Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

 

ЕВРО-2012

 

 

Про підготовку України до Євро-2012 повідомлятиме офіційний бюлетень УЄФА

 

Obk.lviv.ua

09.02.10

 

УЄФА спільно з господарями ЄВРО-2012 запускає офіційний бюлетень турніру − ALIVE, який дозволить уболівальникам отримувати найсвіжіші новини щодо підготовки в Україні та Польщі до чемпіонату з футболу. Про це повідомляється на сайті УЄФА.

 

У першому випуску, що вийде вже наступного тижня, міститиметься остання інформація про хід підготовки до найбільшого футбольного заходу Європи. Зокрема, до  уваги читачів запропонують інтерв'ю з президентом УЄФА Мішелем Платіні та очільниками Федерації футболу України Григорієм Суркісом і Польського футбольного союзу Гжегожем Лято.

 

Перший випуск ALIVE також висвітлить 50-річну історію чемпіонату Європи, розповість про організаційні аспекти підготовки до чемпіонату, в якій окрім УЄФА задіяні місцеві оргкомітети, уряди країн, приймаючі міста та керівна група ЄВРО-2012.

 

+++

 

Львів прийматиме Євро-2012, − Лубківський

 

Zaxid.net

09.02.10

 

Директор турніру Маркіян Лубківський спростовує інформацію про те, що участь Львова як міста-господаря Євро-2012 є під питанням. «Інформація про те, що участь Львова як міста-господаря Євро-2012 є під питанням − не відповідає дійсності», − зазначив Маркіян Лубківський.

 

Як повідомили ZAXID.NET у прес-службі МОК «ЄВРО 2012 Україна», Маркіян Лубківський звертає увагу представників ЗМІ на те, що при поширенні інформації необхідно перевіряти її в офіційних джерелах, зокрема на сайті uefa.com, а не сліпо копіювати російські сайти. До речі, з 5 лютого оновлений офіційний сайт УЄФА доступний 12 мовами, серед яких і українська.

 

«Інформація про те, що участь Львова як міста-господаря Євро-2012 є під питанням − не відповідає дійсності. Є остаточне рішення Виконкому УЄФА щодо приймаючих міст в Україні, і Львів є серед них. Сьогодні Львів має виконати своє домашнє завдання, але питання про його заміну не є актуальним. На жаль, деякі російські ЗМІ, а згодом й українські перекрутили слова Президента УЄФА Мішеля Платіні щодо міст-господарів».

 

У свою чергу МОК, як структура вповноважена УЄФА здійснювати інформаційну політику на території України буде завжди надавати підтримку і допомогу представникам ЗМІ у правдивому і всебічному висвітленні УЄФА ЄВРО 2012™ в Україні.

 

+++

 

Харків добре підготувався до ЄВРО-2012

 

City.kharkov.ua

09.02.10

 

Таку думку сьогодні в ході зустрічі з Харківським міським головою Михайлом Добкіним висловив Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Клаус Ціллікенс, який відвідав стадіон «Металіст» і оглянув будівництво нового терміналу в Харківському аеропорту: «Харків досяг великого прогресу. У вас є чудовий новий стадіон, на якому можна успішно проводити футбольний турнір такого рівня. Крім того, будується новий термінал аеропорту. Аеропорт − це візитка міста, і у Харкова вона буде дуже доброю. Впевнений, що для Харкова ЄВРО-2012 буде дуже успішним».

 

Він також зазначив, що завдяки ЄВРО-2012 стосунки України і Німеччини отримають новий імпульс розвитку: «Для нас цей дуже важливий захід. В Німеччині багато любителів футболу, а футбол − це спільна мова для всіх європейців».

