замок (Львівська область)

26.07.10

У центральному матчі туру не зумів втримати переможного рахунку «Металіст», програвши вдома «Динамо» − 1:2.

А після трьох турів одноосібним лідером чемпіонату стало «Дніпро», яке у Маріуполі розгромило «Іллічівець» − 5:1. А форвард дніпрян Сергій Селезньов (на фото справа) став автором першого хет-трику нового сезону.

Про напругу матчу у Харкові свідчать 11 (!) жовтих карток, які раз за разом доводилось показувати гравцям львівському арбітрові Андрію Шандору. У складі металістів дебютував бразильський півзахисник Клейтон Хав’єр, а згодом після травми Олександра Горяїнова (розрив ахіллового сухожилля) місце у воротах зайняв ще один новачок − Дмитро Жданков.

А рахунок відкрили господарі, коли Фініньо, увірвавшись до штрафного, пробив низом у дальній кут. Згодом після перерви Жданков збив у штрафному Романа Зозулю, і Андрій Шевченко чітко реалізував пенальті, провівши свій 70-й гол у чемпіонатах. А приніс перемогу динамівцям Денис Гармаш, після грубої помилки Папи Гуйє реалізувавши свій вихід на побачення з воротарем.

Після матчу Мирон Маркевич зазначив: «Не було навіть натяку на нашу поразку, але, як кажуть, стався нещасний випадок».

У Маріуполі розгром «Іллічівця» розпочав Євген Коноплянка (дальній удар), почин якого продовжив Євген Селезньов, пробивши головою після кутового удару. Олексій Антонов на деякий час скоротив розрив, але після перерви ще три голи побували у воротах Всеволода Романенка. І всі три рази м’яч від рук кіпера влітав у сітку після ударів Селезньова (двічі − головою) та Феррейри.

А новачок Прем’єр-ліги ПФК «Севастополь» продовжує дивувати своїми виступами. У Києві він відібрав перші у чемпіонаті очки в «Арсенала». Дебютант кримчан, вихованець івано-франківського футболу Ігор Худоб’як (на два роки молодший від однофамільця-карпатівця), вийшовши на заміну, реалізував свою вилазку до воріт Віталія Реви і став автором першого гола «Севастополя» серед еліти.

А ось «Волинь» після повернення до Прем’єр-ліги еліти ніяк не може забити першого гола. Правда, цього разу підопічні Віталія Кварцяного здобули перше очко, зігравши у Луцьку внічию з «Кривбасом» − 0:0.

Напруженим (8 попереджень) був поєдинок і у Сімферополі, де зустрілися недавні фіналісти Кубка України − «Таврія» і донецький «Металург». І знову кримчани здобули перемогу, цього разу першу у чемпіонаті − 2:1. Олександр Ковпак та Лакі Ідахор показали вміння влучно пробивати головою, а металург Генріх Мхітарян першим встиг на добивання м’яча.

А тим часом…

Незабаром київське «Динамо» і запорізький «Металург» обміняються воротарями. 5-річний контракт із багаторазовими чемпіонами України підпише 17-річний Максим Коваль (21 матч у чемпіонаті − 25 голів пропустив), а у зворотному напрямку вирушить воротар молодіжного складу киян Артем Кичак. До кінця сезону він виступатиме у Запоріжжі на правах оренди.

 

+++

 

«Каталонец» исправил ошибки. Футбол. Чемпионат Украины. 3-й тур

Вечерний Донецк (Донецкая область)

26.07.10

Сенсации в Донецке помешал вернувшийся из «Барселоны» Дмитрий Чигринский. В Мариуполе «Днепр» разгромил «Ильичевец» и стал единоличным лидером

«Шахтер» − «Заря» − 1:0 (Чигринский, 87). Удаление: Кучер, 29.

«Шахтер»: Пятов, Кучер, Чигринский, Ракицкий, Срна, Кобин (Адриано, 70), Фернандиньо, Коста, Виллиан, Тейшейра (Жадсон, 46), Морено (Гладкий, 46)

«Заря»: Шуховцев, Микицей (Семененко, 73), Езерский, Чайковский, Ковалев, Каменюка, Полянский, Виценец, Белый (Милько, 84), Лазарович, Касьян (Силюк, 73).

