Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ЕВРО-2012

Віктор Корж: Заяви міністра Павленка щодо НСК «Олімпійський» суперечать оцінкам УЄФА

Partyofregions.org.ua

03.12.09

Народний депутат України від Партії регіонів Віктор Корж прокоментував заяву міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка про те, що «Україна на сьогодні виконала всі вимоги УЄФА щодо реконструкції НСК «Олімпійський» у Києві». Він, зокрема, зазначив:

− Хотів би нагадати пану Павленку, що планова реконструкція НСК «Олімпійський» мала розпочатися ще 1 січня 2008 року німецькою компанією «Хохтіф», кошти на початок якої були передбачені урядом Януковича у загальному фонді державного бюджету на 2008 рік у сумі 300 млн. грн.

На жаль, керівництво Мінсім‘ямолодьспорту втратило 10 місяців на проведення тендерів, фактично на безальтернативній основі визначивши генпідрядника − компанію «Київміськбуд». Внаслідок цього реальна робота з реконструкції розпочалася лише на початку поточного року.

Щодо фінансування, то хотів би нагадати, що роботи на НСК «Олімпійський» у 2008 році було профінансовано на 75%. У 2009 році виділено лише 49% необхідних коштів. Слід також зазначити, що з 3,26 млрд. грн. за два роки виділено 842 млн. грн., що становить лише 25%. За збереження таких темпів фінансування для здачі стадіону в експлуатацію знадобиться не менше 3-4 років.

На тлі неодноразових заяв міністра щодо здешевлення вартості робіт на НСК є незрозумілим необґрунтоване подорожчання об‘єкту, вартість якого з незрозумілих причин зросла з 1,5 до 3.26 млрд. грн., що виводить його на рівень найдорожчих стадіонів світу.

Лише за останні півроку ця сума зросла більш ніж на мільярд гривень. Водночас вартість аналогічних об‘єктів у сусідній Польщі знизилася на 20-40 відсотків.

Усе це є наслідком безвідповідальної та непрозорої політики уряду Тимошенко в цілому і профільного міністра Павленка зокрема, що суперечить гарантіям УЄФА, які Україна зобов’язувалась виконувати в рамках підготовки до Євро-2012.

Представники Партії регіонів неодноразово висловлювали стурбованість з цього приводу. Такої ж думки дотримуються і представники УЄФА, які у своєму звіті від 11 листопада цього року звертають увагу на відставання від графіку, перевитрати бюджету у зв‘язку з відсутністю й до цього часу остаточної проектно-кошторисної документації та деталізованого обсягу робіт, а також наголошують, що введення в експлуатацію стадіону в червні 2011 року можливе лише за умови залучення професійної команди менеджерів.

Ось таким, на жаль, є невтішний висновок УЄФА напередодні прийняття доленосного для України рішення, що суперечить необґрунтованим оцінкам чинного уряду і зокрема − профільного міністра Юрія Павленка.

+++

І.Васюник: «За останні півроку Україна демонструє у підготовці до ЄВРО-2012 прогрес на всіх об'єктах»

Укрінформ

03.12.09

Віце-прем'єр-міністр України Іван Васюник та міністр спорту та туризму Польщі Адам Герш висловили задоволення прогресом, який зробили Україна і Польща в плані підготовки інфраструктури до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, повідомила УКРІНФОРМу прес-секретар віце-прем'єра Галина Русин.

І.Васюник також подякував польському міністру за те, що той поділяє позицію української сторони, українського уряду, яка була задекларована в останньому звіті в Ньоні 23 листопада. За словами українського віце-прем'єра, Україна переконана, що вона в змозі вчасно і якісно підготувати 4 українських міста для проведення турніру, а місто Київ − для проведення фінального матчу чемпіонату ЄВРО-2012.

«Ще майже півроку тому дискусії щодо значення для України і Польщі проведення чемпіонату на паритетних засадах − в 4 українських і 4 польських містах − можливо, і оцінювалися рядом експертів УЄФА як розмови символічного характеру. Однак, результат роботи України і чотирьох українських міст за останні півроку, фізичний прогрес на всіх об'єктах, ситуація зі стабільним фінансуванням дають нам упевненість. І я переконаний, це стане основою для прийняття 11 грудня Виконкомом УЄФА позитивного рішення щодо підтвердження 4 міст України для проведення чемпіонату і проведення фінального матчу в Києві,» − наголосив І.Васюник.

Зі свого боку польський міністр спорту та туризму Адам Герш зазначив, що результат залежить не тільки від кожної держави окремо, а й від спільних дій двох країн. «Польща реалізує свою програму підготовки згідно з планом. Хоча, звісно, на кожному етапі можуть виникати ті чи інші проблеми,» − підкреслив А.Герш.

«Ми спостерігаємо, що Україна дуже вдало здійснює заплановану підготовку. І під час зустрічі на Спостережній раді у Швейцарії ми ознайомилися зі звітом на цю тему, який ще раз переконав нас в успішності. Я висловив думку і в Швейцарії, і під час наших переговорів, що чемпіонат буде проведено симетрично в чотирьох містах України і чотирьох містах Польщі. Це наш спільний чемпіонат, а рішення це буде прийнято 11 грудня,» − сказав міністр спорту і туризму Польщі.

+++

Министр спорта и туризма Польши Адам Герш поражен тем, как происходит реконструкция НСК «Олимпийский»

Михаил Мельник

Укринформ

03.12.09

Министр спорта и туризма Республики Польша Адам Герш, который находится в Киеве с рабочим визитом, остался удовлетворен ходом реконструкции и строительства Национального спортивного комплекса «Олимпийский».

«У меня много впечатлений от того, как проходит реконструкция НСК «Олимпийский». Строительство происходит согласно запланированному графику работ, и я думаю, что эта арена примет финал чемпионата Европы по футболу 2012 года», − сказал во время ознакомления со строительством стадиона Адам Герш.

В свою очередь, министр Украины по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко отметил, что до конца нынешнего года стадион будет построен на 38 процентов, а до конца следующего года планируется выполнить 60 процентов работ.

После ознакомления с рекострукцией НСК «Олимпийский» украинский министр пригласил Адама Герша посетить арену в следующем году.

+++

На НСК «Олимпийский» выполнено около 38% от общего объема строительно-монтажных работ, − Ю.Павленко.

Tribuna.com.ua

03.12.09

На НСК «Олимпийский» по состоянию на 3 декабря 2009 г. выполнено около 38% от общего объема строительно-монтажных работ. Об этом сообщил сегодня журналистам во время встречи с польским министром спорта и туризма Адамом Гершем министр семьи, молодежи и спорта Украины Юрий Павленко, передает корреспондент РБК-Украина. По его словам, строители полностью демонтировали и построили заново нижний ярус трибун, усилили и возобновили конструкции верхнего яруса. Кроме того, завершены работы по перенесению инженерных сетей из-под стадиона и работы по обустройству свай подпорных стен и эстакады. Идут работы по сведению каркаса эстакады и объездной дороги. «Сейчас в vip-зоне завершаются работы по обустройству палевого поля, гидроизоляции, также идет сводка железобетонных конструкций», − сказал он.