 

+++

 

Анатолій Голубченко: «Підготовка до ЄВРО-2012 є для нас пріоритетом номер один на найближчі два роки і постійно знаходиться під особистим контролем мера»

 

Kmv.gov.ua

09.02.10

 

7 лютого у Варшаві відбулося жеребкування відбірного раунду чемпіонату Європи 2012 року, який прийматимуть Україна і Польща. Господарі турніру стали учасниками фінального турніру автоматично, всі інші команди отримали своїх суперників по кваліфікації. Про це інформує прес-служба КМДА. 

 

На церемонію жеребкування до Варшави прибула і українська делегація, серед членів якої були представники уряду, Федерації футболу України, керівництва міст, які прийматимуть чемпіонат, структур і компаній, що беруть участь у підготовці до чемпіонату. Київську міську державну адміністрацію у Польщі представляв перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. 

 

«Кияни, та я особисто, надзвичайно пишаємося тим, що саме наше місто − столиця України − стане центром головного футбольного свята Європи 2012 року, адже саме у нас відбудеться фінал чемпіонату. Сьогодні ми присутні в чудовому місті Варшава, на церемонії жеребкування турніру УЄФА ЄВРО 2012. А лише два місяці тому, в Києві, на Михайлівській площі, був даний офіційний старт чемпіонату − презентація офіційного логотипу ЄВРО-2012. Час збігає швидко, і вже через два роки ми будемо приймати чемпіонат. Запевняю вас, що столиця України готується гідно провести цю подію. Немало вже зроблено, але попереду ще більше роботи. Проте, ми віримо, що гості і вболівальники, які приїдуть до нашого міста на матчі чемпіонату ЄВРО-2012, залишаться задоволені святом справжнього європейського футболу. Підготовка до найбільшої спортивної події Європи є для нас пріоритетом номер один на найближчі два роки і постійно знаходиться під особистим контролем мера міста», − виступив з вітальним словом перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. 

 

Показово, що під час офіційної церемонії Президент УЄФА Мішель Платіні висловив задоволення підготовкою України та Польщі до чемпіонату Європи 2012 року.

 

Жеребкування відбірного туру 7 лютого у Варшаві проводили видатні нападники українського та польського футболу: Андрій Шевченко, Олег Блохін, Збігнев Бонєк та Анджей Шармах. Саме вони і розподілили команди по групах. 

 

Нагадаємо, що жеребкування фінальної частини чемпіонату відбудеться у грудні 2011 року в місті Києві.

 

+++
Региональные печатные СМИ

 

 

ФУТБОЛ

 

 

Вірт згадав молодість, а Грозний повертає «канонірів»

 

Юрій Назаркевич

Високий Замок (Львівська область)

08.02.10

 

Донецький “Шахтар” під час тренувальних зборів у іспанській Марбельї з рахунком 3:0 розгромив чеську “Спарту”. А новий наставник “Арсеналу” В’ячеслав Грозний розпочав кадрові зміни в складі “канонірів”, повернувши в команду двох легіонерів.

 

У контрольному матчі проти “Спарти” наставник володарів Кубка УЄФА Мірча Луческу довірив місце у стартовому складі гірників

 

35-річному вихованцю львівського футболу Юрію Вірту. Нагадаємо, що саме Вірт у жовтні 2000 року у Донецьку захищав ворота “Шахтаря” у матчі групового раунду Ліги чемпіонів проти “Спарти”, й українці тоді перемогли з рахунком 2:1. А ось у чемпіонаті України Юрій востаннє виходив на поле ще у квітні 2007 року.

 

У цій зустрічі за “Шахтар” виступали інші екс-карпатівці − Микола Іщенко та Василь Кобін. А голи у ворота пражан провели Олексій Полянський, Жадсон та Костянтин Кравченко.

 

16 лютого на “Шахтар” чекає перша офіційна гра року − у рамках 1/16 фіналу Ліги Європи донеччани зіграють у гостях проти англійського “Фулхема”.