От луганчан на «Донбасс Арене» много не ждали. Казалось, единственный нерешенный вопрос, сколько забьет голов «Шахтер»? О ничьей и тем более поражении хозяев не было и речи. В предвкушении зрелища была придумана и акция: купи два билета, а третий тебе дадут бесплатно. Но встреча соседей оказалась примечательна на неожиданные события и едва не закончилась сенсацией.

Еще во время игры Мирча Луческу начал сожалеть о том, что решился на кардинальные изменения в составе на игру с «Зарей». Хотел проверить внутренние резервы команды практически со своим фарм-клубом, а в итоге едва не поплатился за такую проверочку.

Чего только стоит появление в атаке пришедшего из аренды Марсело Морено, о котором мы не так много слышали во время его скитаний по другим европейским клубам, ведь боливиец каких-то особых поводов для внимания к нему со стороны прессы не давал.  Плюс к этому можно добавить смену амплуа у Ярослава Ракицкого, который выполнял функции опорного полузащитника, а также появление Василия Кобина на левом фланге. Всеми этими игроками главный тренер остался недоволен. Решился Луческу поставить в центре обороны неожиданную связку в виде Кучера и Чигринского. Хорошо, что Мистер не пошел в своих экспериментах дальше и оставил в стартовом составе Дарио Срну, без которого немыслим у «Шахтера» правый фланг. Скорее Луческу не ожидал, что с командой, в составе которой есть и немало экс-игроков

«Шахтера» (Езерский, Виценец, Полянский) возникнут проблемы.

Но эти проблемы создали и успешно решили именно защитники, ставшие на протяжении матча главной головной болью Луческу. Но если Кучер своим удалением подвел, сбив Виценца (воспитанник академии «Шахтера», отданный в аренду «Заре»), то Чигринский стал настоящим спасителем. Наверное, пребывание в «Барселоне» оказалось нелишним, ведь при выполнении стандартов Дима четко определился с местом, куда ему надо выбежать и сделал все мастерски, невидимым движением головой переправив мяч в ворота опытнейшего Шуховцева. Вот так Чигринский начал отрабатывать выложенные за него миллионы.

Послематчевая пресс-конференция

Анатолий ЧАНЦЕВ − главный тренер «Зари»: «Ребята очень разочарованы. Просто убиты. В раздевалке стояла полная тишина».

Мирча ЛУЧЕСКУ − главный тренер «Шахтера»: «Мы готовились именно к такой тяжелой игре, а не к прогулке какой-то. Наверное, я допустил ошибки, поменяв игроков и поставив их на другие позиции». Катастрофически сыграл Ракицкий. Ему нужно пересмотреть взгляды на футбол и возвращаться к тому, что было в начале, когда он только появился в составе. Морено двигался вроде бы неплохо, но коэффициент полезного действия у него не очень высокий. Разочаровал меня и Вася Кобин.

«Днепр» − «Ильичевец» − 1:5 (Антонов, 43 − Коноплянка, 6, Селезнев, 15, 71, 92, Феррейра, 68).

«Днепр» вновь пробует дать бой грандам и стать той «третьей силой», которой еще пытается оказаться «Металлист». Пока харьковчанам это не под силу, что и доказал матч с «Динамо». Ведь играть надо не только с соперником, но и делать все так, чтобы не давать поводов назначать арбитру пенальти. О «Днепре», как о конкуренте на «золото» можно уверенно говорить до его встречи с «Шахтером» и «Динамо», После этих игр уже будет понятно, на что способна команда Владимира Бессонова. А пока форвард днепрян Евгений Селезнев, оформил первый хет-трик и вышел в лидеры среди бомбардиров.

«Таврия» − «Металлург» (Д) − 2:1 (Ковпак, 10, Идахор, 62 − Мхитарян, 75).

«Металлург» (Д): Непогодов, Марио Сержио, Прийма, Шина, Воловик, Дашян (Лазич, 65), Морозюк, Тейшейра (Янков, 65), Годин (Танаса, 46), Соарес, Мхитарян.