Министр сообщил, что все подготовительные работы для монтирования крыши стадиона уже осуществлены, и монтирование первой колонны начнется 12 января 2010 г., что полностью отвечает утвержденному графику.

Ю.Павленко также отметил, что задержки по выплате зарплаты перед строителями нет. «Более того, мы увидели необходимость увеличения минимального уровня зарплаты по отдельным направлениям. Если сегодня зарплата в 2300 грн является равной для всех, то мы инициировали ее увеличение до 2750 грн с тем, чтобы поддержать наиболее сложные участки в реконструкции на НСК «Олимпийский». Это решение уже согласовано с Минрегионстроем, Контрольно-ревизионным управлением, и мы его будем представлять на заседании правительства», − сказал о

+++

«Олимпийский» в 2,5 раза дешевле стадиона в Варшаве

News.liga.net

03.12.09

Реконструкция НСК «Олимпийский» обойдется в 200 млн. евро, в то время как строительство стадиона в Варшаве стоит 500 млн. евро. Об этом заявил сегодня Министр по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко, комментируя высказывания о завышенной стоимости киевской арены.

«В Украине строят в основном украинские компании из украинских материалов, в Варшаве − это консорциум, где главной компанией является австрийская «Alpina». Стоимость стадиона в Варшаве составляет 500 млн. евро, и это при том, что его вместимость − 50 тысяч зрителей, а на «Олимпийском» − 69 тысяч», − сказал Ю.Павленко, которого цитирует корреспондент ЛІГАБізнесІнформ.

Министр также выразил уверенность, что до конца года утвердят решение об авансировании работ на стадионе на I квартал 2010 года. «На первые три месяца следующего года «Олимпийскому» нужно 179,3 млн.грн. Соответствующую цифру мы согласовали с Министерством финансов, КРУ и другими организациями», − отметил он.

Напомним, что официально для проведения Евро-2012 утверждены четыре польских города и один украинский − Киев. Львов, Донецк и Харьков должны были предоставить гарантии до 30 ноября. Окончательно решение будет принято на Исполкоме УЕФА 10-11 декабря.

+++

Юрій Павленко упевнений, що уряд виділить необхідні кошти для будівництва НСК «Олімпійський»

Михайло Мельник

Укрінфом

03.12.09

Міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко упевнений, що фінансування будівельно-монтажних робіт на реконструкції існуючих та будівництві нових об'єктів на Національному спортивному комплексі «Олімпійський» буде проводитися у повному обзязі. «Найближчим часом уряд має прийняти рішення і виділити на будівництво арени у першому кварталі 2010 року 179,3 мільйона гривень», − сказав він сьогодні під час спільного перебування з міністром спорту і туризму Польщі Адамом Гершем на реконструкції столичного стадіону.

Водночас, український міністр назвав об'єктивні показники будівництва арен у Києві та Варшаві, на яких Україна і Польща планують провести перший і фінальний матчі чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

«Варшавський стадіон будується у голому полі, новий з «нуля», наш у центрі міста. У Польщі всі комунікації підводяться з самого початку, а у нас велика частина коштів була витрачена на перенесення існуючих комунікацій інженерних мереж, − зазначив Юрій Павленко. − Вартість готової арени у Варшаві складатиме 500 мільйонів євро, у Києві близько 250 мільйонів євро. Варшавський стадіон, на якому має відбутися відкриття змагань буде вміщати 50 тисяч глядачів, київська арена, що має прийняти фінальний поєдинок − 69 тисяч глядачів».

+++

Задержек по зарплатам рабочим на НСК «Олимпийский» − нет, заверяет Павленко

Interfax.com.ua

03.12.09

В Министерстве Украины по вопросам семьи, молодежи и спорта опровергают заявления о задержке выплат заработных плат работникам, ведущим строительно-монтажные работы на НСК «Олимпийский», и заявляет о намерении инициировать повышение ставок для отдельных категорий на 400 грн.

Такое заявление сделала министр Украины по вопросам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко в ходе осмотра хода строительно-монтажных работ на НСК «Олимпийский» в Киеве в четверг.

«Не было задержек по заработной плате. Были определенные задержки по оплате работ генеральному подрядчику, но нашим требованием всегда было то, что этот факт не должен влиять на оплату труда. Поэтому субподрядные организации, которые допустили определенную задержку по выплате заработной платы своим сотрудникам, к ним были применены достаточно серьезные меры влияния», − сказал он.

При этом министр особо подчеркнул, что «на сегодняшний день нет ни одного долга по выполненным работам».

Так же министр сообщил, что по ведению работ на НСК «Олимпийский» была выполнена предоплата за декабрь месяц и «мы фактически сейчас находимся в ожидании предоплаты на первый квартал 2010 года».

«Я убежден, что никакой задержки по выполнению графика строительно-монтажных работ не будет. Мы этого не допустим», − сказал он.

Также Ю.Павленко сообщил, что в Минсемьи, подбивая итоги первого года работ на НСК «Олимпийский», пришли к выводу о необходимости увеличения минимального уровня заработных плат, которые выплачиваются сотрудникам, ведущим работы на стадионе по отдельным направлениям.

«Там, где ведется работа в три смены, там, где работа ведется и в выходные дни, мы приняли решение о повышении… Если сегодня заработная плата для всех одинаковая − 2300 грн, то мы инициировали ее увеличение для отдельных направлений до 2750 грн, с тем, чтобы поддерживать наиболее сложные участки работ на НСК «Олимпийский», − сказал он.

Министр подчеркнул, что подобная инициатива была согласована с Министерством регионального строительства и с контрольно-ревизионным управлением Украины.

«Такое решение мы будем в ближайшее время инициировать на заседании правительства», − подытожил он.

+++

Функціонування українсько-польського кордону є одним з актуальних питань у підготовці до Євро-2012 двох країн − І.Васюник

 

Укрінформ

03.12.089

Одне з актуальних питань підготовки України і Польщі до Євро-2012 − готовність до активного функціонування українсько-польського кордону. На цьому після зустрічі з польським міністром спорту та туризму Адамом Гєршем наголосив віце-пре'‘єр-міністр України Іван Васюник, повідомила УКРІНФОРМу прес-секретар віце-прем'єра.

 

За словами І.Васюника, Україна розуміє залежність польської сторони у прийнятті рішення щодо тих чи інших візових режимів на час чемпіонату від позиції Європейського Союзу.

 

«Ми, разом з тим, висловлюємо позицію української сторони, що той потік туристів, який буде на той час, змушує нас готувати рішення неординарного характеру. Тут є багато можливостей, багато прикладів. Можливості перетинання кордону за наявності квитка на футбольний матч, аж до функціонування безвізового режиму на період проведення чемпіонату”, − сказав І.Васюник.

 

Віце-прем'єр висловив упевненість, що з наближенням чемпіонату сторони більш чітко розумітимуть схему функціонування кордону.

