Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ЕВРО-2012

 

Партия регионов рассмотрит кандидатуры И.Васюныка и Ю.Павленко на министерские должности, если их предложит «Наша Украина», − Б.Колесников.

Rbc.ua

25.02.10

Партия регионов рассмотрит кандидатуры Ивана Васюныка и Юрия Павленко на министерские должности, если их предложит «Наша Украина». Об этом журналистам заявил заместитель главы фракции Партии регионов Борис Колесников, передает корреспондент РБК-Украина.

Он отметил: «Так как Ю.Павленко занимается Олимпийскими играми и, учитывая количество медалей Украины на Олимпиаде в Ванкувере, то есть вопросы. То же касается и реконструкции НСК «Олимпийский». Это единственный наш объект, все остальное можно построить».

Б.Колесников отметил, что И.Васюнык и Ю.Павленко прошли в правительство по квоте «Нашей Украины» и «если «Наша Украина» предложит их кандидатуры, мы будем их обсуждать».

Отвечая на вопрос, останется ли на своей должности руководитель оргкомитета по подготовке Украины к Ево-2012 Маркиян Лубкивский, Б.Колесников отметил, что это не зависит от коалиции. Он также подчеркнул, что президентство Виктора Януковича «очень эффективно повлияет на подготовку Украины к Евро-2012 и все объекты будут готовы».

+++

В жодному з польських міст немає таких загроз, які б змусили бити на сполох − Олькович

2012ua.net

25.02.10

− УЄФА має повну уяву про стан підготовки польських міст до чемпіонату Європи 2012 року і ніколи не мала застережень щодо наданих відомостей, − заявив у четвер, 25 лютого, у Вроцлаві директор Євро-2012 у Польщі Адам Олькович, коментуючи повідомлення видання Rzeczpospolita щодо таємного рапорту УЄФА, інформує Wirtualna Polska.

− Штаб-квартира УЄФА використовує два інформаційних канали. Першим є «міста − Польща − УЄФА», а другим − рапорти та звіти експертів у конкретних галузях. Погляд УЄФА у питанні підготовки є повним та широким, − додав він. Олькович також підтвердив що в реалізації деяких проектів існує ускладнення у зв'язку з погодними умовами.

− Однак в жодному з польських міст немає таких загроз, які б змусили бити на сполох, − запевнив Адам Олькович.

Президент Польського футбольного Союзу (PZPN) Гегож Лято у свою чергу додав, що на даному етапі підготовки країни до Євро є галузі, які вимагають вдосконалення, і, «певно, буде запізнення по деяким строкам». Натомість Лято висловив упевненість в тому, що Польща виконає свої зобов'язання перед УЄФА.

+++

Новообраний Президент України: «Ефективна співпраця між президентом, парламентом і урядом розчистить дорогу до швидкого економічного прогресу»

Ukrinform.ua

25.02.10

Сьогодні Віктор Янукович присягнув на вірність українському народу. Після урочистої церемонії новообраний Президент України проголосив промову, в якій окреслив своє бачення подальшого розвитку держави. Він наголосив на тому, що державну підтримку отримає невелике число пріоритетних напрямків економіки, завдяки яким ми зможемо посісти гідне місце в міжнародному розподілі праці. Безумовно, Євро-2012 є одним із таких напрямків, який не тільки наближає нас до Європи, але і робить стандарти життя в Україні ближчими до кращих зразків.

Віктор Янукович розраховує на єдність зусиль усіх гілок влади заради подолання наслідків економічної кризи. «Ефективна співпраця між президентом, парламентом і урядом розчистить дорогу до швидкого економічного прогресу. Державу можна не лише врятувати від соціально-економічного колапсу, але й швидко вивести на шлях прискореного розвитку».

Усі положення «Стратегії економічного розвитку України», яка була покладена в основу програми Партії Регіонів і тоді ще кандидата в президенти Віктора Януковича, так чи інакше стосуються підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012-го року. Це і створення сприятливого інвестиційного клімату, податкова реформа, загальна лібералізація економіки − ті фактори, які мають дати значний поштовх у справі реалізації загальноукраїнського і європейського проекту на ім’я «Євро-2012».

Григорій Суркіс, президент Федерації футболу України, був присутнім на інавгурації новообраного Президента і поділився з журналістами своїми позитивними очікуваннями: «Сподіваюся, той проект, який я сьогодні роблю для України, буде підтриманий Віктором Януковичем. Він робив майже все для того, щоб проект Євро-2012 здійснився в Україні».

УЄФА та Місцевий організаційний комітет (МОК) на чолі з Маркіяном Лубківським оголосили 2010-й рік − роком безпеки в рамках підготовки до Євро-2012. Нагадаємо, що під час роботи попередника Віктора Януковича заради забезпечення безпеки під час Євро-2012 був створений Організаційний комітет при Президенті України. Нині уся країна чекає на перші вагомі кроки свого обранця, а справа Євро-2012 потребує особливої уваги, адже стосується розвитку як окремих регіонів, так і всієї країни, її економіки та стратегії міжнародних відносин.

+++

У Моршині до «Євро-2012» збудують два готелі

Zik.com.ua

25.02.10

На пленарному засіданні чергової сесії Моршинської міськради депутати затвердили два містобудівні обгрунтування розташування в Моршині курортних готелів. Про це сьогодні, 25 лютого, ЗІК повідомили у міськраді Моршина.

Один з готелів планують збудувати по вул. Джерельній ще до проведення фіналу Євро-2012. Другий курортний готель планують звести по вул. 50-річчя УПА, 18 неподалік міської лікарні.

+++

Найголовніше для Україні є забезпечення стабільності в державі − Президент європарламенту

  

Укрінформ

25.02.10

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Президентом Європейського Парламенту Єжи Бузеком. Основною темою розмови стала політична ситуація, що склалася в Україні після завершення президентської кампанії. Про це УКРІНФОРМу повідомили в прес-службі ВРУ.(…)

(…)Говорячи про підготовку України до «Євро-2012», Президент Європарламенту наголосив, що «це дуже важливий захід для зміцнення відносин між  Україною  та  ЄС».

  

«Щоб добре підготуватися й провести «Євро-2012» на достойному рівні, нам потрібна довіра до нашої країни та інвестиції. А це знову ж таки залежить від досягнення стабільності в Україні», − у свою чергу підкреслив В.Литвин. 

+++

Запорожские кинологи будут следить за порядком на Евро-2012

Надежда Красножон 

Politsovet.info

25.02.10

Запорожские кинологи с собаками будут охранять общественный порядок во время проведения Евро-2012.

По словам главы кинологической службы облУВД Евгения Михайлова, в Запорожье уже пришли разнарядки на запорожских специалистов-кинологов, сообщает телеканал «Алекс». Запорожская методика дрессировки и работы с собаками считается одной из лучших в Украине. Всего планируется задействовать до 30  запорожских   специалистов.

+++

Бельгийское консульство в Донецке − подспорье к Евро-2012!

Роман Побережнюк

2000.net.ua

25.02.10

Скоро в Донецке откроют Почетное консульство Бельгии.

«Мы будем здесь представлены, чтобы работать не только в Киеве», − рассказывает Чрезвычайный и Полномочный Посол Королевства Бельгия в Украине Марк Винком. − В консульстве будут поддерживать бельгийские компании, желающие основать свой бизнес в шахтерской столице и участвовать в проектах подготовки к Чемпионату Европы по футболу в 2012 г.».

Сотрудники консульства помогут подписать контракты с донецкими компаниями и местными органами власти, как это было сделано с договором по взлетно-посадочной полосе международного аэропорта «Донецк».

Ныне посол выбирает претендента на должность почетного консула среди подавших заявки кандидатов.

+++
ФУТБОЛ

 

 

«Динамо» ничего не угрожает!

Fcdynamo.kiev.ua

25.02.10

Останнім часом в Інтернеті почала з’являтись відверта дезінформація (неправдиві відомості), щодо начебто невирішеності конфлікту, штучно створеного декілька років тому власником 0,1 відсотка акцій «Динамо» Костянтином Григоришиним.

Так, зокрема 23 лютого 2010 року на сайті «Української правди» з’явилась інформація з провокативною назвою «На порядку денному −»Динамо», в якій містяться і прямо неправдиві твердження і маніпулятивно сформульовані натяки щодо того, що, цитуємо «...у березні 2010 року повинно відбутися засідання, яке визначить, чи буде вирішуватися доля київського «Динамо» у лондонському суді.»

Чи то Лондон далеко, чи знань в юриспруденції у авторів публікацій замало, але можемо запевнити всіх, кого хвилює доля «Динамо», що чутки про її вирішення лондонським судом кажучи словами Марка Твена, «дещо перебільшені», а мовою юриспруденції − чистісінький правовий нонсенс.