«Таврия» стала неудобной для «Металлурга» командой с момента игр в прошедшем сезоне. Чего только стоит финал Кубка Украины, за проигрыш в котором дончане хотели взять реванш. Но одним желанием этого не сделать. Необходимо было еще и реализовывать уйму моментов и огромное территориальное преимущество. «Таврия» воспользовалась тем, что у нее было, и вновь огорчила главного тренера «Металлурга» настолько, что он переизбытка эмоций он заработал удаление в конце матча и не пришел на пресс-конференцию. А, по словам его помощника Владимира Пятенко, у наставника дончан разболелось сердце. Именно в этой игре крымчане заработали свои первые очки в новом сезоне.

«Металлист» − «Динамо» − 1:2 (Фининьо, 45 − Шевченко с пенальти, Гармаш).

«Металлист» блестяще провел первый тайм. Во втором не обошлось без пенальти, который можно назвать спорным, если бы молодой голкипер харьковчан Жданков не дал бы повода проявить весь свой артистизм динамовцу Зозуле и убрал бы руки от ног футболиста. Увидев падение, арбитр матча Андрей Шандор тут же указал на одиннадцатиметровую отметку. Второй гол в ворота «Металлиста» стал следствием катастрофической ошибки Папы Гуйе. 

В остальных матчах внимание продолжает приятно удивлять дебютант премьер-лиги «Севастополь». Справедливости ради скажем, что единственный гол в этом матче возник после ошибки защитников «Арсенала». Однако и крымчане как и в предыдущих матчах, предстали «крепким орешком», и больших ошибок в обороне не допускали. Первую победу в первом домашнем матче одержали «Карпаты». До этого львовяне побеждали только в матчах Лиги Европы с «Рейкьявиком» (3:0 − в гостях и 3:2 − дома).

Другие результаты 3-го тура: «Волынь» − «Кривбасс» − 0:0, «Арсенал» − «Севастополь» − 0:1 (Худобяк, 71), «Карпаты» − «Металлург» (З) − 1:0 (Федецкий, 55), «Оболонь» − «Ворскла» − 0:1 (Сачко, 8).

 

+++

 

Ісландський бар’єр позаду, попереду − грузинський

 

Юрій Назаркевич

Високий Замок (Львівська область)

26.07.10

Здобувши у матчі-відповіді другого кваліфікаційного раунду Ліги Європи прогнозовану домашню перемогу над ісландським «Рейк’явіком» (3:2), «Карпати» вперше у своїй історії пройшли перший єврокубковий бар’єр. Переможний гол провів новачок «зелено-білих» Борис Баранець. Причому зробив це у свій день народження.

Головний тренер «Карпат» Олег Кононов після впевненої перемоги в Рейк’явіку (3:0), враховуючи щільний графік матчів, дав відпочити групі гравців основного складу «зелено-білих». Порівняно з попереднім матчем на стадіоні «Україна» з перших хвилин вийшли лише Даніло Авелар та Іван Мілошевіч. Дебютували у львівському клубі Віталій Руденко, а також півзахисник Борис Баранець. Після деякої перерви в основі «Карпат» знову з’явилися Ігор Ощипко та Артем Федецький, що відповідали за лівий та правий фланг оборони.

У «Рейк’явіка» несподівана зміна відбулася на тренерській лаві − замість Логі Олафссона до Львова ісландців привіз Рунар Крістінссон. Новий тренер також суттєво перекроїв свою основу, ввівши до неї п’ятьох нових гравців.

Вже у дебюті матчу львівські трибуни вибухнули оваціями. Естонський форвард «Карпат» Сергій Зеньов, обігравши захисника, увірвався в штрафний майданчик і пробив повз Ларса Мольдскреда − 1:0. Після пропущеного гола ісландці не поспішали відігратися, діяли академічно і майже всією командою на своїй половині поля зустрічали розвиток атак господарів. Темп гри був невисокий, адже львівська спека не дозволяла діяти на максимальних швидкостях.

Зусиллями Оскара Хаукссона ісландці виконали два кутові підряд, але захисники й Руденко без особливих проблем ліквідували небезпеку. Незабаром медперсоналу гостей і кареті швидкої допомоги довелося з’являтися на полі, надаючи допомогу Гуннару Крістьянссону. На жаль, як потім виявилося, через важку травму носа йому вже не довелось повернутися в гру. А незабаром другий м’яч влетів у ворота «Рейк’явіка». Ісландці порушили правила на правому фланзі атак «Карпат». Михайло Кополовець зробив передачу на ближню штангу на Артема Федецького, а той головою підкрутив м’яч у ворота.

