Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ЕВРО-2012

 

 

Євро-2012 у фокусі польських ЗМІ

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

01.03.10

Підготовка до Євро-2012 в Україні та Польщі залишається однією з найактуальніших тем, якою цікавляться польські ЗМІ, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Польське агентство преси (РАР) інформує про те, що 4 квітня нинішнього року президент УЄФА Мішель Платіні здійснить візит в Україну. Він відвідає Харків, Львів та Донецьк, де ознайомиться з ходом будівництва спортивних арен цих міст до футбольного єврофоруму.

  

РАР також відзначає переконання президента Федерації футболу України Григорія Суркіса про те, що новообраний глава Української держави Віктор Янукович допоможе організаторам чемпіонату успішно підготуватися до турніру. “Сподіваюся, що він зробить усе, щоб цей найважливіший для нашої країни проект завершився успіхом”, − цитує Г.Суркіса РАР.

  

Водночас інтернет-портал Onet.pl із посиланням на віце-прем'єр-міністра українського уряду Івана Васюника інформує, що до 15 березня цього року Львів підготує і подасть на перезатвердження скоригований проект будівництва львівського стадіону до Євро-2012. Крім того, на засіданні міжвідомчої робочої групи з питань спорудження цієї арени І.Васюник повідомив, що на найближчому засіданні уряду проситиме 50 млн грн на продовження необхідних робіт на будмайданчику.

  

Як інформує Onet.pl, І.Васюник також позитивно висловився щодо підготовки львівських медичних закладів до турніру. “Львів хорошими темпами готує медичну інфраструктуру до Євро-2012. Це добре видно після ремонту та наявності обладнання, яке є в міській клінічній лікарні швидкої допомоги”, − цитує українського віце-прем'єра польський інтернет-портал. Від додав, що на модернізацію закладів медичного обслуговування чотирьох українських міст-учасників чемпіонату в державному бюджеті на цей рік передбачено 134,8 млн гривень, 24 млн з яких припаде Львову.

  

Продовжуючи тему підготовки Львова до Євро-2012, інший польський інтернет-портал Wirtualna Polska повідомляє, що компанія «ArcelorMittal» зацікавлена участю в підготовці об'єктів столиці Галичини до чемпіонату. Йдеться про постачання елементів сталевих конструкцій, які виготовляє всесвітньо відома компанія, для будівництва стадіону у Львові.

  

РАР інформує, що влада Вроцлава узгодила з новим виконавцем будівництва стадіону до Євро-2012 − німецькою компанією “Max Boegl” графік виконання подальших робіт на будмайданчику. Речник спілки «Wroclaw 2012» Магдалена Маляра повідомила, що наступного тижня на місці спорудження стадіону з'являться перші робітники нового генпідрядника. Їх завданням буде підготовка майданчика до основних робіт, які повинні розпочатися до наступного місяця. “Член правління фірми “Max Boegl” Герхард Хюпфер назвав 30 червня 2011 року реальним терміном для завершення робіт на стадіоні. В другій половині 2011 року на арені можна буде провести перші футбольні поєдинки”, − зазначила М.Маляра.

  

Як повідомляє видання “Річ Посполита”, Союз європейських футбольних асоціацій досить критично оцінює підготовку Вроцлава та Варшави до Євро-2012, дещо позитивніше − Гданська та Познані. Про це йдеться у неопублікованому звіті УЄФА з підготовки РП до чемпіонату, наголошує часопис.

  

У документі інформується, що ризик, пов'язаний із будівництвом стадіону у Вроцлаві, є дуже високим. Зазначається, що влада міста довший час приховувала від УЄФА реальний стан речей зі спорудженням спортивної арени, що зрештою стало неприємною несподіванкою для функціонерів з Ньйону.

  

Газета наводить інформацію від джерела з кола організаторів ЧЄ-2012 в РП: “Ми отримували від представників Вроцлава звіти й надсилали їх в УЄФА, однак у них було багато неправдивої інформації. Там було безліч різних даних та розрахунків, але вони, як виявилося, у значній мірі були взяті зі стелі”.

