Бог любить трійцю

Норвегія − Україна − 0:1

Гол: 0:1 Зозуля (78).

Україна: Дикань, Гусєв (Олійник, 84), Чигринський, Русол, Ощипко, Тимощук, Ракицький, Яковенко (Кобін, 56), Ярмоленко (Девич, 55), Коноплянка (Федецький, 90+2), Зозуля (Ротань, 81).

 

Гол Романа Зозулі, котрий скористався помилкою голкіпера Йона Кнудсена, приніс команді Мирона Маркевича третю перемогу поспіль.

Без перевірених бійців

Від наставника збірної України Мирона Маркевича в Осло очікували сюрпризів. Адже напередодні норвезького поєдинку він відпустив з табору збірної таких ключових гравців, як Андрій Шевченко, Олександр Алієв, Артем Мілевський, Тарас Михалик і Андрій П'ятов, а натомість запросив шістьох футболістів молодіжної команди. Однак навряд чи хтось розраховував, що з перших хвилин в складі синьо-жовтих одразу вийдуть молоді Роман Зозуля, Олександр Яковенко, Андрій Ярмоленко...

Молодь без остраху

Додайте до них голкіпера-дебютанта Андрія Диканя, вчорашніх новобранців Євгена Коноплянку та Ігоря Ощипка, а також давно не задіюваного в національній команді Андрія Русола, і ви усвідомите, наскільки експериментальним виявилася ця версія збірної Маркевича. Утім, українці вийшли на поле арени «Улеволл» без остраху і зразу заволоділи ініціативою. Особливо старалася молодь − Коноплянка, Зозуля, Яковенко, Ярмоленко та Ракицький.

Небезпека лише здалеку

Однак, попри високий темп дій та різноманітність маневрів групи атаки в синьо-жовтому, тривалий час небезпечні моменти біля воріт господарів виникали лише внаслідок дальніх ударів. А от норвежці добряче турбували Диканя − як здалеку, так і з ближньої дистанції. Двічі глядачі на трибунах, здавалось, мали всі підстави святкувати, коли майже упритул пробивав Мортен Гамст Педерсен. Однак у першому епізоді неймовірний сейв зробив кіпер, а в другому − м'яч трішечки розминувся з воротами.

Проблема флангів

Крім того на підступах та в самій карній зоні гостей виникало немало дуже гострих моментів. Слід відзначити, що переважно загроза воротам українців зароджувалась із лівого флангу оборони, де діяли Ігор Ощипко та − поперемінно − Ярмоленко, Коноплянка чи Яковенко. Утім, не набагато спокійніше було на протилежному боці, що мав би перебувати під котролем досвідченого Олега Гусєва. Інший ветеран команди, учасник фінальної частини ЧС-2010, Русол теж припускався в грі занадто багато дрібних помилок.

Нагорода Зозулі за старання

Зрештою, успіх українцям принесла та ж зброя, що й у попередніх матчах проти Литви та Румунії. За відсутності Олександра Алієва право виконувати «стандарти» перейшло до Коноплянки. І на 78-й хвилині його потужний удар з далекої відстані перед собою відбив Йон Кнудсен, а на м'яча шулікою кинувся Зозуля, спокійно відправивши його в сітку. Цілком заслужений гол молодого київського динамівця, котрий виконав упродовж матчу колосальний обсяг роботи.

Перевага їхня, перемога − наша

Слід відзначити, що майже одразу господарі мали зрівнювати рахунок, але Сімен Бренне з лічених метрів не влучив у порожні ворота. Цей момент став квінтесенцією гри, в якій збірна Норвегії володіла перевагою та створила набагато більше гольових нагод, але перемогу святкувала Україна. Таким чином, синьо-жовті в рамках підготовки до домашнього Євро-2012 здобули третю  вікторію поспіль під керівництвом Мирона Маркевича.

Підписатися на новини