Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

 

«Карпати» − «Арсенал» 3:3. Знову судді?

Ростислав Ящишин

Ua-football.com

13.03.10

Львів. Стадіон «Україна». 8 000 глядачів

Головний арбітр: Игорь Покидько (Полтава)

Асиcтенти: Олег Плужник, Сергей Букреев (оба − Харьков)

«Карпати» − «Арсенал» 3:3

Голи: Батіста 41, Федецький 60, Ткачук 90+1 − Шахов 20, Шоава 70, Шацьких 74

«Карпати»: Тлумак, Ґодвін (Ткачук 81), Батіста (Зеньов 62), Худоб’як, Голодюк, Кополовець (Гурулі 29), Кожанов, Ощипко, Мілошевіч, Тубіч, Федецький

«Арсенал»: Рева, Шершун, Шоава, Мазілу (Закарлюка 90+2), Захаревич, Шацьких (Коркішко 85), Богданов, Данилов, Єщенко, Хомин (Євсєєв 60), Шахов

Попередження: Хомин 57, Богданов 59, Тубіч 73

У цьому чемпіонаті у Львові завжди весело. То відіграють три голи в запорізького «Металурга», то забивають чотири «Зорі» і п’ять «Оболоні». Словом, уболівальник, який йде на стадіон може бути впевненим − сумувати йому не доведеться. З погодою, правда, знову не пощастило − кілька днів у Львові йшов сніг. Дирекція стадіону «Україна» обіцяла, що за годину до гри поле буде зелене, оскільки воно застелене плівкою. А під час гри усе буде залежати від небесної канцелярії.

Обидві команди підійшли до цієї гри практично з стабільними показниками − «Карпати» двічі перемогли, «Арсенал» двічі зіграв внічию. Головний тренер «Арсеналу» вирішив готуватися до гри не в Києві, а в Ужгороді − так ближче до Львова. На Закарпатті, він розгледів потенціал в кількох молодих гравцях і випустив їх зі стартових хвилин. Рева у воротах. Правий захисник Єщенко, у центрі Шершун та Шоава, зліва Данілав. Троє хавбеків розташувалися на одній лінії: Захаревич лівіше, Хомин правіше, а Богданов між ними. Трохи вище грав Шахов, а попереду бігала пара Шацьких − Мазілу.

Олег Кононов зробив як книжка пише − переможний склад не змінював. Тлумак на воротах, Ощипко ліворуч, Федецький номінально праворуч (а так, він як завжди, був там, де треба), у центрі пара сербів Мілошевіч − Тубіч. Годвін − опорник, креативний дует Худоб’як − Голодюк трохи вище, по краях Кожанов та Кополовець (вони не рідко обмінювалися флангами), попереду Батіста.

Поки поле було без снігу команди пробували один одного на смак. «Арсенал», очевидно, дуже добре вивчив стиль гри «Карпат». Cправа в тому, що «зелено-білі» два попередні матчі виграли за рахунок контролю м’яча. Кияни розуміли − якщо «Карпати» повторять такий фокус втретє, результат буде аналогічний. І варто сказати, що були проміжки часу, в яких «каноніри» здорово контролювали гру, не даючи господарям прострору для своїх атак.

Саме цим можна пояснити і ранню заміну Кополовця. Олег Кононов потім пояснив, що Михайло програв свою зону Єщенку. Словом, для «Карпат» усе почалося не так. Навіть у матчі з «Металістом» ситуація була спокійнішою. А після голу Коельо, «Карпати» взагалі заграли спокійно і впевнено. Цього разу сценарій був схожий, але кількість непорозумінь перевищувала допустиму норму. Інколи складалося враження, що деякі гравці взагалі вперше разом вийшли на поле. Тривожний дзвоник − удар головою з кількох метрів від Шацьких. Тлумак з труднощами м’яча відбиває. За мить вже штрафний від Шацьких − м’яч полетів низом і капітан «зелено-білих» знову мав клопоти. Все ж, круглого він відбив убік, а там вже Худоб’як не встиг закрити суперників. Після пасу на хід, гравець «Арсеналу» здорово навісив у штрафний, на орендованого у «Дніпра» Шахова. Його мав би прикрити Ощипко, але не встиг − Євген поклав корпус і точно пробив у верхній кут воріт − 0:1.

По ходу гри «Карпати» оклигали і почали розправляти плечі. Олег Голодюк двічі пробивав зі штрафних. Перший раз − у руки Реві. Вдруге хавбек пробивав метрів з 35-и. Мяч, після неймовірно сильного удару, трохи розминувся з дев’яткою − Рева не рятував би. Той же Голодюк асистував Денису Кожанову, коли він забивав свій гол. Біда тільки, що суддя з Полтави Покидько не зарахував його, побачивши офсайд. Насправді ж, офсайду не було − в цьому можна переконатися на повторі. Гол чистий, але кому вже від цього легше? Схоже, «Карпатам» пора звикати до такого явища. Потім суддівські інстанції визнають, що арбітр помилився, може оштрафують, може дискваліфікують, але обурення вщухнуть, час пройде і цей же суддя знову судитиме матчі, ніби й не було нічого.

Власне, у даному епізоді, уся вина лежить на боковому арбітрі, який ну не міг не бачити, що офсайду не було − він був на одній лінії з Кожановим. Дуже схожий епізод відбувся в минулому турі в Маріуполі. Суддя бачив, що Мілевський з «Динамо» був в офсайді, але прапорець не підняв.

Журналісти після матчу обговорювали події на полі, а ті хто краще знає статистику розповіли, що «Арсенал» ще жодного разу не програв, коли судив пан Покидько. Претензії до арбітра були і в головного тренера «Карпат». За його словами, клуб обов’язково звернеться до відповідних інстанцій з відповідними вимогами. Але два очки, ясна річ, «Карпатам» ніхто не дорахує.

Проїхали. За кілька хвилин у практично ідентичному епізоді, Кожанов вивів Батісту на ворота і бразилець у боротьбі з Шершуном точно пробив з носка повз Реву − 1:1. Четвертий гол бразильця і десята гольова передача Кожанова. Не виключено, що Денис є одним з головних кандидатів від «Карпат» до збірної України. На матчі був присутній і помічник Мирона Маркевича − Олександр Хацкевич. Мабуть, разом з Кожановим на олівець потрапив і Артем Федецький. Невгамовний оборонець-універсал примудрився забити вже сьомий гол в чемпіонаті! Він знову обрав правильну позицію під час виконання стандарту. Цього разу Артем добив м’яча у ворота, після невдалої спроби удару від Мілошевіча. Так рахунок став 2:1, але гра «Карпат» не вселяла оптимізму…

Через три хвилини після голу Олег Кононов пішов на логічний крок − замінив Батісту на Зеньова. «Краще б я цього не робив» − подумав тренер хвилин за 15. Справа в тому, що естонець практично не відкивався для передач партнерів, а самі кияни не робили для найшвидшого карпатівця зелених коридорів. Батіста краще тримає м’яча − саме цього компоненту «Карпатам» дуже бракувало. Вони полетіли забивати третій, а напоролися на гол-еквалайзер.

Груба помилка оборони. Шацьких отримав м’яча на лінії перед штрафним майданчиком і навісив у бік воріт. Першим на м’ячі мав би бути Мілошевіч, але його буквально продавив румун Шоава і «тикнув» круглого повз Тлумака − 2:2.

Тут би заспокоїтися… І може все б так і сталось, але суддя побачив порушення правил, під час боротьби Тубіча та Мазілу. Епізод дуже суперечливий. Неманья не влучив по м’ячі, але небезпеки не було − першим вискакував Мілошевіч. Після контакту зі спиною серба, Мазілу упав на газон. Цікаво, що боковий суддя біг паралельним курсом і добре бачив епізод. У випадку порушення правил, він мав би підняти прапорець і просигналізувати головному рефері. Але він цього не зробив. Покидько засвистів і показав Тубічу жовту картку. Правда, за що саме, до кінця не зрозуміло.

Тим не менше, Максим Шацьких отримав право на штрафний. Андрій Тлумак вибудував стінку, але сам став біля лівої штанги. По суті, нападнику треба було просто перекинути групу карпатівців. Саме це він з успіхом і зробив − дуже красивий гол.

… 86-а хвилина. «Карпати» відчайдушно атакують, але забити не можуть. «Арсенал» спокійно відбиває атаки. Гурулі отримує м’яча на правому фланзі і сильно прострілює паралельно до лінії воріт. Молодий Захаревич губить Зеньова, якому треба всього лише ногу підставити, до воріт два метри. Естонцю це не вдається − просто дивовижно. Проте Гурулі не здається. Чергова атака, фол на Федецькому і штрафний. Грузин закручує у ворота − Рева виносить м’яча на кутовий. Останній шанс в Гурулі − навіс у центр штрафного. М’яч перелітає основну групу гравців і падає точно на ногу Ткачуку, який недавно вийшов на заміну. Андрій пробив як міг − майже лежачи і не зовсім сильно. І все б нічого для «Арсеналу», Рева зловив би цього м’яча, але він, помаранчевий і слизький, зачепив ногу Шаови і влетів у кут воріт. «Карпати» і раділи не особливо. Мілошевіч вхопив круглого і помчав з ним на центр поля. Та часу вже не було. Фінальний свисток і 3:3.

Після такої гри важко визначити хто з суперників втратив очки. Для Грозного і його дуже непоганої команди це вже третя поспіль нічия. Для «Карпат», після всього, одне очко ніби й не погано, але з іншого боку, у пам’яті вирує не зарахований гол. Як мінімум, на день, «Карпати» вийшли на четверте місце. Так високо «зелено-білі» у цьому сезоні ще не піднімалися. Мрія стала ближчою і цілком реальною. Тільки тепер у «Карпат» ситуація набагато складніша, ніж у того ж таки «Арсеналу». Пан Грозний має одне завдання − будувати команду. А «Карпатам» доведеться кожне очко вигризати так, як вони це зробили у цій грі. Якщо львів’яни і справді поставили перед собою завдання − вийти в єврокубки, треба бути готовим до всього.

