Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

 

ЕВРО-2012

 

 

УЄФА впевнений, що Євро-2012 буде успіхом України і Польщі − Мішель Платіні

  

Юрій Банахевич

Укріфнформ

06.10.09

 

До початку Євро-2012 залишилося ще більше двох років й ніщо не вказує на серйозні проблеми з підготовкою країн до турніру. Таку думку під час прес-конференції у Варшаві напередодні завтрашнього жеребкування відбіркових груп до Євро-2012 висловив президент організації Мішель Платіні, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

“Вперше Україна та Польща проводять захід такого рівня, тому робитимемо усе задля успішного проведення турніру. Ми впевнені, що ця подія буде успіхом України та Польщі”, − наголосив М.Платіні. Президент УЄФА зауважив, що прогрес в підготовці є відчутним, однак є і деякі проблеми. Серед них −  затримки зі спорудженням аеропортів та стадіонів у деяких містах, зокрема у Гданську та Вроцлаві, що безпосередньо впливає на проведення чвертьфінальних поєдинків.

  

Коментуючи ситуацію з президентськими виборами в Україні, М.Платіні наголосив, що “на виборах переможе кращий кандидат, і політична ситуація в країні покращиться”.

  

Президент УЄФА також повідомив, що “обидві країни зробили дуже багато для успішної підготовки до турніру”.

  

Чільник європейської футбольної організації висловив думку, що завтрашня церемонія жеребкування буде першим своєрідним тестом для організаторів. “Завтра буде перша подія, побачимо, як усе відбудеться, як функціонуватиме інфраструктура”,− підкреслив він. Він додав, що на сьогодні організація турніру відбувається добре, а від фахівців з окремих напрямків підготовки до турніру керівництво організації отримує позитивну інформацію про підготовку міст-господарів до футбольного єврофоруму.

 

+++

 

UEFA задоволена підготовкою України та Польщі до Євро 2012

 

УНІАН

07.10.09

 

Європейська футбольна асоціація (UEFA) задоволена прогресом у підготовці України та Польщі до проведення чемпіонату Європи з футболу у 2012 році.

 

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, про це заявив президент UEFA Мішель ПЛАТІНІ учора ввечері у Варшаві.

 

„За останні два роки виконано масу роботи. Ми задоволені прогресом”, − сказав він на прес-конференції напередодні жеребкування команд Євро-2012, котре відбудеться 7 лютого.

 

„Щоправда, не слідкую за поточним спорудженням стадіонів, але інформація наших експертів свідчить про те, що все йде згідно з планом”, − додав він.

 

М.ПЛАТІНІ назвав одним із найважливіших завдань на сьогодні визначення міст, де відбудуться чвертьфінальні матчі чемпіонату, та підготовка аеропортів в Україні та Польщі з тим, аби могла приїхати максимальна кількість уболівальників.

 

Президент UEFA також висловив впевненість, що українці та поляки гідно проведуть чемпіонат Євро 2012.

 

„Ми впевнені, що ця подія буде успіхом України та Польщі», − сказав М.ПЛАТІНІ.

 

У свою чергу генеральний секретар UEFA Джані ІНФАНТІНО повідомив учора, що UEFA змінила дні розіграшу відбірних матчів на Євро-2012.

 

Він відзначив, що тепер відбірні матчі будуть відбуватися по п’ятницях чи суботах, а наступний − по вівторках, а не як раніше по суботах та середах.

 

Дж.ІНФАНТІНО запевнив, що зміни будуть корисними для всіх сторін.

 

+++

 

Платіні: «Підготовка до ЄВРО-2012 йде добре»

 

Ffu.org.ua

07.02.10

 

Напередодні жеребкування кваліфікації ЄВРО-2012 у Варшаві президент УЄФА Мішель Платіні зустрівся з пресою в Палаці культури та науки, висловивши велику втіху з приводу старту суто футбольної частини турніру, повідомляє офіційний сайт УЄФА.

 

Почесна місія Польщі

 

Мішель Платіні, до котрого приєдналися генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно та директор турніру Мартін Каллен, наголосив, що підготовка до проведення чемпіонату просувається добре. Він також запевнив, що дуже радий бути присутнім на першому офіційному заході, що проходить в Польщі в контексті ЄВРО-2012. «Нещодавно ми презентували логотип та слоган чемпіонату в Україні. Нарешті прийшла черга Польщі приймати перший офіційний захід ЄВРО-2012. Жеребкування із нетерпінням очікують усі збірні Європи, адже воно стане початком власне футбольної частини турніру», − відзначив він.