  

Іншу думку має директор департаменту суспільних справ Вроцлавського муніципалітету Міхал Яніцький. “Уся інформація, яку ми подавали у звітах, є правдивою. Те, що ми не писали в них про запізнення, є нормальним явищем. Практично до кінця листопада представники компанії “Mostostal Warszawa” (попередній виконавець-будівник стадіону − УКРІНФОРМ) запевняли нас, що відставання незабаром буде надолужено. Коли ми зорієнтувалися, що це неможливо, ми негайно розірвали угоду й повідомили про це УЄФА”, − запевнив М.Яніцький. Він додав, що, розриваючи угоду з попереднім виконавцем, влада міста була свідома того, що це призведе до зростання ризику вчасного завершення спорудження об'єкту.

  

Тепер, як констатує часопис, керівництво європейського футболу вже не бажає вірити на слово, а ініціює здійснення прискіпливого контролю за перебігом робіт зі спорудження футбольної арени в столиці Нижньосілезького воєводства. Ця відповідальність покладена на урядову спілку з організації чемпіонату в Польщі “PL.2012” та польську асоціацію футболу (PZPN). “Якщо в УЄФА побачать, що ми дотримуємося графіка виконання подальших робіт, то це знизить ризик реалізації інвестиції. Однак у Ньйоні відтепер досить стримано реагуватимуть на запевнення з Вроцлава”,− наголосив у коментарі часопису один з неназваних представників спілки “PL.2012”. Він додав, що термін здачі в експлуатацію стадіону у Вроцлаві за графіком визначено на червень 2011 року, однак цей сценарій він вважає “надзвичайно оптимістичним”. Більш реальним буде термін ближче до кінця 2011 року, резюмував співрозмовник газети.

  

В оцінці стану підготовки інших польських міст до чемпіонату у звіті інформується, що критичні зауваження лунають і на адресу польської столиці. Попри хороші темпи будівництва Національного стадіону у Варшаві, експерти УЄФА досить скептично висловилися щодо облаштування інфраструктури навколо нього: ремонту прилеглих вулиць та модернізації залізничної станції “Варшава-стадіон”. Втім, речник мера Варшави Томаш Андрещик запевнив, що місто має гроші на облаштування цього району, й незабаром розпочнуться роботи з модернізації його інфраструктури.

  

В документі УЄФА, як зазначає газета, ризик з підготовкою Гданська до Євро-2012 визначено як середній, а Познані − низький.

  

У звіті також аналізується стан підготовки польської інфраструктури до чемпіонату. У цьому контексті зазначається, що до Євро-2012 в країні не збудують автомагістраль, що з'єднає Вроцлав, Познань та Гданськ. Під знаком запитання залишається й будівництво автострад А1 та А2, які мають об'єднати північ з півднем, захід зі сходом Польщі. Ще більш проблематичніше, констатує газета, виглядає підготовка залізничної інфраструктури: центральний вокзал Варшави не реконструюють, а лише здійснять косметичний ремонт, критичні запізнення спостерігаються й з модернізаціями вокзалів у Познані та “Варшави-західної”. У Познані також є проблеми з модернізацією місцевого аеровокзалу, підсумовує “Річ Посполита”.

  

Керівництво аеропорту імені Леха Валенси у Гданську підписало угоду з виконавцем щодо будівництва другого пасажирського терміналу. За цим документом, консорціум на чолі з польською компанією Budimex S.A. повинен збудувати об'єкт протягом двох років, до початку Євро-2012.

  

Генпідрядник виграв тендер щодо будівництва терміналу в Гданську наприкінці листопада 2009 року. Консорціум, який розпочне спорудження об'єкту на цьому тижні, оцінив інвестицію в 153 млн злотих (понад 52 млн доларів США).