P.S. Дуже часто можна почути компліменти про львівських уболівальників. Мовляв і на футболі розуміються, і команду підтримують. Усе це і так і не так. Як же гидко було спостерігати за одним солідним дядьком, який після голу Шацьких, з ображеним виглядом встав з центрального сектору і попрямував до виходу. Дуже хотілося, щоб він мав якусь надзвичайно важливу зустріч чи ще щось невідкладне. Та щось пан не дуже поспішає. Не цікаво, коли команда програє і її треба підтримати. Ну й нехай. На кожен товар − свій покупець.

Інше неприємне враження склали далеко не поодинокі глядачі, які вирішили влаштувати гру в сніжки просто на трибунах. Кидали куди-будь − у гравців обох команд, у суддів, один в одного. Свідоміша частина людства кинулася їх заспокоювати − та де там. Уперше в житті сніг побачили, не можуть натішитися. Соромно… І як тут не погодитися з В’ячеславом Грозним, який сказав, що люди, які кидали сніжки − це не вболівальники, а… Справді, словами не передаш.

Олег Кононов, головний тренер «Карпат»

− В кінці гри, коли ми програвали, наші уболівальники скандували одне слово і адресували його арбітру. Я повністю погоджуюся з ними. Уболівальників не обдуриш. Тим паче львівських уболівальників. Вони все бачили. Це була чергова гра, де ми боролися проти 14-и. Хоча ми й самі купу помилок в обороні наробили. Були певні моменти, де ми б мали бути зігранішими. Вцілому ж, добре, що грали до кінця і відігралися. Ми йдемо далі. Взяли очко і, сподіваюся, що воно нам допоможе. А далі будемо працювати.

− У яких епізодах ви не згідні з арбітром?

− Насамперед, це незарахований гол Кожанова. А також штрафний, коли Тубіч отримав жовту картку. На мою думку, треба було давати попередження Мазілу за симуляцію.

− Ви в курсі, що з цим арбітром «Арсенал» жодного разу не програв?

− Будемо писати папери. Побачимо. Все від федерації залежить. Там люди компетентні сидять.

− Дивно було, що за рахунку 2:2 більше атакували не «Карпати», а «Арсенал»…

− В першу чергу тут зіграв роль психологічний фактор. Коли вдома пропускаєш гол, два, три − це дуже важко. Не так, як на виїзді. Там гра продовжується, а тут більша відповідальність, більші вимоги від уболівальників. Тому активність і впала, а ще, хлопці трохи втомилися.

− Центральні оборонці трохи невпевнено грали…

− Я про себе можу сказати, що в них впевнений. А не помиляються ті, хто нічого не робить. І Тубіч і Мілошевіч дуже хороші гравці, додають в кожному матчі. Наша робота полягає в тому, щоб вони менше помилялися.

− Чому ви так рано замінили Кополовця?

− Ми розберемо з гравцем його дії. На жаль, Єщенко його переграв. А наші флангові мають перегравати індивідуально своїх опонентів.

− Як ви вважаєте, Тлумак помилився, коли шикував стінку перед голом?

− Не відкидайте виконання. Шацьких здорово забив. А щодо помилки… Так. Очевидно, гол можна поділити на голкіпера і на стінку.

− Фанати після незарахованого голу кинули кілька фаєрів. Суддя зупинив гру…

− Це не дуже добре, бо ми граємо вдома і постійно атакуємо. А кожна така зупинка йде лише на руку супернику, який має час, щоб дух перевести. Будемо працювати з нашими фанатами.

− Гурулі підсилив гру?

− Він активно увійшов на поле. Ще не вистачає йому егресії, яку він показує на тренуваннях. Він дуже здорово там виглядає − забиває, обігрує один в один. У нього величезний потенціал, лише психологічно йому треба працювати над собою. Треба давати йому грати. Але вцілому я задоволений і ним і Ткачуком. Самсон непогано провів гру, але він трохи втомився. Я випустив Ткачука з надією на те, що він братиме на себе ініціативу, загострить, підсилить. І він забив.

− В дублі теж багато забивають. Чи будуть шанси у хлопців в основі?

− Мені дуже подобається наша молодь, але всьому свій час. Дубль і вища ліга − це різні речі, різні рівні. Ми працюємо з ними на тренуванні. Я розумію, що ви говорите про Юру Фурту. Він з нами займається. Але не забувайте про конкуренцію. Гра за дубль мають відповідно поєднуватися з тренуваннями. Треба доводити. Не так просто вибити когось зі складу. Голодюк зміг. Він доказував і в матчах за молодь і на тренуваннях. Треба запастися терпінням.

− Що ви відчули, коли Ткачук забив гол?

− Радість, але з великим відсотком втоми.

− Приїхав Хацкевич. Не знаєте за ким?

− Він мене чекає, будемо говорити. У нас багато кандидатів, хлопці добре розпочали сезон. Всі, хто на замітці в тренерів збірної показують серйозну гру.

Вячеслав Грозний, головний тренер «Арсеналу»

− У Львові завжди важко грати, але я ще жодного разу не програвав тут і не хочу! Дуже хотів виграти. Тому що коли виграєш у класної команди, якою я вважаю «Карпати», тоді робота дає результат. Гляньте, от грали в старті троє 20-річних: Богданов, Шахов та Захаревич. Воробей зараз проходить реабілатцію, Симоненко і Романчук травмовані. У нас були проблеми, але я задоволений. Я сказав, що очки в «Карпат» можна взяти лише тоді, коли ми не поступитися в характері. Якщо поступитися − все, шансів нема, як би не грали. У першому таймі ми мали перевагу, могли забивати, ми грали краще. Потім «Карпати» додали в активності і почали перекривати нас на флангах. Пішла гострота. На жаль, ми пропустили необов’язкові голи. Поле важке, але я вдячний керівництву стадіону. Велику роботу люди провели. Молодці! А ті хто сніжки кидав − то не вбалівальнки, то так…

Я попереджав, що другий тайм треба почати активно, як і перший. І ми почали, але пропустили необовязковий м’яч. Ще й травму Хомин отримав. Шоава в середині грав − в нього є досвід. Він і гол забив. І ми вийшли вперед. Але «Карпати» до останніх секунд грають. Я це добре знаю. У них є характер. На мій погляд, ми ближче до перемоги були. Хоч і тренувалися в Ужгороді. Лише кілька занять було на натуральному покритті. Шкода, що удача не була з нами, якби була − ми б виграли. «Карпатам» я бажаю потрапити до зони єврокубків. Команда хороша, мені побадється, як грають молоді гравці, дубль йде на першому місці. Я зичу «Карпатам» перемог в усіх матчах, крім матчів проти «Арсеналу».

− Що ви думаєте про епізод з незарахованим голом?

− Ще не бачив. Я не можу говорити, було там щось чи ні. Мені здалося, що пенальті було коли Шахова збивали, але я можу помилятися. Я думаю, така гра не могла не подобатися уболівальникам, журналістам. А от для тренерів важка гра. Краще 0:0 зіграти. Але я не граю в закритий футбол ніколи. Хочу нарешті виграти в когось. Що ж робити?

− Ви казали про не обов’язкові голи. Це як?

− Коли в результаті комбінації, швидкої атаки, усе зводиться до логічного завершення. А коли ми володіємо м’ячем, захисник спіткнувся, віддав м’яча на супенинка і йде вихід один в один − то це не обов’язковий гол. Будемо розмовляти, чому б просто цей м’яч не вибити? От Шацьких забив. Що тут воротарю зробиш? Чітко людина забила. Так само як Жажа Коельо забив − здоров пробив. Або як Голодюк забив в тому ж матчі. Класно забив.

− Третій гол «Карпат» логічний?

− Натиск логічний. Але удар був з рикошетом. Воротар чекав одного, а м’яч відскочив від гравця. Що вже зробиш? В протоколі написано 3:3.

− Вважаєте, що ви втраили два очки?

− Як тренер я завжди вважаю, що втратив. Знаєте чому? Я був тренером «Спартака», «Дніпра» − це команди-переможці. Я дуже хотів виграти в «Карпат». Не для себе, а для тих молодих хлопців. Психологічно вони б виросли. А це українці, майбутнє збірної.

− У вас є певні проблеми в захисті…

− Справді, три голи пропустили − це забагато. Я вимоглива людина. Рахунок не зміню, а от якість гри змінити можна. От 20-річний Шахов… Думаю, він всіх вас тут здивував! Які паси роздавав! А Коркішко? Не його погода. Була б його − він разів 10 від ваших захисників утік би − він як метеор літає! Але я від душі бажаю «Карпатам» добрих результатів. Мені імпонує, що люди серцем грають. І живуть «Карпатами». Це здорово. І «Карпати» будуть в єврокубках.

− Вадим Рабінович дав вам завдання? Якщо ні, то чи ви самі собі його поставили?

− Він сказав, що дає мені карт-бланш на перегляд гравців. До кінця сезону я потреную і скажу своє бачення. Нам треба вболівальник. «Динамо» має, «Шахтар» має, «Карпати» мають, навіть «Оболонь» має. Коли ми по 5 голів забивали, на наші матчі теж ходили. Зараз трохи покращили кількість забитих… Я для себе таке завдання ставлю − налаштувати команду на перемогу в кожному матчі. Якщо по-іншому думати, то команда ніколи не переможе.

− Шацьких і Шоава вже і голи забили. Вони повністю влилися в колектив?

− Так. Це гравці високої кваліфікації. Ми їх взяли як вільних агентів, а вони професіонали найвищого рівня, чудові гравці. Цікава річ. Більших професіоналів, ніж румуни я не зустрічав. Це кажу як тренер. Після того як я побачив, як працюють Петру і Панку в «Тереку» я зрозумів чому вони грають в європейських клубах, чому в них постійно з’являються молоді гравці. Вони не роблять собі поблажки. Вони тренуються по вихідних. Шацьких − професіонал. Дуже добре, що він забив. «Оболоні» не зміг, «Дніпру» не зміг, нарешті в третій грі забив. Обоє допомагають молодим гравцям. В наступній грі вже зможуть вийти на поле Симоненоко з Романчуком. А от на Воробея можна розраховувати у квітні. Та й то, у кращому випадку.