 

Історична подія

«Це історична подія. Вперше Україна і Польща прийматимуть такий важливий турнір з найпопулярнішого виду спорту на планеті, − підкреслив француз. − Тож недарма ми спільно з приймаючими країнами обрали девіз: «Творимо історію разом». І ми дійсно творимо історію чемпіонату Європи. Я надто скромний, щоб говорити, що Україна і Польща творять ще й власну історію, але принаймні в сфері футболу − безперечно. Ми впевнені, що в Україні та Польщі турнір пройде на найвищому рівні».

 

Де пройдуть чвертьфінали?..

 

За словами глави УЄФА, залишилось визначитися з кількома важливими питаннями, зокрема − стосовно чвертьфінальних матчів. «Ми ще маємо деякі аспекти для доопрацювання, у тому числі щодо календаря матчів, а також місць і дат проведення чвертьфіналів, − зауважив він. − А загалом, мушу визнати, що все йде добре. Уряди України та Польщі докладають величезних зусиль у процесі підготовки, і ми задоволені нашою співпрацею. Ми не маємо жодних великих проблем, навпаки − як я вже говорив, усе йде добре».

 

Каллен підтримав Платіні

Тему продовжив директор ЄВРО-2012 Мартін Каллен. «Усі чотири міста в Україні та Польщі працюють у відповідності з планом», − запевнив він. У свою чергу генсек УЄФА Джанні Інфантіно зупинився детальніше на процедурі жеребкування. Він висловив задоволення, що матиме таких партнерів по процедурі − видатних українських футболістів Олега Блохіна та Андрія Шевченка, а також польських майстрів Збігнева Бонека й Анджея Шармаха.

 

Футбол − поза політикою

Наостанок Мішель Платіні торкнувся рішення Виконавчого комітету УЄФА розвести під час жеребкування команди Росії та Грузії, а також Вірменії та Азербайджану. Такий крок унеможливить ситуацію, яка виникла в кваліфікації ЄВРО-2008, коли останні дві збірні потрапили в одну групу, а згодом матчі між ними довелося скасувати через нефутбольні причини. «Замість того, щоб створювати проблеми в групі, ми краще одразу попередимо всілякі політичні непорозуміння. Ми не хочемо змішувати спорт та політику, тому, розвівши ці країни при жеребкуванні, прагнемо уникнути політичного напруження», − резюмував президент УЄФА.

 

+++

 

Вибори позитивно вплинуть на підготовку до Євро-2012 − Іван Васюник

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

07.10.09

 

Результати президентських виборів не матимуть негативного впливу на процеси європейської інтеграції України та реалізацію наймасштабнішого за весь період незалежності України проекту − проведення Євро-2012. Про це в коментарі власному кореспондентові УКРІНФОРМу повідомив віце-прем’єр-міністр українського уряду Іван Васюник, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

“Вибори позитивно вплинуть на підготовку до Євро-2012, оскільки спаде передвиборча напруга. Усі політичні сили в Україні розуміють, що пріоритетом №1 в Україні є Євро-2012”,− заявив І.Васюник. Він висловив переконання, що “незважаючи на кризові часи, в Україні не буде опозиції проекту Євро-2012”.

  

На думку українського урядовця, сьогоднішнє жеребкування відбіркового турніру є демонстрацією скептикам чемпіонату спроможності нашої держави належним чином підготуватися до чемпіонату. “Cимволічним є те, що у важкий 2009-й рік керівництво держави й влада чотирьох міст виконали свої зобов’язання перед УЄФА вчасно. Головне − якісно підготувати усі ключові об’єкти до Євро-2012”, − наголосив І.Васюник.

  

Урядовець звернув також увагу на те, що в 2010-2011 роках потрібно буде брати до уваги фактор часу, оскільки терміни підготовки до турніру розписані по днях і тижнях. «Затримка проекту на тиждень-два може мати негативні наслідки”, − зазначив віце-прем’єр. Він висловив переконання, що фінансування підготовки України до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року й надалі здійснюватиметься належним чином.

 

+++

 

Васюник називає ключовим в підготовці до Євро-2012 в Україні стабільне фінансування

 

УНІАН

07.10.09

 

Віце-прем’єр-міністр Іван ВАСЮНИК вважає ключовим у підготовці України до проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році стабільне фінансування.

 

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам сьогодні у Варшаві.

 

І.ВАСЮНИК, котрий входить до Координаційної ради з питань підготовки Євро-2012, відзначив, що минулий рік став найбільшим випробуванням для українських організаторів чемпіонату, який однак завершився для українців успіхом.

 

Віце-прем’єр сказав, що в найближчі два роки потрібно утримати темпи виконання робіт пов’язаних з організацією чемпіонату, для чого необхідне стабільне фінансування.