 

Українська та польська сторони також підтвердили готовність у найближчі дні приступити до імплементації спільної концепції безпеки.

   

«І Україна, і Польща на рівні міжвідомчої групи готові до цього”, − підкреслив віце-прем'єр.

  За словами І.Васюника, обидві країни напрацюють спільний план дій щодо організації не тільки спільних заходів у частині футбольних змагань, але й спільних заходів по молодіжних обмінах, по реалізації програми волонтеріату, та багато інших.

 

Нагадаємо, у рамках спільного Українсько-Польського комітету з підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року працюють 10 груп.

+++

Спикер Донецкого облсовета не назвал сумму средств, вложенных в Евро-2012. «Проверьте сами»

Ostro.org

03.12.09

Председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк отказался назвать сумму, средств вложенных в подготовку Донецкой области к проведению финальной части Евро2012.

Отвечая на вопросы иностранных журналистов, о том, сколько Донецкая область вложила в подготовку к чемпионату Европы по футболу 2012, Анатолий Близнюк сказал, что может назвать много цифр.

«Я могу вам называть много цифр, но они вам ничего не дадут. Ну, скажем так, Ринат Ахметов построил свой стадион. Я обязан ему задать вопрос, чтобы он мне показал налоговую декларацию, для того, чтобы я вам ответил на вопрос, сколько он потратил на свой стадион с учетом кризиса? Если на сегодняшний день турецкий подданный решил инвестировать в строительство гостиницы N-ое количество денег, я ему должен сказать: «Не, начнешь строить тогда, когда скажешь, сколько ты вложишь, и покажи деньги или как?», − сказал господин Близнюк.

«Аэропорт, взлетно-посадочная полоса, дороги, гостиницы строящиеся, стадион. Вот и считайте. Я назову эту цифру 500 миллионов евро, а вы проверьте», − предложил председатель облсовета.

В ходе сегодняшнего визита иностранных журналистов в Донецк, представители средств массовой информации осмотрели донецкий аэропорт, стадион «Донбасс Арена». Сегодня же они посетят матч «Шахтер» − «Брюгге».

+++

Донецк готов услышать положительное решение УЕФА о проведении матчей ЕВРО-2012 в Донецке, − Близнюк

Zadonbass.org

03.12.09

Донецкая область готова услышать положительное решение УЕФА о проведении Евро 2012 в Донецке.

Об этом сказал сегодня на встрече с иностранными журналистами председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк.

Глава облсовета отметил, что ранее у Донецка были проблемы с подготовкой гостиничных номеров, но на сегодняшний день, есть подтвержденное договорами необходимое их количество.

Аэропорт, − на сегодня самая большая задача, которую надо решить, отметил глава облсовета. «При обеспечении на 100% госфинансирования к декабрю 2011 года мы закончим строительство нового терминала и обеспечим прием в течении 10 часов 31 тыс. болельщиков. Не считая городов Луганск и Мариуполь, которые также являются запасным вариантом», − отметил А. Близнюк.

Он также подчеркнул, что в области подготовлена эффективная команда по подготовке Евро-2012, «которая способна решать задачи, которые перед нами стоят по всем направлениям. Эти специалисты каждый в своем направлении, в конечном итоге формируются в четкую трехуровневую структуру управления проектом. «Я уверен, что, работая в таком режиме, мы решим все задачи, которые перед нами стоят, и на 100% будем готовы к проведению нашей части Евро-2012»

Еще в мае месяце УЕФА выделила 11 основных элементов подготовки к евротурниру. «Мы выполнили практически все условия, которые были подставлены и на сегодняшний день мы можем с полной уверенностью сказать, что мы готовы 11-12 декабря услышать положительное решение УЕФА о проведении части этого турнира в Донецке», − подчеркнул глава облсовета

+++

Болельщикам Евро-2012 скучать в Донецке не дадут

Zadonbass.org

03.12.09

Болельщикам Евро-2012 в Донецке не дадут возможность быть предоставленными самим себе.

Об этом сказал сегодня на встрече с иностранными журналистами председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк.

«Мы не дадим им возможность быть предоставленными самим себе. Мы им предложим всяческие моменты, которые есть у нас: и рестораны, и гостиницы и туристические маршруты, которые у нас тоже разработаны», − отметил А. Близнюк.

«На сегодняшний день мы имеем 2 из 3 в Украине национальных театра, оперы и балета, академически драматический, великолепные, поэтому они будут готовить тоже специальные программы для желающих посмотреть наши спектакли», − добавил глава облсовета.

«Мы также будем предлагать, в свободное время, для журналистов футбольные поля, площадки, для проведения минитурниров среди журналистов, болельщиков разных стран. Мы будем креативно в этом плане поступать», − подчеркнул А. Близнюк.

+++

Іноземних журналістів вразила спортивна арена Донецька

Сергій Ющишин

Ukrinform.ua

03.12.09

Учасники міжнародного медіа-туру, організованого Інформаційним центром «Україна-2012», сьогодні перебувають у Донецьку. В ході програми медіа-туру журналісти, що представляють видання Болгарії, Хорватії, Росії, Угорщини та Німеччини, відвідали донецький стадіон «Донбас-Арена», який у 2012 році прийматиме матчі чемпіонату Європи з футболу.

Іноземні гості на власні очі переконалися, що український стадіон Євро-2012 відповідає класу «еліт». Представники мас-медіа відвідали  VIP-ложу та прес-бокси.

 «У нас слов’ян, поки грім не вдарить, то мужик не перехреститься. Але тут все принципово інакше. Якщо Україна працюватиме з таким ж ентузіазмом і так якісно, то вона безумовно успішно проведе Євро-2012 в 4-х містах. Я вражений побаченим», − розповів спортивний журналіст ІТАР-ТАРС Юрій Угрінов.

+++

Про стан та проблеми підготовки музеїв, театрів та заповідників міста Києва до Євро 2012 дискутували учасники круглого столу, який провів Комітет з питань культури і духовності

Portal.rada.gov.ua

03.12.09

У заході взяли участь народні депутати, депутати Київської міської ради, представники Міністерства культури і туризму, Міністерства регіонального розвитку та будівництва, Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, КМДА, Держкомтелерадіо, НАН України, Британської Ради в Україні, керівники музеїв, театрів, заповідників.

Голова Комітету Володимир Яворівський, відкриваючи захід, зазначив, що залишилось 2,5 роки до проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Тому, підкреслив народний депутат, «наразі актуально почути реальні проблеми закладів культури і поки є час виробити конструктивний підхід для їх вирішення». За словами В.Яворівського, «для України Євро 2012 − це унікальний шанс познайомити світовий загал із самобутністю віковічної української культури». А це, на його думку, «важлива складова у формуванні міжнародного іміджу розвиненої, висококультурної держави».

З огляду на це, підкреслив голова Комітету, «під час вироблення конкретних рішень та рекомендацій, які дозволять виконавчим структурам скоординовано вирішувати нагальні проблеми у підготовці до європейського чемпіонату, необхідно вивчити досвід проведення спортивних змагань у Великобританії, Німеччині, Франції».