Дійсно у 2005 році, Костянтин Григоришин поза здоровим правовим глуздом намагався, маючи 0.1 відсотка акцій ЗАТ ФК «Динамо» (Київ), добитись переведення на контрольовану ним компанію Pacific прав на значну кількість акцій ЗАТ ФК «Динамо» (Київ). Але ці безпідставні намагання внаслідок низки судових процесів в Україні, на Кіпрі та Віргінських Островах виявились марними.

Отож, пан Григоришин змушений був полишити свій авантюрний план заволодіти контролем (чи принаймні вагомим голосом) в ЗАТ ФК «Динамо» (Київ) і подався до Вищого Суду Справедливості в Лондоні вже з зовсім іншими претензіями та предметом позову − стягнути з акціонерів матеріальну шкоду, начебто завдану йому позбавленням його власності несправедливими рішеннями українських судів. Тож предметом позову вже стала не доля «Динамо», а гроші окремих фізичних осіб, через що навряд чи перейматиметься вся Україна.

Цікаво, чи не варто пану Григоришину створити прецедент, заснувавши фонд для простих українців, які бажають звернутись по допомогу до британського суду, а то якось не демократично виходить − для нас усіх українське правосуддя годиться, а як гроші дозволяють − то можна переглядати українські рішення у Лондоні (а може краще весною в Парижі?!).

Але полишимо в спокої громадянську позицію пана Григоришина і проллємо світло на справжній перебіг подій у Вищому суді справедливості у Лондоні. Компанія, контрольована Григоришиним, − а саме Pacific International Sport Club Ltd. звернулася до цього суду з позовом до Ігоря Суркіса та ще девяти акціонерів ФК «Динамо» (Київ) з вимогою компенсувати збитки, начебто понесені компанією внаслідок позбавлення її акцій клубу рішеннями українських судів.

Відповідачі надали Лондонському суду всі дотичні документи, в тому числі матеріали численних судових процесів в Україні, на Британських Віргінських островах та на Кіпрі проти акціонерів ФК «Динамо» (Київ), які завершились не на користь Костянтина Григоришина та його компанії.

За результатами розгляду питання про підсудність даного спору, британський суд погодився з позицією відповідачів, що спір з дев’ятьма з них жодним чином не підпадає під його юрисдикцію.

Костянтин Григоришин (точніше його компанія) скористався правом на апеляційне оскарження цього рішення, не будучи задоволеним тим, що фокус із притягненням британської юрисдикції на його грошові суперечки не спрацював.

Тим часом Вищий суд справедливості в Лондоні поклав на Григоришина обов’язок погасити судові витрати акціонерів, спір з якими не підпадав під його юрисдикцію.

Таким чином, 23 березня 2010 року в Лондоні аж ніяк не «вирішуватиметься доля київського «Динамо»«, а лише розглядатиметься питання, чи може британський суд вирішувати спори щодо грошових розрахунків між десятьма акціонерами і Костянтином Григоришиним, чи лише між британською компанією, що контролюється Ігорем Суркісом, та компанією, що контролюється Костянтином Гигоришиним.

Тобто вирішуватиметься технічне питання, щодо можливості посягань Григоришина на теренах туманного Альбіону на кошти приватних осіб − українців. А це вже не проблема «Динамо».

+++

БАЛЬ: «Необходимо покинуть зону вылета»

Татьяна Ящук

Football.sport.ua

25.02.10

Наставник «Черноморца» в эксклюзивном интервью Sport.ua очертил планы на вторую часть сезона

Одесский «Черноморец» вернулся с заключительного тренировочного сбора. Не обошлось без непредвиденных обстоятельств − команда улетела из Турции на день позже, чем было запланировано. Главный тренер одесситов Андрей Баль прояснил ситуацию с задержкой рейса, а также подвел итог работы команды в межсезонье.

− Андрей Михайлович, в чем причина того, что команда не могла во время улететь из Турции?

− Как нам объяснили, были какие-то неполадки с самолетом, потому нам пришлось отложить вылет и вернуться в отель.

− Такие форс-мажорные обстоятельства не повлияют на состояние команды перед матчем с «Таврией»?

− Не думаю, что психологически этот момент как-то повлиял на футболистов. Конечно, хотели вернуться домой на день раньше, но не получилось. К предстоящей игре это не может иметь никакого отношения.

− Довольны ли Вы тем, как прошел тренировочный сбор в Турции?

− Сбор прошел нормально, конечно, немного подвела погода, но, тем не менее, команда смогла физически подготовиться, получила хорошую нагрузку. Кроме того, поскольку это был мой первый сбор с «Черноморцем», то нам удалось лучше узнать потенциал игроков, их технические возможности и, исходя из этого, мы и строили игру. В целом я доволен, как футболисты отработали.

− Тем не менее, контрольные поединки не были для «Черноморца» очень успешными…

− Результаты таких матчей могут быть разными. Я повторюсь, главным для нас было наиграть командные действия, увидеть в деле новичков и уже закрепившихся в составе футболистов. Для того, мы и проводили спарринги.

− Кто из новичков, ездивших с командой в Турцию, станут полноправными игроками «Черноморца»?

− Пока не могу ответить на этот вопрос. Думаю, команда усилиться, но называть имена рано. Прежде всего, футболисты должны пройти медобследование, предоставить свои трансферные сертификаты, согласовать личные контракты и только после этого мы сможем говорить, будет ли футболист официально игроком клуба.

− Какие цели на вторую часть сезона Вы ставите перед командой?

− Сейчас главное − покинуть опасную зону вылета. Поэтому важно играть в каждом матче и показывать стабильный хороший результат.

+++

В пресс-центре стадиона «Славутич-Арена» главный тренер «Металлурга» Роман Григорчук и капитан команды Дмитрий Невмывака пообщались с журналистами и болельщиками.

Fcmetalurg.com

25.02.10

В самом начале встречи главный тренер «Металлурга» дал краткую характеристику прошедшим тренировочным сборам и в целом хорошо их оценил, посетовав лишь на капризы погоды. В частности, по словам Романа Григорчука, во время второго испанского сбора тренировочные поля из-за сильных дождей были залиты водой, что делало невозможным их полноценно использовать. В то же время, поле стадиона в Севилье, где «Металлург» проводил спарринги, главный тренер охарактеризовал как великолепное. «В любом случае мы благодарны руководству клуба за то, что организовали такие очень дорогостоящие сборы, из которых мы постарались выжать максимум», − отметил Роман Иосифович. После этого пресс-конференция продолжилась в режиме вопросов и ответов:

− Какой кадровый состав готовится к игре с «Ильичевцем»? Есть ли травмированные игроки?

− К сожалению, есть. К травмам Модебадзе мы уже привыкли и как-то не удивляемся, хотя все также рассчитываем на то, что он нам сможет помочь в будущем. А вот травма Каськова, игрока основного состава, нас очень расстроила. Парень демонстрировал стремительный прогресс, изо дня в день становился лучше, сильнее. Но жаловаться не приходится, такова футбольная жизнь. Очень редко получается обойтись без травм.

− Вопрос по поводу нового игрового рисунка «Металлурга». На какие команды вы ориентируетесь в своем понимании футбола и что нового привнесете в запорожский коллектив?

− Тактическая схема, по которой мы сейчас играем, мне очень нравится и она отвечает всем целям и задачам, которые ставит перед нами руководство клуба. Мы обозначаем ее как 4-3-3, но это по сути неважно. Важно то, как она работает в разных фазах игры. Идеал футбола, к которому стремимся мы, это современный, прогрессивный, с минимальными энергозатратами на контроль мяча футбол. На базе этого контроля делаются достигаются выпады в виде вертикальных атак. При оборонительных действиях включается прессинг. Это те направления, по которым мы работаем и совершенствуемся. И мы не хотим кому-либо подражать, а хотим иметь свой стиль.

− Какая задача стоит перед командой на весеннюю часть чемпионата?

− Мы хотим выигрывать каждую игру. Можно сколько угодно говорить, что мы хотим быть в пятерке или в тройке, попасть в зону Лиги Европы или стать чемпионами. Да, мы этого хотим, но я считаю, что все нужно делать шаг за шагом. Чтобы добиться больших целей нам нужно побеждать в ближайшей игре, а то мы потеряем очки и тем самым отдалимся от этих глобальных задач. Поэтому у нас конкретный подход: выиграть в ближайшем матче. Впереди у нас игра с Мариуполем, все свои усилия мы направим на то, чтобы обыграть эту команду и записать в турнирную таблицу три очка. Притом, чтобы показать тот футбол, к которому мы стремимся.

− Все ли вратари в строю и кто из них сейчас номинально 1-й, кто 2-й, а кто 3-й?