Артем міг оформити і дубль у цій зустрічі, але потужний удар захисника прийняла на себе «стінка» ісландців. Та й Зеньов, обігравши на лінії штрафного Скулі Фрідгейрссона, зряче пробивав у дальній кут, але м’яч пролетів над поперечиною. Пройти масовану оборону ісландців було не просто, тож підопічним Олега Кононова часто доводилось застосовувати дальні удари. Запам’ятався постріл Михайла Кополовця, але воротар виявився в потрібному місці. А ісландці лише під кінець тайму змусили всерйоз вступити в гру Руденка, він кулаком вибив м’яч після кутового удару у виконанні Хаукссона.

Другий тайм став продовження першого. Ніхто із гравців обох команд не сумнівався в загальному підсумку українсько-ісландського двобою. І треба віддати належне гостям, які зусиллями Кьяртана Фіннбогасона зуміли зрівняти рахунок, причому впродовж декількох хвилин. Спочатку джокер «Рейк’явіка» після паса Бярні Гудйонссона виграв боротьбу в Євгена Тарасенка і пробив повз Віталія Руденка. А незабаром ісландець після паса Балдура Сігурдссона провів гол, схожий до того, як Федецький у першому таймі. Нічийний рахунок зберігався недовго. Дальнім ударом перший гол у складі «Карпат» провів Борис Баранець, якому, як і його брату-близнюку Григорію, в цей день виповнилося 24 роки. Гол видався на славу: після удару Бориса м’яч по дузі опустився в дальню «дев’ятку».

Цей гол додав упевненості «Карпатам», які надалі продовжували контролювати хід подій на полі. Ісландці небезпечно контратакували, і тільки завдяки відмінній реакції Руденка «Карпатам» більше не довелось починати гру із центру поля. А могли зрівняти рахунок Сігурдссон, який пробивав головою, та Хаукссон, що пробив з кута воротарського майданчика над поперечиною.

З четвертої спроби «Карпати» вперше у своїй історії пройшли перший єврокубковий етап. Тепер 29 липня у першому матчі 3-го кваліфікаційного раунду у Львові вони прийматимуть грузинський клуб «Зестафоні» (початок гри − о 19.15). Грузини на виїзді у повторному матчі проти словацької «Дукли» (Банська-Бистриця) хоч і поступилися − 0:1 (на 28-ій хв. відзначився Міхал Дюріш), але за рахунок перемоги у першій грі (3:0) також вийшли до наступного раунду змагань.

Третій тайм

Олег КОНОНОВ, головний тренер «Карпат»

Матчі чемпіонату та Кубка забирають багато сил у футболістів, тому виставили змішаний склад, було більше новачків. Пропущені два м’ячі − це результат того, що другий тайм «Рейк’явік» відіграв дуже пристойно. Можливо, й ми при рахунку 2:0 розслабилися. Але окремих гравців я винуватити не буду − відповідає вся команда.

Рунар КРІСТІНССОН, головний тренер «Рейк’явіка»

Почали ми погано, на першій же хвилині пропустили гол, це для нас стало шоком. А от після перерви зіграли добре, за короткий час забили два голи. Я сказав хлопцям, що можна досягти позитивного результату, якщо зіграти більш організовано. Могли ми і третій гол забити. Щодо «Карпат», то сьогодні грала інша команда, аніж та, що виграла в Ісландії. Я б теж хотів у себе мати групу із 25-ти рівних за силою гравців.

Подолали запорізькі пороги…

Свій перший домашній матч нового чемпіонату львівські «Карпати» розпочали з перемоги. Учора на рідній «Україні» «зелено-білі» здолали опір запорізького «Металурга» − 1:0. Підтримати запоріжців приїхало до Львова близько 30 фанатів. Серед глядачів були помічені і розвідники наступного суперника львів’ян у Лізі Європи − грузинського «Зестафоні».