+++

Львівська гольова феєрія із суддівським душком

Champion.com.ua

13.03.10

Востаннє «Арсенал» перемагав у Львові саме під керівництвом В'ячеслава Грозного але за минулої каденції наставника киян. Цього разу гра обіцяла бути цікавою не тільки через турнірне становище «Карпат», які отримали реальний шанс поборотися за єврокубки, але і через непогану гру, яку демонструють підопічні Олега Кононова після зимової паузи.

Попри сніжну погоди у Львові організатори підготували поле «України» на чудовому рівні − зелена трава за сильного снігопаду виглядала майже ірреально. Особливо, якщо пригадати матч тижневої давності у Луганську.

Команди розпочали досить обережно, однак у господарів було помітне бажання заграти гостро з перших хвилин. Однак перша реальна небезпека виникла саме біля воріт «Карпат» і аж на 18 хвилині − Макса Шацьких забули у центрі карного і узбек спокійно пробив головою. Андрій Тлумак, який згодом не раз рятував свою команду, накрив м'яч з другої спроби.

Майстерності Тлумака забракло, щоб виправити ще один провал у захисті львів'ян за пару хвилин. Шахова збили на підступах до карного, штрафний взявся виконувати румунський новачок «Арсенала» Костін Шоава. Голкіпер зреагував на удар в нижній кут та відбив − через два паси у дотик м'яч опинився у Євгена Шахова, який зльоту розкішним ударом влучив у ближню «дев'ятку» − рахунок відкрито!

Цілих п'ять хвилин потрібно було «Карпатам», щоб створити гостроту біля воріт Віталія Реви. І «створив» її сам воротар, пролетівши повз м'яч на перехоплені гострого прострілу Худоб'яка справа. «Страхувальником» Реви виступив Андрій Єщенко.

На 33 хвилині стався, можливо, ключовий момент у матчі. Кожанова вивели на побачення із Ревою, Денис зумів переграти воротаря та забити. Однак помилково зафіксований лайнсменом оффсайд і неправильне рішення рефері Ігоря Покідька перекреслили радість стадіону. Відеоповтор показав що Кожанов перебував на одній лінії із захисником. Вболівальники «Карпат» відреагували димовими шашками та фаєрами, від яких поле затягло димом, а Покідько був змушений на хвилину призупинити гру.

Димзавісою ледь не скористався Олег Голодюк, його удар зі штрафного метрів з 30-ти пішов ледь не зачепив зварені рамки воріт киян.

Суддівський «ляпас» лише розізлив львів'ян. «Карпати» зуміли відігратися на 41 хвилині, коли жоден рефері не міг зафіксувати «поза грою» при виході віч-на-віч з Ревою Батісти − 1:1. До цього часу поле, через дуже сильний снігопад стало білим.

Початок другого тайму ледь не вивернув відро крижаної води на гарячі ноги карпатівців. Серб Неманья Тубіч підсковзнувся на білому газоні та не влучив по м'ячу, той зрадницькі прокотився під ногою на Шацьких, який лишився на одинці проти Тлумака. Капітан «Карпат» зробив неймовірний ривок вперед і зумів випередити екс-динамівця!

Сніг у повітрі та на полі створили всі умови для гри довгими передачами прямо на лінію воріт, чим і стали користатися обидві команди. Першим пощастило львів'янам − на 59 хвилині Федецький зумів заштовхнути м'яч у сітку воріт «Арсенала» під час метушні у воротарському після виконанні кутового − 2:1.

За дев'ять хвилин «Карпати» самі зіпсували свої зусилля. Банальна подача з правого флангу не викликала жодної реакції у в Івана Мілошевіча, що дозволило Шоаві безперещкодно зіграти головою на випередження − 2:2.

Обурення вболівальників «Карпат» від малозрозумілої «жовтої», якою Покідько нагородив Тубіча за ігровий стик біля лінії карного майданчику «Карпат», як біло-зелена публіка знову схопилися за голову. Це Максим Шацьких майстерно перекинув стінку із сімох гравців − 2:3!

В останні 15 хвилин «Карпати» кинули у напад всі сили, «Арсенал» «сів» на свою половину поля та не соромлячись грав просто на відбій. Моменти  для взяття виникли на 81 та 89 хвилинах, коли спочатку Годвін не зумів влучити у ворота під час явної «пожежі» у володіннях Реви, а потім ніхто не замкнув дуже небезпечний простріл з правого флангу.

Втім, львів'яни не дарма вважаються командою з сильним характером. Помилка захисників під час кутового на 91 хвилині (!) − і свіжий Ткачук опиняється вільним у центрі карної зони. Бездоганна подача прямо на ногу і влучний удар Андрія ставить крапку у цьому протистоянні.

«Карпати» − «Арсенал» − 3:3 (1:1)

Голи: 0:1 − Шахов (20), 1:1 − Батіста (41), 2:1 − Федецький (59), 2:2 − Шоава (69), 2:3 − Шацьких (73), 3:3 − Ткачук (90+1)

«Карпати»: Тлумак, Ощипко, Годвін, Тубіч, Кополовець, Кожанов, Федецький, Батіста, Мілошевіч, Худоб'як, Голодюк

«Арсенал»: Рева, Шершун, Шоава, Мазілу, Захаревич, Шацьких, Богданов, Данілав, Єщенко, Хомин, Шахов

Попередження: Хомин (56), Богданов (58), Тубіч (72)

+++

Луческу: «Гол нас разбудил»

Pressing.net.ua

15.03.10

По материалам клубных сайтов

Центральным поединком тура, безусловно можно назвать противостояние донецкого «Шахтера» и харьковского «Металлиста», в котором верх взяли хозяева «Донбасс Арены» (2:1). О том как прокомментировали игру своих подопечных наставники команд читайте в обзоре всех пресс-конференции после матчей 20-го тура.

ШАХТЕР − МЕТАЛЛИСТ − 2:1

Мирчи ЛУЧЕСКУ (главный тренер «Шахтера»):

− Сложная, тяжелая получилась игра. Первым таймом я вообще не доволен. Пришлось ждать перерыва, чтобы поговорить с игроками и что-то изменить. Сегодня мы завоевали важные три очка, которые, думаю, обеспечивают нам присутствие в зоне Лиги чемпионов. Поэтому все наши мысли будут направлены на борьбу за чемпионство. Сегодня нам противостояла очень хорошая команда, с хорошо организованной игрой. Но опять же, могу сказать, что в первом тайме мы перед соперником не поставили никаких проблем. И Жадсон, и Илсиньо сыграли ниже своего уровня, своего истинного потенциала. Второй тайм сложился совсем по-другому. Хорошо вошли и Дуглас, и Фомин, оба освежили игру, очень хорошо сыграла пара опорных полузащитников − Фернандиньо и Левандовски. Харьковчане забили нам совсем необязательный гол. Может быть, он нас и разбудил, и после него мы заиграли совсем по-другому.

− Несмотря на все недовольства, скажите, игра вам понравилась или нет?

− Конечно, сама игра очень понравилась − ее накал, скорость. Я до этого говорил только о своей команде. А для болельщиков игра была хороша. Все это напряжение с первой до последней секунды, интенсивность с обеих сторон. Не думаю, что такой матч − агрессивный, быстрый − может не понравиться. Может быть, было немного стопроцентных голевых моментов. Но само напряжение хотелось бы отметить. Еще бы я отметил судейство, которое сегодня было на хорошем уровне, больших претензий в принципе нет.

− Вы в трех подряд матчах чемпионата меняете на позиции центрального защитника игрока. То есть напарник у Ракицкого постоянно новый. Чем это можно объяснить?

− Они трое − одного уровня, и я не хотел бы, чтоб их уровень падал. Поэтому каждому из них я даю возможность сыграть. Что же касается Чижова, то он травмировался в той игре, в которой принимал участие. Он пока не тренируется вместе со всеми. Кучер получил травму в матче против донецкого «Металлурга», и только в четверг приступил к работе в общей группе. Поэтому нормально, что сегодня играл Ищенко. Эти замены объяснимы. И в данном случае я был обязан это сделать. 

− Лучшим игроком матча вы назвали Фернандиньо. А сейчас отметили двоих опорников. Не скажете ли вы несколько теплых слов об игре Мариуша? Нас он сегодня приятно удивил.

− Да, конечно, Мариуш сегодня действительно сыграл хорошо. Разумеется, перед каждым поединком я анализирую игру соперника, анализирую состояние своих футболистов. И в зависимости от этого выставляю основной состав. Все готовятся в хорошем режиме, я слежу за этим целый недельный цикл. Вообще, тренировочный процесс важнее, чем игровой. Поэтому невозможно тренироваться плохо, а сыграть хорошо, и наоборот. Так что Мариуш был в порядке всю неделю и поэтому играл сегодня в основном составе. Чаще журналисты делают из футболистов основных или запасных игроков. Для меня же они все основные, и в любой момент они готовы выйти на поле. Футболисты, наверное, чувствуют, что я им доверяю, поэтому каждый держит себя в тонусе и готов всегда помочь. 

− Вчера президент киевского «Динамо» сказал, что чемпион страны определится задолго до финиша чемпионата. Что вы думаете об этом?

− Сейчас рано что-то говорить, до конца чемпионата еще достаточно игр. Могу отметить этот чемпионат тем, что другие команды вышли на новый уровень, бьются за зону Лиги Европы, поэтому от них можно ожидать любых сюрпризов и результатов. А эта группа очень большая.

Мирон МАРКЕВИЧ (главный тренер «Металлиста»):

− Игра была довольно напряженной и зрители получили удовольствие. Перед матчем у нас были серьезные проблемы: Обрадович, Березовчук и Девич травмированы и мы не могли на них рассчитывать. Конечно, я чувствовал, что надо усилить игру, но, к сожалению, у нас не было равноценных замен. К примеру, вышел в «Шахтере» Дуглас и решил ход матча. Думаю, мы не хуже выглядели сегодня, но «Шахтеру» больше повезло.

− Можете назвать кандидатов в сборную с обеих сторон?