− По количеству вратарей хватает. Но при этом, как нам видится на сегодняшний день, нам нужен еще и опытный голкипер. Не исключен такой вариант, что мы еще пригласим в команду такого вратаря, речь идет о Колинько, который был с нами на сборах. Вратари у нас молодые, а в этой линии больше всего необходим опыт. Что касается того, кто будет 1-м, 2-м и 3-м, так ставить вопрос по-моему неправильно. Те вратари, которые заявлены на чемпионат, а это Коваль, Безотосный и Жук − на любого из них мы рассчитываем как на номера один.

− Почему не удалось взять в команду Евгения Космачева, который тоже приезжал на просмотр?

− Это мой воспитанник и я хотел его видеть в своей команде. Он очень талантлив и перспективен, был одним из лучших, если не лучшим игроком чемпионата Латвии. Когда приглашали его первый раз, к нему подоспело предложение из «Блэкпула». Но на данный момент вышло так, что его у нас в команде не будет.

− На сегодняшний день «Металлург» дозаявил двух новичков, это Игорь Цыгырлаш и Андрей Демченко. Какими качествами обладают эти игроки?

− Цыгырлаш − хорошо известный мне футболист, в Латвии он три с половиной года работал в моей команде. Думаю, что он нам поможет, ведь у этого игрока прекрасные скоростные качества и развито голевое чутье. Он очень опасен и агрессивен при стандартных положениях. Обладает проворством, которое в сложных ситуациях позволяет ему буквально выцарапывать мячи. На сборах, вы знаете, он стал лучшим бомбардиром, забив 5 мячей. Что касается Демченко, то это опытнейший футболист. То, как он стремится сегодня играть в футбол − просто подкупает. Честно признаюсь, по началу мне казалось, что это какие-то хитрости с его стороны, игра. Но даже тогда, когда мы его не взяли на испанский сбор, он остался тренироваться с молодежной командой, жил с молодыми ребятами на базе. Своим примером он оказал очень хорошее влияние на них. Человек просто должен иметь этот шанс, а его умение не подлежит сомнению. Немного футболистов прошли такую школу как он. И по функциональному состоянию он близок к такой форме, чтобы быть нам реальным помощником.

− На все сборы вы привлекали достаточно массивную группу молодых футболистов. Как охарактеризуете игровые перспективы каждого из них и каково общее впечатление от запорожской молодежи?

− Есть ряд футболистов, которым лет-то всего-ничего, а их присутствие в команде уже не обсуждается. Это и Опанасенко, и Кривцов, и Коваль. Следовательно, говорим о следующей волне. Тот же Сидорчук в 18 первых попадает железно − парень очень добавил за последнее время. Могу выделить хороший прогресс Алексея Моисеенко. Воробей, Певнев, Сидорчук, Задоя, Моисеенко, Ягмурян − вот эти ребята. К основе чуть ближе Сидорчук и Моисеенко, Задоя примерно на их уровне. Эти ребята без сомнения будут играть в футбол, но сейчас им требуется какое-то время для работы. В целом, по молодежи могу говорить только хорошее.

− Какова ситуация с Миндаугасом Калонасом?

− Ситуация такова, что его в команде нет. Он есть в заявке, но с нами он не тренировался. Как пойдет дальше, сказать сложно. В футболе все меняется быстро − сегодня ты в запасе, завтра − ты успешно выходишь на замену и становишься игроком основы. Калонас не готов нам помогать. Может быть, с человеком что-то произойдет в хорошем плане, он станет другим и мы скажем, что он нам нужен. Однако Миндаугас должен понимать наши требования для попадания в основной состав.

Присутствовавший на пресс-конференции Дмитрий Невмывака также отметил хорошую организацию сборов и тот факт, что команда уже успела привыкнуть к требованиям нового наставника. На вопрос о взаимопонимании со своим партнером по центру обороны Адольфом Тейку, капитан запорожцев ответил, что Адольф успел изучить основные игровые фразы, да и сам он начинает понимать английский камерунца. В общем, проблем с этим нет.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

Трішки б фарту...

Провінційна (Рівненська область)

25.02.10

Мало хто з уболівальників вірив у вдалий виступ МФК ”Рівне” у фіналі восьми Кубка України з футзалу у Харкові. Так воно й сталося. Щоправда, саме потрапляння колективу з першої ліги у вісімку кращих команд України з футзалу — вже досягнення. І навіть програний матч із “Єнакієвцем” швидше можна віднести в актив, а не в пасив.

Підопічні Юрія Баховського поступилися 3:5 (2:2). Проте рахунок не відповідає перебігу подій на чудовому майданчику палацу спорту “Локомотив” імені Кірпи. Вражені відкриттям та великою кількості вболівальників, юні футзалісти МФК “Рівне” знітилися. Цим сповна скористалися суперники, які у стартові хвилини двічі змогли відзначитися. Пропущені голи привели до тями наших спортсменів і вони почали грати розкутіше. За підтримки залу рівняни змогли сквитати два голи.

Доля матчу вирішилася в останні секунди. Програючи 3:4, Юрій Баховський майже за три хвилини до завершення матчу замінив воротаря польовим гравцем. Маючи перевагу, МФК “Рівне” мав забивати. Реальну нагоду змарнував Вадим Басюк — на останніх секундах він з метра влучив у штангу. На відскок перший був Замятін, який спрямував м’яч у порожні ворота. Якби трішки фарту, то рахунок став би нічийним і переможця визначали б післяматчеві пенальті.

У рівнян відзначилися Едуард Петрик (20 та 38 хвилини) і Павло Дармовіс (25).

Юрій Баховський, головний тренер МФК ”Рівне”:

— Я задоволений грою і, можливо, результатом. Ми реально підходили до чвертьфіналу. Суперник у нас був серйозний, але ми дали справжній бій. Після провального старту, гравці оговталися і заграли активніше. Наприкінці зустрічі мали можливість перевести все у післяматчеві пенальті, та, на жаль, нам не пощастило. Попри поразку подякував гравцям. Виділив би всю команду. Виокремити хочу Павла Чемериса (чудово відстояв) та Романа Волоха, який встигав і в нападі, і в захисті.

Взагалі організатори зробили справжнє свято. Приємно, що ми на ньому побували, хоча і були хлопчиками для биття. Вболівальникам сподобалася наша команда. Вони підтримували нас і оплесками подякували за гру.

“Єнакієвець” зумів дістатися до фінального матчу і там поступився львівському “Тайму” — 0:1. Доки рівняни боролися за Кубок у першості України, у першій лізі відбувся 15-й тур: “Київ-Уніспорт” — ”Шанс-Авто” — -:+, ”Динамо” — ”АК Лемберг” — 10:5, ”Каменяр-ТВД-2” — ”Меркурій” — 3:6, ”Київський метрополітен” — ”Львівхолод” — 6:2. Матч МФК ”Рівне” — ”Планета-НУХТ” перенесено на 17 березня. У 16-му турі рівняни 28 лютого зіграють у Львові з ”АК Лемберг”. У турнірній таблиці лідирує львівське ”Динамо” — 37 очок. На шість менше у рівнян, 30 — у ”Київського метрополітена”.

+++

 

Артема Путивцева ждут на Кипре

Время (Тенопольская область)

25.02.10

Полузащитника харьковского футбольного клуба «Металлист» Артема Путивцева вызвали в молодежную сборную Украины для подготовки к товарищескому матчу против сборной Кипра, сообщили в Федерации футбола Украины.

Матч состоится 3 марта в кипрском городе Ларнака. По информации пресс-службы федерации, этот матч сыграют в рамках учебно-тренировочного сбора, который начнется 27 февраля. Путивцев впервые получил приглашение в молодежную сборную Украины. Всего на учебно-тренировочный сбор главный тренер молодежной сборной Украины Павел Яковенко вызвал 27 игроков. Напомним, сейчас молодежная сборная Украины лидирует в восьмой отборочной группе к молодежному Евро-2011, финал которого состоится в Дании. У украинцев в активе 11 очков. Столько же набрали и французы, которых сборная Украины опережает за счет личной встречи. Следующий матч в рамках квалификации молодежного континентального первенства сборная Украины проведет 29 мая против сборной Мальты.

+++

 

Демарш львовских «Карпат»

 

Александр Ланевский

Харьковские известия (Харьковская область)

25.02.10

Скандалы в украинском футболе продолжают происходить даже за пределами нашей державы. Как сообщает пресс-служба ФК «Металлист», произошло событие, вопиющим образом нарушающее общепринятые этические нормы футбольного сообщества.