 

«Все що треба, фінансувати ритмічно», − сказав він, зауваживши, що графіки робіт на найближчі два роки розписані «до дня-тижня», й навіть невелика затримка може мати дуже негативні наслідки, чого влада не повинна допустити.

 

І.ВАСЮНИК висловив переконання, що кожна політична сила в Україні, незалежно від того, хто отримає владу після сьогоднішніх президентських виборів, буде підтримувати Євро-2012 й буде робити все для стабільного фінансування проекту.

 

«Іншого виходу немає. Якщо хтось і надумав би змінити пріоритет, то думаю, українці не дадуть цього зробити», − сказав він.

 

«Для кожного українця це теж певний момент престижу держави і нації − провести вперше на пострадянській території такого масштабу захід»,− додав віце-прем’єр.

 

Як повідомляв УНІАН, сьогодні у Варшаві відбулося жеребкування команд відбіркових матчів Євро 2012, які розпочнуться у вересні цього року.

 

Україна та Польща, як організатори чемпіонату, мають гарантований вихід до фінальної частини, яка пройде влітку 2012 року.

 

Довідка УНІАН. УЄФА, котра надала право українцям та полякам організовувати Євро 2012 в квітні 2007 року, в минулому році затвердила міста-організатори чемпіонату в Україні на півроку пізніше, ніж в Польщі через затримки у підготовці.

 

+++

 

Суркіс переконаний в підтримці новим Президентом України Євро-2012

 

УНІАН

07.10.09

 

Президент Футбольної федерації України Григорій СУРКІС переконаний у підтримці новим главою Української держави проведення українцями й поляками чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

 

Про це він сказав кореспонденту УНІАН сьогодні у Варшаві.

 

Г.СУРКІС зауважив, що глава українського уряду Юлія ТИМОШЕНКО та лідер опозиції Віктор ЯНУКОВИЧ, котрі зараз борються за президентських пост, неодноразово заявляли про підтримку Євро-2012.

 

«Не можу собі уявити, що це може змінитися в результаті того, що кандидат став Президентом», − сказав глава ФФУ.

 

Водночас він визнав складну ситуацію із фінансуванням об’єктів Євро-2012 за державні кошти через світову економічну кризу, котра призвела до різкого падіння бюджетних доходів.

 

„Є борги держави перед тими, хто виконує ці роботи, але вони не критичні», − сказав Г.СУРКІС.

 

Він висловив думку, що приватні інвестори можуть активніше долучитися до фінансування об’єктів Євро-2012, але це можливо у випадку створення необхідних преференцій (які робили б такі інвестиції вигідними − УНІАН).

 

Г.СУРКІС також запевнив, що на сьогодні, попри деякі проблеми із фінансуванням, всі роботи з підготовки до чемпіонату проходять згідно із затвердженим графіком.

 

Він також додав, що за підготовкою України та Польщі до Євро 2012 слідкує „майже вся світова спільнота”.

 

„На мій погляд, це визначальне для політиків, наших співгромадян та уболівальників”, − сказав президент ФФУ.

 

+++

 

Євро-2012 залишиться пріоритетом для нового президента України − Г.Суркіс

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

07.10.09

 

Організація Євро-2012 є надзвичайно важливою подією для України, тому держава й надалі приділятиме значну увагу підготовці до турніру. Про це сьогодні на прес-конференції у Варшаві після завершення процедури жеребкування відбіркових груп до Євро-2012 зазначив один з українських організаторів футбольного євроформу Григорій Суркіс, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс зазначив, що Україні вже сьогодні є чим пишатися і переконувати УЄФА в реальності виконання амбіційних планів: “Відкрито новозбудований красень-стадіон у Донецьку, після капітальної реконструкції запрацювала футбольна арена у Харкові”. Президент ФФУ зазначив, що фінальний турнір Євро-2012 має статус “надважливого національного заходу”.

  

“Попри фінансову кризу і уряд України, і приймаючі міста приділяють його підготовці та проведенню першочергову увагу. Адже і політики і господарники і населення регіонів країни усвідомлюють, що чемпіонат Європи матиме довготривалий економічний та соціальний ефект для всієї території нашої держави”, − сказав Г.Суркіс. Він наголосив, що для виправдання високих очікувань від проведення чемпіонату, “робота над розбудовою спортивної, транспортної, туристичної та іншої інфраструктури в Україні та Польщі не припиняється ні на хвилину”.