− Пятов неплохо отстоял, Ракицкий довольно надежно сыграл, пока что больше ничего не вижу. А у нас... Олейник мог сыграть получше. Порадовали молодые ребята: Селин вообще впервые вышел в основе, Путивцев − во второй раз. Это футболисты молодежной сборной. Я пока не хочу особо говорить о персоналиях, будем смотреть до мая, а когда команда приедет на первый сбор − будет что-то понятно.

− Ваше высокое положение добавило и плюсы и минусы. Чего больше?

− Хороший вопрос. Конечно, есть плюсы: я смотрел и за своими футболистами, и за Ракицким, Пятовым... Минусы − нервное напряжение, ведь команда старается зацепиться за тройку − надо выполнить это задание, но ни в коем случае нельзя забывать и о комплектации сборной. Вы правы, посмотрим как сложится, ближе к концу сезона будет видно.

− Что скажете о вышедших на замену Лысенко и Фининьо?

− Лысенко не готов еще, он пропустил полгода, ему тяжело. Фининьо вышел и, будем говорить, ничего не испортил. Адаптация немного затянулась, но я думаю, со временем он должен прибавить.

− Вы сказали, что команды показали равный футбол, но какой-то момент был переломным. Могли бы назвать его?

− Да, наверное, это выход Дугласа... Повторюсь, у нас не было равноценной замены. У «Шахтера» выходят футболисты, которые добавляют в игре. Я думаю, нам летом надо укрепляться. Посмотрим, удастся ли.

− Вы довольны действиями Селина, Путивцева?

− Да, я рад, что они так сыграли. Хотя во втором мяче Селину сил не хватило, он подключился, вернулся назад, Дуглас его «качнул»... И Путивцев там должен был подстраховать. Но это молодые ребята, для них этот матч − хорошая школа. Не будем забывать, что они играли с одной из лучших команд Европы. В общем. ребята ничего не испортили, а если бы Селин еще и гол забил, а не в штангу попал...

ДНЕПР − ОБОЛОНЬ − 2:0

Сергей КОВАЛЕЦ (главный тренер «Оболони»):

− От игры осталось двоякое впечатление. Хотелось бы добиться лучшего результата, но ребята старались, делали все возможное, чтобы добиться позитивного результата. Думаю, что самоотдача была, а вот мастерства в концовке немножко не хватило. «Днепр» − опытная команда, и использовала наши ошибки в защите.

− Сегодня ваши замены не сработали?

− Замены несколько усилили игру. Не получились у нас стандартные положения − было много угловых, но не встретились с мячом. Но ничего, я доволен теми футболистами, которые вышли на замену.

− На чьей совести первый гол, вратаря или защиты?

− Всей команды. Вся команда защищается и вся атакует. Все футболисты в том моменте, когда был пенальти, недоработали.

− Соответствует ли действительности, что сейчас у «Оболони» в чемпионате одна задача − быть выше «Арсенала»?

− Самое главное − набраться опыта в Премьер-лиге. Важно, что у команды есть свой стадион, два поля. Если мы говорим о командах, то многие говорят, но ничего не строят. Мы представляем самый большой район Киева, полмиллиона населения. У нас есть свои болельщики, и мы играем для них − это здорово. Было приятно, что и здесь, в Днепропетровске, есть много болельщиков, которые здорово поддерживали свою команду. Думаю, это также сыграло свою роль.

Владимир БЕССОНОВ (главный тренер «Днепра»):

−Первый тайм сложился сложнее, чем второй. Соперник приехал играть на результат, и ничья его бы устроила. Поэтому они оборонялись коллективно, всей командой. Очень сложно было создать моменты. И хотя они были, подводило индивидуальное мастерство. Вы сами видели, что нацеленные передачи ни от Коноплянки, ни от Пашаева, ни от Денисова не проходили. Не пошли и стандартные положения: не могли перебить переднего игрока. Ну а после того, как мы забили мяч, соперник раскрылся, и мы включили коллективную скорость. На ней и создали массу стопроцентных моментов. Жалко, что не реализовали их.

− Насколько серьезны травмы Гоменюка и Боровика?

− Можно сказать, серьезны.

− А Мандзюка?

− Тоже. Но будем надеяться на лучшее. Дней через 10, наверное, эти три игрока подключатся к общей группе.

− Холек − игрок с большим потенциалом, а занимается разрушением. У него есть шанс стать созидателем?

− Это от него зависит. В данный момент его позиция не позволяет и созидать, и разрушать. Пока у него лучше получается второе.

− Вас сегодня не очень приветливо встретили болельщики…

− Я об этом уже давно говорил. Каждый должен заниматься своим делом. Считаю, что болельщики должны в любой ситуации поддерживать свою команду. А что касается меня, то проблем никаких нет. Дело в том, что у футбольного клуба есть руководство. И в любой момент дня и ночи оно может подойти ко мне и выразить свое недовольство. И вопрос сразу закроется. А болельщикам же я пожелал бы как можно лучше поддерживать свою команду. Решение же будет принимать руководство клуба.

− Как вы оцените игру Самодина?

− Нападающий забил − значит, задачу выполнил. Он хорошо двигался. Хотя с тем, чтобы зацепиться за мяч, были проблемы. В целом же, я очень доволен Сергеем.

− Назаренко впервые в этом чемпионате не забил пенальти. В дальнейшем он останется пенальтистом?

− Думаю, если бы на поле был Селезнев, он бы бил. Возможно, на Сергея повлияло то, что давно не бил пенальти.

ТАВРИЯ − ИЛЬИЧЕВЕЦ − 3:3

Илья БЛИЗНЮК (главный тренер «Ильичевца»):

− Наши игры с «Таврией» болельщикам всегда доставляют удовольствие, но для тренеров они − инфарктные. После первого тайма я попросил игроков не отдавать сопернику инициативу, не «садиться» в свою штрафную. Но ребята, к сожалению, меня не услышали. «Таврия» перешла на примитивный навал, вследствие чего были забиты два мяча. Хорошо вошел в игру наш молодой игрок Габедава, у которого хорошо поставлен удар: при первой возможности он пробил по воротам. Жаль, что матч не увенчался нашим успехом. К сожалению, судьи смотрят в одну сторону, карточки не замечают. Судья обязан был давать много карточек сопернику. Мне непонятны были действия арбитра, ведь было много нарушений, особенно на флангах, когда сбивали наших игроков.

− Сегодня вы потеряли два очка или приобрели одно?

− Я думаю, что потеряли все-таки два очка.

− Удовлетворены ли вы проведенной в межсезонье селекцией?

− Селекцией удовлетворен. Мы старались точечно приобретать игроков, основываясь на их игровых кондициях и человеческих качествах. В команде прекрасный микроклимат.

− Упростилась ли для вас задача на сезон с приобретением сегодня одного очка?

− Посмотрите, что творится в турнирной таблице, как обострилась ситуация. Еще все впереди, команда никак не обезопасила себя от проблемы вылета, поэтому надо работать и еще раз работать.

Сергей ПУЧКОВ (главный тренер «Таврии»):

− Нашей команде нельзя играть раньше, чем команды-конкуренты, находящиеся рядом в турнирной таблице. Это была первая весенняя игра на своем поле, у ребят было огромное желание, но в ряде эпизодов была нарушена игровая дисциплина. Сделаем разбор игры. Но теперь уже все мысли о подготовке к матчу в Полтаве. У нас начинается очень тяжелый период, игры на 4-й − 5-й день. Постараемся восстановить ребят и убрать психологический груз после сегодняшней игры.

− Возможны ли какие-то кадровые перестановки в основе команды в ближайших матчах?

− Перестановки будут. В сегодняшней игре эмоции захлестнули Галюзу, который получил четвертую желтую карточку в сезоне, впрочем, как и Луценко.

ЗАКАРПАТЬЕ − ЗАРЯ − 2:1

Игорь ГАМУЛА (главный тренер «Закарпатья»):

− По ходу гри довелося не мало випити валідолу. Коли на 73-ій чи  якій там хвилині у твої ворота ставлять пенальті − у команди опускаються  руки. На щастя, ми швидко зрівняли і вирвали таку необхідну перемогу. Бог сьогодні нам допоміг!

Зізнаюся, мені «Зоря» дуже сподобалася. Суперник гостро контратакував.  Але ще раз скажу − Вищі сили сьогодні були на нашій стороні. Нам всюди давали пенальті, сьогодні нарешті пенальті призначили і нашим суперникам. Задоволений бійцівськими якостями моїх гравців. На жаль, сьогодні не потрапив у гру Алексєєв, але повірте, цей гравець нам ще допоможе. Він багато чого вміє.

− Прокоментуєте суддівство?

− Як ви знаєте, я його ніколи не коментую. Всі постійно скаржаться. Вважаю, арбітр сьогодні відсудив нормально.

− На ваш погляд, ця гра буде для Закарпаття переломною?

− Я би хотів щоб так сталося. Повірте, і хлопці цього дуже хочуть. В нас чудовий коллектив і високваліфіковані футболісти. В кожній грі потрібно брати очки.

− Як вам сьогодні Малигін?

− Це боєць, яких ще пошукати. Так, були помилки, однак на нього можна покластися у вирішальні хвилини.

Анатолий ЧАНЦЕВ (главный тренер «Зари»):

− Особо комментировать не буду. Скажу только, что мы владели игровым преимуществом, которое, к сожалению, не смогли воплотить в голы. Первый гол пропустили из-за детской ошибки центральных защитников, а второй гол Вы сами видели.

− Что именно видели?

− Я видел, что Чайковский выбил мяч, а что Вы видели, я не знаю.

− Вы не считаете, что оба пенальти в этом матче были сомнительные?

− Это пусть делегат и инспектор разбираются.

− Скажите, пожалуйста, для победы Вам не хватило еще одного пенальти?

− Нет, я так не думаю. Зачем пенальти, надо с игры забивать. У нас были стопроцентные голевые моменты. В первом тайме не попал по мячу Белый, а во втором Лазарович. Казалось бы, замечательные моменты были.

− По сравнению с теми командами, что здесь были, у Вас очень симпатичная команда. В межсезонье в «Заре» появилось много новых игроков. Вы ими довольны?