 

Тим часом інший відомий фахівець В’ячеслав Грозний повернув до київського “Арсеналу” нападника Сандлея Біто, якого восени орендувало “Закарпаття”. Знову стане “каноніром” і француз Поль Ессола, який на правах оренди рідко виступав за “Дніпро” (провів тут лише чотири гри). Своєю чергою, “Арсенал” може орендувати в “Динамо” нападника молодіжного складу киян Дмитра Коркишка, який минулого року став чемпіоном Європи серед юнаків (U-19), та 18-річного грузинського захисника Тимура Парцванію з “Динамо-2”.

 

Дирекція Прем’єр-ліги затвердила дату початку другої частини сезону 2009/2010 року. Тож у новому році перший у Львові офіційний матч відбудеться у суботу, 27 лютого. Цього дня “Карпати” прийматимуть “Металіст” (початок − о 15 год.). Ажіотаж навколо цього матчу великий, адже наставник харків’ян Мирон Маркевич не один рік працював у Львові. Президент “Металіста” Олександр Ярославський запевнив, що прибуде до Львова і вболіватиме за свою команду, перебуваючи у фанатському секторі харків’ян.

 

Цікаво, що і “Карпати”, і “Металіст” у ці дні тренуються по сусідству − у турецькому містечку Белек. У вівторок, 9 лютого, на команду Олега Кононова чекає товариська гра проти болгарської “Славії”, яка 13 лютого стане і суперником підопічних Мирона Маркевича.

 

У Белеку під керівництвом Альгімантаса Любінскаса триває збір і ФК “Львів”, який у понеділок у рамках Кубка “Аркадія” зіграє з румунським “Отопені”. У цій грі не зможе вийти на поле воротар Андрій Радь, який через рецидив старої травми завчасно повернувся до Львова. Натомість до табору “Львова” приєднався голкіпер Юрій Шевчук, який також має досвід виступів у Прем’єр-лізі. Зокрема, 9 листопада 2008 року у Києві, у грі з “Динамо” (0:1), він парирував пенальті у виконанні Олександра Алієва.

 

+++
ЕВРО-2012

 

 

Участь Львова у Євро-2012 під загрозою…

 

Сюзанна Бобкова

Високий Замок (Львівська область)

08.02.10

 

Учора у Варшаві відбулося жеребкування команд на чемпіонат Європи з футболу, який пройде в Україні та Польщі у 2012 році. До Польщі завітала також львівська делегація. Під час жеребкування місто мало представити свої промоційні матеріали. У зв’язку із цією важливою для нас подією міському голові Андрію Садовому довелося голосувати на чужині. Попередньо він зареєструвався на закордонній виборчій дільниці у Варшаві.

 

«Оскільки стенди для всіх міст виготовляли за однаковим стандартом, то єдина відмінність між ними − зображення споруди, яка є найвизначнішою у кожному з міст. Львів запропонував декілька варіантів “символів міста”, проте УЄФА затвердила зображення Національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької. Під час жеребкування Львів представив також англомовні буклети “Львів вітає ЄВРО-2012” та “Львів − відкритий для світу”, промоційні магніти, ручки, значки, а також шоколадні вироби ручної роботи від Львівської майстерні шоколаду», − розповіла начальник управління інформації та промоції Євро-2012 Соломія Білонога.

 

Тільки ось участь Львова у футбольному чемпіонаті Євро-2012 досі не підтверджена. “На даний момент можемо з впевненістю сказати, що фінальний турнір відбудеться у восьми містах Польщі та України. З чотирма польськими містами все ясно (це Варшава, Познань, Гданськ і Вроцлав). А ось щодо України були деякі сумніви. Зараз абсолютно точно можна сказати, що матчі Євро-2012 пройдуть у Києві, Харкові та Донецьку, − заявив президент УЄФА Мішель Платіні. − Ситуація з останнім, восьмим, містом поки не ясна, і ми не можемо сказати напевно, кому саме віддамо право прийняти деякі матчі чемпіонату”.

 

Міський голова Андрій Садовий пояснював раніше, що це пов’язано із “політичними нюансами”.