Мирона Маркевича, главного тренера сборной Украины и ФК «Металлист», а также его помощников не пустили на контрольный поединок «Карпаты»— «Москва». Охрана турецкого отеля, на базе которого проходил матч, получила указание не пропускать их на территорию, в то время как через пропускной пункт гостиницы свободно прошли представители российских и прибалтийских клубов.

Сам Мирон Богданович прокомментировал ситуацию так: «Как главный тренер сборной Украины я собирался посмотреть на игру львовского клуба, чтобы оценить потенциал футболистов «Карпат» как возможных кандидатов в сборную. К сожалению, мне это не удалось. А как тренеру «Металлиста» мне было интересно взглянуть на соперников нашего клуба по национальному чемпионату. И в этом нет ничего противоестественного — «перекрестное» посещение контрольных поединков является нормальной практикой для периода учебных сборов. Тем более, что львовяне присутствовали на всех четырех матчах «Металлиста», состоявшихся в Турции. Причем на последнем поединке с «Крыльями Советов» были главный тренер «Карпат» и капитан команды».

Эксперты расценивают демарш руководства «Карпат» как очередную попытку сведения счетов с Мироном Маркевичем, который в прошлом возглавлял львовский клуб.

Тем временем «Металлист» 22 февраля провел очередной контрольный спарринг. На этот раз — со «Сталью» (Алчевск). Матч завершился со счетом 0:1 в пользу «Стали». Единственный гол забит в контратаке, когда был реализован выход один на один.

Скоро начнутся игры чемпионата Украины. Традиционно накануне стала известна бригада арбитров, которая будет обслуживать выездной матч «Карпаты»—»Металлист». Это принципиальное противостояние 18го тура премьер-лиги, которое состоится 27 февраля во Львове, будут обслуживать арбитр Евгений Арановский (Киев). Ассистенты: Виталий Демьяненко (Мукачево) и Николай Васюта (Ровно).

+++

 

Тренер «Фулхэма»: «Шахтер» нас удивил!

 

Донбасс (Донецкая область)

25.02.10

Предматчевая пресс-конференция главного тренера лондонского клуба была разделена на две части: в первой он ответил на вопросы английских журналистов, после чего Рой Ходжсон удовлетворил информационный голод украинских СМИ. Вместе с ним на ответы корреспондентов отвечал защитник «Фулхэма» Бреде Хангеланн.

− Рой, насколько вы уверены в предстоящей игре?

− Я уверен в том, что это будет хорошая игра, впрочем, такая же, как и на «Крейвен Коттедж». Мы знали это с самого начала, так как противник очень сильный, и даже если у нас были какие-то сомнения по этому поводу, они развеялись в процессе домашней игры. Мы увидели, как они умеют играть и насколько опасными могут быть. Поэтому перед нами стоит серьезная задача — победить. По поводу уверенности могу сказать, что мы настроены не сверхсамоуверенно, но и не страдаем от недостатка самооценки. Если будет тяжело, мы должны сделать исключение и выиграть этот матч. Я думаю, «Шахтер» будет играть на домашней арене так же, как это делает всегда.

− Прокомментируйте, пожалуйста, ситуацию с составом на предстоящий поединок.

− В плане состава мы, конечно, слегка ограничены, так как у нас по-прежнему много травмированных игроков, плюс мы задействовали двух футболистов из «молодежки». У них, конечно, недостаточно опыта игры с первой командой. Кроме того, несколько футболистов были заявлены в Лигу, поэтому они не смогут принять участие в этом соревновании.

Вопрос Хангеланну: − Что вы ожидаете от завтрашнего матча?

− То же, что и от предыдущего. По результатам первой встречи мы лидируем. Однако мы отдаем себе отчет, какого уровня у нас соперник и что мы очень близки к победе, поэтому завтра будем хорошо защищаться, хорошо играть. Думаю, если нам представится шанс, мы обязательно им воспользуемся и выйдем в следующую стадию.

Вопрос Хангеланну: − Понравился ли вам тот стиль игры, который показал «Шахтер»?

 — Да, очень. Ребята отлично владели мячом, быстро реагировали. Их стиль отличался от нашего и того, к которому мы привыкли в английской Премьер-лиге. Хотя и мы сыграли не плохо на «Крейвен Коттедж».  Если мы сможем показать нечто похожее, мы пройдем эту команду.

Вопрос Хангеланну: − Что скажете о своем товарище Бобби Заморе?

− Он очень хорошо выступал с тех пор, как появился в клубе. Я рад, что он вернулся в строй и забил уже несколько голов. Надеюсь, он поможет нам и завтра.

Вопрос Ходжсону: − Какую тактику вы выберете завтра, чтобы удержать то малое преимущество, которое у вас есть?

− Играть ради ничьей всегда тяжело. Настраиваясь на такой результат, вы сразу отдаете инициативу в руки противника. Это не в нашем стиле. Мы не хотим провести эту игру, просто удерживая счет. А это означает, что нам следует атаковать хорошо и защищаться тоже умело. Все, что нам необходимо делать, — это, во-первых, остановить соперника в их атаке, и второе, контролировать мяч. Быть может, это звучит просто, но так все и есть! Мы должны одержать победу в выездной встрече. Я знаю «Шахтер» и знаю, что они будут готовиться не меньше нашего.

− Ваши впечатления от стадиона?

− Это что-то невероятное. Этот пресс-центр больше похож на огромный зал для лекций! Потрясающе! Украина, и Донецк в особенности, отлично подготовились к Евро-2012. Возможно, этим и объясняется то, почему «Шахтер» так успешно выступает в еврокубках в последнее время. Думаю, здесь будет очень интересно смотреть футбол.

− Что вы можете сказать по поводу саркастических высказываний Луческу об уровне и типе команд?

− Я никогда не слышал такого от него. Мы после игры общались, и все было нормально. Я знаю Луческу давно, и у нас никогда не возникало никаких дискуссий по поводу типа и уровня команд.

− Подобные высказывания, скорее всего, относились ко второму тайму…

− Во втором тайме мы одержали заслуженную победу. Это не была легкая игра. И я уверен, завтра будет не легче. Ведь сейчас «Шахтер» дома, а дома они всегда играют лучше. Но наши ребята собраны и сфокусированы на игре полностью. Мы рады быть здесь.

− «Шахтер» смог вас чем-то удивить?

− Конечно. Когда они вышли на «Крейвен Коттедж», мы поняли, с кем имеем дело. До этого мы могли судить о команде лишь по записям их игр и тем отчетам, которые нам приходили от наших людей из Марбельи. Но это турнир совсем другого уровня. Сейчас у нас есть четкое представление о команде и о том, как они играют. Теперь мы знаем их лучше. Я считаю, чем выше уровень каждого отдельно взятого игрока, тем выше уровень команды в целом.

− С точки зрения европейского турнира это что-то новое для вас?

− Я не сужу с этой точки зрения, я сужу о том, что для многих игроков это будет новым опытом. Но, думаю, не для таких футболистов, как Мерфи, Дейвис, Дафф…

− А как клуб?

− Как клуб мы продвинулись далеко. Было огромным достижением для клуба выступать в Лиге Европы, выиграть у «Базеля» обе игры и у ЦСКА (София) дома, собрать 20-тысячную толпу на «Крейвен Коттедж». Будет просто замечательно для клуба выйти в следующую стадию. Но если нам это не удастся, то, я думаю, мы просто покажем красивую игру, получим европейский опыт, повысим престиж клуба в глазах многих, в том числе у себя на родине.

− То есть вы будете продолжать до тех пор, пока сможете?

− Да. Естественно, когда-нибудь мы пересечемся с командой, которая окажется сильнее. И мы будем вынуждены уступить. Надеюсь, это случится не завтра, так хотелось бы пройти дальше, хотя до финала еще долгий путь. Завтра мы будем наслаждаться игрой. И

я, и ребята приложим все усилия, чтобы выполнить это работу отлично.

− Мистер Ходжсон, скажите, насколько тактика в завтрашнем матче будет отличаться от лондонского, учитывая то, что у вас есть запас в один гол?

− Знаете, тактика вряд ли будет отличаться. Мы будем играть в такой же футбол, в который играли на своем поле. Посмотрим, насколько это будет успешно. Словом, будем продолжать в той же манере.

− Кого бы вы выделили в составе «Шахтера» в матче недельной давности? И скажите, пожалуйста: правда ли, что в свое время «Шахтер» обращался к вам с тем, чтобы вы были тренером донецкой команды?

− На первую часть вопроса пусть ответит Бреде.

Бреде Хангеланн: − Все футболисты донецкой команды нас поразили. По-моему, они справились со своей задачей на «отлично». Соперник представил себя на высоком, достойном уровне в выездном матче.

Рой Ходжсон: − Нет, ко мне с подобным предложением никогда не обращались. Знаю, что было такое предложение к Невио Скала. Если бы он не согласился, то, возможно, «Шахтер» обратился бы ко мне. Но такого не было.