− Доволен был бы, если бы мы смогли взять в трех играх девять очков. На сборах мы работали на зеленых полях, наигрывали одну тактику. Весь этот недельный цикл тренировались на снегу, а играть выходим на зеленый газон. Очень трудно в таких условиях перестроить тактику. Тем не менее, никакого оправдания нет

КАРПАТЫ − АРСЕНАЛ − 3:3

Вячеслав ГРОЗНЫЙ (главный тренер «Арсенала»):

− У Львові завжди було важко грати, як і сьогодні. Як тренер я ще жодного разу не програв у Львові «Карпатам», і не хочу програвати у майбутньому. Так, відверто скажу: хотів дуже виграти у Львові у «Карпат», адже коли виграєш у такої класної команди, яка показує агресивний атакуючий футбол, тоді прогресує робота і тренувальний процес дає результати. Ви бачили сьогодні: у нас грали молоді Захаревич, Богданов та Шахов. Пропускав гру Грицай, Воробей зараз у Мюнхені проходить курс реабілітації, Симоненко та Романчук зазнали травм у минулому матчі. В нас лише Данилов взяв участь у трьох тренуваннях після реабілітації, і я сьогодні поставив його у стартовий склад. Тож кадрові проблеми були...

− Перед грою я хлопцям сказав: очки тут можна взяти, лише не поступившись «Карпатам» у характері. Інакше шансів на перемогу не буде жодних. Ми грали краще, потім «Карпати» додали в активності і почали перегравати нас на своєму правому фланзі. Ми пропустили дитячий гол, але це футбол. Вдячний працівникам стадіону «Україна», які провели титанічну роботу і підготували поле. Їм − низький уклін. У Львові дуже вибагливий вболівальник. Я попереджав гравців, що другий тайм треба активніше розпочати, ніж перший. Та на жаль, після стандарту ми пропустили необов’язковий гол. Але ми не тільки зрівняли рахунок, але й вийшли вперед. У Львові це дуже небезпечно, адже «Карпати» грають до останньої секунди. Результат, мабуть, закономірний, адже хотіли виграти і «Карпати», і ми. На мій погляд, ми були ближчими до перемоги. Задоволений тим, що моя команда витримала темп і жалкую, що фарт не був з нами. В будь-якому випадку бажаю «Карпатам» перемог, бажаю бути в зоні єврокубків. Мені подобається, як побудована клубна вертикаль «Карпат», як виховуються молоді гравці, розвивається інфраструктура клубу. Дублюючий склад «Карпат» на першому місці... Бажаю перемог «Карпатам» у всіх матчах, крім ігор з «Арсеналом».

− На вашу думку, коли забивав Кожанов, було положення поза грою?

− Я ще не бачив цього моменту. Так само можу сказати, що був пенальті, коли збили Шахова. Я живу грою, у мене є еміції... Така гра не могла не подобатись уболівальникам і журналістам. Але не тренерам: для них це була важка гра. Ми третій матч граємо внічию, тож хочемо нарешті виграти. Треба ж набирати очки!

− Ви втратили два очки чи здобули одне?

− Як тренер вважаю, що втратили, адже після роботи в московському «Спартаку», «Левскі», «Дніпру», де команди звикають перемагати, то, звісно, ми нині втратили очки. Я дуже хотів, щоб ми перемогли заради молодих гравців, яких я тримав на полі увесь матч. Що ж, тепер зустрінемось з «Карпатами» в наступному чемпіонаті. Від душі бажаю львів’янам нових перемог заради вболівальників, які завжди живуть командою. Упевнений − «Карпати» будуть у єврокубках.

− Яке завдання ви поставили перед собою особисто і командою на цей сезон?

− Я налаштовую гравців на перемогу у кожному матчі. Я працював у топ-клубах, і інакших завдань ставити не можу.

Олег КОНОНОВ (главный тренер «Карпат»):

− Наприкінці гри, коли ми вже програвали, уболівальники скандували одне слово на адресу судді. Я повністю згоден з ними. Уболівальників не обдуриш, тим паче львівських. Це чергова гра, яку ми проводили проти 14-ти гравців. Але що поробиш... Ми теж наробили купу помилок в захисті. У певних моментах ми мали грати більш зібрано. В цілому ж, добре, що ми відігралися, боролися до кінця. Ми йдемо далі, стратегічно взяли очко, і сподіваємося, воно буде дуже важливим для команди. А далі буде робота, життя, тож все триває.

− В яких епізодах ви не погоджуєтесь з рішеннями арбітра?

− Насамперед це незарахований гол і порушення правил, після якого нам забили гол зі штрафного. У тому епізоді треба було давати жовту картку Мазілу за симуляцію.

− За рахунку 2:2 «Арсенал» діяв доволі активно. Чим ви можете це пояснити?

− В першу чергу, це психологічний момент. Коли пропускаєш один, два або три голи на виїзді, це переноситися не так складно. Вдома ж відповідальність набагато більша. Можливо, що до цього часу певні гравці втомились.

− Склалося враження, що захист «Карпат» грав невпевнено...

− Я упевнений в своїх гравцях. Наша пара захисників Мілошевіч-Тубіч вперше в житті у Луганську грала на засніженому полі. Можливо, і зараз це вплинуло на їхню гру. Зрешто, не помиляється той, хто нічого не робить.

− Прокоментуйте заміну Кополовця.

− Ми розберемо безпосередньо з гравцем цей момент. Сподіваюся, ви бачили усе самі. Єщенко переграв свого візаві, а для мене головне, щоб наші флангові гравці перегравали індивідуально суперників.

− Третій гол «Карпати» пропустили зі штрафного. Це помилка воротаря чи захисників?

− Головне тут, що гравець справді здорово виконав стандарт, забивши дуже красивий гол.

 

− Як ви оцінюєте кидання димових шашок уболівальниками, коли суддя не зарахував гол?

 

− На уболівальників ображатися не варто, тому що таку підтримку, яка є у Львові, рідко де зустрінеш. А що стосується наших фанатів, які так емоційно реагують, то, звісно, це дещо вибиває футболістів з ритму гри. Думаю, ми спільно дійдемо згоди з нашими фанатами. Ці моменти справді нас трохи вибивають з гри. Адже кожна зупинка − це пауза, яка часто йде на користь супернику, а не нам, адже ми граємо вдома.

− Гурулі виправдав ваші надії? Чому замінили Годвіна?

− Сандро добре увійшов у гру, але йому наразі не вистачає тієї агресивності, яку він демонструє на тренуваннях. У нього дуже великий потенціал. Щодо Самсона, то наприкінці гри він дещо втомився, нам був необхідний свіжий гравець, що більш спрямований на атаку. Треба було підсилити темп гри, і Ткачук приніс користь команді. Заміна себе виправдала.

− На грі був присутній тренер збірної Олександр Хацкевіч. Не знаєте, на кого саме з гравців «Карпат» він розраховує?

− Так, він і зараз чекає на мене. Будемо говорити... У нас в команді, вважаю, достатньо кандидатів. Хлопці добре почали сезон.

− Чи не перегорять психологічно «Карпати» в наступних матчах?

− Я вірю в своїх хлопців, вірю в себе, вірю в те, що ми робимо спільно.

ДИНАМО − ВОРСКЛА − 1:0

Валерий ГАЗЗАЕВ (главный тренер «Динамо»):

− Я доволен тем, что удалось выиграть. Недоволен, конечно, качеством реализации, поскольку те стопроцентные моменты, которые мы создаем, необходимо завершать. В защите лишь однажды двое центральных защитников не разобрались и создали себе проблемы, и по сути это был единственный момент у соперника. По такой игре необходимо забивать, чтобы в итоге выигрывать 4:0 или 5:0.

− С чем связана замена Ярмоленко в первом тайме?

− Андрей просто не попал в игру, отсюда и последовала замена. Сегодня был не его день, но такое бывает у каждого игрока. Ему такая игра несвойственна, поэтому надеюсь, что в следующих играх Андрей сыграет намного эффективнее.

Николай ПАВЛОВ (главный тренер «Ворсклы»):

− Мы знали, куда и к кому едем, а также в каком состоянии находится «Динамо» после двух относительно неудачных матчей. Правда, я считаю, что они прошли для киевлян нормально, но, видимо, футболисты приучили болельщиков к крупным счетам, которые были в начале чемпионата. А в футболе так все время не бывает. Я думаю, что у «Динамо», пока есть такие футболисты, как Шовковский, Шевченко, Милевский, никогда не будет плохой команды, как поспешили ее охарактеризовать за прошедшие две игры.

Что касается собственно игры, то голевых моментов у «Динамо» было немного больше. Мы могли надеяться на ничью, а так после неиспользованного Янузи момента последовала оборотка, и Шевченко лишний раз подтвердил свой класс и сделал то, что не могла сделать вся наша команда.

− Команде сегодня не удалось сыграть в атакующий футбол…

− Я не открою Америку, если скажу, что команда играет так, насколько ей позволяет соперник. Наверное, в этом заслуга киевлян, которые не дали нам сыграть в атаке так, как это можно было сделать. Я думаю, что как в Донецке, так и в Киеве мы выглядели достойно, особенно учитывая наш подбор игроков. Сегодня впервые после перерыва сыграл Есин, и видимо сказался недостаток игровой практики, дебютировал в нашей команде Оника. Возможно, не было сыгранности в действиях футболистов и уверенности в своих силах. Возможно, сказалось отсутствие Красноперова, играющего важную роль в нашей команде, но в этом я не ищу оправдания. Мы выглядели достойно, и претензий к игрокам по самоотдаче у меня нет. По крайней мере, по тому, что я видел с лавочки. Находясь на трибуне, а у меня есть и такой опыт, видение игры намного отличается.

− Так может вас еще раз дисквалифицировать?

− (смех в зале) Это может сказаться лишь на моем восприятии игры, но никак не на результатах команды. К сожалению.

− Вам не показалось, что Чеснаков постоянно играл на правый фланг на Маркоски, при этом не замечая других игроков атаки?

− Еще год назад такие игроки, как Чеснаков, Янузи, Матвеев не являлись игроками основного состава. Возможно, сказалась нехватка определенного опыта. Они дружат с Маркоски, возможно, где-то сказываются их отношения. Но мы все же ставили перед ним задачу закрывать центральную зону, где и проходит большинство атак, куда постоянно врывался Шевченко. И в первом тайме был момент, когда Шевченко мог забить, поскольку в центральной зоне не оказалось именно Чеснакова. Это огрехи, которые с опытом будут преодолены. Ну а сыграть против самого Шевченко − дорогого стоит для Володи!