 

+++

 

Турнірна мозаїка

 

Високий Замок (Львівська область)

08.02.10

 

Футбол. Вчора у Варшаві відбулася урочиста церемонія жеребкування команд для участі у груповому етапі чемпіонату Європи-2012.

 

Команди Польщі та України на правах організаторів до фінального турніру потрапили автоматично, тож увесь поточний та наступний роки гратимуть тільки товариські матчі (у тому числі між собою). До процедури витягування кульок долучилися Олег Блохін та Андрій Шевченко (на фото). Пропонуємо вашій увазі остаточну комплектацію відбірних груп.

 

Група А: Німеччина, Туреччина, Австрія, Бельгія, Казахстан, Азербайджан.

 

Група В: Росія, Словаччина, Ірландія, Македонія, Вірменія, Андорра.

 

Група С: Італія, Сербія, Північна Ірландія, Словенія, Естонія, Фарери.

 

Група D: Франція, Румунія, Боснія і Герцеговина, Білорусь, Албанія, Люксембург.

 

Група E: Голландія, Швеція, Фінляндія, Угорщина, Молдова, Сан-Марино.

 

Група F: Хорватія, Греція, Ізраїль, Латвія, Грузія, Мальта.

 

Група G: Англія, Швейцарія, Болгарія, Уельс, Чорногорія.

 

Група H: Португалія, Данія, Норвегія, Кіпр, Ісландія.

 

Група I: Іспанія, Чехія, Шотландія, Литва, Ліхтенштейн.

 

Команда російської прем’єр-ліги ФК “Москва” несподівано припинила своє існування. Головний інвестор клубу − металургійний комбінат “Норильський нікель” − відмовився фінансувати “городян”, тож колишні підопічні Олега Блохіна у терміновому порядку змушені шукати роботу в інших колективах. Місце “Москви” у сезоні 2010 року займе “бронзовий” призер першої ліги, “Аланія” з Владикавказа.

 

+++

 

Процесс пошел

 

Виктор Шарафудинов

Спорт-арена (Донецкая область)

09.02.10

 

В воскресенье в Варшаве состоялась жеребьевка отборочного турнира чемпионата Европы 2012 года.

 

Впервые с момента интеграции футбола независимой Украины в международные соревнования отечественные болельщики могли позволить себе наблюдать за церемонией жеребьевки отборочного турнира совершенно отстраненно. Украинцам и полякам, в отличие от остальных 48 сборных Старого Света, не придется участвовать в изнурительном марафоне.

Впрочем без нашего участия в действе, состоявшемся во Дворце культуры и науки, что является самым высоким зданием в Польше, естественно, не обошлось. Украинская актриса и телеведущая Маша Ефросинина вела церемонию на пару с польским телекомментатором и аналитиком Петром Собчинским. А судьбы европейских сборных определяли легенды отечественного футбола Олег Блохин и Андрей Шевченко. От наших западных соседей и помощников по организации чемпионата Европы ту же миссию выполняли представители лучшего поколения польского футбола Анджей Шармах и Збигнев Бонек.

Блохин по завершении церемонии признался, что никогда в жизни так не переживал: «Не поверите! Даже когда выходил на самые ответственные матчи, не волновался так, как сегодня. И это при том, что накануне мы два часа репетировали церемонию, сделали, как сказали бы люди театра, два прогона. Отрабатывалась каждая мелочь: как стоять, куда смотреть, как себя вести, чтобы не выйти из жесткого лимита времени, связанного с телевидением. Ощущения непередаваемые, ведь в твоих руках − судьба футбольной Европы!»

По решению УЕФА сборные Армении и Азербайджана, а также России и Грузии не могли оказаться в одной группе. Сделано это было, чтобы избежать скандалов и опасных ситуаций. К слову, если бы эта предосторожность не была закреплена в регламенте, то азербайджанцы и армяне вновь попали бы друг на друга, как во время отборочного турнира ЕВРО-2008. Тогда Европейский союз футбольных ассоциаций дал враждующим кавказцам возможность самостоятельно договориться о двух матчах на нейтральных полях, но те так и не нашли общего языка. В итоге их встречи друг с другом просто не были сыграны.