Представники Міністерства культури і туризму запропонували перелік екскурсійних маршрутів по Києву та Київської області для гостей та учасників чемпіонату Європи 2012 з футболу, що охоплюють визначні місця, пам´ятки історії, культури, архітектури та природи, а також пов´язані з життям і діяльністю видатних людей держави. Крім того, на вимогу гостей та учасників чемпіонату, буде передбачено додаткові маршрути по різних регіонах України.

За словами представників Міністерства регіонального розвитку та будівництва, Міністерство фінансів ще не виділило кошти відповідно до Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

На думку учасників круглого столу, для оптимального і ефективного збереження архітектурно-містобудівної спадщини, а також для отримання практичних інструментів для організації цієї діяльності необхідно, насамперед, прийняти проект закону «Про збереження архітектурної та містобудівної спадщини.

Промовці також висловлювали пропозиції щодо виконання Державної цільової програми. На їх думку, необхідно, зокрема, забезпечити належне та своєчасне фінансування реставраційних робіт на пам´ятках архітектури м.Києва та скоригувати генеральний план території ансамблю Софіївського собору Національного заповідника «Софія Київська».

Учасники заходу також пропонували розглянути питання про визначення Правобережної панорами Дніпра пам´яткою культурного ландшафту з подальшим її включенням до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і встановити суворий контроль за будівництвом в історичному ареалі міста Києва висотних та громадських будинків.

Зверталася також увага на те, що необхідно відкоригувати проектно-дозвільну документацію щодо зменшення поверховості будівель об´єктів експериментального висотного будівництва, розташованих центрі міста Києва, на які ще не надано дозволу на будівництво тощо.

+++
ФУТБОЛ

 

 

Намек Суркису: ван Галь хочет поработать тренером сборной на Евро-2012

Terrikon.dn.ua

03.12.09

Голландец Луи ван Галь сказал, что после «Баварии» хотел бы поработать с одной из национальных сборных, передаёт soccerway.com. Однажды специалист уже возглавлял сборную Нидерландов, но не смог с ней квалифицироваться на чемпионат мира 2002 года.

− Я хочу разок потренировать национальную сборную и стать участником какого-нибудь крупного турнира, − заявил ван Галь, находящийся на грани отставки в «Баварии». − Это единственное, чего не хватает моей карьере. Считаю, что участие на чемпионате Европы 2012 года стало бы отличным завершением профессиональной деятельности.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

«Шахтер»-»Брюгге»: все для победы

София ГЛЯВСКАЯ

Жизнь (Донецкая область)

03.11.09

Напомним, что донецкий клуб обеспечил себе участие в 1/16 финала Лиги Европы еще в прошлом туре, а вот для бельгийцев сейчас по-настоящему жаркий период группового раунда. И они сделают все для победы.

«Шахтер», в свою очередь, подарки делать не намерен, и сам ждет от предстоящего матча только победы. Но кроме выхода в основную часть Лиги Европы, есть другие мотивации для хорошей игры − очки в рейтинг и создание положительного имиджа команды еще никто не отменял. «Брюгге» просто необходимо добиться положительного результата, ведь только это поможет ему попасть в состав участников плей-офф. Кроме того, этот положительный результат должен быть лучше, чем у «Тулузы» с «Партизаном». Но, по всей видимости, это маловероятно. В том, что в сегодняшний вечер все сложится удачно для бельгийского клуба, сомневаются и футбольные эксперты, и знатоки букмекерства. На победу донецкой команды ставки принимаются как 1,36/1 (чем меньше коэффициент, тем больше вероятность события), а победа бельгийцев оценивается коэффициентом 7,00. Ничейный результат − 4,00/1.

История противостояния

После стартового матча групповой стадии «Шахтер» впервые вернулся из Брюгге победителем − 4:1. Прежде в выездных поединках с сине-черными дончане довольствовались двумя ничьими при одном поражении. Дома «Шахтер» был немного удачливее: две ничьи при одной победе.

В последней встрече на украинской земле 11 августа 2004 года «Шахтер» Мирчи Луческу разгромил дружину Тронда Солльеда. Составы команд были следующими:

«Шахтер»: Лаштувка, Бэркэуан, Тимощук, Матузалем, Вукич (Срна*, 78), Воробей, Стойкан, Агахова* (Дуляй*, 78), Левандовски*, Рац*, Марика (Брандао, 86).

«Брюгге»: Бутина, Симонс, Розегнал, Ван дер Хейден, Клеман, Верхейен (Стойка, 80), Энглебер, Чех (Сетернс, 80), Балабан, Шпилар, Ланге (Симоес, 36).

Дани Верлинден защищал ворота сине-черных в двух встречах с «Шахтером», в 1995 и 2002 годах. В настоящий момент Верлинден работает в «Брюгге» тренером вратарей.

Турнирный путь

С 14-ю голами в активе «Шахтер» является самой результативной командой Лиги Европы. В каждом из трех стартовых матчей группового этапа горняки поражали ворота соперников по четыре раза. Эта славная серия прервалась в выездном матче с «Тулузой», когда «Шахтер» победил с более скромным счетом − 2:0.

В нынешнем сезоне в девяти матчах различных европейских клубных турниров «Шахтер» проиграл лишь раз − «Барселоне» со счетом 0:1 в дуэли за Суперкубок УЕФА. В то же время дончане были выбиты из Лиги чемпионов УЕФА, когда в третьем отборочном раунде по правилу выездного гола дальше прошла «Тимишоара».

Игру «Шахтер» − «Брюгге» можно увидеть в прямой трансляции. Такую возможность предоставляют «Первый национальный», «Спорт 1» и «НТВ+ Наш футбол». Начало прямого вещания с «Донбасс Арены» − в четверг, 3 декабря, в 19.50. Кроме того, встречу «горняков» с бельгийцами покажет в записи телеканал «НТВ+ Футбол». Начало трансляции − 4 декабря в 2.50.

Блиц-интервью

Ринат Ахметов, президент ФК «Шахтер»

О предстоящей игре

Впереди очень важная игра. Но у нас есть все шансы обыграть «Брюгге». Изменилась ли бельгийская команда? Конечно, но правильнее сказать, что мы изменились. Можно было бы сравнивать того «Шахтера», что был раньше, с тем «Брюгге», который мы знали. Но ведь сегодня «Шахтер» намного сильнее.

О молодых игроках

Молодые игроки должны забивать. Например, Луис Адриано хороший футболист, мы с ним связываем много надежд. Он постоянно прогрессирует, будет забивать и радовать нас. Что я могу сказать о Саше Гладком? Хотелось бы его чаще видеть на поле. Но чтобы выходить чаще, нужно доказывать на тренировках, что ты этого достоин. Закончится первый круг чемпионата и мы сделаем выводы об этом футболисте.