− Почему сегодня не было Безуса?

− В прошлой игре, если вы помните, мы его заменили из-за повреждения мышцы. Мы не имеем возможности тренироваться на хороших полях − у нас в Полтавской области погода намного хуже, чем в том же Киеве. Получив травму в прошлой игре, он в тренировочном процессе лишь усугубил ее. Сегодня он был в запасе, но мы не рискнули выпустить его. Конечно, по такой игре, с его хорошим дриблингом, он мог бы принести определенную пользу.

− Оцените игру Главины и Ярмаша во вчерашнем матче дублирующих составов, на котором вы были одним из внимательных зрителей.

− Я не пропускаю ни одной игры дублирующего состава. А появление игроков из молодежной команды лишний раз подтверждает тот факт, что они растут. Мы не говорим, что надеемся на молодых ребят, а делаем ставку на них. В одном из интервью я прочитал, что Главина, по его же словам, готов процентов на девяносто. Если игрок будет готов хотя бы на 99 процентов, тогда ему можно будет доверять. Видимо, сказалась нехватка игровой практики в загребском «Динамо», где он всей душой хотел выступать, чтобы быть на виду у тренеров национальной команды. Видя, что он не играет, мы сделали все возможное, чтобы вернуть его раньше окончания арендного срока. Он пошел на снижение зарплаты в два раза, только чтоб вернуться в Украину. Я думаю, это говорит о том, что он хочет здесь играть, а будет или нет − покажет время.

− Что у вас получилось, а что нет в прошедшем матче?

− Мы планировали взять хотя бы очко, о чем я говорил в одном из интервью. Но этого не получилось. Естественно, я недоволен, что нам не удалось сыграть хотя бы вничью, но я доволен тем, как мы сыграли с «Динамо». Во всяком случае, после сегодняшнего матча врачи мне не сказали, что мы кого-то потеряли… В кадровом вопросе мы несколько ограничены, поэтому дорожим футболистами, которые есть в распоряжении. Замена Есина как раз и была связана с тем, чтобы он не усугубил свою травму. По игре к нему нет претензий.

− А правильно ли требовать от команды результата, если у нее нет нормальных условий для подготовки?

− А с меня, как тренера команды, никто и не требует результата. Но я требую результат с футболистов. Мне интересно работать там, где до этого не было подобных успехов. В прошлом году в одном из интервью я сказал, что мы выпрыгнули из штанов, сыграв удачно в том чемпионате, и мы добились успеха не благодаря, а вопреки всем трудностям, которые были у нас. Это делает нашу победу еще более значительной. А пока наша инфраструктура намного отстает от результатов, от нас и не требуют ничего. Но мы сами не можем опускать руки и стоять в стороне от того, что происходит.

− Как обстоят дела со строительством базы?

− Разговоры ведутся. Но все дело в том, что земля принадлежит области, а областное руководство пока что не идет нам навстречу. Идут судебные издержки, чтобы эта база передавалась из рук в руки. Может, со сменой власти что-то решится, тем более проект самой базы у нас есть.

− Многое в вашей игре зависит от Маркоски. Вы согласны с тем, что сегодня Вукоевич просто выключил Йована из игры?

− Сегодня он выглядел намного лучше, чем в предыдущих играх чемпионата после зимней паузы. В матче с «Шахтером» лучшим игроком назвали Дуляя, который не дал сыграть Маркоски, в сегодняшней игре вы выделяете Вукоевича. Но в целом Маркоски сыграл сегодня лучше, не в последнюю очередь из-за отличного состояния поля.

− Газон на «Динамо» лучше, чем на «Донбасс Арене»?

− Намного. У вас есть трава, а там и близко ее не было. Для более техничных футболистов ваше поле намного лучше.

− Так у нас работает и лучший специалист в Европе − Анатолий Калоша!

− Конечно, знаем Анатолия Яковлевича! Он и нам оказал неоценимую помощь, ведь в прошлом году у нас также было очень хорошее поле. И я за это благодарен ему.

МЕТАЛЛУРГ З − МЕТАЛЛУРГ Д − 3:2

Роман ГРИГОРЧУК (главный тренер запорожского «Металлурга»):

− Всех поздравляю с победой! Такие успехи придают уверенности и говорят о том, что у нас есть боеспособная команда. Это имеет большое значение для достижения положительного результата. Сегодня мы показали не лучший футбол. Вина в этом и наша есть, но играть по своим нотам непросто, когда тебе противодействует столь сильный соперник с подбором квалифицированных футболистов, организацией игры, высокой командной скоростью и отчетливой «рукой» тренера. Но этой победой я доволен, она достигнута в довольно драматичной борьбе и мы должны этому порадоваться.

− Вы сказали, ваша команда сегодня не очень хорошо играла. Почему?

− Хотелось бы видеть все-таки видеть более выразительный стиль игры, к которому мы стремился, в котором преобладает более уверенный контроль мяча. Это должно выглядеть более размашисто, больше должно быть острых проникающих передач. Сегодня были попытки, но сказать, что это было именно так как мы хотим, нельзя.

− Когда вы выпускали Писоцкого, что вы ему сказали?

− Я ему сказал, что он должен сыграть предельно просто. В ситуациях, когда мяч под нашим контролем и пасующий игрок не находится под давлением, он должен бежать вперед и при этом наносить удары по воротам. Попросил его использовать то, что дал ему Бог: у него сумасшедшая скорость и сильнейший поставленный удар с обеих ног. Ему это прекрасно удалось, а этот гол для него очень важен. Несмотря, что возраст у него уже не такой и молодой, думаю, его становление происходит именно сейчас. После этого забитого мяча он должен стать более уверенным футболистом. Я этому очень рад и с этим его поздравляю.

− На 85-й минуте вратарь Максим Коваль создал в штрафной площадке нестандартную ситуацию. Он что-то вам сказал насчет этого?

− После игры он был сильно расстроен, на глаза наворачивались слезы. Я не думаю, что это тот случай, когда необходимо было разбирать какие-то эпизоды. Я ему просто сказал, что такие, не то чтобы «ляпы», а неудачные моменты случаются на всех уровнях и это нужно просто пережить. Очень важно как он это сделает, потому что такие моменты закаляют.

− Когда соперник во второй раз сравнял счет, вы, наверное, подумали: ну что ж, ничья так ничья…

− Честно говоря про это не думал. Думал лишь о том, чтобы мы не остановились играть. Во втором тайме были моменты, когда мы просто прекращали играть в футбол. Это эмоции, психология, умение заставлять свой организм работать, выкручивать себя, выжимать. Функционально мы готовы очень сильно и нужно это использовать. Мы почему-то в начале второго тайма перестали играть. Но опять же, то что мы по ходу игры дважды сумели пропустить и забить, добавит нам уверенности. Это также подсказка для нас, что нужно биться и играть до конца. Но делать это в своем стиле.

− Когда вы читаете в прессе, что команда «Металлург», дескать, борется за выживание, насколько это вас расстраивает?

− Мы должны уважать позицию и мнение любого человека, тем более журналиста. Опровергать это хотелось бы не словами, а действиями и, возможно, через некоторое время журналист напишет о том, что он ошибался.

Николай КОСТОВ, (главный тренер донецкого «Металлурга»):

− Была очень хорошая игра. К сожалению, моя команда проиграла. Футболисты расстроились, и я  тоже, потому что так легко получаем из четырех ситуаций три гола. Такие моменты надо анализировать. Что касается игры, то я считаю, что все мои футболисты старались. Качество поля позволяло играть внизу в короткий и средний пас. Между прочим я поздравляю сотрудников запорожского клуба за то, что создали хорошие условия для футбола. Поздравляю запорожский «Металлург» и его болельщиков с победой и желаю удачи.

− Вы дважды сравнивали счет. Чего Вам не хватило, чтобы сделать это в третий раз?

− Удачи, счастья, мастерства…

ЧЕРНОМОРЕЦ − КРИВБАСС − 3:1

Андрей БАЛЬ (главный тренер «Черноморца»):

− Для вас не будет новостью, что сегодня было два разных тайма. В первом тайме мы все проиграли: борьбу, подбор, движение. «Кривбасс» мне очень понравился в первой половине игры. В перерыве пришлось применить метод кнута. Удачно, что мы быстро сравняли счет и потом уже взяли игру под свой контроль. Есть такое выражение − не забиваешь ты, скоро получишь в свои ворота. Слава Богу, на этот раз такого не произошло, и напротив мы смогли забить еще и третий мяч в конце встречи.

− Чем объясняется замена Колесниченко, он не вписался в игру?

− Да, не вписался. Я немного подождал, думал, что он найдет свою игру. Как только он ушел, мы пропустили, но, в целом, игра с двумя нападающими себя оправдала, они отыграли сегодня неплохо.

− Когда «Кривбасс» пошел вперед большими силами, «Черноморцем» были упущены стопроцентные моменты…

− Да, я уже сказал об этом. Действительно «Кривбасс» пошел на риск и хотел сравнять счет, хотя бы заработать очко в этой игре. Наверное, слишком много игроков вышло на одного вратаря и Маурисио Сауседо растерялся.

− Можно сказать, что один претендент на вылет уже отсеялся?

− Впереди еще напряженная борьба. Мы не смотрим в турнирную таблицу, мы смотрим на прошедшую и будущую игры. Меня интересует «Черноморец», наша команда, а не другие.

Юрий МАКСИМОВ (главный тренер «Кривбасса»):

− Хочу поздравить «Черноморец». В матче было два разных тайма. Еще раз убедился для себя, что иностранцы приезжают сюда, как в санаторий. Они думают, что здесь квадратными мячами играют, а оказывается круглыми.

+++

Ярославский: «Арбитражем Ищенко я недоволен»

Андрей Столярчук

Football.ua

14.03.10

После поражения в центральном матче 20-го тура от донецкого Шахтера (1:2) харьковский Металлист свел к минимуму свои шансы на попадание в Лигу чемпионов в следующем сезоне.