+++

 

Футбольным болельщикам станет тепло. «Донбасс Арена» готовит сюрприз

Сергей Клименко

Донбасс (Донецкая область)

25.02.10

28 февраля стадион «Донбасс Арена» будет не только центром футбольного противостояния, но и самым теплым местом в городе.

Болельщикам, которые придут поддержать любимую команду в поединке против полтавской «Ворсклы», несмотря на осторожные прогнозы синоптиков, мерзнуть не придется. Заботясь об их комфорте, «Донбасс Арена» приготовила несколько приятных сюрпризов.

Во-первых, каждого любителя футбола в последний день зимы ожидает подарок в виде порции отменного кофе. Благодаря своим тонизирующим свойствам напиток быстро взбодрит, согреет, зарядит энергией, хорошим настроением и подарит радость от пребывания на трибунах. Кстати, теперь фастфуды стадиона оборудованы специальными кофейными автоматами-»спринтерами», которые приготовят чашечку ароматного напитка всего за 5 секунд.

− На «Донбасс Арене» установлено порядка 120 таких автоматов, − рассказал начальник службы кейтеринга «Донбасс Арены» Анатолий Полковников. − Все кофемашины работают буквально в сверхскоростном режиме, что очень важно во время футбола. Ведь мы прекрасно понимаем: каждая лишняя минута, проведенная в очереди, может лишить болельщика удовольствия собственными глазами увидеть, как мяч попадает в ворота соперника.

Во-вторых, сюрприз ожидает и любителей горячительных напитков. Чтобы согреться, они могут смело заказать в точках быстрого питания арены ароматный глинтвейн и получить вторую его порцию в подарок! Также к матчу расширится меню фастфудов. Отныне здесь, помимо привычных всем хот-догов, сандвичей и пиццы, будут подавать горячий бульон.

+++

Лига Европы. Адриано и Рац под вопросом

Юрий Окунь

Донбасс (Донецкая область)

25.02.10

Завтра «Шахтер» в матче с «Фулхэмом» постарается взять реванш за поражение в Лондоне. Сегодня на пресс-конференции главный тренер «горняков» Мирча Луческу рассказал о том, как он планирует этого добиться.

Главные два вопроса, которые всегда возникают перед такими поединками, − здоровье игроков и состояние поля. С первым, увы, существуют некоторые проблемы: только со вторника начали работать в общей группе Адриано и Рац, и решение о том, смогут ли они принять участие в матче, Луческу отложил до окончания вечерней тренировки.

Зато с «поляной» − полный порядок. Еще до пресс-конференции Луческу тщательно «протестировал» газон и на вопрос «Ну как, мягковат?» ответил «Хорошо!» и поднял большой палец. А в конференц-зале развил свои впечатления: «Это лучшее февральское поле в Украине с тех пор, как я здесь работаю». Кстати, уходя со стадиона, я с удивлением увидел, что газон... еще и поливают. Значит, действительно, избытка влаги не наблюдается.

Что касается соперников, то Мистер уверен − ничем новым в Донецке удивить они не смогут: «Независимо от того, домашний матч лондонцы играют или выездной, они действуют от обороны. Это их главная сила».

«Шахтер» же, как сказал Луческу, не изменит своей атакующей направленности, но при этом игроки должны помнить об ошибках в обороне, допущенных в первом матче. По мнению Мистера, то преимущество, которое в Лондоне «Шахтер» имел в середине поля, в Донецке необходимо перенести в штрафную площадь соперника. Кстати, участвовавшего в пресс-конференции Виллиана спросили, не слишком ли много он и его соотечественники в первом матче возились с мячом в середине поля, при этом крайне редко угрожая воротам? Бразилец согласился, что неделю назад в многочисленных попытках прорвать оборону соперника действительно не все получалось, но заверил, что на родной «Донбасс Арене» они будут более собранными и сконцентрированными и покажут совсем другую игру.

Напоследок Луческу затронул тему судейства: отметил, что в первом матче арбитр из Бельгии зачастую трактовал эпизоды в пользу жесткой игры, иногда даже излишне жесткой, и выразил надежду, что «завтра предпочтение будет отдаваться техничному футболу, быстрому, в лимите регламента и разума». А когда корреспондент «Донбасса» спросил, не стоит ли готовиться как раз к «силовому» арбитражу, поскольку судить будет скандинав, ответил несколько уклончиво: «Он молодой совсем. Наверняка у него мало международного опыта. Будем надеяться, что он справится с игрой, позволит командам показать все на футбольном поле и будет принимать правильные решения». Ну что ж, будем на это надеяться и мы.

Лига чемпионов. 1/8 финала. Первые матчи

«Штутгарт» − «Барселона» − 1:1

Голы: 1:0 Какау, 25, 1:1 Ибрагимович, 52.

«Олимпиакос» − «Бордо» − 0:1 

Гол: Сиани, 45.

Норвежец, «штурмовавший» Харьков

Обслуживать матч будет норвежский арбитр Свейн Моэн. В июле 2008 года он в Ирландии «насудил» динамовцам Киева победу над «Дрохедой» 2:1 во втором квалифайне Лиги чемпионов. А вот в августе прошлого года в Харькове итогом его работы в матче предварительного этапа Лиги Европы стало поражение «Металлиста» от «Штурма» 0:1, которое оставило нашу команду за бортом турнира.

+++

Инаугурацию президента может испортить «фулхем»?

Московський комсомолець−Донбас (Дрнецкая область)

25.02.10

Точно знаю, что когда у человека в крови бурлит адреналин, ему не холодно! Он выходит на футбол, драку, экзамен как на праздник и не зябнет. Наши бразильцы выходят на поле играть и точно знают, что могут делать свою работу лучше каких то «дачников» из «Фулхема». И играют они лучше, вот только в Лондоне победил как раз «Фулхем». Англичане лезли из кожи, но выстояли и были вознаграждены голом-красавцем Заморы.

Гостевое поражение в 1:2 по европейской футбольной статистике дает «Шахтеру» неплохие шансы на выход в следующий круг Лиги Европы. И букмекеры, все как один, дают рубль за сто на проход «Шахтера». Но кто может угадать как при такой промозглой, мокрой погоде, да еще и на поле пока неизвестного качества заиграют донецкие кудесники мяча?!

Будет ли заполнена «Донбасс Арена» в четверг? Должна! Ведь кроме футбола вечер четверга может стать первым случаем, когда в Донецке на новом красавце стадионе не освистают действующего Президента Украины. Потому что к началу матча, после инаугурации в Киеве, на футбол уже в ранге президента прилетит Виктор Янукович. Поздравить коллегу, говорят, прилетит даже президент России Дмитрий Медведев.

Матч 1/16 финала Лиги Европы «Шахтер» − «Фулхем» состоится при любой погоде 25 февраля в 20-00.

+++

 

ФК «Ланівці-Свобода» перший чемпіон

 

Спортивний лідер (Хмельницька область)

25.02.10

Завершився всеукраїнський футзальний турнір кубок «СВОБОДИ» присвячений 101-ій річниці з дня народження Степана Бандери

На два дні Хмельницький став центром бурхливого футзального життя і подарували його організатори всеукраїнського футзального турніру кубок «СВОБОДИ» присвяченому 101-ій річниці з дня народження Степана Бандери. Безкомпромісні поєдинки тримали у напрузі вболівальників до останньої секунди фінальної гри і безумовно, залишаться надовго в пам’яті усіх присутніх

За підсумками змагань першим чемпіоном стала команда ФК «Ланівці-Свобода» з однойменного райцентру Тернопільської області. На шляху до омріяного Кубку команда Ігоря Шишкіна провела чотири непростих поєдинки, у трьох з яких вдалося здобути перемоги. Узагалі, особливістю турніру стало те, що жодна з команд-учасниць не пройшла турнірний шлях без втрати очок.

Згідно регламенту команди були розподілені на дві підгрупи по чотири команди. Згодом переможці підгруп зустрілися у матчі за перше місце, а команди, що посіли другі місця за третє. Боротьба за головний трофей точилася упродовж двох днів. Команди грали два тайми по 25 хвилин брудного часу і з перервою у п’ять хвилин.

Група А:

− «Поділля-Університет» (Хмельницький);

− ФК «Славута» (Славута);

− ФК «Ланівці-Свобода» (Тернопільська область);

− «Ротор» (Хмельницький).