Об отношениях с Григорием Суркисом

Из СМИ я узнал о желании Григория Михайловича поговорить со мной о приглашении Луческу в сборную. Я не очень хорошо понимаю свою роль в этом процессе. Если я выступаю, как президент клуба, то могу сказать одно: совмещение работы в клубе и сборной − это плохо, ведь это конфликт интересов. Это будет нечестно по отношению к другим клубам. Разрешу ли я провести переговоры? Конечно! Я уже это сделал. Я буду уважать выбор, который сделает Луческу. Но я против совмещения. Если бы Григорий Михайлович сообщил мне о желании ходатайствовать перед исполнительным комитетом ФФУ о назначении Луческу тренером сборной, я бы дал согласие. Возможно, попросил бы подождать до зимы, чтобы и мы могли принимать решения о кандидатуре на должность клубного тренера. Но я узнаю о намерениях Суркиса после принятия им решения.

Мирча Луческу,главный тренер ФК «Шахтер»:

− Нас наверняка ожидает сложная игра. У нас есть огромное желание закончить групповой этап на первом месте. Это − престиж и рейтинг команды. Уверен, что сегодня будет другой «Брюгге», а не тот, что в первой игре. Из анализа происходящего в команде, можно сделать вывод: будет где-то пять новых игроков. Первый наш матч для «Брюгге» был сюрпризом. Сейчас все значительно сложнее. На выезде они играют лучше, чем дома. Один из факторов, призванных нам помочь, − полный стадион, который будет гнать футболистов в атаку. «Брюгге» играет в зрелищный футбол. Мы их хорошо изучили. Физически они сильные футболисты. Из средней линии атаку поддерживает, как минимум, четверо футболистов. Постараемся заблокировать их фланговые атаки, нейтрализовать высоких футболистов.

+++

Футбольна зима на Київщині

Валерій ВАЛЕРКО

Київська правда (Київська область)

03.12.09

Обласна федерація оголосила строки проведення своїх традиційних турнірів

Футбольний м'яч і взимку не знає спочинку. Принаймні в столичному регіоні. Бо саме тут за будь-якої погоди команди різного статусу та рангу вшановують яскравою грою пам'ять видатних українських футболістів і організаторів футболу.

— Наступний рік винятком з правила не буде — ми запрошуємо колективи і симпатиків народної гри на Київщину, де в звичні терміни відбудуться традиційні зимові турніри, котрі входять до всеукраїнського календаря змагань, — стверджує голова Київської обласної федерації футболу Олександр Тютюн.

— Нагадаємо нашим читачам про турніри, що їх уже не перший рік проводить обласна футбольна федерація?

— Звичайно. Це — Меморіали Олега Макарова, Віталія Голубєва та Миколи Кирсанова. Ці імена святі для кожного, хто шанує і любить український футбол. Олег Макаров, як відомо, став першим українським чемпіоном Союзу далекого вже 1961 року — він віртуозно захищав ворота київського «Динамо», а пізніше здобув визнання як організатор футбольної справи, тісно співпрацюючи і з федерацією та командами Київської області зокрема. Віталій Голубєв увійшов до літопису нашого футболу як один з найкращих оборонців динамівського клубу та п'ятдесятих років минулого століття взагалі, призер чемпіонату та кубковий тріумфатор союзних часів. А ще — як людина виняткової сили духу та мужності. Нарешті, Кирсанов: незабутній Микола Миколайович, фундатор обласної федерації футболу і наш Учитель, був арбітром всесоюзної категорії та заслуженим тренером України. Символічно, що пам'ять про цих непересічних діячів українського футболу ми вшановуємо насамперед грою. Переконаний, що це саме те, чого бажали б і вони.

— Зимові турніри уже мають багаторічну історію…

— Найперший, присвячений пам'яті Олега Макарова, якого ще за життя удостоїли символічного титулу Воротар Республіки, зініціював Микола Кирсанов, а підтримала цей почин дружина Олега Олександровича — Людмила Михайловська. Прем'єра Меморіалу Макарова відбулася в січні 1996 року. Наступного місяця ми проведемо вже п'ятнадцятий турнір. Час і справді летить невблаганно… Меморіал Кирсанова започаткував свій історичний літопис 1999 року, Меморіал Голубєва — 2000-го.

— Знаю, що в традиційних змаганнях на Київщині, звісно у різні часи, були задіяні відомі команди і майбутні футбольні зірки, а деякі сезони мали й статус міжнародних.

— Це правда. На Київщині виступали клуби не тільки Києва та пристоличних районів, а й повпреди Волинської, Житомирської, Черкаської, Чернігівської, Полтавської, Одеської, Львівської та інших областей. Двічі, завдяки приїзду «Шерифа» з Молдови та грузинського ФК «Гагра», Меморіал Олега Макарова мав і міжнародний статус. А щодо імен… Достатньо сказати, що переможцями та призерами наших зимових турнірів було чимало нинішніх українських збірників, а легендарний Олександр Шовковський навіть отримував іменний приз Олега Макарова як найкращий воротар присвячених пам'яті свого великого попередника традиційних змагань.

— І все-таки, окрім ушанування пам'яті видатних діячів українського футболу, Київська обласна федерація, проводячи масові зимові змагання, має й практичну мету?

— Безумовно. Наші турніри — своєрідний полігон для команд і гравців, які готуються до турнірів офіційного рангу. Ми беремо на себе клопоти організаторів, а тому в команд немає звичних для зимової пори труднощів з пошуками спаринг-партнерів або тренувальних арен.

— До речі, щодо тренувальних арен. Де зазвичай проходять зимові матчі?

— У перші роки, як правило, — на стадіонах Збройних сил України та Республіканського вищого училища фізичної культури. Потім, з люб'язної згоди керівництва київського «Динамо», — на славнозвісній навчально-тренувальній базі в Чапаївці. Наступного року ми розраховуємо приймати всіх бажаючих і в Чапаївці, і в Щасливому, де функціонують сучасні манежі з якісними синтетичними газонами, а також у пристоличних Ірпені та Козині, на стандартних полях із штучним покриттям.

— Чи вже відомі учасники традиційних зимових перегонів?

— Остаточну  інформацію матимемо перед новорічними святами. Але вже відомо, що гратимуть на Київщині резервісти прем'єрлігових «Динамо» і «Арсеналу», а попередню згоду на участь дали клуби Грузії, Молдови та Польщі.

— Отже, коли відбудуться традиційні зимові турніри 2010 року, організовані Київською обласною федерацією футболу?

П'ятнадцятий Меморіал Олега Макарова — з 15 по 24 січня. Одинадцятий Меморіал Віталія Голубєва — з 12 по 21 лютого. А дванадцятий турнір пам'яті Миколи Кирсанова — з 6 по 14 березня. Наради представників команд-учасниць відбудуться в офісі КОФФ відповідно 12 січня, 9 лютого та 2 березня о 12-й годині. Довідки за телефонами в Києві — 2787438 і 2793870. Не сумніваюся, що й наступний зимовий сезон стане головною футбольною подією в столичному регіоні.

+++

Українець і футбольна мафія

Роман Бойко

Львівська газета (Львівська область)

03.11.09

УЄФА на невизначений час припинив міжнародну ліцензію 42-річного українського арбітра Олега Орєхова. Згідно з повідомленнями німецьких ЗМІ, його підозрюють у зв’язках із членами футбольної мафії.