Своими впечатлениями от игры команды в этом поединке с  football.ua поделился президент слобожанцев Александр Ярославский:

− Александр Владиленович, какие впечатления у вас остались после неудачного вояжа команды в Донецк?

− Ну, какие могут быть впечатления после поражения?.. Понятно, что я расстроен и огорчен этим поражением. Иначе и быть, наверное, не может в подобной ситуации.

− Металлист проиграл по делу?

− Раз проиграли, значит по делу. Сейчас можно сколько угодно дискутировать на эту тему, но счет матча уже не изменить.

− Перефразируем несколько этот вопрос: по игре Шахтер переиграл Металлист?

− В определенные отрезки матча, наверное, да. Однако были моменты, когда и Металлист владел преимуществом. Думаю, в целом был приблизительно равный матч. Понравилась самоотдача наших футболистов, борьба до последнего в каждом эпизоде. Возможно, не все получалось, но само наличие неуемного желания бороться уже радует.

− В свете последних судейских скандалов особенный интерес вызывала работа арбитров в этом матче, центральном в туре. Как вы оцените уровень арбитража Ищенко?

− Как болельщик, уровнем арбитража Ищенко я недоволен. Но это не мое дело анализировать его работу. Есть соответственные инстанции, пусть они и разбираются.

− Поражение в этом матче по большому счету означает крах надежд харьковской команды на попадание в зону Лиги чемпионов по итогам сезона. Металлист теперь сосредоточит свои усилия на том, чтобы удержаться на третьем месте?

− Мы ни за что цепляться не будем. Металлист будет играть в свой футбол и радовать болельщиков. Вы видели, сколько фанатов прибыло поддержать нас из Харькова? Три тысячи! У какого клуба еще есть такие верные и организованные болельщики, как у Металлиста. К слову, пользуясь возможностью, хотелось бы искренне поблагодарить наших фанатов за эту поддержку. Для них-то мы и будем играть и биться в оставшихся матчах.

+++

Владимир Езерский: «Нужно делать правильные выводы и не повторять ошибок, которые были».

Zarya-lugansk.com

14.03.10

Проигрыш в Ужгороде «Закарпатью» усложнил турнирное положение «Зари». Своими мыслями о причинах поражения поделился капитан луганской команды Владимир Езерский.

− Сегодня была  принципиальная игра. Очень нервная. В таких играх на первый план выходит опыт. Сказалось то, что у нас молодой коллектив. Нам не хватило опыта. Главный тренер нам объяснил, что и как мы должны были делать на поле, к сожалению, не все получается выполнять. Делаем ошибки, которые превращаются в голы. Не хочу особо много говорить по поводу судейства, но мы сейчас просматривали видео, Чайковский чисто в подкате выбил мяч. На повторе все видно. Это была выигрышная игра, но еще раз повторюсь, наши ошибки все испортили. По сути, у «Закарпатья» особо хороших моментов не было. Они ничего не создали, за исключением двух моментов. Первый мяч мы пропустили, не разобравшись в центре поля. Из глубины врывался игрок, мы не сыграли плотно. Относительно второго, я считаю, что была судейская ошибка, которая повлияла на результат.

− В то же время у нас были неиспользованные моменты…

− Действительно, «Закарпатье» давало нам возможность играть. Хорошие возможности были для контратаки. Мы не единожды могли забить. Почему не забили, не могу сказать. Наверное, потому, что не все у нас еще получается. У нас очень молодые игроки, которые делают свои первые шаги на таком уровне. И не могут использовать все те шансы, которые предоставляет соперник.

− Нам предстоит играть с очень сильными командами. Как ты считаешь реально в ближайших играх брать очки?

− Будем стараться. Понятно, что фаворитами будем не мы. Будет очень тяжело. У нас только создается коллектив, делаются первые шаги. Но, нужно делать правильные выводы, идти вперед и не повторять тех ошибок, которые были.

− Был удивлен, что луганские болельщики проехали через всю страну, что бы поддержать свою команду?

− Очень приятно, что болельщики верят в нас. К сожалению, мы их сегодня разочаровали тем, что проиграли. Но, все равно после игры мы подошли к фанам, бросили на сектор футболки,  хотели отблагодарить их за поддержку. Большое им спасибо. Всем нам хочется побед, но нужно набраться терпения, сейчас идет становление команды. Я думаю, что общими усилиями мы сумеем набрать необходимые очки и остаться в высшей лиге.

+++

Игорь Суркис: «Команда тяжело входит в сезон»

Юрий Вишневский

Fcdynamo.kiev.ua

13.03.10

Президент «Динамо» Игорь Суркис после победного матча с «Ворсклой» поделился своими впечатлениями от игры с журналистами.

− Матч держал в напряжении до последней минуты. Команда тяжело входит в сезон. Главному тренеру со своими помощниками необходимо разобраться, почему так происходит. Раньше нам так тяжело не было − за три игры мы забили три мяча. Правда, сегодня я увидел бойцовские качества, проявленные обеими командами. Но мы обязаны были забивать! Милевский не может отправить мяч в сетку с двух метров, а потом Маграо балуется на ударной позиции. В итоге, пропустили бы мы на последних минутах − и все. Ведь моменты создаются для того, чтобы забивать. Да и «Ворскла» достаточно хорошая команда, которую возглавляет отличный специалист, знающий, чего он хочет от подопечных, поэтому, наверное, тем ценнее наша победа.

− Соответственно, игрового кризиса в «Динамо» нет?

− И не только игрового − в «Динамо» нет никакого кризиса. Все в команде нормально. Единственное − необходимо нащупать игровые связи после зимнего перерыва, и все встанет на свои места.

− На ваш взгляд, что происходит с Артемом Милевским, который выглядит слабее, чем осенью?

− Я также смотрю на его игру с позиции болельщика. Вам может показаться, что он выглядит слабее, а тренер может быть совершенно иного мнения. Мне сложно сказать, поскольку я не участвую в тренировочном процессе. Наверное, раз не забивает, значит слабее − все-таки, в первой части чемпионата на его счету было десять мячей, а три весенние игры остались для него «сухими». Нападающий для того и выходит на поле, чтобы забивать. Сегодня было три-четыре момента у Шевченко, и один из них он реализовал. А все потому, что Андрей играл на своей позиции, поскольку на правом фланге смогли сыграть и Еременко, и Данило Силва. Если же у Шевченко есть моменты, уверяю вас, он будет забивать.

− То есть, на правом фланге Шевченко недостаточно полезный?

− Андрею уже не двадцать лет, да и никогда он не был фланговым игроком. Он силен в атаке. Из трех-четырех моментов забил один − уже хорошо.

− Как вы относитесь к тому, что Газзаев наигрывает бразильскую защиту с Хачериди в центре?

− Пригласив главного тренера, я, как президент клуба, должен выполнять его пожелания. По-другому команду невозможно создать. У него такое видение, а правильное или нет − покажет только время. Только тогда можно будет делать выводы. Сегодня я не могу сказать, что бразильцы плохо сыграли в обороне. Надо отдать должное Данило. Видно, что парень набирает форму, и видно, что он обладает теми качествами, которые отвечают уровню игры «Динамо». В первую очередь, отметил бы его скорость. В общем же могу сказать, что на сегодня команда ожила процентов на сорок. Надеюсь, что в следующих играх мы будем играть еще мобильнее и лучше.

− В прессе много разговоров о конфликте с Сабличем, которого не пускают на базу…

− Это не конфликт, а небольшое недоразумение, которое, встретившись с ним, нам удалось уладить. Мы ему продолжаем подыскивать клуб, он получает заработную плату, имеет возможность поддерживать форму. А вопрос, почему не попадает в обойму главного тренера, Горан должен уже задавать себе самому.

− Какого результата вы ожидаете в завтрашнем матче «Шахтера» с «Металлистом»?

− Думаю, будет боевая игра, потому что «Металлист» не собирается дарить очки. Для нас, конечно, было бы идеально, если «Шахтер» потеряет очки. Но, все равно, уверяю вас, что исход чемпионской гонки будет решен до последнего тура.

+++

Відбулося засідання №16 Дисциплінарного комітету ПЛ

Fpl.ua

13.03.10

Дисциплінарний комітет ПРЕМ’ЄР-ЛІГИ вирішив:

1. ФК «Ворскла» за запалення вболівальниками команди піротехнічного засобу під час матчу 19-го туру Епіцентр Чемпіонату України зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 500 гривень.

2. ФК «Динамо» за запалення вболівальниками команди піротехнічного засобу під час матчу 19-го туру Епіцентр Чемпіонату України зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 500 гривень.

3. ФК «Дніпро» за запалення вболівальниками команди трьох піротехнічних засобів під час матчу 18-го туру Епіцентр Чемпіонату України зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 1 000 гривень.

4. ФК «Карпати»:

а) за масове порушення вболівальниками команди правил поведінки на стадіоні під час матчу 18-го туру Епіцентр Чемпіонату України (запалили 32 піротехнічні засоби, 5 з яких були кинуті на футбольне поле, та скандували образливі вислови на адресу арбітра матчу) зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 15 000 гривень;

б) за масове порушення вболівальниками команди правил поведінки на стадіоні під час матчу 18-го туру першості молодіжних складів команд ПЛ (вболівальники команди запалили 11 піротехнічних засобів, 2 з яких були кинуті на футбольне поле, що призвело до двохвилинної зупинки матчу, та кидали сніжки на футбольне поле) зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 5 000 гривень.

5. ФК «Металіст» за запалення вболівальниками команди піротехнічного засобу під час матчу 19-го туру Епіцентр Чемпіонату України зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 500 гривень.

6. ФК «Металург» Донецьк за неправомірні дії вболівальників команди під час матчу 19-го туру Епіцентр Чемпіонату України (вболівальники команди запалили 2 піротехнічні засоби та скандували образливі вислови на адресу арбітра матчу) зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 2 000 гривень.

7. ФК «Оболонь» за масове порушення вболівальниками команди правил поведінки на стадіоні під час матчу 19-го туру Епіцентр Чемпіонату України (вболівальники команди запалили 2 піротехнічних засоби, один з яких було кинуто в сектор вболівальників команди гостей, та кидали сніжки на футбольне поле) зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 5 000 гривень.