Група В:

− «Фортеця» (Кам’янець − Подільський);

− «Феміда» (Хмельницький);

− «Спортлідер +» (Хмельницький);

− «Свобода» (Бучач, Тернопільська область)

Згідно жеребу у матчі-відкритті зустрілися «Фортеця» та «Спортлідер +». Минулорічний учасник першолігових всеукраїнських змагань з футзалу був очевидним фаворитом протистояння і мав усі підстави, аби піти з поля у якості переможця, проте не так сталося, як гадалося. «Спортлідер+» підсилений одним з найкращих гравців другої ліги України з футболу Олексієм Колесниковим майже ні в чому не поступався іменитому супернику, а епізодами демонстрував зрілу гру. Як не намагалися гравці розмочити рахунок у першій половині, зробити їм це не вдалося. Друга половина зустрічі мало чим відрізнялася від першої. Кам’янчани атакували, хмельничани здебільшого грали на контратаках. Перший гол присутні побачили на 31-ій хвилині. Неузгоджені дії у захисті призвели до голу у ворота «Спортлідера+». Автор Вадим Стасюк. Пропустивши гол хмельничани не понеслися стрімголов в атаку, а продовжували грати від оборони. Подібна витримка спрацювала на 45-ій хвилині, коли захист кам’янчан дав першу огріху, наслідком котрої став гол у виконанні Сергія Атласюка. Окрилені успіхом спортлідери забили і другий гол, на цей раз чудеса майстерності продемонстрував Олексій Колесников. Як виявилося, цей гол став вирішальним і приніс досить несподіваний результат 2:1 на користь команди «Спортлідер+».

Після цього матчу відбулася церемонія відкриття змагань, під час якої капітани команд одержали з рук власника торгової марки «Фруктовий рай» пам’ятні сувеніри. Згодом змагання відкрилися і у підгрупі «А», матчем між командами «Поділля-Університет» − ФК «Славута». Відзначимо, що гості з півночі Хмельниччини дали бій визнаному лідеру футзалу у Хмельницькому і чинили спротив майже увесь поєдинок, але у кінцівці розслабилися, внаслідок чого пропустили три голи. Загалом «Поділля-Університет» сподобалося, продемонструвавши красивий футзал.

Наступний поєдинок очікувався з неменшим інтересом. Хмельницька «Феміда» вже давно входить в топ-5 лідерів футзалу в обласному центрі і де-факто викликає інтерес. А от, що із себе представляє «Свобода» із Бучача, Тернопільської області мало хто знав. Нажаль тернополяни неприємно здивували низьким рівнем підготовки і виявилися найслабшою ланкою і підгрупі «В». Поразка з рахунком 2:9 «Феміді» та 2:13 «Фортеці» показали, що цій команді зарано ще брати участь у турнірах подібних нашому.

Четвертий поєдинок турніру між «Ротором» та ФК «Ланівці-Свобода» виявився мега-напруженим. Шальки терезів схилялися то в одну, то в іншу сторону і тримали у напрузі присутніх до останніх секунд матчу. Зазначимо, що ФК «Ланівці-Свобода» перевищили ліміт фолів, в обох таймах, що не могло не позначитися на кінцевому результаті. У підсумку майбутній переможець турніру у першій грі зазнав мінімальної поразки 4:5.

Наступний матч між «Спортлідер+» − «Феміда» був не менш принциповим і відкривав програму другого туру. До двобою колективи мали в активі по одній перемозі і у разі позитивного результату в очному протистоянні, як мінімум, одна з команд посідала б у підгрупі друге місце. За потенціалом суперники були рівні і кожний був достойний піти з майданчика переможцем. По ходу матчу близькими до успіху були саме лідери, але втримати переможний рахунок не змогли − 3:3. Відзначимо у цьому матчі Олексія Колесникова, який тричі забивав у ворота «Феміди».

У грі між «Ротором» та ФК «Славута» домінували славутчани і цілком закономірно виграли, хоча після першого тайму програвали 2:3. Героєм матчу став Олег Ящук, якому чотири рази вдалося засмутити Віталія Євтушка. Підсумок 6:3.

Останній матч дня став окрасою турніру і по праву є одним з найкращих. ФК «Ланівці-Свобода» та «Поділля-Університет» розіграли такий триллер, що голлівудські фільми відпочивають. Здавалося б два голи Володимира Антонюка на 3 і 4 хвилинах першої половини суттєво покращать шанси хмельничан на загальну підсумкову перемогу, але не тут то було. Упродовж 15-ти хвилин ФК «Ланівці-Свобода» готувався до штурму упродовж котрого вдалося чотири рази вразити ворота Дмитра Сандулова. По два рази це зробили Олександр Грищук та Андрій Донець. Остаточно підопічних Віктора Власова деморалізували Андрій Лемішевський та Олександр Брянський довівши рахунок до 6:2. Лише під кінець гри хмельничанам вдалося підсолодити гіркоту поразки забивши два голи, але не більше. У підсумку 6:4 на користь ФК «Ланівці-Свобода».

Наступного дня кількісний склад учасників зменшився. «Свобода» з Бучача вирішила залишити змагання і їй у матчі з «Спортлідером+» була зарахована технічна поразка 0:5. Відповідно доля перших двох місць у підгрупі «В» напряму залежала від поєдинку «Фортеця» − «Феміда». Присутні прогнозували, що боротьба буде достойна фіналу. Так і не сталося. Тривалий час команди грали обережно і особливо не форсували подій. По суті єдина помилка фемідівців у захисті призвела до голу у першій половині. Відзначився Микола Тарасов. У другій половині «Фортеця» вдруге відзначилася зусиллями Івана Стасюка і вийшла з групи з другого місця. Перша позиція опинилася за «Спортлідером+».

У підгрупі «А» визначення переможців було гарячим. Здебільшого це стосується матчу між командами ФК «Славута» − ФК «Свобода-Ланівці». Упродовж гри суперники по два рази виходили вперед у рахунку. Інтрига зберігалася до останньої секунди гри. Фінальний свисток зафіксував важку перемогу ФК «Свобода-Ланівці» за рахунком 6:5. Героєм поєдинку став Андрій Донець, який тричі відзначився.

В іншій грі підгрупи «Поділля-Університет» без над зусиль переграло «Ротор» 5:0.

Перед протистоянням за третє місце на майданчику спорткомплексу УМВС силами помірялися вихованці ДЮСШ №1 1997-1998-го років народження. Дружня гра завершилася врученнями корисних подарунків дітям від власника торгової марки «Фруктовий рай» Івана Гончара.

У матчі за третє місце «Поділля-Університет» не залишило жодних шансів «Фортеці» 5:1. Героєм матчу став Сергій Чайковський на рахунку якого хет-рик.

Фінальний поєдинок приніс вболівальникам багато адреналіну та переживань. Більш титуловані гості з Тернопільщини швидко забили два голи і на 15-ій хвилині вже вели у рахунку 2:0. Але у другій половині лідери показали характер забивши упродовж трьох хвилин два голи. Інтрига відновилася і не полишала до останніх секунд. На 48-ій хвилині м’яч потрапляє у руку Віталію Атаманюку і арбітри фіксують порушення правил. Цей фол виявився шостим і з лінії десятиметрової позначки Андрій Донець не залишив шансів Дмитру Матусову. Ще один гол ФК «Ланівці-Свобода» забив тоді, коли суперник замінив воротаря на п’ятого польового гравця. У підсумку 4:2 і ФК «Ланівці-Свобода» переможець футзального турніру кубок «СВОБОДИ» присвяченому 101-ій річниці з дня народження Степана Бандери.

За кілька хвилин відбулася яскрава церемонія нагородження, упродовж якої найсильніші отримували з рук голови обласної організації всеукраїнського об’єднання «СВОБОДА» Ігоря Сабія та власника торгової марки «Фруктовий рай» Івана Гончара подарунки, сувеніри, грамоти та красені-кубки. Турнір завершився гімном України та пам’ятними фото.

Зазначимо, що сувеніри, призи та статуетки в різних індивідуальних номінаціях від організаторів отримали:

− «Найкращий гравець» − Олексій Колесников («Спортлідер+»);

− «Найкращий бомбардир» − Андрій Донець (ФК «Ланівці-Свобода»);

− «Найкращий нападник» − Дмитро Михайленко («Феміда»);

− «Найкращий захисник» − Вадим Рефель («Поділля-Університет»);

− «Найкращий воротар» − Андрій Демчук (ФК «Ланівці-Свобода»);

− «За волю до перемоги» − (ФК «Ланівці-Свобода»);

− «Приз глядацьких симпатій» − («Феміда»).

Матчі турніру обслуговували арбітри: Дмитро Бондарь, Микола Кузнєцов, Михайло Миколюк, Андрій Бобік.