Німецьким журналістам стало відомо, що на початку цього тижня в антикорупційному відділі УЄФА відбулася розмова з паном Орєховим, після чого його усунули від суддівства міжнародних матчів.

Цьому фахівцю регулярно допомагав обслуговувати міжнародні матчі львівський арбітр Андрій Шандор. Про підозру у зв’язках свого колеги з мафією пан Шандор дізнався від журналіста “Газети”. “Вперше про це чую. Про цю підозру мені ніхто нічого не говорив і в антикорупційний відділ УЄФА мене не запрошували. Сказати, чи ця інформація є журналістською “качкою”, чи правдою, не поспілкувавшись з Олегом, я не можу”, − заявив А. Шандор.

Нагадаємо, в поточному розіграші Ліги Європи він обслуговував матчі “Аустрія” − “Войводіна” (4:2), “Ельфсборг” − “Лаціо” (1:0), “Вентспілс” − “Херенвен” (0:0) і “Базель” − ЦСКА Софія (3:1). Жоден із цих поєдинків не належить до тих, які УЄФА вважає договірними.

+++

Олег ГОЛОДЮК: «Зроблю усе, аби зіграти у фіналі першості Європи»

Юрій НАЗАРКЕВИЧ

Високий Замок (Львівська область)

03.12.09

Два голи у ворота бельгійців закріпили хавбека «Карпат» в «основі» молодіжної збірної

Героєм нещодавнього матчу молодіжних збірних Бельгії та України став

21-річний півзахисник львівських «Карпат» Олег Голодюк. Він забив два голи і збільшив шанси «синьо-жовтих» на вихід до фінального турніру Євро-2011. Голодюк також поступово став гравцем основного складу «Карпат», що не може не тішити. Адже в “основі” «зелено-білих» нині не так багато вихованців місцевого футболу.

− Олегу, ти народився і перші футбольні кроки робив у Кузнецовську. Вважаєш себе вихованцем рівенського чи львівського футболу?

− Важко відповісти. У рідному місті у 1998 році почав займатися футболом під керівництвом Бориса Котка. Виступав за юнацьку команду «Ізотоп». Якось ми грали на турнірі у Бориславі, і там мене запримітив Володимир Безуб’як, який тоді працював у Львівському училищі фізичної культури, а нині − у тренерському штабі «Карпат». В училищі спочатку тренувався під керівництвом Богдана Поточняка, а останні два роки − у Володимира Вільчинського, нинішнього старшого тренера «Карпат-2».

− Твій перший тренер Борис Коток сказав в одному з інтерв’ю, що ти в майбутньому не зазнаєшся. І сказав також, що ти думаючий футболіст...

− Я ще не досяг футбольних вершин, тож пишатися особливо нічим... Переконаний, що у сучасному футболі на полі треба більше думати. Фізична підготовка гравців, хоч і дуже важлива, поступово відходить на другий план.

− У складі української молодіжки в грі проти бельгійців ти відзначився уперше − і одразу дублем. Сподівався на такий успіх?

− Дізнався про те, що гратиму зі стартових хвилин, уже на передматчевій установці. До того працював разом зі всіма на тренуваннях. Звісно, розраховував, що Павло Яковенко поставить мене в “основу”, але не міг навіть міряти, що відзначуся дублем... Тож враження від гри якнайкращі.

− З ким із гравців “молодіжки” підтримуєш тісні стосунки?

− Із Миколою Морозюком. Разом із ним один рік провчилися у Львові, а потім він перебрався до столичної Академії футболу. А під час зборів в одному номері проживаю з Валерієм Федорчуком з ФК «Львів». Загалом, стосунки хороші зі всіма гравцями національної команди.

− Молодіжній збірній України, яка лідирує у груповому турнірі, залишилося провести ще три гри. З ким із суперників буде найважче?

− Найближчу календарну гру проведемо аж 29 травня на Мальті. Незважаючи на різні рейтинги, треба підійти до цієї гри без недооцінки суперника й здобути три очки. А потім на нас чекають два не менш важливі домашні поєдинки − у Києві з французами та словенцями. Гадаю, своє поле та підтримка трибун допоможуть вирішити поставлені перед збірною завдання.

− 2 січня тобі виповниться 22 роки. Чи матимеш право за віком виступати ще за молодіжну збірну?

− Так, якщо виходимо у фінал, то маю право виступати на чемпіонаті. Отже, потрібно докласти всіх зусиль, − адже це мій останній шанс зіграти у фінальному турнірі молодіжної першості Європи.

− У складі «Карпат» ти провів наразі три голи, в тому числі красені у ворота «Шахтаря» та «Кривбаса». Чи не зарідко використовуєш у матчах свої потужні дальні удари?

− Наставник «Карпат» Олег Кононов під час тренувань дає вказівки ретельно підходити до розіграшу штрафних ударів, пробивати при першій же можливості по воротах. Загалом, усе залежить від конкретної ігрової ситуації на полі...

− Чого, на твою думку, забракло «зелено-білим» для перемоги над «Іллічівцем»? Який настрій на суботню гру проти «Ворскли»?

− З маріупольцями володіли перевагою і мали перемагати, але припустилися низки помилок. У першому пропущеному м’ячі є частка і моєї вини, бо надто слабо віддав передачу назад. А в другому голі втратили на мить концентрацію, мабуть, зарано повірили, що переможемо. Та й суддя, на мою думку, зробив свою справу: не дав чисте пенальті за порушення правил проти мене, і чистий гол не зарахував... Намагатимемося виправити ситуацію у грі з «Ворсклою». В останній цього року домашній грі треба обов’язково перемагати.

− Молоді читачки «Високого Замку» цікавляться, який сімейний стан в Олега Голодюка...

− Думаю, мені ще зарано. Ще навіть не маю дівчини, тож моя кандидатура вільна (сміється. − Авт.)

− І на завершення − що побажаєш уболівальникам «Карпат»?

− Хочеться, аби підтримали команду у найближчому матчі з «Ворсклою». А ми зі свого боку зробимо все, щоб порадувати фанів своєю грою і перемогти полтавчан.

Досьє «ВЗ»

Олег Голодюк народився 02.01.1988 р. у Кузнецовську (Рівенська область). Півзахисник. Зріст 177 см, вага 70 кг. Вихованець ЛУФК. У «Карпатах» дебютував 26 травня 2007 р. у грі проти «Арсенала». Провів 36 матчів (3 голи). За молодіжну збірну України провів 9 матчів (2 голи).

+++

До 50-річчя Ярославського − красень «Металіст»

Андрій ВОРОНИЧ

Високий Замок (Львівська область)

03.12.09

Центральним матчем 16-го туру в українській Прем’єр-лізі стане недільний поєдинок двох претендентів на медалі − «Дніпро» приймає донецький «Металург». А в суботу, 5 грудня, погляди любителів футболу будуть прикуті до Харкова: у день 50-річчя Олександра Ярославського відкриється після генеральної реконструкції красень-стадіон «Металіст». На львівській «Україні» натомість − «зелено-біле» дербі. У гості до «Карпат» їде полтавська «Ворскла».