8. ФК «Чорноморець» за скандування вболівальниками команди образливих висловів на адресу арбітра матчу 18-го туру Епіцентр Чемпіонату України зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 1 000 гривень.

9. ФК «Шахтар» за неправомірні дії вболівальників команди під час матчу 19-го туру Епіцентр Чемпіонату України (вболівальники команди запалили 2 піротехнічні засоби, запалили 2 та зламали 6 пластикових сидінь) зобов’язати перерахувати обов’язковий грошовий внесок у сумі 3 000 гривень.

Визнати контракт між ФК «Оболонь» та головним тренером Юрієм Максимовим розірваним з 08.01.2010 р. в односторонньому порядку за ініціативою Максимова. Визначити розмір компенсації, яку належить сплатити тренеру на користь ФК «Оболонь» (за дострокове розірвання контракту в односторонньому порядку), у розмірі його заробітної платні, передбаченої контрактом з ФК «Оболонь», помноженої на кількість місяців, що залишились до закінчення терміну дії контракту.

За некоректну поведінку під час матчу 18-го туру Епіцентр Чемпіонату України головного тренера команди «Таврія» Сергія Пучкова попередити.

Частково задовольнити заявлені вимоги футболіста ФК «Іллічівець» Олександра Ситника та зобов’язати клуб сплатити на його користь четверту частину грошової винагороди, передбаченої додатковою угодою до контракту у гривнях за курсом НБУ на день оплати. Перенести на наступне засідання розгляд вимоги Ситника щодо компенсації клубом вартості лікування травми (хірургічної операції) у Німеччині.

Зважаючи на вивчення ігрового моменту Експертною комісією ФФУ не розглядати питання про вилучення з поля футболіста ФК «Іллічівець» Артема Савіна у матчі 19-го туру Епіцентр Чемпіонату України.

За навмисний удар суперника, який не володіє м’ячем, у матчі 19-го туру Епіцентр Чемпіонату України відсторонити футболіста ФК «Шахтар» Луіса Адріано від участі у змаганнях на 3 матчі (норма Дисциплінарних правил ФФУ прямої дії).

За навмисний удар суперника, який не володіє м’ячем, у матчі 19-го туру Епіцентр Чемпіонату України відсторонити футболіста ФК «Оболонь» Сергія Рожка від участі у змаганнях на 3 матчі (норма Дисциплінарних правил ФФУ прямої дії).

Відкласти розгляд питання про заяву колишнього футболіста ФК «Шахтар» Володимира Прийомова щодо виплати клубом заборгованості по заробітній платні, а також компенсації за дострокове розірвання контракту.

+++

Матч між лідерами першої ліги ФК „Львів” та ПФК „Севастополь” не відбувся через снігопад

Ostro.org

15.03.10

Матч між головними претендентами на вихід в прем’єр-лігу, першоліговими ФК „Львів” та ПФК „Севастополь”, не відбувся через снігопад, — повідомили кореспондента „ОстроВ” у інформаційній службі ФК„Львів”.

Поєдинок мав відбутись вчора, 14 березня, в місті Добромилі Львівської області.

Київський арбітр мачту Сергій Березка за погодженням з делегатом ФФУ Ігорем Хібліном з Хмельницького вирішили відмінити матч через несприятливі погодні умови.

З рішенням арбітра та делегата погодилися всі учасники матчу, відзначивши, що ризик отримати травму на непростому газоні є досить великим.

Коли відбудеться гра, яку перенесли вже вдруге, наразі не відомо. Остаточне рішення з цього приводу прийме одне з найближчих засідань ПФЛ.

+++

Наставники ФК “Львів” та ПФК “Севастополь” не в захваті від рішення арбітра про перенесення матчу

Олег Василевський

Ua-football.com

14.03.10

До початку матчу ФК “Львів” − ПФК “Севастополь” залишилось двадцять хвилин. Гравці обох команд розминаються на газоні “Княжої Арени”. Минуло декілька хвилин і гості зі словами: “Матчу не буде”, − відправились у роздягальню. А судді тим часом ще вирішували: переносити гру чи ні (на полі у деяких місцях стояла вода, а в деяких промерзла земля. За два дні до гри у Добромилі було 18 градусів морозу). П'ятнадцять хвилин по тому “Севастополь” знову з'явився на полі. Уболівальники, мабуть, вирішивши, що футболу таки бути, зустріли їх оплесками. Однак іншої думки був арбітр і о 15:10 диктор по стадіону повідомив, що “матч перенесено на невизначений термін”. Сергій Березка прокоментувати своє рішння відмовився. Пояснив, що суддям заборонено спілкуватись із ЗМІ.

Олег Лещинський, головний тренер ПФК “Севастополь”:

З одного боку матч можна було проводити, а з іншого — ні. Можна, бо люди готувалися до гри, хотіли показати гарний футбол. А не можна, бо газон дійсно травмонебезпечний. Зрештою, ще всі пам'ятають минулорічну гру “Львова” з “Металістом” на цьому ж стадіоні. Від такого футболу, думаю, не отримали б задоволення ані глядачі, ані футболісти.

Зараз постає питання: коли грати? Чемпіонат завершується в червні, а календар дуже насичений. Тому в перенесені матчу, напевно, не були зацікавлені ані ми, ані ФК “Львів”.

Альґімантас Любінскас, головний тренер ФК “Львів”:

− Ми були готові виходити не поле. Для команди погано, що пропадає ігрова практика. Тиждень фактично пропускаємо. Найбільш розумно було б зіграти з “Севастополем” уже по завершенні чемпіонату, бо календар такий, що граємо через кожні 4-5 днів. Та й, можливо, наприкінці чемпіонату навколо цього матчу буде більший ажіотаж. Можливо, буде більше інтриги.

+++
ЕВРО-2012

Створено урядовий комітет з питань Євро-2012

2012ua.net

13.03.10

Прем’єр-міністр України Микола Азаров провів робочу нараду з віце-прем’єр-міністрами та керівниками міністерств економічного і соціального блоків.

На засіданні було визначено перелік урядових комітетів і сфери їх компетенції та розподілено обов’язки між віце-прем’єр-міністрами, повідомили 2012ua.net в управлінні у зв'язках зі ЗМІ Секретаріату Кабінету міністрів України.

Зокрема, утворено новий урядовий комітет − з питань підготовки і проведення Євро-2012, який очолить Борис Колесников. Прем’єр-міністр України очолить урядовий комітет з системних структурних реформ.

Рішення з цих питань найближчим часом буде оформлено постановою Уряду.

+++

Найбільш критичними об'єктами підготовки до Євро-2012 є стадіони у Львові та Києві − Колесніков

2012ua.net

12.03.10

Віце-прем'єр міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесніков назвав НСК «Олімпійський» у Києві та стадіон у Львові найбільш критичними об'єктами у підготовці країни до чемпіонату.

«У нас є 5 об'єктів, які життєво важливі за термінами виконання. Найбільш критичні − це два стадіони: львівський і київський. Плюс три аеропорти − у Борисполі, Донецьку і Львові. Крім того, ще є 100 не таких великих об'єктів, але там ситуація цілком нормальна», − сказав Колесніков в інтерв'ю ІМК.

+++

На Харьківщині запускається проект «Евромобіль-2012»

 

Віта Дубовик

Укрінформ

13.03.10

На Харківщині до Євро-2012 планують випускати електромобілі. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, про це заявив директор КП  «Індустріальний парк «Рогань» Олександр Дудка.

 

Проект називається «Євромобіль-2012 «, його ініціював кластер «Мехатроніка» (Харків).  Для реалізації даного проекту буде створений консорціум провідних підприємств і НДІ регіону з науковим парком ФЕД на чолі.

 

«Створення у Харківській області виробництва електромобілів не вимагатиме багато коштів, оскільки спочатку буде тільки складальне виробництво, для якого використовуватимуться порожні зараз цехи.  Крім того, можна зосередити зусилля на створенні конкурентоспроможного електромотора. У ньому головний елемент − магніт, а у нас у Харкові є підприємство, яке продає ці магніти на експорт. До розробки нового двигуна підключиться науковий парк «ФЕД», який отримає державні преференції», − відзначив директор парку.

 

Ідея масового виробництва електромобілів зараз дуже популярна в світі. Наприклад, аналогічний проект зараз впроваджує корпорація «Ніссан» (Японія). За прогнозами експертів, до 2020 року кожний другий покупець у світі вибиратиме електромобіль.

 

Олександр Дудка відзначив, що взяти участь у проекті були запрошені як зарубіжні, так і вітчизняні підприємства. Зацікавилися ідеєю ДП «Завод ім. Малишева», «КБ ім. Морозова» (обидва − Харків) і ряд інших підприємств.

 

Протягом 2010 року автори проекту планують створити концепт електромобіля і сертифікувати його. Серійне виробництво харківської розробки планують почати до літа 2012 року на базі створеного консорціуму.

+++

Львів представив готелі для розміщення представників ЗМІ на Євро-2012

 

Нінель Кисілевська

Укрінформ

14.03.10

Пропозицію готелів для розміщення журналістів та операторів телерадіокомпаній, які висвітлюватимуть Євро-2012, надав Львів організаторам трансляцій − УЄФА Медіа Текнолоджіс СА (UMET), повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

 

Серед готелів, які вже оглянули представники цієї структури, − «Цитадель Інн», «Рейкарц», «Ірена», «Супутник», «Рікон» та «Панська гора». Більшість із них − новозбудовані і кожен за комфортом відповідає сучасним міжнародним стандартам. Дотримано і ще однієї обов’язкової вимоги: готелі розміщені поблизу тренувальних полів та спортивних арен. Оскільки один із таких спортивних об’єктів знаходиться у курортному містечку Моршин, там теж запропоновано чотири готелі.

 

За висновком директора Офіційної агенції з розміщення УЄФА − Євро-2012 Міхала Щепанського усі представлені готелі повністю відповідають очікуванням. Вже через місяць відбудеться запланований візит з готовими угодами для підписання.

Підписатися на новини