Таблиця бомбардирів:

1) Андрій Донець − 7;

2) Іван Стасюк («Фортеця») − 6;

3) Олег Ящук (ФК «Славута») − 5;

4) Сергій Чайковський (Поділля-Університет) − 5;

5) Вадим Рефель (Поділля-Університет) − 5;

+++

Януковича не будет на судьбоносном матче «Шахтера»

 

Позиция (Запорожская область)

25.02.10

После инаугурации 25 февраля Виктор Янукович не сможет присутствовать на матче Лиги Европы «Шахтер» − «Фулхэм». Об этом на встрече с журналистами сообщил президент ФК «Шахтер» Ринат Ахметов.

«Мы всегда его ждем здесь, в Донецке. В четверг состоится инаугурация, и Виктор Федорович не сможет присутствовать на игре. Я тоже буду находиться в Киеве, однако к началу матча буду на «Донбасс Арене», − заявил Ахметов.

+++
ЕВРО-2012

 

 

Законсервований євростадіон

 

Анна Соколова, Мстислав Коцький-боб’як

Ратуша (Львівська область)

25.02.10

Футбольна арена: важко зупинитися, якщо стоїш

Довготривала трагікомедія з будівництва стадіону до “Євро-2012” набирає нових обертів. Раніше браві львівські чиновники з питань єврофоруму заявляли, що фірмі “Альпіна”, відповідно до тристоронньої угоди, вже заплатили 36 млн грн за проект. Та, як виявилося згодом, проект “Альпіни” не влаштовує генпідрядника. За що ж тоді з гаманця міської громади міста Лева заплачено ці багатостраждальні 36 мільйонів?! Загадка. Про розвиток подій на євростадіоні йшлося під час вівторкової сесії Львівської обласної ради. Зокрема, перший заступник гендиректора ТзОВ ПБП “Азовінтекс” Василь Огородник повідомив, що вже шість місяців (!) будівництво стадіону не відбувається, бо замовник зупинив його через невідповідність проектування. За словами пана Огородника проблеми виникли, насамперед, через неякісний проект, розроблений фірмою “Альпіна”. „Виявили грубі порушення щодо безпеки споруди, — повідомив пан Огородник. Цілком були відсутні дев’ять розділів ДБН України”. Також Василь Огородник розповів депутатам, що компанія “Азовінтекс” погодилася на доопрацювання проекту німецькою компанією “Арена. Ком”. Щоправда, за умови, що експертизу всього проекту здійснюватиме Київський інститут імені Шимановського. При цьому він зазначив, що “Арена. Ком”  не має Футбольна арена: важко зупинитися, якщо стоїш

Довготривала трагікомедія з будівництва стадіону до “Євро-2012” набирає нових обертів. Раніше браві львівські чиновники з питань єврофоруму заявляли, що фірмі “Альпіна”, відповідно до тристоронньої угоди, вже заплатили 36 млн грн за проект. Та, як виявилося згодом, проект “Альпіни” не влаштовує генпідрядника. За що ж тоді з гаманця міської громади міста Лева заплачено ці багатостраждальні 36 мільйонів?! Загадка. Про розвиток подій на євростадіоні йшлося під час вівторкової сесії Львівської обласної ради. Зокрема, перший заступник гендиректора ТзОВ ПБП “Азовінтекс” Василь Огородник повідомив, що вже шість місяців (!) будівництво стадіону не відбувається, бо замовник зупинив його через невідповідність проектування. За словами пана Огородника проблеми виникли, насамперед, через неякісний проект, розроблений фірмою “Альпіна”. „Виявили грубі порушення щодо безпеки споруди, — повідомив пан Огородник. Цілком були відсутні дев’ять розділів ДБН України”. Також Василь Огородник розповів депутатам, що компанія “Азовінтекс” погодилася на доопрацювання проекту німецькою компанією “Арена. Ком”. Щоправда, за умови, що експертизу всього проекту здійснюватиме Київський інститут імені Шимановського. При цьому він зазначив, що “Арена. Ком”  не має ліцензії на проектування на території України та Німеччини.

Василь Огородник додав, що замовник із будівництва доручив погодження проекту фірмі “Арніка”, але при цьому порушив попередні домовленості. Відтак, як ви­пливає зі слів пана Огородника, будівництво стадіону за графіком УЄФА до липня 2011 року можливе. Щоправда, у  випадку зняття всіх політичних перепон. “Якщо із завтрашнього дня перепони будуть зняті, ми готові працювати у три зміни, і я можу гарантувати, що стадіон до “Євро-2012” у Львові буде”, — стверджує заступник гендиректора “Азовінтексу”. Він також уточнив, що за стіл переговорів мають сісти замовник, підрядник і проектант. На жаль, на сесії вже не вперше не було міського голови Львова Андрія Садового. За відсутності мера Львова інформацію про стан будівництва стадіону до “Євро-2012” депутатам надав директор дирекції з будівництва спортивної споруди Роман Черкас. Зокрема, він повідомив, що у п’ятницю, 26 лютого, у Львові відбудеться чергове засідання під керівництвом віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника. Можливо, міжвідомча група з’ясує питання щодо ситуації, що склалася у будівництві найосновнішої спортивної споруди року у Львові.

Поспілкуватися особисто із директором департаменту з питань „Євро-2012» у Львові Олегом Засадним редакції газети “Ратуша” не пощастило, оскільки він за кордоном і повернеться лише 26 лютого. Коли ми звернулися в Управління інформації та промоцій ЛМР, зокрема, до Богдана Бачинського, нам теж відмовили в особистій зустрічі. Пан Богдан погодився відповісти на наші питання, але не на всі.

Однак, як повідомили на інформаційному сайті zaхid.net, за словами директора департаменту з питань „Євро-2012» Олега Засадного роботи на стадіоні до 25 лютого призупинено: “У нас були певні проблеми технічного характеру з “Азовінтексом”. Однак під час останнього засідання робочої групи за участю віце-прем’єр-міністра Івана Васюника вони були зняті”.

Окрім того, додав: „Підписали відповідний протокол, згідно з яким “Азовінтекс” зобов’язався відновити повномасштабне будівництво стадіону із 25 лютого цього року. Зокрема йшлося про бу­дівництво монолітних балок посадових рядів, згідно з проектною документацією, яка була погодженою з компанією “Арена.Ком”. Генпідряднику ми надали всю проектну документацію, відповідно до якої мали провадити роботи”.

“Наразі “Азовінтекс” не повідомляв нас, що роботи не відновляться, відповідно, у нас немає підстав сумніватися в цьому. Якщо ж цього не станеться, то ми вживатимемо заходів, передбачених договором між містом і генпід­рядником. Можливо, розглядатимуть питання заміни генпідрядника”, — зауважив директор департаменту „Євро-2012» Олег Засадний, повідомили ZAXID.NET у прес-службі Львівської міської ради.

І якщо 23 лютого, під час сесії Львівської обласної ради перший заступник гендиректора ТОВ ПБП “Азовінтекс” Василь Огородник заявив, що будівництву євростадіону у Львові перешкоджають протистояння між замовником (Львівською міською радою) та підрядником з будівництва (“Азовінтекс”), а будівництво стадіону, з його слів, УЖЕ ШІСТЬ МІСЯЦІВ НЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ, то Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко чомусь сповнена оптимізму.

У середу вона заявила, що “підготовка Львова до проведення в 2012 році фінальної частини чемпіонату Європи з футболу відбувається у повному обсязі і з випередженням графіка”. Складається враження, що вона продовжує ретранслювати ті байки, які їй розповідає мер Львова, або вигадує власні...

+++

Платини приедет в Украину в апреле

 

Время (Тенопольская область)

25.02.10

Президент Союза европейских футбольных ассоциаций (УЕФА) Мишель Платини собирается посетить Украину 4 — 8 апреля.

По словам вице-премьер-министра Ивана Васюника, президент УЕФА намерен проинспектировать готовность Львова, Харькова и Донецка к проведению чемпионата Европы. Ранее Платини намеревался посетить Украину 4 — 5 февраля, однако перенес визит.

+++

Противопожарная составляющая Евро

Максим Стрелецкий

Жизнь (Донецкая область)

24.02.10

Недавний пожар в ресторане одного из развлекательных комплексов Донецка вновь сделал актуальной для обсуждения тему противопожарной безопасности. Кроме того, Украина и Донецкая область продолжают, несмотря ни на что, готовиться к Евро-2012, а значит, в ближайшие годы будут введены в эксплуатацию новые гостиницы, бизнес-центры, аэровокзальный комплекс, и уровень безопасности на этих объектах также является неотъемлемым требованием со стороны УЕФА.

Об особенностях отечественного рынка систем противопожарной безопасности мы попросили рассказать Гайка Василяна, директора компании «Благос Инжениринг», профессионально работающей на рынке проектирования и монтажа систем активного пожаротушения, пожарной автоматики, охранной сигнализации и видеонаблюдения не только в Донецкой области, но и за ее пределами.