«Оболоні» вдруге поспіль випадає відкривати новий стадіон. У першому матчі на «Донбас Арені» «Шахтар» теж грав із «пивоварами», і тоді «кроти» перемогли 4:0. Без сумніву, тільки перемоги чекають у день офіційного відкриття стадіону від «Металіста» його вболівальники. Тим більше, що 5 грудня президент клубу Олександр Ярославський святкуватиме свій 50-річний ювілей.

“Шахтар” повинен легко обігрувати “Кривбас”. Утім, безнадійному аутсайдеру відступати нікуди, команда з Кривого Рогу зробить усе, аби зачепитися бодай за очко... Цікаво буде подивитися, чи зможе в Одесі “Чорноморець” Андрія Баля дати бій київському “Динамо”. З новим тренером “моряки” прогресують, відтак легкого життя у Південній Пальмірі “біло-блакитні” не матимуть. Тим паче, динамівцям потрібно зберегти сили на вівторковий поєдинок із іспанською “Барселоною” − у Лізі чемпіонів... Матч у Дніпропетровську − просто надважливий для обох команд. Переможець у протистоянні “Дніпра” й донецького “Металурга” залишиться реальним претендентом на один із комплектів нагород. Переможений натомість матиме надалі у медальних перегонах радше теоретичні шанси.

У львівських “Карпат” знову лише одне завдання − перемагати. Із “Іллічівцем” у попередньому турі не вийшло − можливо, вийде з “Ворсклою”? Утім, здолати команду Миколи Павлова буде непросто. Зігравши на виїзді внічию з “Дніпром”, “Ворскла” довела, що криза у цій команді вже позаду. “Зелено-біле” дербі обіцяє захопливий сюжет...

Турнірна таблиця

      I  В    Н    П    М   О

1. «Динамо»   14  11   3    0    34-7   36

2. «Металіст»   14  10   2    2    18-6   32

3. «Шахтар»   14  9    4    1    34-13  31

4. «Дніпро»   14   7    4    3    21-11  25

5. «Металург» Д  14  7    3    4    24-15  24

6. «Таврія»   14   6    5    3    17-19  23

7. «КАРПАТИ»   14  5    6    3    24-20  21

8. «Оболонь»   14  6    0    8    18-26  18

9. «Ворскла»   14  3    7    4    15-14  16

10. «Арсенал»   14  4    4    6    19-21  16

11. «Іллічівець»  14  4    3    7    16-24  15

12. «Металург» З  14  3    4    7    15-25  1

13. «Чорноморець»  14    3    3    8    9-20   12

14. «Зоря»   14   3    2    9    9-25   11

15. «Закарпаття»  14  3    1    10   11-25  1

16. «Кривбас»   14  2    1    11   14-27  7

+++

Нічия на тлі расизму

Дмитро Сирота

Суботня Пошта (Львівська область)

03.12.09

У черговому матчі української Прем'єр­ліги львівські «Карпати» вдома не змогли здолати маріупольський «Іллічівець». Упродовж матчу команди по черзі виходили вперед, а фінальний свисток зафіксував нічию з рахунком 2:2.

Передматчеві прогнози напередодні двобою були на користь «карпатівців». Мало того, що львів'яни традиційно сильно грають вдома і статистика домашніх протистоянь з маріупольцями на їхню користь, то ще й «Іллічівець» приїхав до Львова, маючи за плечима неприємний багаж з п'яти поразок поспіль. Але у футболі прогнози часто не збігаються з реальністю.

Обидві команди почали двобій без розвідки, вже у дебюті гри Вадим Мельник почав пристрілюватись по воротах суперників, і м'яч від захисника зрикошетив до рук Андрія Тлумака. Після цього «зеленобілі» перехопили ініціативу і вже екс­»карпатівець» Всеволод Романенко раз за разом вступав у гру. Зокрема, після удару Сергія Зеньова голкіпер «Іллічівця» упевнено заволодів м'ячем. А ось Артемові Федецькому бракувало влучності.

Поступово «карпатівці» повністю захопили ініціативу і... отримали гол у власні ворота. Контратака маріупольців виявилась результативною. Груба помилка Олега Голодюка, який у центрі поля віддав пас назад, призвела до того, що Костянтин Ярошенко вивів Вадима Мельника на побачення з воротарем, і в суперечці капітанів переможцем виявився маріуполець.

Пропущений гол не вплинув на господарів, які далі атакували ворота «Іллічівця». Одна з них завершилась падінням Олега Голодюка у штрафному майданчику суперника, арбітр зустрічі Віктор Швецов побачив у цьому епізоді симуляцію з боку «карпатівця» і показав гравцеві молодіжної збірної країни жовту картку. А ось наступна атака «Карпат» знову завершилась падінням у штрафному гравця господарів, і цього разу Швецов зафіксував порушення правил проти Ігоря Ощипка з боку Івана Кривошеєнка і вказав на позначку.

Пенальті виконував Федецький. Удар Артема не став загадкою для Романенка, який відгадав напрямок польоту м'яча, але зафіксувати м'яч не зумів і відбив його прямо на «карпатівця». Федецький вдруге не схибив і відновив рівновагу у матчі. З таким рахунком і завершився перший тайм.

Щойно розпочалася друга половина, як гості знову ледь не вийшли вперед. Іван Кривошеєнко несподівано пробив низом з лінії штрафного, і Тлумак не без труднощів ліквідував загрозу. Проте гра знову поступово змістилася на половину поля маріупольців, і «карпатівці» зуміли вийти вперед. Щоправда, зробити це вдалося з другої спроби. Спершу після навісу Кожанова Зеньов головою пробив над руками воротаря Романенка, але арбітр при цьому зафіксував порушення правил з боку Кузнецова. А згодом Гурулі зробить результативну передачу на Кожанова, який в один дотик технічно пробив у дальній від Романенка кут воріт.

Проте раділи львів'яни недовго. Фактично відразу підопічні Іллі Близнюка зуміли встановити рівновагу. Після прострілу Ярошенка з лівого флангу Кривошеєнко відкинув м'яч під удар неприкритому у штрафному Пуканичу і Адріан в один дотик пробив у верхній кут − 2:2.

До кінця матчу «карпатівці» зобов'язані були виривати перемогу. На 80й хвилині Гурулі вивів Сергія Кузнецова на побачення з голкіпером Всеволодом Романенком, але удар форварда з гострого кута парирував голкіпер. А за дві хвилини до закінчення основного часу «Карпати» провели ще одну масовану атаку: Ігор Ощипко виконав простріл − кілька рикошетів, і хтось з оборонців гостей завдав удару головою по власних воротах − Всеволод Романенко з­під поперечини в карколомному стрибку перевів круглого на кутовий.