  

Директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський відзначив бездоганне проведення жеребкування у Варшаві й запевнив, що наступна церемонія жеребкування фінального турніру, що відбудеться 11 грудня 2011 року в Києві, теж буде успішною. Він наголосив на історичному шансі позитивно змінити країну через проведення чемпіонату. “Це унікальний шанс раз і назавжди змінити країну зсередини, а не щоразу латати зовнішній імідж без істотних внутрішніх змін. Адже у нас з’являться нові стадіони й аеропорти, суттєво зросте кількість сучасних і комфортабельних готелів, покращиться дорожна інфраструктура, будуть запроваджені спрощені процедури перетину кордону та митного оформлення, буде запроваджено нову модель взаємовідносин між вболівальниками і правоохоронними органами. В Україні буде розвинуто волонтерський рух, що в майбутньому допомагатиме нам у реалізації інших масштабних проектів”, − резюмував Маркіян Лубківський.

 

+++

 

Євро-2012 матиме довготривалий економічний та соціальний ефект для України − Г.Суркіс

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

07.10.09

 

Організація Євро-2012 є надзвичайно важливою подією для України. Про це сьогодні на прес-конференції у Варшаві після завершення процедури жеребкування відбіркових груп до Євро-2012 зазначив один з українських організаторів футбольного євроформу Григорій Суркіс, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

 

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс зазначив, що Україні вже сьогодні є чим пишатися і переконувати УЄФА в реальності виконання амбіційних планів: “Відкрито новозбудований красень-стадіон у Донецьку, після капітальної реконструкції запрацювала футбольна арена у Харкові”. Президент ФФУ зазначив, що фінальний турнір Євро-2012 має статус “надважливого національного заходу”.

  

“Попри фінансову кризу і уряд України, і приймаючі міста приділяють його підготовці та проведенню першочергову увагу. Адже і політики, і господарники, і населення регіонів країни усвідомлюють, що чемпіонат Європи матиме довготривалий економічний та соціальний ефект для всієї території нашої держави”, − сказав Г.Суркіс. Він наголосив, що для виправдання високих очікувань від проведення чемпіонату, “робота над розбудовою спортивної, транспортної, туристичної та іншої інфраструктури в Україні та Польщі не припиняється ні на хвилину”.

  

Директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський відзначив бездоганне проведення жеребкування у Варшаві й запевнив, що наступна церемонія жеребкування фінального турніру, що відбудеться 11 грудня 2011 року в Києві, теж буде успішною. Він наголосив на історичному шансі позитивно змінити країну через проведення чемпіонату. “Це унікальний шанс раз і назавжди змінити країну зсередини, а не щоразу латати зовнішній імідж без істотних внутрішніх змін. Адже у нас з’являться нові стадіони й аеропорти, суттєво зросте кількість сучасних і комфортабельних готелів, покращиться дорожна інфраструктура, будуть запроваджені спрощені процедури перетину кордону та митного оформлення, буде запроваджено нову модель взаємовідносин між вболівальниками і правоохоронними органами. В Україні буде розвинуто волонтерський рух, що в майбутньому допомагатиме нам у реалізації інших масштабних проектів”, − резюмував Маркіян Лубківський.

 

+++

 

Варшава розподілила учасників кваліфікації футбольного Євро-2012

  

Укрінформ

07.10.09

 

Майже через три роки після затвердження спільної заявки України і Польщі на проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2012 з футболу в Варшаві сьогодні відбулося жеребкування відбірного циклу турніру. Своїх суперників у кваліфікації Євро-2012 дізналися представники 51 футбольної асоціації континенту, чиї національні команди розіграють 14 путівок. Ще два місця автоматично отримають господарі Євро-2012 − Україна та Польща.

 

Всі європейські збірні поділено на 9 груп: 6 − з шести команд і ще 3 − з п'яти. Кваліфікація стартує у вересні 2010-го, а завершиться в листопаді 2011 року.

 

Результати жеребкування:

 

група «А» − Німеччина, Туреччина, Австрія, Бельгія, Казахстан, Азербайджан;

група «В» − Росія, Словаччина, Ірландія, Македонія, Вірменія, Андорра;

група «С» − Італія, Сербія, Північна Ірландія, Словенія, Естонія, Фарерські острови;

група «D» − Франція, Румунія, Боснія і Герцеговина, Білорусь, Албанія, Люксембург;

група «Е» − Голландія, Швеція, Фінляндія, Угорщина, Молдова, Сан-Маріно;

група «F» − Хорватія, Греція, Ізраїль, Латвія, Грузія, Мальта;

група «G» − Англія, Швейцарія, Болгарія, Уельс, Чорногорія;

група «Н» − Португалія, Данія, Норвегія, Кіпр, Ісландія;

група «I» − Іспанія, Чехія, Шотландія, Литва, Ліхтенштейн.

Жеребкування груп фінального турніру Євро-2012 відбудеться 11 грудня 2011 року в Києві.