Вже у дебюті гри міг відзначитись Роша Батиста, вийшовши на побачення з Максимом Ковалем, але той, кинувшись у ноги бразильцеві, ліквідував небезпеку. У середині тайму міг змінити нулі на табло Кожанов, однак зі штрафного пробив впритул зі стійкою. Впевнено діяв у рамці Коваль, для якого це була, радше, остання перед переходом у «Динамо» гра в складі «Металурга». 55-та хвилина. Александр Гурулі подав кутовий з лівого краю, і Артем Федецький на дальній штанзі зумів пробити повз захисників і Коваля...

+++

 

«Металлист» − «Динамо» 1:2

Олег Столбецов

Вечерний Харьков (Харьковская область)

26.07.10

Пятничное поражение «Металлиста» от киевского «Динамо» в 3-м туре национального чемпионата главный тренер Мирон Маркевич объяснил недостаточной подготовкой футболистов.

«Конечно, обидно проигрывать такую игру, тем более не было даже намека, что мы можем проиграть», − посетовал Мирон Маркевич после матча.

Еще бы! Первый тайм «металлическим» удался. «Динамо» до перерыва было неузнаваемо: игроки столичной команды позволяли себе допускать невероятное количество ошибок. И уже в дебюте матча Хавьер вполне мог отметить свой дебют в составе «Металлиста» забитым мячом.

Ключевым моментом стала травма Александра Горяинова. Разрыв ахилла капитан «Металлиста» получил на ровном месте − неудачно поставил ногу, перемещаясь к мячу, катившемуся в сторону ворот. Отсутствие Горяинова сказалось на настрое команды. Теперь, по словам тренера,»надо срочно искать вратаря − это проблема номер один».

В целом же, по сообщениям корреспондентов «Вечернего Харькова», обстановка во время матча была здоровой и вполне доброжелательной.

Если не считать некоторых «заминок» при входе на стадион: «Мы заплатили 60 гривен, чтобы смотреть футбол, а не стоять в очереди», − справедливо возмущались болельщики. Впрочем, руководство не менее справедливо может возразить: приходите загодя, тем более, что все условия для полноценного посещения стадиона созданы.

+++

Перевірка новачків

Дмитро Сирота

Львівська газета (Львівська область)

24.07.10

Львівські “Карпати” у другому кваліфікаційному раунді Ліги Європи після гостьової звитяги з рахунком 3:0 перемогли і на своєму полі ісландський КР “Рейк’явік”. Цього разу з рахунком 3:2. Таким чином уперше в своїй історії львівський клуб подолав стартовий раунд єврокубкової кампанії.

Після матчу в Ісландії, можна було з 99,99 відсотковою вірогідністю сказати, що в наступне коло пройдуть львів’яни. Все ж таки рівень клубного футболу Ісландії і України значно відрізняється. Тому і не дивно, що на матч-відповідь керманич “зелено-білих” Олег Кононов, виставив доволі експериментальний склад, в якому знайшлося місце для усіх п’яти новачків команди. Зокрема, Віталій Руденко, для якого гра стала дебютом у складі “Карпат”, у рамці замінив Андрія Тлумака. На позиції опорного захисника Самсона Ґодвіна замінив Даніло Авелар, який попередні ігри починав на лівому фланзі оборони, а пару атакувальних хавбеків склали брати Баранці − Борис і Григорій, для яких цей матч став хорошим подарунком до їхнього 24-го дня народження. На правому фланзі атаки з’явився і інший бразилець Нено. Вийшли на поле Ігор Ощипко та Артем Федецький, які нарешті вирішили свої проблеми зі здоров’ям.

У той же час деякі зміни відбулися і у ісландців. Насамперед на тренерському містку. Поразка від “Карпат” з рахунком 0:3 і непереконливі виступи в національному чемпіонаті, змусили керівництво звільнити Логі Олауфссона і до Львова команду привіз Рунар Крістінссон. Тренер ісландців певно мало на що розраховував, тому залишив в запасі головну свою ударну силу нападників Фіннбогасона та Такефуса.

Початок матчу вийшов для ісландців приголомшливим. Сєргєй Зеньов вже в першій атаці господарів відкрив рахунок в зустрічі. Естонець технічно обіграв пару центральних захисників гостей, увірвався в штрафний майданчик і гарматним пострілом послав м’яча повз голкіпера “Рейк’явіка” − 1:0. Наступні 15-ть хвилин особливо нічим не запам’яталися “Карпати”  контролювали ситуацію, гості намагалися прорватися до воротами. А на 18-й хвилині в ворота ісландців ледь не залетів другий гол. Зеньов віддав м’яча під удар Нено, бразилець пробив низом у ближній кут, але поцілив в штангу.

