Відкрите засідання Комітету арбітрів ФФУ

У середу, 21 квітня, в Будинку футболу відбулося розширене засідання Комітету арбітрів ФФУ, в якому також взяли участь перший віце-президент, виконавчий директор ФФУ Олександр Бандурко, голова Комітету професіонального футболу ФФУ Анатолій Біденко, голова Технічного комітету ФФУ Костянтин Вихров, генеральний директор Прем’єр-ліги Олександр Єфремов, представники вітчизняних засобів масової інформації.

Негативна тенденція

Насамперед члени комітету та його голова Вадим Шевченко звернули увагу на негативну тенденцію зростання випадків непристойної поведінки вболівальників під час матчів внутрішнього чемпіонату. Невмотивована агресія, нецензурна лайка поступово стають невід’ємними атрибутами поєдинків, що відбуваються на вітчизняних аренах. Тож організатори змагань готові вдаватися до рішучих кроків, аби повернути на стадіони святкову атмосферу, яка повинна супроводжувати виступи вітчизняних клубів.

Мотивуючий фактор

На думку Олександра Бандурка, небажання клубів впритул зайнятися вирішенням цього питання викликане не в останню чергу і надмірною лояльністю Дисциплінарного комітету Прем’єр-ліги до порушників. Стягнення в розмірі однієї-двох тисяч гривень за прояви недисциплінованості не є для клубів мотивуючим фактором.

Шкідлива лояльність

Згідно Дисциплінарних правил ФФУ, за регулярне скандування вболівальниками образливих висловів (в тому числі і на адресу арбітрів) команду можна зобов’язати навіть провести кілька матчів без глядачів. Проте Дисциплінарний комітет Прем’єр-ліги не стимулює клуби бодай більш крупними штрафами. Тож очевидно, резюмує перший віце-президент ФФУ, що «дисциплінарні важелі використовуються Прем’єр-лігою не в достатній мірі».

Знання Правил − в маси

Також темою обговорення стало незнання Правил футболу і останніх рекомендацій УЄФА щодо трактування певних ігрових ситуацій футболістами, клубними працівниками, вболівальниками, журналістами. На думку Костянтина Вихрова, саме ця обставина найчастіше є причиною виникнення низки суддівських скандалів. Для наочності заступник голови Комітету професіонального футболу ФФУ Віктор Дердо прокоментував деякі резонансні рішення арбітрів в останніх матчах чемпіонату України.

Практична допомога ФФУ

Відтак ФФУ планує проведення серії профілактичних заходів, свого роду лікбез, для всіх зацікавлених суб’єктів футболу, в тому числі і для телекоментаторів, котрі залучатимуться до трансляцій поєдинків Прем’єр-ліги. Питання, порушені на засіданні Комітету арбітрів, будуть розглянуті на засіданні Виконавчого комітету ФФУ, що відбудеться у четвер, 29 квітня.

Підписатися на новини