 

+++

 

Організатори жеребкування не отримали жодних зауважень з приводу проведення церемонії − Адам Олькович

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

07.10.09

 

Польські організатори задоволені результатом проведення церемонії жеребкування. Підсумовуючи сьогоднішню подію на прес-конференції у Варшаві, директор турніру Євро-2012 в Польщі Адам Олькович зазначив, що організатори не отримали жодних зауважень з приводу її проведення, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Оцінюючи нинішній стан підготовки Польщі міністр спорту та туризму (MSiT) РП Адам Герш наголосив, що вона відбувається згідно з графіком. Чільник MSiT зазначив, що поступово відбувається перехід від інфраструктурної фази підготовки до турніру до організаційної. В цьому контексті на перший план виходить питання безпеки під час турніру, зазначив він. Водночас голова відповідальної від уряду РП за організацію чемпіонату спілки “PL.2012” Марчін Герра нагадав, що над підготовкою до турніру активно працюють понад 90 інституцій, які реалізовують завдання в дев’яти ключових напрямах. Він наголосив, що в найближчі два роки Польща та Україна мають виконати ще багато важливих завдань щоб ефективно підготуватися до турніру.

  

Мер Гданська Павел Адамович поінформував, що стадіон “PGE Арена Гданськ” будується згідно з графіком. Крім того, в місті проведено усі необхідні тендери на розбудову аеропорту імені Леха Валенси й підписано з банками угоди на фінансування цього проекту.

  

Мер Познані Ришард Гробельний також запевнив, що підготовка до турніру відбувається згідно з графіком. Він зазначив, що в місті спостерігається надзвичайно високий рівень підтримки Євро-2012, а понад 90% мешканців Познані декларують свою згоду на тимчасові труднощі заради успішної підготовки до турніру.

  

Мер Вроцлава Рафал Дуткевич сказав, що місто вирішило проблему, пов'язану з будівництвом стадіону. “Ми обрали нового виконавця об’єкту (німецька фірма “Max Boegl” − авт.), яка на даний момент приймає будмайданчик у попереднього генпідрядника”,− сказав Р.Дуткевич. Він подякував польській асоціації футболу (PZPN) за активну участь у вирішенні цієї проблеми. Крім того, за його словами у Вроцлаві успішно проведено конкурс щодо ремонту залізничного вокзалу, активно будується новий термінал аеропорту. Мер міста також заявив, що до початку турніру у Вроцлаві планують збудувати десять нових готелів.

 

+++

 

Харків був представлений під час жеребкування відбіркового турніру ЄВРО-2012

 

City.kharkov.ua

07.10.09

 

Сьогодні заступники міського голови Ігор Шурма та Віктор Христоєв представили місто Харків на церемонії жеребкування відбірного турніру Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, що проходило у Варшаві (Польща).

 

Як повідомив заступник міського голови − директор Департаменту з питань підготовки і проведення фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу і спорту Віктор Христоєв, представникам УЄФА показали презентаційний фільм про історичні, культурні та пам'ятні місця нашого міста, а також був презентований стенд міста Харкова. Особливою популярністю користувалася рекламна продукція про Харків, із зображеннями стадіону, Фан-зони, учбово-тренувальної бази й інших місць.

 

Безпосередню участь у жеребкуванні взяли участь українці Олег Блохін та Андрій Шевченко.

 

+++

 

УЄФА не передбачає жодних змін у переліку приймаючих міст − Каллен

 

2012ua.net

06.10.09

 

Директор Європейського футбольного Союзу (УЄФА) у справах Євро-2012 Мартін Каллен заявив, що УЄФА не передбачає жодних змін у переліку приймаючих міст.

 

Про це він заявив сьогодні, 6 лютого, на прес-конференції у Варшаві напередодні церемонії жеребкування відбірковго турніру до ЧЄ-2012, відповідаючи на запитання журналістів щодо шансів Кракова змінити Вроцлав у переліку польських міст-організаторів Євро-2012.

 

«Турнір відбудеться в містах, затверджених раніше. На даний момент ми не передбачаємо жодних змін», − наводить слова Каллена PAP.

 

+++

 

Збігнєв Бонєк: велике спасибі, пане Суркіс!

 

2012ua.net

07.02.10

 

Посол Євро-2012 від Польщі Збігнєв Бонєк у своєму інтернет-блозі на сторінках польського порталу INTERIA поділився враженнями від урочистої церемонії жеребкування відбіркового турніру до ЧЄ-2012, яка сьогодні успішно пройшла в Варшаві.

 

Зокрема, Бонєк зазначив, що для нього велика честь бути запрошеним взяти участь у жеребкуванні. «Як поляк, для якого грає збірна, це була велика честь. Я заплакав би, як дитина, якби мав можливість зіграти на такому турнірі перед власними вболівальниками. Але роки йдуть, і я тішуся з того, що мене призначено послом УЄФА.