Неприємний епізод для “Рейк’явіка” трапився на 23-й хвилині, коли на рівному місці отримав травму форвард Гуннар Крістьянссон. Замість нього на поле вийшов Кьяртан Фіннбогасон. І майже одразу після вимушеної заміни, м’яч вдруге залетів у ворота “Рейк’явіка”. На 25-й хвилині, Михайло Кополовець виконав штрафний з флангу, Артем Федецький зіграв на випередження і відправив м’яч у ближній кут воріт − 2:0.

Після цього, до кінця тайму, гра заспокоїлося. Звичайно моменти виникали біля воріт обох команд, але їх важко було назвати по-справжньому гольовими. Хіба що варто відзначити удар невгамовного Зєньова, проте м’яч пролетів вище воріт.

У перерві тренер “Карпат” провів одну заміну. Замість Зеньова на поле вийшов Юрій Габовда. Після матчу цю заміну Кононов пояснив бажанням зберегти сили естонського нападника.

У той же час гості стали діяти значно гостріше і сміливіше, і у Віталія Руденка з’явилася нагода продемонструвати свою майстерність у складі нової для себе команди. І в певних моментах екс-одесит по-справжньому виручав свою команду, зриваючи оплески глядачів стадіону “Україна”. Так, на 50-й хвилині Оскар Хаукссон з восьми метрів з гострого кута на силу пробив по воротах − воротар відбив м’яч на кутовий. А ще через дві хвилини після навісу зі штрафного Сігурдарсон головою розстріляв ворота господарів з шести метрів, але Віталій Руденко знову виявився на висоті. “Карпати” на це відповіли ударом Даніло Авелара, але воротар впевнено перевів круглого на кутовий. А за чотири хвилини гості самі ледь не збільшили перевагу господарів до трьох м’ячів. Михайло Кополовець з правого флангу прострілив в центр на Нено, якого випередив у підкаті Марк Рутгерс. Однак центральний захисник зіграв настільки невдало, що голкіпер з величезними труднощами лише в останню мить перевів м’яч на кутовий.

А потім пішла трьохвилинка Кьяртана Фіннбогасона, який звів перевагу львів’ян  нанівець. Спершу 6-й номер гостей без надзусиль відтіснив від м’яча Тарасенка, вискочив на побачення з Руденко і проштовхнув круглого у рамку − 2:1. А ще за дві хвилини Балдур Сігурдссон подав верхом з правого флангу і Кьяртан Фіннбогасон, вигравши боротьбу на другому поверсі, оформив “дубль”, а на табло загорілися цифри 2:2.

Тренер ісландців, відчувши слабину львів’ян, відразу почав готувати заміну, аби підсилити гру в атаці. Для цього на полі мав би з’явитися Такефуса. Однак, в цей час “Карпати”, на 68-й хвилині, забили третій гол. Фантастичний удар у дальню “дев’ятку” виконав Борис Баранець − 3:2. Що не кажи, вдале день народження вийшло у екс-“городянина”. У 24-річчя дебютувати у складі “Карпат”, до того ж відразу в єврокубку,  і забити свій перший гол, який став переможним. Браво, Борис!

Щоправда, ісландці цілком могли відновити рівновагу в рахунку. На 74-й хвилині Балдур Сігурдссон головою пробивав по воротах і лише суперсейв Віталія Руденка врятував “Карпати”.  На 78-й хвилині м’яч втретє побував у воротах господарів, але арбітр матчу, угорець Міхал Фабіанці, зафіксував напад на Віталія Руденка. Фінальний свисток зафіксував цілком заслужену перемогу львівського клубу.  Тепер підопічні Олега Кононова 29 липня та 5 серпня гратимуть з грузинським “Зестафоні”, який за сумою двох поєдинків взяв гору над словацькою “Дуклою” з Банька-Бистріца  (3:0, 0:1). Перший матч відбудеться у Львові.