  

Речник Budimex S.A. Кшиштоф Козьол пояснив, що, насамперед, буде виконано роботу з підготовки території та під'їзних шляхів. “Передбачаємо, що земляні роботи розпочнуться в кінці березня. У листопаді ми плануємо змонтувати стальну конструкцію приміщення терміналу”,− заявив він. К.Козьол також поінформував, що загалом термінал буде зі сталі та скла, а його корисна площа становитиме 39 тис. кв. метрів.

  

Водночас голова правління Гданського аеропорту Влодзімеж Махчинський повідомив, що після здачі в експлуатацію нового терміналу, летовище додатково матиме шість залів для відправлень і в комфортних умовах зможе обслуговувати до 5 млн пасажирів на рік. Для порівняння він зазначив, що нині аеропорт може обслуговувати 2 млн туристів щорічно. В.Махчиньський також нагадав, що спершу планувалося здати другий термінал в експлуатацію лише в 2013 році, однак проведення ЧЄ-2012 змусило керівництво летовища переглянути свої плани.

  

Польське інформагентство зазначає, що найбільша опозиційна партія “Право і Справедливість” (PiS) критично оцінює дії влади щодо підготовки РП до Євро-2012. На переконання депутатів цієї політичної сили, багато інвестицій, зокрема й будівництво Національного стадіону у Варшаві, відбувається невідповідним чином. Так, речник PiS Маріуш Блащак повідомив, що депутати міськради Варшави ініціювали скликання позачергової сесії щодо організації Євро-2012 в польській столиці. “Депутати ставитимуть запитання меру Ганні Гронкевич-Вальц щодо відсутності створення інфраструктури навколо стадіону”, − наголосив він.

  

Реакція опозиції викликана повідомленнями про те, що у Варшаві буде збудовано Національний стадіон за 1,6 млрд злотих (за нинішнім курсом понад 550 млн доларів США), однак не буде створено інфраструктури Національного центру спорту − 40 тис. кв. метрів комерційної площі, яка повинна була забезпечити самоокупність стадіону.

  

Водночас колишній міністр спорту та туризму (MSiT) РП Елжбета Якубяк закинула урядовій спілці “PL.2012”, яка відповідає за підготовку РП до чемпіонату, що та не володіє ситуацією з організації турніру. “Із сотень проектів, які подавалися як проекти Євро-2012, більшість не реалізуються”, − наголосила Е.Якубяк. Серед них вона назвала залізничні вокзали столиці РП, а також автошлях між Вроцлавом та Познанню.

  

Wirtualna Polska звертає увагу на те, що компанія Coca-Cola стала черговим спонсором Євро-2012. “Наша багаторічна співпраця з УЄФА є дуже вдалою, і ми задоволені, що можемо її продовжувати”, − заявив генеральний менеджер компанії “Coca-Cola Poland” Дірк Верисер (Dirk Veryser). Він висловив задоволення тим, що вперше Чемпіонат Європи з футболу проведуть у цій частині Європи, наголошує Wirtualna Polska.

  

За інформацією РАР, Гданськ вибрав технологічного партнера для футбольного стадіону у Гданську. Ним стала польська фірма Trias S.A., яка планує реалізувати інвестицію за майже 72 млн злотих (близьуо 25 млн доларів США). Втім, заступник голови відповідальної за будівництво стадіону у Гданську спілки BIEG 2012 Адам Калата зазначив, що не обов'язково переможець буде реалізовувати інвестицію: “Він, звичайно, є найближчим до реалізації інвестиції, однак конкурсна комісія вивчить пропозиції всіх її учасників, а також чекатиме на можливі протести з боку інших фірм”. Генпідрядник відповідатиме за закупівлю та обслуговування систем моніторингу, акустики, сигналізації, монтажу телекомунікаційних та телеінформаційних систем тощо. А.Калата додав, що виконавець матиме на реалізацію угоди вісім місяців з моменту її підписання.