 

Сьогодні Польща організовує велику, величну подію. Не соромимося сказати «Велике спасибі, пане Суркіс!» (Balszoje spasiba, signior Surkis!). Хто хоче, той зрозуміє», − пише Збігнєв Бонєк.

 

+++

 

Маркіян Лубківський: «УЄФА допомагає Україні в інтеграції до Європи»

 

Олександр Гливинський

Ukrinform.ua

07.02.10

 

По завершенню церемонії жеребкування відбірного етапу Євро-2012, що відбулося у Варшаві, керівник Місцевого організаційного комітету (МОК) Маркіян Лубківський висловив комплімент Польщі, яка у співпраці з УЄФА та українськими колегами склала свій перший іспит на відмінно.

 

Пан Лубківський запевнив, що українські організатори турніру так само добре впораються з підготовкою та проведенням жеребкування фінальної частини чемпіонату, яке відбудеться у грудні 2011 року в Києві. У цьому переконує реалізація всіх інших проектів високопрофесійною українською командою, яка успішно працює за всіма напрямками, довіреними УЄФА.

 

Керівник МОКу підкреслив: «Це унікальний шанс раз і назавжди змінити країну, а не латати зовнішній імідж без істотних змін. Україна отримає якісно нову інфраструктуру: аеропорти, дороги, спортивні арени. Буде запроваджено нову модель взаємовідносин між вболівальниками і охоронцями порядку. Завдяки Євро-2012 у нашій країні сформується волонтерський рух. Добровольці допоможуть у втіленні майбутніх масштабних проектів».

 

Роль УЄФА − історична, адже Союз допомагає Україні в інтеграції до європейського простору. «Вкрай важливо, щоби ми усвідомили і головне − скористались цим шансом», − наголосив Маркіян Лубківський. Наостанок він подякував колегам з УЄФА, особливо Директору Євро-2012 Мартіну Каллену, за співпрацю та допомогу.

 

+++

 

Платіні: Проведення Євро-2012 у Львові під великим питанням!

 

Sportanalytic.com

08.02.10

 

Президент УЄФА Мішель Платіні розповів про ситуацію з підготовкою українських міст до Євро-2012.

 

«На даний момент ми можемо з впевненістю сказати, що фінальний турнір пройде у восьми містах Польщі та України. З чотирма польськими містами все ясно і просто (це Варшава, Познань, Гданськ і Вроцлав). А от щодо України були деякі сумніви. Зараз абсолютно точно можна сказати, що матчі Євро-2012 пройдуть у Києві, Харкові та Донецьку. Ситуація з останнім, восьмим містом поки не ясна і ми не можемо зараз сказати напевно, кому саме віддамо право прийняти деякі матчі чемпіонату», − сказав бос УЄФА.

 

«Поки ми навіть не можемо точно сказати, в яких містах пройдуть матчі чвертьфіналів», − заявив Платіні.

 

+++

 

А. Садовий: «Були проблеми, але тепер вони позаду»

 

City-adm.lviv.ua

07.02.10

 

«У Львові дійсно протягом останніх кількох тижнів були питання із підготовкою стадіону до ЄВРО 2012. Але станом на сьогодні, завдяки нашим спільним зусиллям та підтримці УЄФА, проблеми вже позаду. Завершується узгодження технічної документації і за 2 тижні активне будівництво стадіону до ЄВРО 2012 буде відновлено», − зауважив міський голова Львова Андрій Садовий.

 

Нагадаємо, що сьогодні міський голова Львова разом із делегацією від Львова перебуває на жеребкуванні відбіркового етапу команд до ЄВРО 2012 у Варшаві.

 

+++

 

Івано-Франківськ прийматиме гостей Євро − 2012. Основним питанням буде реконструкція доріг — Палійчук

 

Malakava.com.ua

07.02.10

 

Оскільки Івано-Франківська та Львівська області сусідні, то частина гостей, які виявлять бажання відвідати Львів під час Євро − 2012, розмістяться у нашій області, сказав на брифінгу губернатор Прикапаття Микола Палійчук.

 

За його словами, гостей прийматимуть два міста області − Івано-Франківськ та Яремче.

 

«Ми готуємо ряд міст для гостей і навіть команд, які будуть прийматися нами. Ми ще планували підготувати місто Долину, проте виникли проблеми з якісними готелями для проживання», — повідомив губернатор.

 

У найближчі два роки планується покращити готелі, відновити стадіони. Спеціально на це закладатимуться кошти з обласного бюджету. У державній програмі основним завданням буде ремонт і реконструкція доріг.

