Прямий ефір президента ФФУ

У середу, 10 лютого, в Будинку футболу відбулася відео-конференція президента Федерації футболу України Григорія Суркіса. Її ініціатором виступив популярний спортивний портал Football.ua, що здійснював пряму трансляцію події.


Діалог без обмежень
Протягом двох із половиною годин (замість двох запланованих) чільник українського футболу відповідав на запитання користувачів порталу та присутніх журналістів. Перелік тем, що їх пропонувалося обговорити Григорію Суркісу, був дуже широким − від актуальних проблем Євро-2012 до питань політичного характеру, від аспектів боротьби за чистоту футболу − до особистого життя голови ФФУ та розміру його заробітної плати.


Завдання − виграти Євро-2012
Від форуму найкращих збірних Європи, який улітку 2012 року прийматимуть Україна та Польща, футбольний президент очікує високого рівня організації та реалізації нашою країною історичного шансу вголос заявити про себе у світі, приємно вразити учасників свята щирою слов’янською гостинністю. «Щодо ж спортивних підсумків Євро-2012, − продовжив Григорій Суркіс, − раджу всім абсолютно серйозно сприймати завдання, що стоїть перед збірною України: виграти турнір! Так, як це зробила в 2009-му команда 19-річних у Донецьку».


Литва замінить Гану
Багато запитань стосувалося призначення тренерами нашої національної команди Мирона Маркевича та Юрія Калитвинцева. Президент ФФУ запевнив, що з боку федерації нові наставники та їхній штаб отримають режим найбільшого сприяння і закликав представників преси підтримати українську збірну на її шляху до Євро-2012. До речі, у зв’язку з відмовою Асоціації футболу Гани провести спаринг із синьо-жовтими у раніше зазначений термін, перший товариський матч під керівництвом Маркевича наша команда проведе з литовцями − 25 травня у Харкові.


Кадрова політика тренерського штабу
«Тренери збірної, втім, як і їхні попередники, абсолютно вільні у виборі кандидатів до головної команди та у формуванні штабу, − наголосив Григорій Суркіс, коментуючи можливу появу Олександра Хацкевича серед помічників Мирона Маркевича та гіпотетичне отримання українського громадянства бразильськими футболістами «Металіста» Едмаром і Жажа. − Втім, гадаю, серед наших співвітчизників вистачить вправних виконавців, які гідно відстоюватимуть честь України».


За законами футбольного правосуддя
Із приводу останніх справ, що ними опікується Комітет ФФУ з етики та чесної гри, зазначено, що «Карпати» у спробі довести факт підкупу гравців команди в поєдинку дворічної давнини, схоже, загнали себе в глухий кут. Якщо змову буде підтверджено документально, львівський клуб із потерпілого перетвориться на винуватця й відповідатиме згідно з чинними дисциплінарними правилами − аж до переведення до нижчого дивізіону. Також очікується вердикт Дисциплінарного комітету щодо заяв Віталія Данилова про відомі йому факти корупції.


Поза політикою
Цілком логічним виглядало запитання щодо політичного чинника підготовки країни до Євро-2012 − підсумків президентських виборів тощо. «В Україні не було, немає і не може бути опозиції Турніру, − запевнив Григорій Суркіс. − А за політичною риторикою відгороджуються ті, хто не хоче або не може працювати». Чи не планує сам пан Суркіс повернутися на політичну сцену? Ні. За його словами, президент ФФУ комфортно почувається на нинішньому місці − саме тут він може забезпечити найбільше сприяння проекту Євро-2012 та об’єднати навколо нього усі політичні сили країни.


Футбол − понад усе

Поцікавилися у президента федерації й тим, що є предметом його найбільшої гордості за період перебування на нинішній посаді. «По-перше, це здобуття Україною права провести грандіозне футбольне свято під назвою Євро-2012, − відповів Григорій Михайлович. − Також це перемога команди U-19 на чемпіонаті Європи-2009. І, звичайно, успіхи ФФУ на ниві масового та дитячого футболу, зокрема, профільний урок у школах, будівництво майданчиків у рамках програми «Хет-Трик» і передача навчальним закладам спеціальних підручників, м’ячів, та іншого приладдя. Я дуже гордий тим, що беззавітно та самозабутньо відданий Його Величності Футболу». 

Підписатися на новини