 

+++
ЕВРО-2012

Черкаські «комісари Рекси» дбатимуть про безпеку вболівальників Євро−2012

Вікторія Устименко

Пресс-центр (Черкаська область)

26.07.10

Знайти наркотики у найпотаємнішій схованці, розшукати злочинця по слідах або ж виявити вибухівку − все це під силу чотирилапим правоохоронцям. Наразі на службі в черкаській міліції 19 собак.

В основному батальйон черкаських чотирилапих бійців складають німецькі вівчарки, проте є і два лабрадори та ротвейлер. Собаки тренуються в кінологічному центрі при ГУ МВС України в Черкаській області. Майже щодня на долю вихованців кінологів випадають перевірки їх профпридатності. Чотирилапі «міліціонери» розшукують заховані речі, беруть слід та шукають вибухівку. − Вихованцям кінологічного центру потрібно завжди підтримувати фізичну форму, щоб тварина не забула свої навички. Крім звичайних тренувань, майже щодня потрібно привчати вихованця до послуху, − розповідає молодший інспектор-кінолог кінологічного центру ГУ МВС України в Черкаській області Максим Козак. − Але і без відпочинку не можна. Два дні на тиждень собака повинен відпочити від тренувань. Працюють чотирилапі «міліціонери» цілодобово. Скільки надходить викликів на злочини за місяць − сказати важко, іноді щодня кінологи виїжджають на кілька злочинів. На запитання, які злочини найбільше полюбляють «розкривати» черкаські мухтари або ж на чому спеціалізуються, кінолог запевняє, що його підопічні відповідально ставляться до всіх завдань. Тим паче, що майже всі собаки пройшли перевірку боєм разом зі своїми напарниками-кінологами в Косово. Там вони допомагали місцевим правоохоронцям слідкувати за порядком. − Собак залучають до пошуку наркотиків, адже вони можуть пролізти у найвіддаленіші куточки приміщення або автівки. Та й відчути наркотики, якщо на упаковці залишиться хоч кілька молекул наркотичних речовин. Часто собаки знаходять наркотики, які заховали у подвійному дні або ж під підлогою, − розповідає далі Максим Козак. − Обов'язково використовують собак, коли на Черкащину приїжджають якісь високопосадовці. Собаки досліджують маршрут чиновників на предмет вибухівки та зброї. Також чотирилапі «міліціонери» часто залучаються до «поштарської» роботи. Але не подумайте, що вони кореспонденцію розносять. Час від часу собак беруть для перевірки бандеролей та листів. На щастя, поки що нічого небезпечного у черкаських листах знайдено не було. Допомагають вони обшукувати грузи і черкаським митникам. По сліду собака найкраще працює протягом трьох годин після скоєння злочину. Що більше часу пройшло, то важче йому вловити запах злочинця. Але є і винятки: один із наших собак взяв слід через три дні після скоєння злочину. Кожен собака в центрі має свою ціну. Найдорожчий серед черкаських коштує 1200 доларів. Це племінна німецька вівчарка з гарним родоводом. Обновлення складу вихованців кінологів відбувається в основному за рахунок обміну з іншими кінологічними центрами. В середньому трудовий стаж собак сягає 7-8 років. Якщо тварина уже втрачає свої навички через вік або хворобу, то її відправляють на пенсію. Але в жодному разі ці собаки не поповнюють зграї бездомних. Іноді їх віддають в добрі руки, а іноді й самі кінологи забирають своїх вихованців додому. − Утримання службового собаки обходиться в середньому від 700 до 1500 гривень на місяць. Ми намагаємось не обділяти їх ні в чому, − коментує начальник кінологічного центру ГУ МВС України в Черкаській області Віталій Голуб. − До речі, корми у нас найякісніші. Зараз власними силами проводимо реконструкцію вольєрів для собак, так би мовити, європеїзуємо їх. Найважче з вакцинацією. Адже потрібні дорогі щеплення, через те, що на змаганнях або при виїзді за кордон дешеві вакцини не котируються. Зараз кінологи готують собак до Євро−2012. Будуть потрібні всі навики чотирилапих «міліціонерів». Особливу увагу на тренуваннях звертають на пошуки зброї та вибухівки. Найімовірніше черкаських «комісарів Рексів» направлять до Києва.

Підписатися на новини