До основного часу арбітр додав чотири хвилини, але вони запам'яталися не футболом, а інцидентом, який трапився між опорниками обох команд − «карпатівцем» Самсоном Годвіним та екс­»карпатівцем», а нині гравцем «Іллічівця» білорусом Павелом Кірильчиком. В результаті обидва побачили перед собою жовті картки, але для Самсона вона була другою в матчі, тож він автоматично залишив поле. Проте щойно пролунав фінальний свисток, як Самсон Ґодвін вибіг на поле і намагався продовжити чоловічу розмову зі своїм колишнім партнером. Добре, що гравці «Карпат» встигли зупинити свого опорника.

За словами нігерійця, Кірильчик обізвав його мавпою. «Я сильно вдарив суперника. Так, це футбол, таке буває. Суддя справедливо показав мені жовту картку. Суперник мене питає: «Ти що робиш?» Я кажу: «Це ж футбол». А у відповідь чую: «Ти мавпа!» Це божевілля якесь... Я не мавпа! Я просто шокований».

Олег Кононов, головний тренер «Карпат»: «Була напружена гра. Ми володіли ініціативою, у нас були моменти для взяття воріт. Я вважаю, що суддя, м'яко кажучи, пошкодував «Іллічівця». Щойно переглядав момент з участю Голодюка у штрафному гостей, а також незарахований гол. Що тут говорити? Була боротьба за м'яч, був відскок і чистий гол. Тяжко грати, якщо таке відбувається на полі. Ми дуже хотіли перемогти, старалися. Суперник серйозно на нас налаштувався. Та й стосунки між колишніми одноклубниками специфічні... «Іллічівець» дуже хотів грати, це серйозна команда. Все ж я вважаю, що ми були ближчими до перемоги: у Кузнецова було ще кілька моментів, плюс ті спірні моменти, які суддя трактував на користь «Іллічівця»«.

Ілля Близнюк, головний тренер «Іллічівця»: «Матч був дуже напружений. Радий за команду, яка забила два голи. На жаль, захисники не підстрахували воротаря, коли нам пробивали пенальті. Можливо, гра закінчилася б з іншим рахунком. Другий тайм... Що тут сказати? Самовіддача гравців була на найвищому рівні. Після серії невдач хотілося емоційно вивести команду з такого стану. Тому, окрім техніки і тактики, ми працювали з хлопцями у психологічному плані».

Результати інших матчів: «Металург» (З.) − «Динамо» − 0:0, «Зоря» − «Чорноморець» − 0:1, «Оболонь» − «Металург» (Д.) − 2:1, «Арсенал» − «Металіст « − 1:2, «Шахтар» − «Таврія» − 3:0, «Дніпро» − «Ворскла» − 2:2, «Закарпаття» − «Кривбас» − 3:0.

+++

Кому «мавпи» не до вподоби?

Мстислав КОЦЬКИЙ-БОБ'ЯК

Ратуша (Львівська область)

03.12.09

Скандалом закінчився останній тур першого кола чемпіонату України серед команд Прем'єр-ліги. Мабуть, гра між «Карпатами» та «Іллічівцем» не так запам'яталася боротьбою на футбольному полі та голепадом м'ячів, а їх у матчі було аж чотири, як скандальною поведінкою гравців обох команд. Річ у тім, що під час доданих до основного часу гри хвилин між «карпатівцем» Самсоном Годвіним і екс-»карпатівцем», а нині гравцем «Іллічівця» білорусом Павєлом Кірильчиком зав'язалася «чоловіча розмова», підсумком якої стали «гірчичники» від одеського арбітра Швецова. Для Самсона картка була другою, а відтак − автоматично червоною. Однак після фінального свистка з'ясування стосунків не завершилося. Годвін вибіг на поле, щоб продовжити бесіду із Кірильчиком. У результаті запальний нігерієць почув на свою адресу образливі слова. Самсон Годвін: «Я сильно вдарив суперника. Так, це футбол, таке буває. Суддя справедливо показав мені жовту картку. Суперник мене питає: «Ти що робиш?» Я кажу: «Це ж футбол». А у відповідь чую: «Ти мавпа!» Це божевілля якесь... Я не мавпа! Я просто в шоці...». Під час післяматчевої прес-конференції головний тренер «Карпат» Олег Кононов, за іронією долі теж білорус, як і Кірильчик на запитання журналістів про епізод після завершення гри відповів: «Некоректне ставлення з боку Кірильчика. Дуже некоректне. Тут пахне расизмом. Це нікуди не годиться...». Тим часом маріупольський «Іллічівець» можуть позбавити трьох очок. Це може статися, якщо підтвердяться расистські вигуки гравця маріупольців Павєла Кірильчика щодо карпатівця Самсона Годвіна. Якщо ганебний факт расизму доведуть, білоруса Кірильчика дискваліфікують щонайменше на 5 матчів, а з «Іллічівця» знімуть три очки. Також серед можливих санкцій − штраф від 100 до 250 тис. грн.

Павєл Кірильчик: «По-перше, він стрибнув на нашого гравця. По-друге, почав посилати всіх на три букви і плюватися. Правильна і заслужена червона картка.  Расизму були прояви? Якщо були, то вже після того, як пролунали слова на три букви і плювки. З мого боку те, що було, я не знаю... Не пам'ятаю...».

Що ж до самої гри, то вона розпочалася хвилиною мовчання у пам'ять про невинно загиблих у 1932 − 1933 роках. Першими пропустили господарі. Голодюк в центрі поля втратив м'яч. Мельник протягнув круглого у штрафний майданчик, технічно перегравши Тлумака − 0:1. Відігралися «зелено-білі» після того, як Федецький добив свій же незабитий м'яч після пенальті у сітку воріт Романенка − 1:1. До речі, напередодні матчу Артем став батьком. У другому таймі команди обмінялися голами. На гол Кожанова, маріупольці відповіли голом Пуканича − 2:2. Наступний матч «зелено-білі» зіграють 5 грудня. У гості до них завітає полтавська «Ворскла», яка потрохи виходить із низин турнірної таблиці.

+++

КДК ФФУ — за «Славію»

Рівне вечірнє

03.12.09

Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України задовольнив протест рівненської команди «Славія» щодо технічної поразки у грі з оржівським «ОДЕКом». Про це повідомив президент «Славії» Горислав Литвинчук. Нагадаємо, суперечливий поєдинок завершився 2:1 на користь рівнян. Втім, оржівці його результат опротестували в обласній федерації. Мовляв, за «Славію» виступав футболіст, який був заявлений паралельно ще й у чемпіонаті Хмельницької області, що заборонено. Незадоволені рівняни звернулися до Федерації футболу України, де отримали рішення на свою користь. Втім, «ОДЕК» теж здаватися не збирається.

За словами начальника команди Ярослава Кулаковського, як тільки з Києва надійде офіційний папір, оржівський клуб одразу звернеться до Апеляційного комітету ФФУ. Зазначимо, що від результату цієї гри залежать бронзові медалі чемпіонату. Якщо рішення буде на користь «ОДЕКа», то саме він отримає «бронзу», в іншому випадку медалі дістануться кузнецовському «Ізотопу».

+++

Підписатися на новини