  

“Газета Виборча” звертає увагу на можливість додаткового імпульсу для зростання ВВП країни завдяки проведенню турніру. “Найважливіші спортивні події повинні бути каталізатором змін. Вони можуть призвести до покращення іміджу країни-організатора турніру у світі, а також до стимуляції економічного, політичного та суспільного розвитку країни”, − цитує часопис директора проекту Євро-2012 в дорадчій фірмі “Deloitte” Яцека Бохенка. На переконання експерта, завдяки чітко обмеженим у рамках проектам підготовки до турніру, в країні буде прискорено розвиток інфраструктури та інших модернізаційних проектів, які в звичайних умовах могли б “потонути” в дебатах та бюрократії. “Якщо б у Польщі не відбувався ЧЄ-2012, дороги будувалися б з трирічним запізненням, а стадіони з восьмирічним”,− наголосив він.

  

Завдяки організації турніру, як підкреслив експерт “Deloitte”, країна ставатиме більш передбачуваною, що дає можливість залучення до Польщі нових фірм та зростання торговельного обміну. Крім того, зросте туристична привабливість країни, додав Я.Бохенек. Він підкреслив, що все це стане реальністю лише у разі цілеспрямованої роботи на реалізацією даного шансу: “У підготовку до Євро-2012, розбудову та модернізацію інфраструктури Польща вкладає 70 млрд злотих (понад 24 млрд доларів США). Їх не варто витрачати лише на два-три тижні проведення турніру”,− наголосив він. На думку експерта, на сьогодні залишається небагато часу для детального планування, що РП матиме після проведення турніру.

+++

Кириленко продается Януковичу за деньги на Евро-2012

Rupor.info

01.03.10

В среду, 3 марта  в Верховной Раде может быть поставлен  на голосование вопрос по отставке правительства. 24 февраля депутаты от Партии регионов повторно зарегистрировали в парламенте проект постановления об ответственности Кабмина.

Регионалы не скрывают, что для результативного  голосования по этому вопросу  а также и других они ведут  активные торги с руководителями НУ-НС. В частности, в начале этой недели планируется проведение очередного раунда переговоров, в котором примут участие  Николай Азаров, Андрей Клюев, Сергей Кивалов и его тезка Левочкин — от Партии регионов, Вячеслав Кириленко, Виктор Тополов, Николай Мартыненко, Юрий Костенко, Давид Жвания — от НУ-НС.  Идейные темы обговаривать не будут. На повестку дня вынесены вопросы более важные — распредиление будущих должностей в правительстве и контроль над бюджетными потоками, сообщает наш источник в Администрации президента. 

Вопрос будущей  коалиции будет зависеть от их результата. 

    Вячеслав  Кириленко настойчиво желает:

   * вице-премьер-министра по гуманитарным вопросам (контроль за финансированием Евро-2012);

   * Минобразование;

   * Минкультуры;

   * первого заместителя Минтранса (под Василия Шевченко);

   * смены ректора Киевского национального университета им. Шевченко.

    Кроме этого лидер депутатской группы «За Украину» просит от Партии регионов денег для содержания партии.

+++

УЄФА визначає інтернет-магазини сувенірів Євро-2012

Ukrinform.ua

01.03.10

УЄФА розпочав процес вибору офіційного інтернет-магазина для Євро-2012. Футбольний союз запрошує зацікавлені та компетентні компанії взяти участь у конкурсі на право стати офіційним інтернет-магазином програми УЄФА-EUROTOP. Окрім Євро-2012 до неї входять, зокрема, такі турніри, як чемпіонат Європи серед молоді, жінок, а також континентальний турнір з  футзалу.

На право стати офіційним розповсюджувачем сувенірів УЄФА може претендувати організація з належною інфраструктурою, фінансовими можливостями, ресурсами та досвідом, які дозволять їй вести діяльність у всесвітній мережі для УЄФА з 2010-го по 2017 роки.

Зацікавленим сторонам належить повідомити УЄФА про свою участь в конкурсі, заповнивши відповідний формуляр до 8 березня 2010 року. Запрошення до подачі заявок буде надіслане лише компетентним організаціям, які будуть своєчасно повідомлені про умови тендеру.

Підписатися на новини