На этот раз обошлось без «группы смерти». Фавориты, середняки и аутсайдеры везде распределены равномерно, что, впрочем, не гарантирует отсутствия сенсаций. По первому впечатлению, европейские гранды должны добыть путевки в Украину и Польшу. Непросто будет немцам, главным конкурентом которых в борьбе за первое место в группе будет Турция. Учитывая количество турок в Германии, те будут чувствовать себя в гостях как дома. К слову, турецкая команда часто проводит товарищеские матчи на немецкой земле.

По мнению многих, повезло сборной России. Едва ли словаки, ирландцы и македонцы смогут не пустить россиян на ЕВРО-2012, хотя после недавнего поражения от Словении в квалификации к чемпионату мира наши северные соседи даже к ним относятся с опаской.

В который раз в компании друг друга оказались французы и румыны. В группе F наши бывшие соперники по отбору в ЮАР хорваты и греки будут бороться друг с другом, а вот у другой старой знакомой сборной Англии конкурентов не наблюдается. Швейцария, Болгария, Уэльс и Черногория − птицы другого полета. Действующим чемпионам Европы испанцам придется начать защиту титула с противостояния с чехами и шотландцами. Проблем у «красной фурии» возникнуть не должно.

Прямые путевки на чемпионат Европы получат девять победителей групп и лучшая команда из числа, занявших вторые места. Остальные «серебряные призеры» разыграют четыре оставшиеся путевки в плей-офф. Отборочный турнир начнется в сентябре нынешнего года и завершится в ноябре следующего.

Польско-украинский чемпионат Европы станет последним, в финальной стадии которого сыграют 16 команд. Начиная с 2016 года, количество участников решающей стадии вырастет до 24.

 

+++

 

Васюника беспокоят авиаперевозки

 

Спорт-арена (Донецкая область)

09.02.10

 

На пресс-конференции, состоявшейся после жеребьевки отборочного турнира ЕВРО-2012, вице-премьер Украины Иван Васюник напомнил об особенностях предстоящего чемпионата. Турнир в Украине и Польше в отличие от ЕВРО-2008 характеризуется большой удаленностью городов.

Следовательно, сейчас необходимо увеличить количество авиаперевозок между украинскими городами, где пройдут матчи ЕВРО-2012, и одновременно соединить каждый из них с Европой. «Такого масштаба реорганизации авиаперевозок Украина еще не знала», − отметил высокопоставленный чиновник.

Васюник отметил, что к 2012 году в Украине будет построено четыре современных аэропорта с новыми терминалами и полосами, которые смогут принимать самолеты любой вместимости. Причем пропускная способность аэропортов будет позволять принимать пассажиров во время максимальной нагрузки. Для этого уже приняты меры для упрощения визового режима при пересечении украинской границы гражданами иностранных государств.

«Это в несколько раз сократило время прохождения пограничных и таможенных пунктов. В настоящий момент Украина ввела безвизовый режим для всех стран ЕС. И сейчас ведется активная работа для того, чтобы и Украина хотя бы на время ЕВРО имела бы безвизовый режим с Польшей, а соответственно и с Европейским Союзом», − рассказал вице-премьер.

По словам Васюника, на время континентального первенства в Украину ожидается приезд около одного миллиона болельщиков. Для демонстрации подготовки страны в области размещения чиновник привел пример Киева − в последнее время в столице Украины на строительство 4-5-звездочных отелей уже выделено средств на общую сумму в один миллиард долларов (всего на 15 проектов).

«Гостиницы, которые построят в Киеве, будут самыми современными, со всеми требованиями к комфортабельности, следовательно привередливый европейский турист получит практически все, что пожелает», − отметил вице-премьер.

Підписатися на новини