 

+++
ФУТБОЛ

 

 

Григорий Суркис: «Луческу был лучшим вариантом для сборной Украины»

 

Terrikon.dn.ua

07.02.10

 

Президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис в интервью телеканалу PRO TV после жеребьевки отбора Евро-2012 заявил, что видел в Мирче Луческу идеального специалиста для сборной страны.

 

− Я очень хотел, чтобы тренером сборной Украины стал Мирча Луческу. Я бы даже разрешил тренировать «Шахтер» и сборную одновременно! Думаю, он был лучшим вариантом для нашей национальной команды, − цитирует Суркиса Ziare.com.

 

Кроме того, президент ФФУ прокомментировал итоги жребия для сборной Румынии, отметив, что противостояние Румыния − Франция стало уже классическим.

 

− Надеюсь, что из группы выйдут и Румыния, и Франция, − признался Суркис.

 

+++

 

Олег Блохин: «Ни перед одним матчем так не волновался»

 

Юрий Юрис

Sport-express.ru

08.02.10

 

Звонок корреспондента «СЭ» застал вчера вечером обладателя «Золотого мяча»-75, а теперь еще и посла Euro-2012 в варшавском аэропорту на пути в Киев.

 

− Не поверите: даже когда выходил на самые ответственные матчи, не волновался так, как сегодня, − признался Олег Блохин. − И это при том, что накануне мы два часа репетировали церемонию, сделали, как сказали бы люди театра, два прогона. Отрабатывалась каждая мелочь: как стоять, куда смотреть, как себя вести, чтобы не выйти из жесткого лимита времени, связанного с телевидением. Ощущения непередаваемые: в твоих руках − судьба футбольной Европы!

 

− Можете прокомментировать жребий, выпавший россиянам?

 

− Только если напомните состав группы: потому что неординарность ситуации, помноженная на волнение, не позволяла сосредоточиться. Я, например, запомнил, что вытащил шар с Грецией, только потому, в этой стране много лет жил и работал. В остальном же был так сосредоточен на процедуре, что память как бы «отключилась». (Смеется.) Что мы там с Шевченко, Бонеком и Шармахом «нажеребили», узнаю, когда вернусь домой.

 

− Хорошо, специально для посла Euro-2012 назову группу, которую возглавила сборная России: Словакия, Ирландия, Македония, Армения, Андорра.

 

− Ну что сказать… Не думаю, что в такой компании у россиян могут возникнуть серьезные проблемы. Хотя, разумеется, любой соперник требует уважительного отношения.

 

− В чем помимо жеребьевки заключается миссия посла Euro-2012?

 

− Должностной инструкции мне не вручили, но легко догадаться, что придется участвовать в представительских мероприятиях, связанных с чемпионатом Европы.

 

− Кто предложил вам занять этот пост?

 

− Все было на самом серьезном уровне. Позвонил директор Euro-2012 от Украины Маркиян Лубкивский. Я не был готов с ходу дать согласие − попросил пару дней на раздумья.

 

− Сомневались в своих дипломатических способностях?

 

− Дело не в этом. По большому счету как тренер я сейчас не востребован (Блохин занимает пост спортивного директора в одесском «Черноморце». − Прим. «СЭ»), но в любой момент ситуация может измениться. Поступит достойное тренерское предложение − что тогда? Но мои сомнения быстро развеяли. Сказали, что как Андрею Шевченко «посольская» должность не помешает играть, так и Блохину − тренировать.

 

− Вас, к слову, называли в числе кандидатов на пост главного тренера сборной Украины, которую в итоге доверили наставнику харьковского «Металлиста» Мирону Маркевичу. Ваш комментарий?

 

− Не знаю, кто и зачем вводил народ в заблуждение, но моя кандидатура федерацией даже не рассматривалась. Участвовать в конкурсе меня не приглашали. Что же касается выбора, сделанного исполкомом ФФУ, то он весьма неожидан: после многолетних заверений руководителей нашего футбола о недопустимости совмещения тренерских постов в клубе и сборной мы получили у руля национальной команды сразу двух совместителей. Но в любом случае хочу пожелать Мирону Маркевичу и Юрию Калитвинцеву выполнения поставленной президентом ФФУ задачи: выиграть Euro-2012.

 

− Это реально?

 

− Поживем − увидим. С одной стороны, родные стены − это поддержка болельщиков, с другой − колоссальная ответственность за результат, которая давит на игроков. К тому же надо иметь в виду: чемпионат Европы − самый сильный турнир на уровне сборных, где исключено присутствие команд-статистов, как случается на чемпионатах мира.

 

− Ваши ближайшие планы?

 

− С Euro-2012 они не связаны. В среду отправляюсь с «Черноморцем» на сбор в Турцию. Буду помогать главному тренеру Андрею Балю готовить команду к весенней части чемпионата, заниматься вопросами комплектования.