Гайк Рубенович, как это ни прискорбно отмечать, но до сих пор наша страна отличается достаточно халатным отношением к противопожарной безопасности. Об этом говорит и статистика МЧС, и последние чрезвычайные происшествия в том же Донецке. Что, на ваш взгляд, может изменить ситуацию к лучшему?

Я бы сказал, что ситуация у нас действительно еще достаточно сложная, однако постепенно собственники предприятий, зданий, организаций приходят к тому, что, как это звучит в девизе МЧС, лучше предупредить возникновение чрезвычайной ситуации, чтобы потом не пришлось спасать и помогать. Ничего удивительного в этом нет, ведь с развитием технологий каждый объект, будь то производственный цех или бизнес-центр, многократно возрастает в цене: при отделке используются современные материалы, в помещениях устанавливается высокотехнологичное оборудование. И небольшой очаг возгорания может принести серьезные убытки, не говоря уже об угрозе для человеческой жизни. Система же автоматического пожаротушения способна локализовать или даже ликвидировать пожар на начальной стадии. Если сравнивать с возможными потерями (миллионы гривен, а то и долларов. − Прим. ред.), стоимость монтажа такой системы, а их существует множество видов для любых потребностей и возможностей, не идет ни в какое сравнение (от нескольких сот тысяч гривен для ресторана до миллиона для супермаркета).

Как сказался на вашей компании и заказчиках кризис, не привели ли экономические проблемы к тому, что люди стали больше экономить на безопасности?

Безусловно, в прошлом году количество заказов снизилось. Хотя мы, несмотря на это, работали на таких крупных объектах, как завод «Хайдельберг-цемент» в Амвросиевке, частично были задействованы при монтаже противопожарной системы в новом «Амсторе» на бульваре Шевченко, продолжаем работы в бизнес-центре «Центавр-плаза».

В целом от отсутствия ажиотажа на рынке в некотором роде выиграли и мы, и наши заказчики. Со своей стороны, удалось из-за сокращений на рынке труда пополнить нашу команду высококвалифицированными специалистами, а также сконцентрироваться на продвижении на наш рынок современных технологий, активно использующихся в Европе.

Вдвойне приятно, что наши инициативы оказались востребованы в Донецкой области. Даже в такой сложный кризисный период у нас появился заказчик, готовый использовать передовой европейский опыт для монтажа высокоэффективной системы пожаротушения. Главное ее преимущество заключается в том, что она основана на бессварочных соединениях. Ведь по большому счету технология сварки, все еще применяемая у нас, − это прошлый век. Главные ее недостатки − недолговечность по сравнению с существующими современными аналогами и меньшая пропускная способность. Кроме того, если говорить о противопожарных системах, нужно учитывать также тот факт, что образовывающаяся при сварочных работах окалина имеет обыкновение оставаться в системе и перемещаться по ней, забивая при этом наиболее важные и уязвимые места, например форсунки, которые должны распылять воду, чтобы локализовать источник пожара. Несложно понять, что может стать результатом такой «технической» неполадки − система может сработать недостаточно эффективно или же не сработать вообще.

В настоящее время мы закончили монтаж спринклерного водяного пожаротушения на основе муфтовых соединений Grinell (Tyco) в новом бизнес-центре на бульваре Пушкина. Помимо долговечности и надежности, преимущество данной системы заключается еще и в том, что при наличии комплектующих затраты на ее монтаж на 30% меньше, чем любой другой современной системы. А благодаря отсутствию открытого огня монтаж можно выполнять и в опасных зонах без соблюдения специальных мер предосторожности.

В прессе одно время упоминалось, что на бульваре Пушкина планируют разместить штаб-квартиру УЕФА в 2012 году. Скажите, а активное строительство объектов к чемпионату Европы по футболу, в том числе гостиниц, не оживило рынок систем безопасности?

Дело в том, что большинство объектов пока находятся в стадии строительства, поэтому постепенно активизируется переговорный процесс. Между тем, насколько мне известно, компания, которая несет ответственность за размещение участников чемпионата и ведет переговоры с гостиницами, имеет очень серьезные требования, в том числе и по безопасности этих зданий. Следовательно, вопросу монтажа эффективных систем безопасности в новых гостиницах будет уделяться повышенное внимание. Важно только, чтобы в стремлении сэкономить застройщики и владельцы зданий не настаивали на том, чтобы эти работы выполнялись «для галочки». «Благос Инжениринг» участвует в ряде тендеров на проектирование и монтаж противопожарных систем и систем безопасности, в том числе в международном аэропорту «Донецк», кроме того, ведутся переговоры с администрацией новых гостиничных комплексов. У нас есть ряд преимуществ, которые могут позволить будущим заказчикам получить качественную услугу по конкурентной цене. Я уже упоминал о том, что сейчас мы единственные в Украине предлагаем бессварочный монтаж систем пожаротушения в соответствии с передовыми европейскими стандартами. Кроме того, наша компания является официальным представителем компании Schrack seconet, противопожарные системы которой активно используются в той же Польше, готовящейся вместе с нами принимать Евро-2012 , а также в других европейских странах. Этим системам безопасности отдали предпочтение такие известные сети отелей, как Metropolitan, InterContinental (в Варшаве), Mariott, Renaissance и Shertaon (в Санкт-Петербурге), Hilton (в Вене, Кельне, Будапеште) и многие другие. Так что обеспечить безопасность для гостей Евро в наших силах − слово за заказчиками.

+++

Вінницькі будівельники реконструюватимуть автобан «Київ-Харків» до Євро-2012

20 минут (Винницкая область)

25.02.10

Вінницька шляхобудівна компанія «Південьзахідшляхбуд» стала переможцем тендеру Державної служби автомобільних доріг «Укравтодор» по реконструкції частини автобану «Київ-Харків» в рамках підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у 2012 році.

На тендер «Укравтодор» виставив три ділянки дороги між Борисполем Київської області та   Лубнами   (Полтавська   область)   довжиною   45,5   км,   36,7   км   та   37,7  км.

Претендували на реконструкцію цих ділянок автодороги, окрім «Південьзахідшляхбуду», компанії Onur Taahhut Tasimacilik ve Ticaret, Gulsan Construction Industry Tourism, Transportation and Trade (Туреччина), Azerkorpu (Азербайджан), GD Granit AD Skopje (Македонія), Joca Ingenieria y Construcciones (Іспанія) і Todini Costruzioni Generali (Італія), а також «Дорожнє будівництво «Альтком» з Донецька.

За результатами тендеру, підряд на реконструкцію першої ділянки довжиною 45,5 км вартістю 603,945 млн гривень виграв донецький «Альтком», другу ділянку 36,7 км за 579,218 млн гривень реконструюватиме турецька Onur Taahhut Tasimacilik ve Ticaret. Третя ділянка довжиною 37,7 км за 557,870 млн гривень дісталась вінницькому «Південьзахідшляхбуду».

Фінансування цієї реконструкції передбачається за рахунок залученого від Світового банку кредиту відповідно до проекту «Поліпшення автомобільних доріг і безпеки руху», за яким на цю реконструкцію передбачено 298,5 млн доларів.

Приступати до безпосередніх робіт вінницькі будівельники планують на початку квітня. Вінничани будуть реконструювати ділянку від кордону Київської та Полтавської областей до Пирятина у Полтавській області, а також 6 км за Пирятином. Зараз вони разом із англійською інженерною компанією погоджують будівельно-технічну документацію.

За словами генерального директора «Південьзахідшляхбуду» Володимира Вакара, на реконструкції ділянки автотраси «Київ-Харків» вінницька компанія задіє понад 100 одиниць техніки та близько 500 висококваліфікованих будівельників-шляховиків. Причому більше 70% працівників − це саме вінничани. Завершити будівельні роботи вони планують менше, ніж за два роки, хоча підписаний із «Укравтодором» контракт передбачає строк виконання у 30 місяців.

− Ми плануємо виконати всі роботи менш, ніж за два роки, адже їх затягування лише позначиться на зменшені нашого заробітку, і призведе до зниження рентабельності, − каже Володимир Вакар.

У планах вінницьких будівельників на поточний рік це не єдиний масштабний проект. «Південьзахідшляхбуд» планує продовжити роботи із реконструкції автотраси «Київ-Ковель», де компанія також стала одним із переможців тендеру. Не гребуватимуть вони брати участь і у тендерах по реконструкції та будівництву комунальних доріг у Вінницькій області.

Поки що говорити, що і де ми плануємо будувати у Вінницькій області, зарано. Адже обласний бюджет, де закладаються ці проекти, ще не прийнято. Але ми обов’язково будемо брати участь у цих тендерах, − сказав Володимир Вакар.

Підписатися на новини