 

+++

 

Топ-10 тренеров сборной Украины

 

Федор Ларин

Terrikon.dn.ua

05.02.10

 

Назначение десятого тренера сборной Украины − как нельзя более подходящий повод, чтобы составить наш Топ-10 тренеров сборной Украины. Включение в него Мирона Маркевича − это, конечно, аванс. И надежда на то, что у него получится лучше, чем у большинства других…

 

10. Николай Павлов − ни разу не был полноценным тренером, но зато дважды был исполняющим обязанности. В первый раз (1992) пробыл в этом статусе два дня, сыграл вничью с белорусами и гордо ушел. Во второй раз (1994) руководил командой чуть дольше, сыграл два товарищеских гостевых матча с корейцами, оба проиграл и ушел навсегда.

 

9. Олег Базилевич − руководил командой в промежутке между двумя явлениями Павлова. Провел 11 матчей, одержал первую победу в истории национальной сборной (над Литвой в гостях) и первую домашнюю победу (над Белоруссией). Дела шли не так, чтобы уж очень плохо, но и не особо ярко. После домашнего позора в отборочном матче ЧЕ с Литвой Базилевича убрали. Олег Павлович считает, что ему просто не дали реализовать то, что уже было наработано. С ним в карьере это почему-то случалось постоянно.

 

8. Анатолий Коньков − в 1995 провел семь отборочных матчей ЧЕ. Сражался более-менее достойно: три победы, четыре поражения с такими противниками, как Италия, Хорватия и Словения. Но сборная никуда не вышла, поддержку в Федерации Коньков утратил, и его вежливо ушли.

 

7. Леонид Буряк − должен был вывести Украину в финальную часть чемпионата Европы 2004 года. Тактично пропустил туда испанцев и греков (будущих чемпионов, между прочим). Не смог стабилизировать ни состав, ни игру. Героические результаты (ничья с испанцами) чередовались с провалами (нулевая домашняя ничья с североирландцами). Буряк, человек скромный, не смог себя продать в тот момент, когда надо было объявить эти результаты выдающимися.

 

6. Алексей Михайличенко − почти не стал героем, но, видимо, это не его карма. Его трусливая тактика, как ни обидно оппонентам, приносила результат. Новички, которых он вынужден был вводить в состав, творили чудеса. Бог был явно на стороне Алексея Александровича. Но он решил испытывать терпение всевышнего до конца. Оборонительный футбол с Грецией на «Донбасс Арене» был уже маразмом.

 

5. Виктор Прокопенко − первый тренер сборной Украины. Провел два матча. Завоевал первое очко (в гостях с США − 0:0). Если бы он остался в сборной − с ним бы наверняка остались обожавшие его Никифоров и Цымбаларь, да и Саленко подумал, уходить бы ему в Россию (и становиться ли лучшим бомбардиром чемпионата мира). Но в национальном футболе началось землетрясение − и Прокопенко стал его первой жертвой.

 

4. Мирон Маркевич − игроки так же уважают его, как и Виктора Евгеньевича. И он наверняка проведет со сборной больше, чем два матча. Сможет ли он выиграть чемпионат Европы, совершенно не имея опыта работы со сборной? Почему нет! Смог же это сделать Отто Рехагель, в конце концов!

 

3. Йожеф Сабо − дважды довел сборную Украины до стыковых игр. Оба раза проиграл братьям-славянам − хорватам и словенцам. При нем Украина побеждала Португалию, играла вничью с Германией и Францией (дважды), но главное − выбила из розыгрыша чемпионата Европы россиян. Вратарь соперника − Филимонов − сделал Йожефа Йожефовича национальным героем. Свой вратарь − Шовковский − похоронил его карьеру: чудовищный ляп нашего голкипера в матче со Словенией катапультировал Сабо из его кресла.

 

2. Валерий Лобановский − прагматичный Мэтр провел сборную по отборочному турниру чемпионата мира почти без пробоев: одно поражение за групповой турнир − наш лучший результат всех времен (потом его повторит Блохин). Но проклятие стыковых матчей даже Лобановскому было не под силу снять. Позорное поражение от Германии (1:4) положило конец национальной карьере великого тренера.

 

1. Олег Блохин − главный и единственный тренер-герой, в детстве наверняка хорошо евший не самые приятные продукты. Как ему удалось вывести команду на первое место в отборочной группе, не понял никто. Как он смог протолкнуть эту серую команду в четвертьфинал чемпионата мира − не понял даже Марчелло Липпи. Но зато Липпи понял, как обыграть Блохина. Четвертьфинал чемпионата мира… Ну что ж, похоже, руководитель украинского футбола захотел провернуть более интересную комбинацию в 2012 году!

Підписатися на новини